Voorbeschouwing G.V.V.V. - vv Katwijk

20 augustus 2015

Het spel gaat weer op de wagen, dat is de mooie poëtische uitdrukking als een nieuw wielerseizoen van start gaat. In voetbalkringen klinkt het wat minder elegant, want daar gaat de bal weer rollen. Maar als we bal vervangen door speeltuig, of zo u wilt, lederen knikker, komt het misschien een beetje in de buurt van voornoemde wielerterm.

Maar het maakt de echte amateur spelers, trainers, verzorgers etc. en alle voetballiefhebbers niet zo heel veel uit hoe de competitiestart wordt benoemd, het belangrijkste is dat er na weken van trainen, trainingskampen, oefenwedstrijden en/of toernooivoetbal weer gespeeld wordt om het ‘echie’.
En dat gaat dus komende zaterdag gebeuren. Bovendien wordt deze nieuwe competitiejaargang niet zomaar de zesde opeenvolgende in de topklasse, met één kampioen en drie of vier degradanten. Nee, door de invoering van de zogenaamde landelijke divisie in ’16 - ’17, zijn er maar liefst zeven prijzen te winnen voor de 16 deelnemende voetbalclubs. En zijn er slechts één of twee nieten te verdelen. De bovenste zeven clubs plaatsen zich automatisch voor die divisie, de rode lantaarndrager degradeert naar de hoofdklasse en de nummer vijftien krijgt een herkansing via de nacompetitie. Kortom er valt meer te winnen dan te verliezen.

 

vv KATWIJK driekwart eeuw oud maar nog steeds springlevend

Afgelopen maandag vierde vv Katwijk officieel haar 75ste verjaardag.  Want deze voetbalvereniging werd opgericht op 17 februari 1939. Net als G.V.V.V. eerst als eenvoudig dorpscluppie en wellicht ook als tegenhanger van toenmalig ‘grote broer’ Quick Boys. In 1955 ontsteeg men de onderbond en trad toe tot de KNVB. Met vallen op opstaan werd in 1989, op het vier jaar daarvoor betrokken huidige sportpark De Krom, het eerste grote succes geboekt. Katwijk werd kampioen en promoveerde naar het toenmalig walhalla van de zaterdag amateurs, de 1ste klasse. Sindsdien hebben de Kattukkers hun naam meer dan gevestigd in het amateurvoetbal en hebben ze nooit meer een stap terug hoeven te doen. Sterker nog, Katwijk eindigde veelal in het linkerrijtje en op De Krom ging ook nog eens vijfmaal de vlag in top vanwege een afdelingstitel. Die titels werden in vier van de vijf gevallen ook nog eens gevolgd door de algehele landstitel, vandaar ook de vier sterren boven het logo. Ook staan er een supercup en een districtsbeker te pronken in de prijzenkast. Prestaties van formaat die maar zeer weinige clubs de oranjehemden kunnen nazeggen.

 

Onverklaarbaar fenomeen

Bovenstaande alinea was te lezen in de voorbeschouwing op de laatste ontmoeting tussen G.V.V.V. en Katwijk die plaatsvond op 22 februari 2014, en het was ook speelronde 22, dus nog acht wedstrijden te gaan tot het einde van de competitie. Het werd toen voor de thuisploeg een historische dag, want voor het eerst, na negen voorgaande duels, vier in Veenendaal en vijf in Katwijk, slaagden de Blauwen erin om de kustplaatsbewoners een nederlaag toe te brengen. Het werd toen 3-2 door een benutte penalty van ‘Opa’ Dennis van Meegdenburg in de derde minuut van de blessuretijd.
Het voert veel te ver om die nederlaag voor Katwijk als de nekslag te kwalificeren, maar met tien punten achterstand op de veilige twaalfde plek, was de kans op handhaving alweer een stukje kleiner geworden, en dat voor de kampioen van het seizoen ervoor!! Die ook nog eens met een grotendeels ongewijzigde selectie en staf aan een het seizoen ’13 – ’14 was begonnen. Het verval wat Katwijk toen vertoonde was en is voor alle in- en outsiders van het zaterdag topklasse voetbal een compleet onverklaarbaar fenomeen.


