Voorbeschouwing G.V.V.V. - FC Lienden

8 januari 2016

Terwijl hoogstwaarschijnlijk vele van u deze week weer op het gemak zijn begonnen aan werk of studie, of zelfs in de luxe positie verkeren van een verlengde kerstvakantie, hebben de mannen van trainer John de Wolf afgelopen maandag alweer de eerste oefeningen gedaan, en gaan zij vanaf aanstaande vrijdag t/m zondag op trainingskamp in Soest. Dit alles om zo goed mogelijk beslagen ten ijs te komen in de aanloop naar het tweede bedrijf van het voetbalseizoen ’15-’16, waarvan de ouverture op 16 januari gaat plaatsvinden met het thuisduel tegen HHC Hardenberg.

Maar met alleen rondo’s spelen, afwerkoefeningen doen, sprintjes trekken, conditietrainingen, onderlinge partijtjes spelen etc. is zo’n voorbereiding natuurlijk niet compleet. Daar horen ook nog oefenduels bij om het geleerde in de praktijk te brengen.
Dat zal dan komende zaterdagmiddag en dinsdagavond gaan gebeuren, want de technische staf is er in geslaagd om respectievelijk zondag topklasser FC Lienden en zaterdag hoofdklasser SDC Putten de reis naar het sportpark Panhuis te laten maken.

Nederlands beste
Het spits in deze oefencampagne wordt dus afgebeten door FC Lienden. De Betuwse formatie kende vorig seizoen een jaargang om nooit te vergeten en die hoogstwaarschijnlijk ook heel moeilijk te herhalen zal zijn. Het seizoen ’14-’15 staat meer dan dik goudomrand in annalen van de 85-jaar oude voetbalvereniging, want nooit eerder slaagde, de in verhouding kleine dorpsclub, erin om zich te kronen tot de beste amateurclub van Nederland.

Dat uiteindelijk prachtige seizoen begon niet eens zo florrissant. Want uit de eerste 5 duels werden acht punten veroverd en tussendoor werden aanvoerder Mike Vreekamp c.s. door Excelsior Maassluis in eigen huis via een 0-1 nederlaag uit de KNVB beker geknikkerd.
Maar eind september 2014 keerde het tij. Dat begon met een overwinning op de toen regerend zondag kampioen AFC, en duurde voort tot 22 maart 2015 toen na 18 ongeslagen competitiewedstrijden op rij de Koninklijke HFC daar een eind aan maakte.
Door die 12 overwinningen en 6 gelijke spelen hadden de mannen van trainer Hans van de Haar voldoende krediet opgebouwd om de voorsprong niet meer uit handen te geven en ging op 3 mei afgelopen jaar, na de winst in Haaksbergen op HSC ’21, de vlag in top op sportpark De Abdijhof in Lienden.

Slagroom en kers
De slagroom op de taart volgde in diezelfde maand en in augustus, net voor de aanvang van dit nu lopende seizoen, kwam ook de kers daar nog bovenop. In mei werd zaterdag kampioen Kozakken Boys tweemaal verslagen (0-1 en 2-0) waardoor de kampioensschaal van Nederlands beste amateurclub nu ook staat te pronken in de prijzenkast in Lienden. En die kreeg nog gezelschap van de supercup, een prijs die traditioneel aan het begin van een nieuw seizoen wordt vergeven aan de winnaar van de wedstrijd tussen de landskampioen en de amateurbekerhouder. Want in het hol van de leeuw, de rode zijde van de Spakenburger Westmaat, bleef het na 90 minuten spelen 0-0 tussen IJsselmeervogels en FC Lienden, waarna er dus een strafschoppenserie aan te pas moest komen om te bepalen wie de champagne in deze supercup mocht gooien. Door vier rake elfmetertrappen van Fathi Ben Ahmed, Ralph Hovestad, Mike Vreekamp en Mo Ajiach namens Lienden en het missen van Maikel de Harder en Emre Pinar namens ‘De Vogels’ werd het pleit beslecht en was een derde hoofdprijs in één seizoen een feit voor onze gasten.


Bart Hulsbos (niet zichtbaar) heeft de bal naar de verre kruising gekopt voor de 0-2 in de laatste ontmoeting in Lienden. Foto: Jeroen van Barneveld.

