Voorbeschouwing G.V.V.V. – T.E.C.

12 augustus 2015

Aanstaande zaterdag gaat G.V.V.V. voor het laatst de (kunstgras) wei in, in de aanloop/oefenperiode naar het begin van een nieuwe topklasse jaargang. Een zogenaamde generale repetitie dus, voordat onze blauwen gaan aanvangen aan een vijfde seizoen in successie bij de crème de la crème van het zaterdagvoetbal.
Tegenstander in dit sparringspotje is de kersverse debutant in de zondagtopklasse T.E.C., ofwel de Tielse Eendracht Combinatie, opgericht op 1 juni 1924 en dus hard op weg naar het eeuwfeest.
 
Kampioen

De voetballers uit de stad van Flipje, schreven begin mei geschiedenis door voor de eerste keer in haar bestaan het walhalla van het zondagvoetbal te bereiken, via een kampioenschap. Eerder, toen de hoofdklasse nog het hoogste niveau was, speelde T.E.C. ook al eens twee seizoenen daarin (van 2002 t/m 2004), maar toen geschiedde dat via de nacompetitie.
Vanaf 1970 speelde de oranje-witte formatie hoofdzakelijk op 3de en 2de klasse niveau (33 seizoenen), acht jaargangen in de 1ste klasse, en totaal drie in de hoofdklasse.
Het is dan ook bewonderingswaardig en superknap dat de Tielse voetbalformatie vanaf 2010, toen zij nog uitkwamen in de 3de klasse, nu via drie kampioenschappen en eenmaal de nacompetitie de topklasse heeft bereikt.
Die geweldige prestaties zijn een meer dan hartelijke felicitatie waard.
Naast het kampioenschap in de hoofdklasse afgelopen seizoen reikte T.E.C. ook in de districtsbeker Zuid I ver. Ze werden pas gestuit in de halve finale door zaterdag topklasse kampioen Kozakken Boys die in Werkendam met 4-0 te sterk was, maar uiteindelijk zelf de ‘kleine beker aan Hoek ‘moest laten.

 
Feest in Tiel na het behalen van het kampioenschap op 10 mei. Foto: website T.E.C.

Hoofdcoaches
Opvallend bij onze gasten zijn de namen van de hoofdcoaches vanaf de eeuwwisseling. Er zijn wel wisselingen van de wacht geweest, maar telkens zie je ‘oude namen’ weer terugkeren. De terugkeer van Hanky Leatemia, zelf speelde hij profvoetbal bij FC Groningen en NEC en was daarnaast veelvoudig zaalvoetbalinternational - hij speelde hij drie zaal-WK's - was wel de meest succesvolle, want onder zijn leiding voltrok zich het ‘wonder van Tiel, zoals hierboven omschreven.
Alle redenen dus om door te gaan met deze coach zou je zeggen. Maar Leatemia, die niet zolang geleden zijn trainersdiploma TC 1 behaalde, wilde logischerwijs hogerop met zo’n papiertje op zak. Daarom nam hij afscheid van de hoofdklasse B kampioen en werd hij per dit nieuwe seizoen trainer van het beloften team van Brabant United, de gezamenlijke jeugdopleiding van RKC Waalwijk en FC Den Bosch. Daarnaast gaat hij ook hoofdtrainer René van Eck van FC Den Bosch assisteren. Een mooie carrière stap voor dit voetbaldier.
En wellicht zien we Hanky Leatemia alsnog een keer op het sportpark Panhuis verschijnen, want mocht G.V.V.V. de eerste ronde van de KNVB beker, uit tegen WKE, overleven, dan komt namelijk FC Den Bosch een bezoek brengen aan Veenendaal om te bepalen wie er door gaat naar ronde drie.

Terug op het oude nest
De opvolger van de succescoach werd Frits van den Berk. De ervaren oefenmeester is een oude bekende op sportpark De Lok. De Mauriker stond vanaf november 2005 tot januari 2007 ook al voor de groep bij T.E.C. In het verleden werkte hij ook 14 jaar bij Vitesse en was hij hoofdtrainer bij clubs als Vriendenschaar, Sparta Nijkerk en Geinoord. Afgelopen seizoen stond hij aan het roer bij vijfde klasser SCZ in Zoelen. Misschien is de huidige trainer van Hercules, Eric Speelziek – in onze regionen bekend als trainer van DTS Ede en Bennekom – ook nog wel kandidaat geweest, gezien zijn redelijk lange trainersverleden bij de Tielenaren. Maar zover strekt onze inside informatie niet. Bovendien had Speelziek n.a.v. zijn opstappen afgelopen maart bij Bennekom eigenlijk aangegeven een jaartje sabbatical te willen nemen, maar het bloed kroop toch waar het niet gaan kon en komt hij dus zijn oude club komend seizoen tegen in de topklasse.

