Voorbeschouwing G.V.V.V. - v.v. Capelle

29 maart 2016

Alleen winst kan G.V.V.V. in het zadel houden

Na het Paasreces, want  geen enkele topklasse deelnemer hoefde afgelopen weekend in actie te komen, wordt aanstaande zaterdag deze competitie hervat en daarin zal G.V.V.V. het gaan opnemen tegen Capelle uit de gelijknamige gemeente, met de toevoeging aan den IJssel. En hoewel deze competitie jaargang alweer naar het einde loopt, met dit duel meegerekend zijn er nog zes wedstrijden te gaan, is dit zeker geen confrontatie om des keizers baard.

Heilige graal

Nee, voor de beide kemphanen die elkaar zullen gaan treffen, staat er zeker nog wel wat op het spel. Naar onderen kijken hoeven zowel de thuisploeg als de gasten niet meer, want daarvoor zijn zo goed als zeker voldoende punten vergaard om zich ook volgend seizoen derde divisionist te mogen noemen, de nieuwe naam van de topklasse als gevolg van de invoering van de tweede divisie in seizoen ‘16–‘17.
En juist daar zit hem de kneep. Want gezien de huidige stand op de ranglijst lijken de eerste zes plaatsen, die recht geven op promotie, al vergeven. Het verschil tussen Barendrecht (6de) en G.V.V.V. (7de) bedraagt nu al liefst negen punten. Rekenkundig nog overbrugbaar, maar praktisch gezien bijna onmogelijk om dat verschil nog goed te maken. Daarmee mag de conclusie zijn dat plek zeven, die als laatste recht geeft op deelname aan die nieuwe divisie, een soort ‘heilige graal’ is geworden.

Standvastig
Capelle is het toonbeeld van standvastigheid in de korte geschiedenis van deze topklasse. Maar ook al sinds de club in het seizoen ’92-’93 debuteerde op het toenmalige hoogste zaterdagniveau, de 1ste klasse. Op geen enkel moment was er gevaar voor een stapje terug.
Capelle was er dus ook direct bij in 2010 toen de ‘topklasse steen’ in de voetbalpiramide werd gelegd. Sterker nog, van alle 42 toen strijdende hoofdklassers om een plekje in de nieuw te vormen topklasse, beet Capelle het spits af. Op paaszaterdag 3 april 2010 was een 3-0 thuisoverwinning tegen DOTO voldoende om niet meer achterhaald te kunnen worden door de concurrentie, terwijl in de andere twee hoofdklassen nog volop werd gestreden.
Bob Vermunt, die al tweemaal stuivertje wisselde tussen de selecties van Barendrecht en Capelle, maar nu weer het groene tenue draagt, zorgde voor de 2-0, terwijl Laurens Visser (later in dienst bij Barendrecht en Smitshoek) de score had geopend en ook de eindstand op het bord schoot. Door een flink dipje in de prestaties moesten de Capellenaren toen uiteindelijk Barendrecht als kampioen voor laten gaan, terwijl ze vanaf ronde één, tot en met het veilig stellen van het topklassersschap, ranglijstaanvoerder waren geweest.
Die toenmalige nummers één en twee hoofdklasse A, zijn nu samen met Spakenburg, IJsselmeervogels, HHC Hardenberg, Rijnsburgse Boys en FC Lisse, de zeven voetbalclubs die geen seizoen hebben gemist bij de crème de crème van het zaterdagvoetbal en zullen dus altijd als zodanig herinnerd blijven.


Aanvoerder Roy Terschegget (l.) zal samen met Laurens van der Voort, Bart Hulsbos en Taoufik Adnane moeten toekijken hoe de rest van z'n ploeggenoten het eraf gaan brengen tegen Capelle. Vorig seizoen ging dat crescendo, want toen wonnen de blauwen op 1 november 2014 met 2-1. Tom Oostinjen en Martin van Eck waren verantwoordelijk voor de 2-0 voordat Jair Balrak de eer redde voor Capelle. Foto: Dick Gijsbertsen.

Wisselvallig
Standvastig zeker, zo hebben we net al vastgesteld, maar wisselvallig is ook een kwalificatie die de groenhemden uitstekend past. Dat blijkt als je naar de rangen en standen kijkt in de voorgaande vijf jaargangen topklasse. Het debuut leverde een prima 6de plek op in de eindstand. Daarna, toen ook G.V.V.V. zich topklasser mocht noemen en als nieuwkomer meer dan keurig als 5de eindigde, moest genoegen worden genomen met een 10de positie.
In ’12-’13 toonden de Slotbewoners zich weer de gegoede middenmoter (7de stek). Dat leek in het seizoen daarop een vervolg te krijgen, maar helaas kwam na een zeer flitsende start - na 6 duels werd de toppositie ingenomen -  de klad erin en speelde men zich precies veilig met een 12de plaats. Vorig seizoen voldeden aanvoerder Frank Karreman c.s. met een laatste plaats in het zogenaamde linkerrijtje weer aan de algemeen aangenomen verwachtingen.

