Voorbeschouwing G.V.V.V. - Kozakken Boys

3 december 2015

Na aanstaande zaterdagmiddag volgt er nog één ronde, uit bij FC Lisse, en daarna zit exact de helft van deze competitie jaargang erop voor de pupillen van John de Wolf. Alle competitie genoten zijn dan eenmaal tegenstander geweest van de Blauwen. Maar voordat dan daarna de winterstop gaat beginnen staat eerst nog de terugwedstrijd tegen ONS Sneek op het programma. De Friezen komen op 19 december aanstaande, ijs en weder dienende, het sportpark Panhuis met een bezoek vereren. Dan volgt er een rustperiode met de viering van het kerstfeest en oud en nieuw, waarna de competitie wordt hervat op 16 januari wanneer HHC Hardenberg naar ’t Veen zal komen.
De voorbereiding daarop krijgt gestalte met het spelen van twee oefenduels, die beide in eigen in huis zullen worden afgewerkt. Op zaterdag 9 januari speelt ons keurkorps tegen de landskampioen van Nederland bij de amateurs, FC Lienden (aanvang 14.30 uur) en drie dagen later, dinsdagavond 12 januari, komt hoofdklasser SDC Putten naar Veenendaal om te gaan sparren. Daarbij zal de bal om 20.00 uur gaan rollen.

Een oude bekende

Na Spakenburg (72 duels) en IJsselmeervogels (63 duels) is de ploeg uit Werkendam een opponent in de topklasse waar G.V.V.V. in het verleden de meeste wedstrijden tegen afwerkte. Want komende zaterdag staat de 47ste ontmoeting tussen de blauwen en Kozakken Boys op de programmarol. En daarom mag er met gerust hart worden gesproken dat de ploeg van de trainers drie-eenheid  Arie Schep, Danny Buijs (o.a. ex-profspeler van FC Groningen, Feyenoord en ADO Den Haag en natuurlijk van Kozakken Boys zelf) en Ton Cornelissen als oude bekende wordt begroet op het sportpark Panhuis.
Datzelfde geldt natuurlijk ook voor Sherwin Grot die een flink aantal ex-ploeggenoten tegen zal komen. Twee seizoenen droeg de inwoner van Arnhem het blauwe tenue, waarin hij respectievelijk 11 en 17 competitie goals scoorde, waarna hij dit seizoen de kleuren van de Werkendammers ging verdedigen. Maar zo bleek vorige week, dit blijft beperkt tot dit seizoen, waarin Grot tot nu toe 8x doeltreffend uithaalde voor z’n nieuwe werkgever en daarmee ex aequo tweede staat op de topscorers ranglijst. Want in de volgende jaargang zal hij het wit-rood van Kozakken Boys verruilen voor het rood-wit van IJsselmeervogels.


Wel een klassieker….
Gezien bovenstaande en het feit dat zowel de gastheren, als de gasten gerekend mogen worden tot de top van het zaterdagvoetbal vanwege de geleverde prestaties in de geschiedenis, is de kwalificatie klassieker zeker terecht. Dit wordt bewezen door de standen van de beide kemphanen op ranglijst aller tijden. Die liep van 1971 t/m 2010, toen de 1ste klasse, later omgedoopt tot hoofdklasse, het hoogste zaterdag niveau was. Want daarin nemen de Kozakken de 9de plaatst in, die uit totaal 119 voetbalclubs bestaat. G.V.V.V. bivakkeert twee plaatsjes hoger op de 7de positie. En van de top tien van die lijst maakt nu nog maar een viertal verenigingen deel uit van de huidige topklasse. Naast Kozakken Boys en G.V.V.V. zijn dit in volgorde: IJsselmeervogels (1ste) en Spakenburg (3de). Noordwijk (4de), haalde deze eliteklasse in het verleden wel maar moest in 2014 weer een stap terugdoen. De vijf andere, toch ook meer dan gerespecteerde en gerenommeerde  voetbalverenigingen, zoals Quick Boys (2de), DOVO (5de), ACV (6de), Bennekom (8ste) en VVOG (10de) hebben tot op heden de stap omhoog nog niet kunnen maken.