Doelman Atam Koroglu is kansloos op de strafschop van de nu echt 'gepensioneerde' Dennis van Meegdenburg . Daarmee schoot 'Opa' zijn ploeg naar de 3-2 overwinning en maakte en passant zijn 250ste competitie doelpunt op het hoogste amateurniveau.

 

Degradatie
Schrijver dezes herinnert zich nog als de dag van gisteren dat hij zich na afloop van dat duel mengde in een conversatie tussen de sympathieke en betrouwbare sluitpost van de Kattukkers Atam Koroglu en G.V.V.V.’s trainerskeeper Wouter van Voorthuizen. Logischerwijs met een gezicht als een oorwurm gaf de goalie toe dat de nederlaag tegen G.V.V.V. verdient was en kon hij zelf ook geen vinger op de zere plek leggen hoe het zo kon misgaan met de voormalig topklasse kampioen. Het werd niet met zoveel worden uitgedrukt, maar tussen de regels door werd wel duidelijk dat Koroglu ook niet meer geloofde in een goede afloop voor z’n team. Helaas kreeg hij gelijk, want Katwijk eindigde als veertiende en degradeerde. “Maar als degradatie onvermijdelijk is, gaan we er voor 200% tegenaan om die zo snel mogelijk ongedaan te maken”, was ook een quote die Atam Koroglu toen bezigde.

 

Terug van weggeweest

Uiteraard veroorzaakte die degradatie in het voetbalgekke Katwijk toch het een en ander aan ‘sturm und drang’ in de oranje gelederen. Er kwamen n.a.v. de kritiek een aantal wisselingen van de wacht, in bestuur, technische commissie en staf. Maar overall gezien werd het echec, wat toch niet meer terug te draaien was, heel snel in het vergeetboek gezet en probeerde men in Katwijkse gelederen zo snel mogelijk over te gaan naar de orde van de dag, en dat was een hele snelle terugkeer naar de crème de crème van het zaterdagvoetbal, zoals de doelman ook al had aangegeven.
Met de succesvolle coach Cees Bruinink die Katwijk al zes seizoenen onder zijn hoede had gehad, nu in de rol van technisch coördinator, en Dick Schreuder (voorheen trainer van SDV Barneveld en broer van FC Twente coach Alfred) in diens plaats, moest de terugkeer worden ingezet.
En ere wie ere toe komt, geldt dat ook voor een flink aantal sterkhouders uit de A-selectie, die niet wegliepen voor hun verantwoordelijkheid, om de gemakkelijkste weg te kiezen en voor een aanbieding van andere topklassers te gaan, die er zeker geweest zullen zijn. Een groot deel van het team bleef de club trouw en de club hen, ondanks een seizoen met veel malaise.
Het bleek een juiste keuze van alle partijen, want al op 11 april van dit jaar met nog vier speelronden te gaan, en dus speeldag 22, mocht de vlag in top op sportpark De Krom en was de terugkeer na één jaar van afwezigheid een feit.
Op Katwijk stond geen maat, zo bleek. Met maar liefst 16 punten voorsprong op plaatsgenoot en grote rivaal Quick Boys werd op meer dan overtuigende manier een zeer fraaie revanche genomen op de stap terug.
Een stap terug, twee vooruit dat zal dit seizoen ongetwijfeld de doelstelling zijn van de Schreuder-pupillen. Dat komt dus neer op een plaats bij de eerste zeven en als het kan natuurlijk een hernieuwde poging om het beste jongetje van de klas te worden, want dat geeft uiteraard nog meer cachet aan een topploeg. Want ondanks de degradatie in 2014 mogen de Oranjehemden zich nog zeker als zodanig afficheren en mogen we ook gerust stellen dat de terugkeer van vv Katwijk een verrijking is voor de topklasse, daar zullen vriend en vijand het ongetwijfeld over eens zijn.
 


De eerste overwinning van G.V.V.V. op Katwijk is een feit. Goudhaantje Van Meegdenburg gaat op de schouders en Robbert Susan ziet dit met lede ogen aan.

22 en oranje, zin of onzin?