Van de stekker eruit tot landskampioen en mogelijk tweede divisionist
Dat dit een prestatie van formaat is, die voor zeer weinige clubs is weggelegd, hoeft geen nader betoog en verdiend de hoogste lof. Misschien bewees FC Lienden daarmee wel dat wonderen de wereld nog niet uit zijn. Want in januari 2013 verscheen onderstaand artikel in De Gelderlander.

Het geheim van FC Lienden en een bureaula

Topklasser FC Lienden houdt na dit seizoen op te bestaan. Is het echt over of zijn er snode plannen? Zomaar was daar de mel­ding. ‘We stoppen er­mee, trekken de stekker uit de zondagafdeling.

Dit seizoen maken we af, daarna is het over en sluiten’. Lienden schudde dinsdag op zijn grondvesten. De trots van het Be­tuwse dorp, de voetbalclub die het dorp met 6.000 inwoners op de kaart zette, is straks niet meer.
Twee mannen stonden aan de ba­sis van de wilde race die Lienden met coach Hans Kraaij jr. over de velden joeg; supermarkteigenaar Adrie Timmer en de Rhenense za­kenman Nico Wagenvoort. Dit duo pompte niet alleen een con­stante stroom euro’s in de club, maar trok ook zo’n beetje aan alle touwtjes die bestuurlijk en organi­satorisch maar denkbaar zijn.
Wagenvoort en Timmer stuwden de club op hun geheel eigen wijze tot grote hoogten. Dat er ook nu weer een plan in een bureaula van de Liendense supermarkt ligt ver­stopt, valt niet uit te sluiten.
Ambitie valt deze twee stuurman­nen namelijk niet te ontzeggen.
En het zou uniek zijn als FC Lien­den als eerste Nederlandse club niet alleen binnen acht jaar vanuit de zondagse tweede klasse uit­groeide tot titelkandidaat op het hoogste amateurniveau, maar daar­na datzelfde kunstje nog eens flikt met de zaterdagtak.
Door nu al een stap terug te doen naar de derde klasse (of tweede klasse als het zaterdagteam kampioen wordt) kan een al voorzien budget worden bevroren. Timmer en Wagenvoort hebben al lang ge­zien dat het regionale zondagvoet­bal op sterven na dood is. Voor hen ligt de toekomst op zaterdag.


Deze plannen bleken toch niet in goede aarde te vallen binnen de club en ook niet bij het eerste zaterdagteam. Hierdoor werd er alsnog naar een andere oplossing gekeken. Op initiatief van enkele leden van de technische staf, het bestuur, en met ondersteuning vanuit de businessclub werd uiteindelijk een paar maanden later toch besloten een doorstart te maken met het vlaggenschip van de vereniging. Via een 10de positie in seizoen ’13-’14 volgde dus bovenstaand succes. Ironisch genoeg kwam er vorig seizoen wel een einde aan de zaterdagtak van de club, want deze werd opgeheven. Dus toch geen toekomst op zaterdag?
Sterker nog, toen de resultaten huizenhoog de lucht in gingen werd er zelfs gedroomd van deelname aan de Jupiler League waar een kampioen in de topklasse, net als Achilles ’29 eerder, recht op heeft. Maar nader onderzoek wees uit dat de (financiële) poolstok daarvoor veel te kort zou zijn en daarom werd die droom maar weer in de ijskast gezet. De pijlen zijn nu gericht het behalen van de nieuw te vormen tweede divisie. En daarvoor liggen de voetballers uit Lienden nog steeds aardig op koers. Want met 24 punten uit zestien competitieronden wordt bezit genomen van de 9de plek op de ranglijst en is de achterstand b.v. op de nummer drie, JVC Cuijk, slechts vier punten.

Tol van de roem
Al die geweldige prestaties kende ook een hun keerzijde. Want als je zo’n succesvol team hebt liggen de kapers bij bosjes op de loer om toe te slaan. Dat overkwam FC Lienden dus ook. Smaakmakers Aberrahim Loukili en Youssef el Jebli verkasten naar respectievelijk NEC en De Graafschap. En aan Christiaan van Hussen werd ook al diverse malen getrokken, maar hij kon worden behouden. Andersom hadden Betuwenaren de pech dat de nieuwe aanwinst Okan Özçelik uiteindelijk toch koos voor RKC Waalwijk.