Martin van Eck was op 11 oktober 2014 verantwoordelijk voor de 3-0. Ook vorige week in en bij Capelle was hij trefzeker, kan hij dat kunstje zaterdag gaan herhalen? Foto: Dick Gijsbertsen

… geen topper dit keer
In tegenstelling tot de twee voorgaande ontmoetingen in Veenendaal tussen G.V.V.V. en Kozakken Boys moeten we helaas, tot teleurstelling van alles wat blauw is, vaststellen dat het dit keer geen topper is. Dat was het wel in ’13-’14 toen in speelronde 11 de beide kemphanen uit de voorgaande tien voorgaande wedstrijden beide 19 punten behaalden en G.V.V.V. op basis van een beter doelsaldo de ranglijst aanvoerde. Door de 0-2 winst van de Werkendammers waren de rollen omgedraaid na dat duel.
Vorig jaar op 11 oktober begonnen onze gasten na zeven speeldagen met een totaal aantal van 16 punten als koploper aan de confrontatie op het sportpark Panhuis. De thuisploeg was toen runner-up met één puntje minder uit hetzelfde aantal gespeelde duels. En toeval of niet, ook toen waren na negentig minuten spelen de rollen weer omgedraaid. Want in die ontmoeting was G.V.V.V. bovenliggend en drukte dat uit in een 5-0 score, wat gezien het spelbeeld wel wat geflatteerd was. Maar daar was coach Buijs het toen niet mee eens. “Als je zulke fouten maakt en zelf de kansen niet binnen schiet verdien je zo’n oorwassing”, was zijn overduidelijke commentaar toen na afloop. Deze grootste nederlaag van dat seizoen die Kozakken Boys toen leed bleek uiteindelijk een geweldige ‘wake up call’. Want een week later pakten de bewoners van sportpark De Zwaaier de koppositie weer over, wonnen zeven duels op rij, en stonden het leiderschap niet meer af, wat dus resulteerde in de titel in haar derde seizoen in de topklasse. Een prestatie van zeer groot formaat. De kroon op het werk kon helaas niet worden gezet, want in de tweestrijd met de kampioen van de zondag topklasse, FC Lienden, wonnen onze streekgenoten tweemaal en gingen die dus met Nederlandse amateurtitel aan de haal.
Lang getreurd daarom werd er niet Werkendam, er werd weer volop gesleuteld aan de selectie om tot een herhaling van zetten te komen en voorlopig pakt die aanpak weer voortreffelijk uit. Want opnieuw komen de Kozakken als ranglijstaanvoerder naar Veenendaal. Alleen nu kunnen de gastheren niet zorgen dat de rollen weer worden omgedraaid, want daarvoor is het verschil in punten verzamelen veel te groot, en zou de kwalificatie topper misplaatst zijn.

 
Nieuwe trend?
In de eerste twee seizoenen van Kozakken Boys in deze eliteklasse, toen er respectievelijk een 8ste en 7de plek op de eindrangschikking werden ingenomen, was het verschil tussen spelen op het eigen sportpark De Zwaaier of buitenshuis niet zo heel groot, althans qua het behalen van punten. In ’12-’13 was de verhouding tussen thuis en uit 24 om 23. De jaargang daarna werden er op vreemde bodem zelfs wat meer punten gepakt 26 uit tegen 21 thuis.
Maar vorig seizoen is die trend op de kop gezet. De wit-rode formatie was toen veruit de sterkste thuisclub. Uit 15 duels werden 34 punten veroverd in Werkendam, tegen 25 in andere dorpen of steden.
En nu doet zich eenzelfde soort fenomeen voor. De prestatiecurve ziet er natuurlijk meer dan prima uit met 8x winst, en slechts twee nederlagen en drie draws. Maar als je die weer uitsplitst naar thuis en uit krijg je eenzelfde beeld als vorig seizoen. Sportpark De Zwaaier is tot nu toe een schier onneembare veste gebleken. Alleen Excelsior Maassluis wist door een 1-1 gelijkspel de thuisploeg punten afhandig te maken, en ook het doelsaldo van 19-5 spreekt tot de verbeelding. Op bezoek bij de concurrentie ziet die reeks er na zes ontmoetingen een ietsje minder rooskleurig uit. In volgorde van winst, gelijk en verlies staat daar nu 2-2-2 en een doelsaldo van 12-10.
Toch zou deze trend met een gemiddelde van dik twee punten per duel, gezien de geschiedenis van de kampioenen in de topklasse (zie bijgaand staatje), voldoende moeten zijn om zich opnieuw de sterkste te tonen bij de crème de crème van de zaterdagvoetballers. En die ambities worden door Kozakken Boys zeker niet onder stoelen of banken gestoken.

