Voorbeschouwing G.V.V.V. – SV Spakenburg

10 maart 2016

’T is weer zover, het ‘blauwe onderonsje’ is aanstaande

Van alle huidige topklasse deelnemers is G.V.V.V. versus Spakenburg een van de meest gespeelde onderlinge ontmoetingen op het hoogste zaterdag amateurniveau,. De moeder aller derby’s, Spakenburg tegen IJsselmeervogels, of vice versa, zal als enige het duel van de Veenendaalse blauwen tegen de Spakenburger blauwen, qua aantal, de loef afsteken.

Intenties

In de loop der jaren evalueerde het hoogste zaterdag amateurniveau, qua naamgeving van 2de, naar 1ste, naar hoofd, en als laatste naar topklasse. Dat is nu vijf seizoenen geleden en daaraan komt in augustus a.s. ook weer een einde. Want dan vind de invoering plaats van de 2de divisie, en wordt de huidige topklasse omgedoopt naar 3de divisie.
Voor de 16 deelnemers aan de zaterdag topklasse is het zaak om bij de eerste zeven te eindigen om die stap omhoog te mogen maken. En het mag duidelijk zijn dat zowel de thuisploeg als de gasten, beide als erkend topamateur ploegen, die slag niet willen missen en de intenties dus gericht zijn op deelname aan die nieuwe tussenlaag in de Nederlandse voetbalpiramide.

Top van de top
De beste club gerekend over de voorgaande 5 jaargangen topklasse is Spakenburg, want zij waren er bij de geboorte in 2010 van de topklasse direct bij. Door onder meer twee kampioenschappen in 2012 en 2014, en twee vice kampioenschappen werd de eerste plaats veroverd op de ranglijst aller tijden. Ondanks het vuiltje of dipje in jaargang ’12-’13, toen een 13de plek hun deel was, en Spakenburg zich via barragewedstrijden uiteindelijk veilig speelde, kwam de topplaats niet in gevaar.
G.V.V.V. mag zich als latere instromer (seizoen ’11-’12) in de topklasse troosten met een 7de plek op die ranglijst en daarmee zijn ze, tot nu toe, de best presterende nieuwkomer.


Op 9 mei 2015 verstoorde G.V.V.V. het derde kampioenschap van Spakenburg door in de allerlaatste competitie wedstrijd met 3-0 te winnen. Tom Oostinjen (l.) toen nog in het Veense blauwe tenue is de aangever voor Simon Brouwer die de 1-0 achter doelman Barry Ditewig (geboren Veenendaler) schiet. Foto: Dick Gijsbertsen.


Verleden
Het laatste kampioenschap van Spakenburg ging ten koste van G.V.V.V. in een beslissingswedstrijd in Kras-stadion in Volendam, omdat beide blauwe formaties 54 punten veroverden uit 30 duels en het doelsaldo, wat in het voordeel was van de Veenendalers, jammer genoeg niet doorslaggevend was. Bij iedere rechtgeaarde blauwe, of het nu Veens of Spakenburgs was, zal die ontmoeting nog steeds helder op het netvlies staan. In een prachtig voetbalgevecht trokken onze gasten uiteindelijk met 2-1 aan het langste einde, waarbij het alles beslissende doelpunt tot stand kwam door een combinatie van twee geboren en getogen Volendammer neven, die nog steeds het blauw-wit gestreepte tenue dragen. Nick Tol verzorgde de assist op Kees (Pier) Tol, terwijl Simon Brouwer de 1-0 voorsprong door Mark de Loor (nu Katwijk) teniet deed.
Maar goed dit alles is verleden tijd en daarom weer terug naar de onze.
 