Daarnaast werd oud-speler en assistent trainer Peter Hofstede verleidt om in dienst te treden bij De Graafschap als manager voetbalzaken, waarmee dus ook veel kennis, kunde en ervaring verdween. Oud Bennekom speler en ex-trainer van DFS, Dik Peters van Ton werd zijn opvolger. En tevens werd hoofdcoach Hans van de Haar gestrikt als spitsentrainer bij FC Utrecht, maar dit zou zijn functioneren bij FC Lienden niet in de weg staan, zoals hij aangaf in een interview.

Broederstrijd?
Met o.a. de oudgedienden Mike Vreekamp, Ralph Dua, Milad Intezar, Tom van der Neut, Jan Schimmel en Guido van Rijn, en de nieuwkomers Ralph Hovestad (Ajax am.), Mark Fennebeumer (JVC Cuijk), Mo Bendadi en Leon Broekhof (Bennekom), Guilliano Grot (WKE) en Frank Wiafe Danquah (Achilles ’29) heeft FC Lienden zeker een topklasse waardige selectie. Daarnaast is het voor twee spelers van de Van de Haar brigade een weerzien met oude bekenden. Want Fathi Ben Ahmed keerde na één seizoen G.V.V.V., en daarvoor eenzelfde periode bij JVC Cuijk, afgelopen zomer weer terug op het oude nest, hij speelde namelijk al van 2011 t/m 2013 op de Abdijhof.
Dat geldt ook, al is dat dan wel wat langer geleden, voor Erik van Eem. Want de oudste van de vier broers uit een echte voetbalfamilie (Rob bij G.V.V.V., Leo bij Valleivogels en Alex bij SVL) maakte van 2009 t/m 2011 deel uit van de A-selectie van G.V.V.V.
Dus zullen beiden zeker uitkijken naar het duel tegen hun oude club. Voor Erik wellicht helemaal als hij en z’n jongste broertje Rob speeltijd is gegund en ze elkaar mogen bestrijden.
 
Uitgerust en vol vertrouwen aan de slag
We hopen dat onze A-selectie spelers hun vrije tijd tijdens het kerstreces goed hebben verdeeld tussen uitrusten, het hoofd leeg maken en toch ook hebben gezorgd dat de lichamelijke conditie niet teveel is terug gevallen. Maar die verantwoordelijkheid zal er zeker zijn geweest, want we vernamen voor de kerstdagen al uit de wandelgangen dat diverse spelers het niets doen vanaf 19 december, toen de laatste wedstijd tegen ONS Sneek plaatsvond, maar helemaal niets vonden.
Al met al voldoende ingrediënten om aanstaande zaterdag de fysieke gesteldheid, de technische vaardigheden, het combinatiegevoel etc. eens te gaan testen in een oefenwedstrijd tegen een tegenstander van formaat die in de maand december slechts eenmaal verloor. Alleen het competitie duel tegen Koninklijke HFC leverde verlies op 2-1. Daarnaast won men met 4-1 van HBS en leverden twee oefenduels tegen DFS en Spakenburg respectievelijk winst op met 4-3 en 1-3. Als toetje werd in Veenendaal ook nog eens het Jan Rebergen zaalvoetbaltoernooi op de naam geschreven.
Maar ook G.V.V.V. liet zich niet onbetuigd in de laatste vijf duels voor de winterstop. Daaruit werden 10 punten behaald en ook een oefenduel tegen Prestige Sports eindigde in winst. Daarmee lijkt het erop dat de Veense blauwen de vormcrisis hebben afgeworpen en zich met veel vertrouwen gaan werpen op het vervolg van het tweede, cruciale deel, van deze topklasse jaargang. Want net als bij de opponent FC Lienden is het behalen van de tweede divisie de heilige graal voor de discipelen van John de Wolf.
Tegen de amateur kampioen van Nederland kan dan bewezen worden dat die neergezette resultaten geen korte opleving waren, maar dat het structureel beter gaat en dat G.V.V.V. weer het team wordt waar iedere tegenstander terdege rekening mee zal moeten houden. 

