Voorbeschouwing HHC Hardenberg – G.V.V.V.

16 september 2015

Naar het (hoge) noorden en het (rijke) westen is G.V.V.V. dit nog prille competitie seizoen reeds uitgewaaierd. Het (zonnige) zuiden staat niet op de kaart in de zaterdag topklasse omdat daar door de meeste clubs op zondag wordt gespeeld, dus blijft er nog een windstreek over, het (wijze) oosten. En die kant gaat het dan ook aanstaande zaterdag op, iets preciezer richting noordoosten, en heel precies is het fraaie sportpark De Boshoek in Hardenberg het doel van de busreis voor spelers, staf, begeleiding en supporters van G.V.V.V. Want aldaar staat de ontmoeting te wachten met de Hardenberg Heemse Combinatie, kortweg HHC.

Omhooggevallen

Dit woord heeft in de regel een toch wat negatieve ondertoon, maar dat bedoelen we hier zeker niet. Juist het omgekeerde is geval. Opponent HHC Hardenberg heeft namelijk in zeer korte tijd haar goede reputatie gevestigd in het amateur zaterdag voetbal door in deze eeuw op te stomen van 1ste klasse naar topklasse.
De prachtige prestaties, waaronder tweemaal achtereen een kampioenschap in hoofdklasse, bleken geen eendagsvlieg te zijn. Want ook bij de start van de topklasse in 2010 was HHC Hardenberg present - waar wel wat geluk bij kwam kijken, maar zonder dat vaart niemand wel – en daarmee gaven ze aan dat er op efficiënte en doordachte wijze beleid wordt gevoerd door de verantwoordelijken bobo’s. Dat op haar beurt weer breed wordt gedragen door de voltallige vereniging.
Het ook niet voor niets dat je vaak om je heen hoort, en ook bij andere deelnemende verenigingen aan deze topklasse competitie, dat men graag op bezoek gaat op De Boshoek. Dit mede vanwege de altijd zeer gastvrije en vriendelijke ontvangst, de overwegend enthousiaste en sportieve supporters/publiek, en niet in de laatste plaats het verzorgde voetbal wat de Oranjehemden veelal proberen op de mat te leggen om op die manier hun tegenstrevers af te troeven. Dus omhooggevallen? Letterlijk zeker! Maar figuurlijk voor geen meter!

Druk programma
Na een aanloopje in de topklasse, de eerste twee seizoenen eindigden de Sallanders respectievelijk als achtste en negende, klampte HHC in jaargang ’12 – ’13 aan bij de top. Ze eindigden toen net naast het ereschavot.
Streven naar hoger, zoals een echte sportman betaamt, werd waargemaakt in de afgelopen twee seizoenen. Want tweemaal was een bronzen plak het deel van de pupillen van coach Marcel Groninger, die in juli 2013 Ted Verdonkschot was opgevolgd. Tevens waren die beide derde plaatsen voldoende voor twee (vervangende) periodekampioenschappen, waardoor men in de tweede ronde van de KNVB beker mocht instromen.
Daarin stuntte HHC vorig seizoen door RKC Waalwijk thuis met 1-0 te verslaan om daarna in Zwolle door PEC, zoals mocht worden verwacht, te worden uitgeschakeld (6-1). Ook nu bestaat de kans op het bereiken van de derde ronde en die opgave lijkt, op papier althans, wat makkelijker dan vorig jaar. Want komende dinsdag gaan aanvoerder Glenn Kobussen c.s. op herhaling in Lisse.
Op het sportpark Ter Specke aldaar schreven zij afgelopen zaterdag geschiedenis, door daar voor het eerst in de onderlinge topklasse ontmoetingen met de winst (1-2) terug te keren naar Hardenberg. Na vier eerdere verliespartijen en eenmaal een gelijk spel tegen de geel-blauwen een mooie opsteker, om bij nieuwe winst wellicht een aansprekende BVO te ontmoeten in die derde KNVB beker ronde.