Harmonicamodel
Als je die eindposities in een grafiekje zou uitzetten krijg je dus een soort van harmonicamodel. Geen hoge pieken, maar ook geen diepe dalen. Zo’n model zie je nu ook weer een beetje terug als er gekeken wordt naar de behaalde resultaten in deze competitie jaargang. Voorbeelden daarvan zijn de laatste twee duels. In Sneek was ONS met 2-0 te sterk en een week later werd koploper Katwijk op een 1-0 nederlaag getrakteerd.
Deze uitslag lijkt niet geheel op toeval gebaseerd te zijn. Want opvallend genoeg pakte Capelle van de huidige top zes maar liefst 14 punten af, waarbij HHC Hardenberg nog op bezoek moet komen op sportpark ‘t Slot. Dus bijna de helft van alle tot nu toe behaalde punten werden veroverd tegen hoger geklasseerde tegenstanders die ook nog eens gelijkelijk werden verdeeld over thuis- en uitwedstrijden.
Even ter vergelijking. Onze favorieten sleepten tegen die zes tegenstanders op voorhand pas zeven punten in de wacht (drie van Spakenburg en vier van HHC). Er staan nog wel uitwedstrijden te wachten tegen Kozakken Boys en Katwijk om dat een wat beter aanzien te geven, maar dat zal om den drommel geen simpele opgave zijn, om het maar eens eufemistisch uit te drukken .

Beker
Toch is dat model geen wet van Meden en Perzen bij de Capellenaren. Want zowel in de ‘grote’ als ‘kleine’ beker waren er in de laatste jaren wel flinke pieken, maar ook een diep dal.
Om met dat laatste te beginnen. In de districtsbeker werd Capelle dit seizoen in de eerste ronde al uitgeschakeld door zondaghoofdklasser Quick uit Den Haag. En dat voor de tweevoudig districtsbekerwinnaar van West II. Want in 2013 werd Ter Leede in de finale verslagen, en in 2014 was Sportlust ’46 het slachtoffer van de dadendrang.
Maar die omissie werd in de KNVB-beker ruimschoots goedgemaakt. Na Blerick in Limburg te hebben verslagen werd in eigen huis MVV na strafschoppen met lege handen terug gezonden naar Maastricht. De derde ronde bracht een echte derby voort. Capelle moest op bezoek aan de Kromme Dijk in Dordrecht om het op te nemen tegen de plaatselijk FC. En de echte liefhebbers herinneren zich dan gelijk dat de topscorer van Capelle, Jordao Pattinama (11 goals), zich daarin bijna onsterfelijk maakte en via You-Tube ‘all over the world’ ging. Met een briljant schot van een metertje of veertig zette hij zijn ploeg in de verlenging op voorsprong en uiteindelijk was die geweldige goal voldoende voor een plek in de achtste finale.
Die vond plaats op Woudenstein de thuishaven van Excelsior Rotterdam, waar G.V.V.V. zoete bekerherinneringen aan heeft. Op die locatie was zondagtopklasser VVSB de opponent en daartegen legde Capelle eervol met 2-3 het loodje. Want uiteindelijk schreven de Noordwijkerhouter voetballers geschiedenis, door FC Den Bosch in Oeteldonk met 2-3 te kloppen en daarmee sinds 1975 IJsselmeervogels te evenaren, door als amateurclub de halve finale te halen, waarin VVSB door FC Utrecht werd uitgeschakeld.  


