Voorbeschouwing G.V.V.V. - De Treffers

23 juli 2015

Waar hoogstwaarschijnlijk velen van u op dit moment nog vakantie vieren, of zelfs dit in de komende weken nog tegoed hebben, is dit genot voor de meeste voetballers, die op een hoog (amateur)niveau spelen, alweer een gepasseerd station.
Zo ook voor de ‘oude garde’ en de nieuwe spelers van ons vlaggenschip, die afgelopen maandagavond weer mochten aantreden voor de eerste training in de aanloop naar het nieuwe seizoen 2015 – 2016. En uw weet ongetwijfeld dat daarin, in principe, zeven prijzen te winnen zijn, want de nummers 1 t/m 7 plaatsen zich voor de volgend seizoen nieuw te vormen 2de divisie.
In de weerwil van de publieke opinie, waarbij tegenstanders ruimschoots de overhand hadden, toen de KNVB-bobo’s het plan doordrukten van deze nieuw te vormen voetbalpiramide, zal toch ieder zichzelf respecterende topklasse ploeg komend seizoen een manmoedige poging gaan wagen om zich omhoog te werken op die voetbalpiramide. Met die insteek is dus ook de Assink-brigade begonnen aan de voorbereiding op deze spiksplinternieuwe jaargang, waar komende zaterdag een eerste proeve van bekwaamheid kan worden afgelegd in de oefenwedstrijd tegen De Treffers uit Groesbeek.  
  

Met een beetje goede wil kun je eigenlijk wel zeggen dat een oefenduel tussen De Treffers en G.V.V.V., of vice versa, in de aanloop naar een nieuw seizoen, ondertussen zowat een traditie is geworden.
Want gerekend vanaf 1985 wordt de komende ontmoeting, die komende zaterdag gaat plaatsvinden, de elfde in de rij. Veelal vonden die sparringpartijtjes plaats in Groesbeek (8 van de 10), maar de laatste jaren wordt het om en om gedaan. Het ene jaar in Groesbeek, het andere jaar in Veenendaal. Aangezien De Treffers vorig seizoen gastheer waren is het nu weer de beurt aan de Veenendalers om de Groesbeekse voetbalgrootmacht een warm welkom te heten op het sportpark Panhuis.
Naast al deze vriendschappelijke ontmoetingen stonden de rood-zwarten en de blauw-witten ook al tweemaal tegenover elkaar in een officiële wedstrijd. Dit gebeurde in het kader van de KNVB-beker in ’97-’98 en ’00-’01, beide keren op sportpark Zuid in Groesbeek. De thuisploeg toonde zich daarin tweemaal de sterkste en won met respectievelijk 2-1 en 3-0.
 

En winnen is ondertussen een eerste natuur geworden bij deze bijna 100 jaar oude vereniging, in 2019 staat het eeuwfeest op de rol. Want de liefhebbers van het topamateur voetbal weten ongetwijfeld dat wat IJsselmeervogels is voor het zaterdagvoetbal, zijn De Treffers voor het zondagvoetbal. Beide kennen, qua overall resultaten, hun gelijke niet in Nederland. Toen de hoofdklasse nog het hoogste podium was, waren de Groesbeekse voetballers zelfs de enigen die daar altijd op hebben geacteerd, waar IJsselmeervogels nog concurrentie had van buurman Spakenburg, Quick Boys en Noordwijk.
Op de ranglijst aller tijden opgemaakt aan het einde van seizoen ’09-’10 is De Treffers dan ook onbetwiste koploper, maar die rol hebben ze na de invoering van de topklasse net niet weten te bestendigen.
 

Door het terugtrekken van Dijkse Boys in seizoen '10-'11 werden er twee duels minder gespeeld in de topklasse zondag.

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat dat De Treffers nog steeds een topploeg is. Want als je alleen al kijkt naar de conduitestraat die ze hebben opgebouwd in deze eeuw, dan zullen heel veel concurrenten die jaloersmakend vinden, ondanks de flinke dip die de Groesbekers in seizoen ’13-’14 onder ogen moesten zien. De start was nog voortreffelijk maar in het verdere verloop van die competitie kwam daar op onverklaarbare wijze de klad in en bleef men ternauwernood topklasser.