In de voorgaande teksten bent al een aantal keren het getal 22 tegengekomen. En toeval of niet, het is komende zaterdag 22 augustus, en op die dag gaat G.V.V.V. de strijd aanbinden met Katwijk. Dit is dus een opvallend cijfer, waaraan uw scribent geen voorspellende waarde aan zou willen toekennen omdat ik niet zo geloof in getallenkunde. Maar doe je dat wel en deze wedstrijd zou in 2-2 eindigen dan is dat voor de getallen fetisjist natuurlijk een prachtig bewijs.
Ook kleurenkunde komt niet voor in het domein van uw schrijver. Maar opnieuw is er toch wat opvallends te vertellen over de kleur oranje. Het tenue van Katwijk is van die kleur, maar ook T.E.C., het team waartegen G.V.V.V. de laatste oefenwedstrijd speelde, en met 0-2 verloor, droeg een oranje shirt. En om het nog wat meer bijzonder te maken, de komende tegenstanders van captain Roy Terschegget en zijn mannen, hebben ook ooit de keuze gemaakt om oranje als clubkleur te kiezen. Want WKE tegenstander in de 1ste ronde van de KNVB beker aanstaande woensdag, en ONS Sneek opponent volgende week zaterdag in de competitie, spelen in dat kleur shirt.
Zoals gezegd, ik hecht er geen waarde aan, maar als G.V.V.V. zou verliezen van Katwijk dan zouden de kleurenfreaks of bijgelovige dat wellicht wel gaan doen.
Om dit alles te ontkrachten zou het dan ook wel zo mooi zijn als de winst in Veenendaal zou kunnen blijven.

 

Geen sinecure
Maar dat die hoop geen sinecure zal zijn, is u ongetwijfeld al duidelijk zijn geworden uit bovengenoemde geschiedenis tussen de beide kemphanen. Daarnaast hebben de bezoekers al aangetoond in de voorbereiding prima op dreef te zijn, zie hiervoor onderstaande tabel.
Daar kan G.V.V.V. niet aan tippen. Op zich zeggen dat soort uitslagen ook weer niet al te veel, maar toch was het slechts veel te spaarzaam wat de Assink-brigade liet zien in huis te hebben.
Nu komt daar bovenop ook nog een keer dat eerste aanvoerder Simon Brouwer, Taoufik Adnane en Ryan Holman niet geheel fit zijn, Esmat Shanwary net terug van een hamstringblessure, en Rodny Hofman geschorst is. Het wordt dus flink puzzelen voor de staf om een elftal de wei te sturen wat Katwijk de loef kan gaan af steken.   
 

UITSLAGEN VAN DE OEFENDUELS VAN BEIDE KEMPHANEN

ARC

-

Katwijk

1-5

G.V.V.V.

-

De Treffers

0-3

Telstar

-

Katwijk

2-0

G.V.V.V.

-

Elite Talent T.

4-1

Katwijk

-

HBS

2-0

Jong Cambuur

-

G.V.V.V.

3-3

Katwijk

-

Kon. HFC

2-1

G.V.V.V.

-

Quick Boys

2-2

Katwijk

-

Urk

1-0

G.V.V.V.

-

ASV De Dijk

0-1

Katwijk

-

ADO ‘20

4-1

G.V.V.V.

-

s.v. O.S.S. ‘20

4-0

Katwijk

-

Noordwijk

3-2

G.V.V.V.

-

T.E.C.

0-2 *

Katwijk

-

Wooter Academy

5-1

*  Vanwege overvloedige regenval duurde het

Katwijk

-

Magreb ‘90

4-1

     duel tegen T.E.C. slechts een helft.

 

De wedstrijd die om 14.30 uur zal beginnen op het sportpark Panhuis zal onder leiding staan van Dhr. R.H. Karremans (Den Haag), die eerder op het Vallei & Rijn toernooi ook al G.V.V.V. versus Quick Boys floot. Hij zal terzijde worden gestaan door de heren: J. van der Heijden en Dhr. I.P. van Galen. De vierde official is op dit moment nog niet bekend. 

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Dick Gijsbertsen