Selectie intact
Het gros van de A-selectie die de hoofdklasse titel veroverde speelt ook dit komende nieuwe seizoen bij T.E.C. en dus blijft het goed op elkaar ingespeelde team intact. Er waren nauwelijks mutaties. Jeffrey Arends vertrok naar VVOG en Erwin van Schilt gaat voor de zaterdagtak (4de klasse) voetballen. Nieuwkomers zijn Iljas Rodjan (FC Breukelen), Bas Westerlaken (HVCV) en G.V.V.V.’s voormalige doelman Christian de Haan die de strijd aan zal gaan met eerste doelman Sebastiaan van der Smam.
Blikvangers en sterkhouders zoals Jip Bartels (11 goals), Nehemia Sanaky (9 goals), Joël Sanaky (8 goals), Matthijs van Gessel (5 goals), en Mohammed Nouri (3 goals) bleven de club trouw alsmede de meest bekende naam uit de selectie, Léon Hese. Deze 34-jarige routinier en oud-prof van o.a. PSV, FC Eindhoven, Helmond Sport, SC Cambuur, FC Den Bosch en De Graafschap, en ook nog één seizoen in dienst van Spakenburg, begint daarmee aan zijn tweede jaargang bij de Tielenaren.
De insteek is om de komende jaren door te groeien, het liefst naar de nieuwe tweede divisie. Daarvoor wil T.E.C. dit team zoveel mogelijk bij elkaar houden en dat is dus op voorhand meer dan gelukt.


Goed op dreef in korte tijd.
Aanvoerder Ibrahim Aliskan c.s. zijn de oefencampagne begonnen op 29 juli en hebben ondertussen reeds vijf oefenwedstrijden in de benen met uitslagen die gezien mogen worden. In en bij Echteld werd het op 2 augustus 3-4. Twee dagen later versloeg T.E.C. op het eigen sportpark De Lok Vitesse <19 met 3-1. Een bezoek aan Dodewaard op 7 augustus tegen de gelijknamig vereniging leverde net niet een dubbele score op, de teller bleef op 0-9 steken en opnieuw twee dagen later moest onze regio genoot WAVV er met 7-2 aan geloven in Tiel.
Het laatst gespeelde oefenduel dateert van afgelopen dinsdagavond toen hoofdklasser De Bataven uit Gendt te gast was in Tiel. En opnieuw liet de Van den Berk-brigade zien dat het klaar lijkt te zijn voor haar debuut in de topklasse op 23 augustus aanstaande, wanneer het op bezoek gaat in Sneek bij SWZ, want T.E.C. won met de alleszins overtuigende score van 4-0.
 
Ruim een decennium
Het is tamelijk lang geleden dat de Veenendalers en de Tielenaren elkaar troffen, en dat gebeurde uitsluitend in onderlinge oefenpotjes. Voor het laatst gespeelde onderlinge duel moeten we ruim een decennium terug in de tijd. Het was in ’02-’03 toen de oranje-witten hun debuut maakten in de zondag hoofdklasse.
Op 25 maart 2003 kwam T.E.C. op bezoek in Veenendaal en de wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Walter van Ommeren, later in zijn carrière o.a. speler en trainer van concurrent en plaatsgenoot Theole, scoorde toen voor de blauwen. Wie de treffer voor T.E.C. maakte konden we helaas niet achterhalen, maar het zou niet verwonderlijk zijn geweest als dat Albert van Velsen was. Deze spits, die ooit in seizoen ’94-’95 het G.V.V.V.-tenue droeg, is tot en met 2013 maar liefst 12 seizoenen actief geweest voor de Tielenaren en scoorde er in zijn tijd lustig op los. Andere namen uit de Tielse selectie van toen waren: Sander van Selhorst (ook DOVO en FC Lienden), Roy van Dijk (ook FC Lienden) en de succesvolle trainer Hanky Leatemia die ook als speler vijf seizoenen actief was.
Bij G.V.V.V. maakten toen o.a. Moslin Adnane (broer van Taoufik en huidig assistent trainer bij het 2de elftal), Bart Broeder (huidig teammanager), Jeffrey Terschegget (broer van Roy), Khalid Benlahsen (voormalig keeperstrainer) en de ‘echte blauwen’ Edwin Kampert, Gerard van de Pavert en Johan de Man (huidig VVA ’71 coach) deel uit van de selectie.

Andere tijden, terug naar de onze
Dit was dus het verleden, maar nu wacht dus een hernieuwde kennismaking. Dat zal niet alleen voor alle spelers een generale repetitie worden, want ook T.E.C. heeft geen verder oefenprogramma, maar ook voor de technische staven van de blauwen en de gasten. Want aan de hand van dit optreden en natuurlijk de ervaringen van de eerdere sparringpotjes zullen zij een keuze moeten maken welke pupillen zullen gaan starten bij de competitie ouverture, eventuele blessures in deze wedstrijd en op de nog volgende trainingen daargelaten.
Levert dit keuzestress op bij de keuzeheren? Of hebben ze hun ‘huiswerk’ al voor een groot gemaakt en komt het op de zogenaamde details aan?

G.V.V.V. – T.E.C. begint om 14.30 uur.