Tussentijds was trainer John Neijenhuis al op een zijspoor gerangeerd en kreeg assistent Camiel Jager het heft in handen, met ook de intentie om met de oud-Bennekom speler dat seizoen verder te gaan. Maar na het desastreuze verlopen seizoen besloot de technische leiding anders. Jager kon zijn biezen pakken en in globetrotter Ton Caanen, die de afgelopen 12 seizoenen daarvoor zijn kost in diverse verre buitenlanden verdiende, werd een nieuwe oefenmeester gevonden die de ambitieuze club weer naar de top moest helpen. Dat lukte ten dele, want afgelopen seizoen kwamen Caanen c.s. geen enkel ogenblik in de problemen, maar aanspraak maken op, en/of meestrijden om de titel, zat er nauwelijks in. Bovendien kreeg de oefenmeester begin april jl. ‘an offer you can’t refuse’ en vertrok daarmee naar Apollon Limassol op Cyprus. Assistent-trainer Willy Willems nam de honneurs waar tot het einde van het seizoen en dat leverde een vierde stek op in de eindrangschikking.
 

Naast deze ingenomen eindposities in deze eeuw is de complete erelijst van De Treffers als volgt:
Kampioen Hoofdklasse B in 1981, 1986, 1988, 1990, 1991.
Kampioen Hoofdklasse C in 1998, 2005 en 2010.
Landskampioen zondagamateurs in 1988, 1991 en 1998.
Algeheel landskampioen in 1991 en 1998.
Winnaar KNVB districtsbeker Oost in 1994 en 2013
 

 

 

 

 

 

 


De Treffers moest dus op zoek naar een nieuwe hoofdcoach en die werd eind mei gevonden in de persoon van Anton Jansen. De 51-jarige trainer was in het verleden profvoetballer bij onder meer NEC en PSV. Zo won hij met PSV in 1988 de Europacup 1, de voorloper van de Champions League. Als trainer was Jansen eerder al actief voor FC Oss, Gemert en NEC.

De Treffers onderging een ware metamorfose en dus wacht de eveneens nieuwe trainer Anton Janssen bij zijn rentree in het voetbalwereldje een loodzware zware klus. Hij moet tegelijkertijd een (bijna) nieuw team formeren én heeft, meer dan waarschijnlijk, de opdracht daarbij minimaal in de top 7 te eindigen, om een plek te verwerven in de nieuwe landelijke divisie.
Janssen was afgelopen seizoen niet actief als trainer maar nam een jaartje rust na zijn gedwongen afscheid bij profclub NEC waarmee hij degradeerde naar de Jupiler League. Hij verwelkomt daarbij een nagenoeg nieuw team met daarin de meest aansprekende aanwinst en sterkhouder Twan Smits van eerstedivisionist Achilles ’29. Verder ziet de coach uit Beneden-Leeuwen ook een rits spelers die van profclubs afkomstig zijn in zijn A-selectie verschijnen.
 

Onderstaande de nieuwe spelers en de vertrekkende spelers bij De Treffers:
Nieuw: Wesley Meeuwsen (OJC Rosmalen), Hafid Sarkouke (Rood Wit), Bram Eltink (Bennekom), Rick Verbeek (EVV), Twan Smits (Achilles ’29), Bas Hendriks (VVV-Venlo), Just Berends (FC Antwerp), Robert Mutzers (Dongen), Jordy van de Kracht (De Graafschap), Thiemo Vanmaris (Fortuna Sittard), Tom van Boekel (Jong Willem II), Lennart Rekmans (Leones).
Vertrokken: Jim van Alst (IJsselmeervogels), Barry Beijer en Eef van Riel (Achilles ’29), Dennis Smit en Bas Bakker (DIO ’30), Stefan de Jong (OJC Rosmalen), Evert Palm (De Bataven), Michel van Veen en Menno Scholten (Juliana ’31), Jasper Zuidwijk en Bas Broekman (Germania), Soufiane Dadda (Vitesse ’08), Jos Peltzer (RKC Waalwijk), Santiago Fabio Palacios Macedo (Roda JC).
 

Samen met de overgebleven oudgedienden en deze nieuwkomers zal de nieuwe oefenmeester dus gaan proberen om van De Treffers weer de club te maken waar tegenstanders met angst en beven tegenop zien om te tegen te spelen, gezien hun geweldige reputatie uit het verleden.

