Voorbeschouwing G.V.V.V. - HHC Hardenberg

13 januari 2016

Komende zaterdag staat er weer een prachtige wedstrijd op het programma. G.V.V.V. – HHC Hardenberg. Twee ploegen die absoluut niet zaten te wachten op de winterstop. De Veenendalers zaten in een flow (3 keer winst in de laatste 4 wedstrijden) die ze niet graag onderbroken zagen worden. Voor HHC Hardenberg geldt dit nog veel meer. De ploeg van trainer Marcel Groninger zat wellicht nog in een grotere euforische stemming. In de laatste wedstrijd werd koploper Kozakken Boys met 4-1 naar huis gestuurd en, nog mooier, in het grote KNVB-toernooi werd Eredivisionist NEC met 2-0 verslagen.

KNVB Beker
Met deze overwinning treden ze in de voetsporen van de Veenendalers. In seizoen 2011-2012 werd ook de kwartfinale bereikt. En toeval of niet, HHC mag aantreden in een uitwedstrijd tegen AZ, de ploeg waartegen G.V.V.V. haar Waterloo vond. Wellicht, en dat hoopt misschien heel Nederland, kunnen de sympathieke Hardenbergers deze barrière wel slechten. Zou mooi zijn, met alle respect voor AZ overigens.

Scorend vermogen
HHC draait al jaren bovenin mee in de Topklasse en juist op het moment dat de Tweede Divisie in aantocht is en je bij de eerste 7 moet eindigen om dit te behalen kun je niet meer beschikken over een groot deel van je scorend vermogen van afgelopen seizoen. Sargon Gouriye (Spakenburg), Hielke Penterman (Achilles ’29) en Willem Lanjouw (gestopt) verlieten de club. De algemene verwachting was dat HHC dit niet op zou kunnen vangen en dat het lastig zou gaan worden om in de top te blijven. Niets is, tot nu toe, minder waar. Een vierde plek met 9 punten voorsprong op positie 8. Kortom, als de Sallanders redelijk constant kunnen blijven, dan moet de doelstelling ruimschoots gehaald worden.

Vier punten
Sterker nog, de achterstand op koploper Kozakken Boys bedraagt slechts 4 punten. Dus als de flow van voor de winterstop (in November en December 2015 werd er alleen verloren van Barendrecht) doorgezet kan worden, gloort er misschien nog wel een kampioenschap aan het eind van de horizon. G.V.V.V. daarentegen heeft ook nog 4 punten goed te maken. Dat is namelijk de achterstand op de heilige 7e plek die, zoals eerder gememoreerd, recht geeft op promotie.

De vorige ontmoeting
Op 19 september 2015 was de eerste ontmoeting tussen HHC Hardenberg en G.V.V.V. dit seizoen. De Veenendalers speelden toen een prima eerste helft en gingen rusten met een 0-1 voorsprong, die, gezien de kansenverhoudingen en het spelbeeld, hoger had kunnen zijn. Net na rust kwam HHC Hardenberg langszij, Thomas Bakker maakte de voorsprong van G.V.V.V., dankzij een goal van Olivier Pilon, ongedaan. Uiteindelijk hield G.V.V.V. stand, want de Hardenbergse storm was de tweede helft enorm.


Olivier Pilon scoort de 0-1 in de heenwedstrijd

Transfer
Traditioneel in de winterstop zijn er de nodige spelersmutaties te noteren, maar deze zijn veelal niet noemenswaardig in een voorbeschouwing want de clubs kunnen pas na de zomer over deze spelers beschikken. Doordat VVA '71 net voor de jaarwisseling failliet werd verklaard, waren de selectiespelers van de Achterbergse ineens vrij om te gaan en te staan waar ze wilden. Zodoende haalde de TC van de Veenendalers oud-G.V.V.V.-er Mourad Marbouh op. De speler die van zijn 4e tot zijn 21e voor G.V.V.V. voetbalde kan op meerdere posities ingezet worden en is een meer dan welkome aanvulling voor de A-selectie. De Veenendaler is trouwens geen korte termijn aanwinst want hij tekende voor anderhalf jaar.

Genoeg redenen om zaterdag naar Sportpark Panhuis te komen om te kijken welke ploeg het minste last heeft gehad van de ongewenste onderbreking, genaamd winterstop.