Begint het totorijtje opnieuw?
Zoals u al heeft kunnen lezen waren zowel de gasten als de gastheren ieder eenmaal de sterkste in de onderlinge ontmoetingen op de blauwe zijde van het Panhuis in de topklasse. Maar het wordt nu de vierde confrontatie op dit niveau, dus mist u nog één uitslag.
Dat was in jaargang ’12-’13 toen Kozakken Boys debuteerde, nadat het via de lange weg van de nacompetitie, en beslissingsduels met Harkemase Boys en Ter Leede, samen met kampioen Scheveningen de stap omhoog had gemaakt. De punten werden toen keurig gedeeld door een 1-1 gelijkspel.
Volgens de regels van de wiskundig kunst, het totorijtje was dus 3-2-1, zou er voor komende zaterdag dus logischerwijs weer een drietje moeten worden ingevuld.
Daar zou de thuisploeg, als ze voor de keuze zouden worden gesteld, bijna zeker op voorhand de handtekening voor willen zetten, gezien de favorietenrol van de bezoekers. Maar voetbal is nu eenmaal geen logische sport, laat staan dat er vooraf een keuze mogelijkheid wordt aangeboden. Nee, de strijd zal gewoon op het veld met 22 voetbalacteurs moeten worden gestreden en dan zal na negentig minuten spelen blijken, wie de sterkste, slimste, technisch vaardigste, en/of misschien wel de gelukkigste is geweest. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat die factoren niet van doorslaggevende betekenis zijn en dat er letterlijk geen winnaar en verliezer uit de bus rollen.
Zoals gezegd zou dat laatste voor G.V.V.V. al een mooie opsteker zijn, want dan zou een rijtje ontstaan van drie ongeslagen wedstrijden, na de puntendeling tegen DVS ’33 en de winst van vorige week tegen Capelle.
Maar bewust spelen op een puntendeling is voetballers over het algemeen niet eigen, iedereen zal vanaf minuut nul met de intentie het veld instappen om de tegenstander te verslaan. G.V.V.V. en Kozakken Boys zullen daar ongetwijfeld geen uitzondering op vormen en dus mogen een strijd op het scherpst van de snede verwachten.  

Is de Sint G.V.V.V. goed gezind?
Het zal hoogstwaarschijnlijk niemand zijn ontgaan dat enkele weken geleden Sinterklaas en zijn gevolg weer in ons land is gearriveerd om op komende zaterdag zijn verjaardag te gaan vieren. Zaterdagnacht is het zover en zullen de kaas- stroopwafel- mozaïek- gele- pimpelpaarse- of wat voor kleuren zijn Pieten dan ook mogen hebben, de cadeautjes uit gaan delen die op de verlanglijstjes voorkomen.
Ook de voetbalvereniging G.V.V.V. heeft zo’n lijstje opgestuurd naar Sint Nicolaas. Hopelijk hebben de selectie spelers niet alleen flink getraind deze week, maar ook geoefend in het zingen van Sinterklaas liedjes om de ‘oude baas’ gunstig te stemmen om te voldoen aan dat verlanglijstje, waarop voetbalschoenen gevuld met drie pepernotenpunten met stip bovenaan staan. Want het mag duidelijk zijn dat G.V.V.V. een opponent treft die niet graag mee zal willen werken aan het geven van Sinterklaas cadeaus.
Verlanglijstjes, hopen, bidden, zingen, het zijn allemaal slechts vleugjes ingrediënten, maar het allerbelangrijkste is om de strofe uit ons clublied, geloof in eigen kunnen moet het doen, goed in het hoofd te prenten en daar ook naar te handelen.


Hopelijk is er zaterdag weer reden voor de blauwe aanhang om te juichen voor hun helden. Foto: Dick Gijsbertsen.

Extra feestjes?
Niet alleen Sinterklaas is dit weekeinde jarig, ook het vlaggenschip van G.V.V.V. kent twee jarigen binnen haar gelederen. Wouter Bonke en Simon Brouwer worden op respectievelijk 5 en 6 december beide 31 jaar. Dat zijn dus sowieso al feestjes, er vanuit gaande dat beide het bereiken van die leeftijd gaan vieren met familie, vrienden, kennissen, collegae etc.
Maar die verjaardagen kunnen nog veel meer luister worden bijgezet, als Wouter op het veld, en de geblesseerde Simon als mentale steun en toeverlaat, samen met hun ploeggenoten er voor kunnen zorgen dat de drie punten op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis achterblijven.