Scheidsrechter De Lima Schepens heeft rood getrokken, Wilco den Hartog druipt af. Foto's: Dick Gijsbertsen.
 

Focus
Maar voorlopig zal eerst de focus liggen op het treffen met de Veense blauwen. Hoewel wat beter dan de ‘onzen’ kende HHC Hardenberg toch ook geen al te florissante start in deze topklasse jaargang. Keurig verdeeld over de twee uit- en thuisduels werd er tweemaal gewonnen en hetzelfde aantal verloren. Waarover vooral bij het verlies in eigen thuis tegen Katwijk nog wel lang nagepraat zal zijn. Een 2-0 voorsprong, werd mede door twee zeer ongelukkige eigen doelpunten, uit handen gegeven en daardoor stond er uiteindelijk 2-3 op het scorebord. Het andere verlies (3-1) werd geleden in Werkendam tegen de huidige kampioen Kozakken Boys en winst was er met dezelfde cijfers in Sneek bij ONS.
Met die wisselende resultaten is het duidelijk dat ook HHC nog zoekende is.

Gemis
Niet zo verwonderlijk, want ook op De Boshoek waren er de nodige mutaties in de A-selectie. Zonder de andere vertrekkers tekort te willen doen, zoals Frits Dantuma (ONS), Raymond Beukeveld (WKE), Patrick Jurgens (Excelsior ’31), Dennis Rosink (Staphorst), Sven Weustink (BWO) en Willem Lanjouw die z’n voetbalschoenen in de wilgen hing, zal het gemis van Hielke Penterman (Achilles ’29) en Sargon Gouriye (Spakenburg) vooral zwaar wegen. Niet alleen vanwege hun productiviteit, ze namen samen bijna de helft (28) van de in totaal 57 treffers van vorig seizoen voor hun rekening, maar ook om het voetballend vermogen die deze twee klasbakken in huis hadden. Beide hebben hun tor instinct alweer bewezen bij hun nieuwe clubs, Penterman staat op vier treffers en Gouriye op twee.

Opvang gemis
Het vertrek van dat soort spelers is de keerzijde als je je als club in ‘the picture’ speelt. Gelukkig voor de technische staf van HHC hadden beide hun vertrek ruimschoots bijtijds aangekondigd en kon er dus op zoek worden gegaan naar adequate vervangers, wat natuurlijk ook gold voor de eerder genoemde spelers.
Het keurkorps werd aangevuld met de ex-profs Mark Veldmate (MVV), Kevin Mennega (PEC Zwolle en Marcel Piesche (FC Emmen). Daarnaast kwamen doelman Melvin Koetsier (DETO), Hamid Zarbaf (Rohda Raalte), Philip Ties (SC Genemuiden) en Jan Hooiveld (WKE) de gelederen versterken. Daarbij zullen de twee laatstgenoemde met aannemelijke waarschijnlijkheid in de voetsporen moeten treden van Hielke Penterman en Sargon Gouriye.
Als je uitsluitend naar het doelpunten-CV kijkt van deze beide aanvallers lijkt dat zeker niet onmogelijk. De krachtige en kopsterke 28-jarige Hooiveld heeft op de website van voetbalnederland.nl al vier sterren achter zijn naam staan, en dat betekent meer dan 100 competitie goals, voor o.a. WKE, ACV en Achilles 1894. Philip Ties, een klein jaartje ouder dan Hooiveld, heeft weliswaar één ster minder maar is met 83 doelpunten voor VKW, ACV, Staphorst en SC Genemuiden daar hard op weg naar.
Beide nieuwelingen hebben hun waarde al bewezen voor de trots van Hardenberg. Want de helft van de productie van acht treffers tot nu toe, verdeelden Ties en Hooiveld al, beide hebben twee goals achter hun naam staan. Ook G.V.V.V. ondervond de schotkracht van Ties vorig jaar al aan den lijve, want op het sportpark Panhuis was hij met twee goals persoonlijk verantwoordelijk voor de 2-3 winst van zijn toenmalige ploeg SC Genemuiden.