 
Wie is wiens angstgegner?
Doordat Capelle al ruim twee decennia lang uitkomt op het hoogste amateurniveau, en G.V.V.V. nog veel langer, is het niet zo verwonderlijk dat er al menig robbertje is uitgevochten in het verleden. Komende zaterdag staat de 20ste ontmoeting op de programmarol.
Wel verwonderlijk is dat G.V.V.V. voor de invoering van de topklasse een zogenaamde angstgegner was voor de voetballers uit Capelle aan den IJssel. De blauwen wonnen toen 7x, speelden 2x gelijk en verloren er slechts één.
In de topklasse keerde dat beeld in eerste instantie volledig om. De eerste vier duels werden allemaal in winst omgezet door onze gasten van aanstaande zaterdag. Daarna keerde het tij weer en schreef G.V.V.V. driemaal achtereen winst bij.
In de memorabele wedstrijd van vorig jaar op 28 februari in en bij Capelle, de eerste wedstrijd na Joey Snijders zeer ernstige auto-ongeluk, waarbij het “Keep On Fighting” spandoek werd onthuld (klik voor info over de benefiet wedstrijd voor Joey Snijders op de foto of link) door de spelers en staf, lukte het niet om het kwartet vol te maken. De thuisploeg trok met 1-0 aan het langste einde. Toch kwam die vierde winst voor G.V.V.V. er wel. Want op 28 november jl. zetten Martin van Eck en Dennis van Meegdenburg in het eerste bedrijf op sportpark ’t Slot de 0-2 voorsprong op het scorebord. Jair Balrak deed in de tweede helft wat terug, maar uiteindelijk was het Patrick Heesakkers die in de slotminuut de 1-3 eindstand bepaalde.
Alles bij elkaar genomen heeft de thuisploeg dus een heel aardige conduitestaat opgebouwd met 11x winst, 2x gelijk en 6x verlies, maar u weet ook!! Resultaten uit het verleden … enz. enz.

Mogen of moeten, maakt dat het verschil?
Daar komt nog bij dat de clubleiding, spelers en staf van Capelle het wel als hun sportieve plicht zien om zo hoog mogelijk te eindigen en een eventuele promotie zeker niet uit de weg zullen gaan, maar dat er tevens geen enkele traan zal vloeien als dat niet zou gaan lukken. Kortom de stap omhoog mag, maar van moeten is geen enkele sprake. Dus kunnen ze, nu het topklasserschap zo goed als zeker veilig is, ongedwongen dit duel aangaan.
Bij G.V.V.V. is dat uitgangspunt toch iets anders. Want toen John de Wolf half oktober opvolger werd van de op een zijspoor gerangeerde Erik Assink, was de opdracht aan hem klip en klaar. “Probeer ervoor te zorgen dat de tweede divisie wordt gehaald”.
Langzamerhand kreeg de oud-Feyenoord speler de spelersgroep in zijn greep en werd onder zijn leiding voorzichtig de weg omhoog gevonden en staat G.V.V.V. nu op een plaats waarbij aan die opdracht wordt voldaan. Maar er is ook een uitdrukking die zegt; dat er komen één is, maar er blijven, een tweede stap is, die nog veel moeilijker is.
Conclusie van dit alles: De druk ligt volop op de schouders van de pupillen van De Wolf, en als die met z’n allen promotie willen afdwingen kan dat alleen door Capelle van zich af te schudden.
    
Puzzelen
En of die druk op zich nog niet genoeg is, zal de staf ook nog flink wat puzzelwerk moeten verrichten vanwege diverse schorsingen. Want door de vijfde gele kaart van Roy Terschegget, Laurens van der Voort, en de vierde voor Bart Hulsbos, allen ontvangen tijdens het met 4-1 verloren duel in Ermelo tegen DVS ’33, zullen zij dit duel als toeschouwer moeten gaan beleven. Dat geldt ook voor Taoufik Adnane, die prent vijf en zes opliep in dat duel, en dus niet alleen nu niet present zal zijn, maar ook volgende week in Werkendam tegen Kozakken Boys.
Dit alles betekent dat drie van de vier sterkhouders in de defensie, en het ‘dreh und angelpunkt’ op het middenveld, verstek moeten laten gaan. Het mag duidelijk dat het geen kattenpis is om zo maar even vier man, die normaal gesproken altijd basisspelers zijn, te vervangen.
Daarentegen keert flankverdediger Rodny Hofman weer terug van twee duels schorsing en kunnen de ‘reserves’ nu laten zien dat zij uit het goede hout zijn gesneden. Want de sterkte van de complete A-selectie wordt tenslotte medebepaald door hoe sterk of zwak de ingevoegde schakels zijn. 

De wedstrijd, die om 14.30 uur zal beginnen, staat onder leiding van voormalig betaald voetbal scheidsrechter Dhr. R. Bossen uit Haarlem, die zal worden geassisteerd Dhr. J. van der Heijden en R.P.A.M. Huijben. Vierde official is Dhr. M. Ritmeester.


PS.
Wilt u alvast opgewarmd worden voor dit topklasse duel, zorg dan dat u om 11.45 uur aanwezig bent. Want op dat tijdstip vind de aftrap plaats van de ‘kleine’ Panhuis derby, ofwel G.V.V.V. 2 versus DOVO 2. Dit is een wedstrijd op het hoogste niveau voor de reserve elftallen in Nederland, namelijk de hoofdklasse. De gastheren nemen met 35 punten uit twintig duels de 5de plaats in op de ranglijst, terwijl onze rode buren 8ste staan met 27 punten uit hetzelfde aantal duels.