Bijna fitte selectie
Trainer John de Wolf, die net voor de feestdagen zijn contract met een jaar verlengde en dus volgend seizoen ook leiding zal geven aan de selectie, begon afgelopen maandag met een bijna fitte selectie aan de voorbereidingen voor het competitie vervolg in het nog zeer prille jaar 2016. Alleen Jasmin Ramic ontbrak wegens liesklachten. Aanvoerder Simon Brouwer trainde al wel weer aardig mee, maar liet de partijvorm aan zich voorbij gaan. Dit omdat hij bij bepaalde bewegingen van zijn kniegewricht nog steeds iets voelde opspelen en hij de terechte mening is toegedaan dat je beter 4,5 maand uit de roulatie kunt zijn om dan weer helemaal fit terug te keren, dan dat na 4 maanden te doen en opnieuw een terugslag te krijgen.
Ook Laurens van der Voort was weer present na z’n opgelopen hersenschudding in de wedstrijd tegen de Friezen. Dus gelukkig heeft de centrale verdediger geen schade overhouden aan die zeer ongelukkige botsing met Johan Jansen, die overigens werd veroorzaakt door opponent Yumé Ramos.


Mourad Marbouh in actie tegen Kozakken Boys. Op de achtergrond toenmalig centrale verdediger Jurriaan van Well. Foto: Dick Gijsbertsen

Nieuw gezicht
De een z’n dood is de ander z’n brood. Dat spreekwoord ging op toen G.V.V.V. vorige week bekend maakte dat Mourad Marbouh per direct de selectie kwam aanvullen. Marbouh kwam zonder club te staan toen net voor de kerst bekend werd dat VVA ’71, waar hij voor speelde, definitief failliet was verklaard. De TC handelde snel en trok Marbouh binnen de kortste keren over de blauwe streep. De nu 26-jarige verdediger annex middenvelder speelde vanaf zijn pupillen leeftijd tot 2009 al op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis. Daarna verkaste hij naar De Merino’s om in 2010 de overstap te maken naar sportpark De Meent in Achterberg.
Op 18-jarige leeftijd speelde hij op 15 maart 2008 zijn enige wedstrijd bij het vlaggenschip van onze club. Door blessures en schorsingen was de toenmalige trainer Peter Visee genoodzaakt om jeugd- en tweede elftalspelers mee te nemen naar de uitwedstrijd tegen Kozakken Boys. Mourad Marbouh kreeg gelijk een basisplaats als vleugelverdediger en moest het opnemen tegen de vedette van de Werkendammers, ex-betaald voetballer Leo Koswal. Na de eerste tien minuten voorbij te zijn gelopen door de ex-prof beet Marbouh zich in hem vast en liet hij Koswal nooit meer los en daardoor speelde hij hem volledig uit de wedstrijd. Die uiteindelijk ook nog eens met 0-2 werd gewonnen door goals van Edwin van Rooijen en Simon Brouwer. Het zou ons niet verwonderen dat Koswal nog wel eens gillend wakker wordt als hij in zijn dromen de naam van Mourad Marbouh hoort langskomen.
Hopelijk kan Mourad Marbouh zo’n visitekaartje ook afgeven als hij nu opnieuw in actie gaat komen voor G.V.V.V.      

Geschiedenis
De beide opponenten speelden 6x eerder tegen elkaar waarvan u in de tabel de uitslagen kunt zien. De laatste keer eindigde de oefenpot in een remise (3-3) en dat was voor G.V.V.V. het openingsduel van het seizoen ’14-’15. Het werd een wedstrijd met twee gezichten in Lienden. Voor de pauze namen de Veenendalers een 0-3 voorsprong door goals van Martin van Eck, Bart Hulsbos en Joey Snijders. Toen een ruim kwartier voor tijd Maikel Lange vanaf de strafschopstip de aansluitingstreffer had gemaakt werd het comedy capers waarbij scheidsrechter De Waard een hoofdrol speelde. Fathi Ben Ahmed moest vanwege een forse overtreding naar de kant zonder daarvoor een kaart te hebben ontvangen en Danny de Leeuw zou hem gaan vervangen. Maar G.V.V.V. mocht niet wisselen van De Waard omdat toenmalig coach Assink een opmerking had gemaakt die hem niet welgevallig was. Met 11 tegen 10 kwam FC Lienden alsnog langszij via opnieuw Lange en Mo Ajiach. Gezien het wedstrijdbeeld uiteindelijk wel een terechte uitslag.
 

Samenvattend kunnen we vaststellen dat er komende zaterdagmiddag op sportpark Panhuis een leuke en interessante ontmoeting staat te wachten tussen een zondag- en een zaterdag topklasse club. Aanvang is 14.30 uur.