Heden
Waar Spakenburg bij de invoering van de topklasse direct present was ziet het er naar uit dat de ploeg van trainer Jochem Twisker - die komend seizoen wordt opgevolgd door Hans van de Haar en zelf zondag hoofdklasser De Dijk onder zijn hoede gaat nemen - zonder problemen nu ook weer de stap omhoog zal kunnen gaan maken. Want ondanks drie nederlagen in de laatste vijf competitiewedstrijden, en als je het bekerverlies tegen zondag 1ste klasser AFC ’34 nog meetelt zelfs vier, is er door de eerder behaalde resultaten (o.a. een ongeslagen reeks van 10 duels aan het begin van deze competitie) geen vuiltje aan de lucht en lijkt de opgebouwde buffer, qua puntenaantal, voldoende voor promotie. Maar bij Spakenburg en haar hondstrouwe en fanatieke aanhang sluipt ‘rupsje nooit genoeg’ altijd in het rond. Daarom mag je ook verwachten dat ondanks de flinke achterstand op koploper Katwijk nog alles in het werk gesteld zal gaan worden om zich opnieuw als beste te profileren, want die eigenschap zit ingegoten in de Spakenburger genen en daarmee worden ook alle van buiten aangetrokken spelers besmet. Bovendien zal de reële, deskundige en sympathieke oefenmeester Twisker er alles aan gelegen zijn om zijn al meer dan uitstekende CV te voorzien van een nieuw kampioenschap.
We verwachten dan ook, mede door de wat mindere prestaties van de laatste tijd, een zeer getergd Spakenburg aan de start, wat het wel zal moeten doen zonder Matthijs Blijham, die is geschorst door een rode kaart in de bekerwedstrijd tegen AFC ’34. Maar vooral jammer is dat Tom Oostinjen afgelopen zaterdag in de met 2-6 verloren topper tegen Katwijk hetzelfde overkwam. Oostinjen die in vier seizoenen bijna 100 officiële duels in het blauwe Veense tenue speelde is dus ook geschorst en zal het gevecht tegen zijn oude maten node aan zich voorbij moeten laten gaan.     

Consolideren is het pandoer
Voor de thuisclub is er heel wat meer werk aan de winkel. De gestage opmars werd afgelopen zaterdag gestuit in en bij Barendrecht door een 3-2 nederlaag. Die vooral te danken was aan het slappe optreden voor de thee. Want als captain Roy Terschegget c.s. zich in dat deel net zo hadden laten gelden als na de rust, dan waren de drie verliespunten hoogstwaarschijnlijk niet nodig geweest. Maar gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer en daardoor wachten er nog acht mogelijkheden om voldoende punten te verzamelen om aan het gestelde doel, promotie naar de 2de divisie, te voldoen.
Omhoog kijken is voorlopig zinloos voor de thuisploeg, want de afstand tot de volgende trede bedraagt maar liefst zes ‘sporten’. G.V.V.V. bevindt zich dus voorlopig op het snijvlak van wel of geen promotieplaats en dus zullen captain Terschegget c.s. zich moeten concentreren op het consolideren van de huidige 7de positie. En het zal duidelijk zijn dat alleen bij winst op die ‘andere blauwe’ formatie dat kan worden afgedwongen.


Rodny Hofman, hier op de voorgrond, zal de komende ontmoeting op de achtergrond moeten meemaken door een schorsing. Foto: Dick Gijsbertsen

Wie o wie is de favoriet?
Op basis van de uitslagen in het verleden (34x winst, 16x gelijk en 19x verlies), maar ook n.a.v. de huidige competitie stand en de eerder dit seizoen 5-1 geleden nederlaag op sportpark De Westmaat in Spakenburg, zou je wellicht kunnen vaststellen dat in dit 70ste ‘blauwe onderonsje’ op het hoogste zaterdag amateur niveau, de gasten de grote favoriet zijn.
Op de keper beschouwd valt daar ook wel weer iets op af te dingen. Want als je uitsluitend kijkt naar de uitslagen in de topklasse van G.V.V.V. versus Spakenburg of andersom, dat zie een rijtje van 6x winst, 1x gelijk en 2x verlies, en dat dan wel in het voordeel van de gastheren. Daaruit zou je dan de conclusie mogen trekken dat een 1 op het totoformulier de meest logische keuze zou zijn.
Gelukkig laat ons geliefde spelletje zich niet vangen met dit soort statistische gegevens, want dan zou het al te makkelijk voorspellen worden en was een totospelletje volledig overbodig.
Nee, we zullen gewoon moeten afwachten met welke pionnen de beide trainers deze klassieker  aan de slag zullen aangaan en wie zich na negentig minuten de winnaar mag noemen, of wellicht blijft het onbeslist. Wel is zeker dat trainer John de Wolf net als collega Twisker een vaste waarde zal moeten missen, want door de dubbele gele kaart in Barendrecht zal Rodny Hofman dit duel aan zich voorbij moeten laten gaan.

De blauwe clash begint om 14.30 uur en staat onder leiding van Dhr. S. de Brito Rocque uit Capelle aan den IJssel die zal worden geassisteerd door Dhr. D. van Aalst en Dhr. E.J.H. de Gier. Vierde official is Dhr. P.N. van der Burg