De training om een topteam te smeden begon op maandag 13 juli en er werd ook al geoefend. Afgelopen weekend waren de Groesbekers te gast op sportpark De Toekomst, in onze hoofdstad alwaar werd gespeeld tegen Jong Ajax. Het duel eindigde in een zeer verdienstelijke 1-1.
Na de wedstrijd tegen G.V.V.V. wordt nog geoefend tegen Jong NEC, SV Meerssen, Bennekom, Juliana ‘31en vv Wiitenhorst voordat op zondag 23 augustus de competitie wordt aangevangen met een thuiswedstrijd tegen HBS.
 

Van 1985 tot 2010 waren De Treffers in alle ontmoetingen (6x oefen en 2x KNVB-beker) G.V.V.V. de baas. En met baas bedoelen we ook echt baas, want in de 8 confrontaties wisten de blauwen slechts 4x te scoren en kregen ze 22 doelpunten om de oren.

Maar in daarop volgende drie duels wisten de mannen van trainer Assink die negatieve reeks een impuls omhoog te geven. De eerste de beste thuiswedstrijd in ’10-11 leverde 3-0 winst op. In jaargang ’11-’12 trof men elkaar niet, maar in ’12-’13 werd het een spectaculaire score op sportpark Zuid in Groesbeek. Na een 3-3 ruststand was het captain Simon Brouwer die in deel twee de eindstand op 3-4 bracht. Op 31 juli 2013 vond een tweede treffen in Veenendaal plaats en opnieuw werd het toen 3-0 voor de thuisploeg.
Vorig jaar in Groesbeek volgde de uitzondering op de regel, want in alle voorgaande ontmoetingen werd er altijd gescoord door beide, of een van beide ploegen. Toen lukte het niet en bleef het fraaie nieuwe digitale scorebord steken op 0-0.
 


Ook na negentig minuten spelen hoefde vorig seizoen het scorebord op sportpark Zuid te Groesbeek niet in werking te worden gesteld.
 

Dit alles houd in dat G.V.V.V. onder leiding van trainer Erik Assink nog niet heeft verloren van De Treffers. Dat de Almeerder coach, die dus net aan zijn zesde seizoen is begonnen in Veenendaalse dienst, dat graag zo zou willen houden is evident. Al is een uitslag van een oefenduel op zich niet eens zo heel belangrijk, het gaat er daarin vaak veel meer om te kijken hoe de nieuwe spelers zich in teamverband ontwikkelen en of het vooraf gestelde speelplan kan worden uitgevoerd, maar toch zou het een leuke bijkomstigheid zijn als de ongeslagen reeks wordt voortgezet.

Hoewel wel wat minder dan De Treffers, kende ook de A-selectie van G.V.V.V. de nodige spelersmutaties. Waarbij dan ook nog de pech kwam dat twee aangetrokken versterkingen (Jaimy Schaap naar FC Dordrecht en Soufiane Lagmouchi naar FC Volendam) alsnog, voordat er ooit een bal in het blauwe tenue werd gespeeld alweer vertrokken naar BVO’s. Daarnaast werd afgelopen week bekend dat nieuweling Patrick Heesakkers (kwam van JSV Nieuwegein) een enkeloperatie heeft ondergaan en voorlopig dus geen acte de presence kan geven.
Maar met nieuwelingen Ayoub Boubakari (G.V.V.V. 2), Rob van Eem (G.V.V.V. A1), Olivier Pilon (SDC Putten), Jasmin Ramic (IJsselmeervogels), Esmat Shanwary (Achilles ’29), Sven Taberima (Spakenburg), Roy Talsma (Telstar), Laurens van der Voort (Jong FC Utrecht) en stageloper Daimy Rijnsburger (FC Almere City), in de gelederen, en de spelers die  G.V.V.V. al vele jaren trouw zijn heeft de technische staf toch behoorlijk wat keuze mogelijkheden en zal het een heuse concurrentiestrijd worden wie zich, als de competitie gaat starten, tot de eerste elf mag rekenen.
De vuurdoop voor de ‘oudgedienden’ en de nieuwkomers gaat dus komende zaterdag plaatsvinden in dit treffen met De Treffers.

Bij voorbaat wensen wij alle nieuwkomers namens de webredactie  heel hartelijk welkom bij de blauwe familie en hopen dat jullie allen je snel thuis zullen voelen en van grote waarde zullen zijn om de doelstelling van dit nieuwe seizoen, een plaats veroveren in de top 7, te verwezenlijken.