Ook Rodny Hofman kan vertrekken (voorgrond), negen blauwen blijven over. Foto: Dick Gijsbertsen.

Ambitie
Samen met o.a. oudgedienden Sander Danes, Thomas Bakker, Gersom Klok, Stijn Pol, Koos Werkman, Glenn Kobussen, Dennis Krohne, Ashwin Manahutu, Tiemen van Hezel en Rob van der Leij zullen alle eerder genoemde nieuwe HHC-ers ongetwijfeld een gooi gaan doen naar een plaats in de top zeven om daarmee een promotie naar de landelijke divisie te bewerkstelligen. Want dat zal, zoals bij vele topklasser die de laatste jaren in het linkerrijtje eindigden, zonder meer de gekozen doelstelling zijn. Maar ongetwijfeld wil de ambitieuze club meer en willen ze maar wat graag de prestaties van de afgelopen twee jaar verbeteren, en dat betekent kampioen of vice kampioen, waarbij het eerste uiteraard een zeer duidelijke voorkeur heeft. Of die ambitie realistisch is, is vanuit Veenendaal moeilijk te beoordelen, maar dat G.V.V.V. daarvoor een van de slachtoffers zal moeten worden, is niet zo moeilijk in te schatten.

Underdog
Afgaande op de eerder onderling gespeelde wedstrijden op sportpark De Boshoek zouden de aanhangers van HHC Hardenberg zich niet zoveel zorgen hoeven te maken dat er geen punten worden veroverd. Want in de vier voorgaande duels waren de oranjehemden tweemaal ruimschoots de sterkste (6-2 en 5-1), en in de overige werden de punten gedeeld (2-2 en 1-1).
Vooral de twee dikke nederlagen staan bij iedereen die daarbij live aanwezig waren vast nog op netvlies gebrand.
De eerste (6-2) vanwege het tweemaal opschuiven van dat duel door een onbespeelbaar terrein en het plotseling overlijden van analist Piet van den Ham van G.V.V.V. Toen er uiteindelijk wel gespeeld kon worden op 30 maart 2013 duurde dat maar 17 minuten, want een forse sneeuwbui maakte verder spelen onmogelijk. Met een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg gingen beide kemphanen op 27 april dat jaar opnieuw de strijd aan om het restant uit te spelen, met de hierboven genoemde fatale gevolgen voor G.V.V.V.
Vorig seizoen was de kleur rood de boosdoener. Want reeds na vijf minuten spelen moest Wilco den Hartog vanwege het getoonde kartonnetje met die kleur het veld verlaten en verzilverde Penterman de strafschop die overbleef. Met tien man bleef G.V.V.V. nog redelijk op de been, want alleen Gersom Klok voor de thuisploeg en Simon Brouwer scoorden. In de blessuretijd van het eerste bedrijf kreeg tot overmaat van ramp ook Rodny Hofman een veldverwijzing van referee De Lima Schepens en daarmee was het hek van de dam. Want HHC kon tegen de negen overgebleven blauwen zich lekker uitleven en naar 5-1 uitlopen.
Tijdens de beide draws nam de thuisploeg telkens een voorsprong (2-0 en 1-0) en moest G.V.V.V. dat recht zien te breien, wat dus uiteindelijk lukte. Maar daarmee is wel duidelijk dat de underdog positie voor de bezoekers niet uit de lucht is gegrepen.


Deze kopbal van Simon Brouwer (10) bracht de eretreffer op het scorebord tijdens de laatste ontmoeting in Hardenberg. Foto: Dick Gijsbertsen.

Ommekeer?
Na een gelijkspel en twee (onnodige) nederlagen tankten de mannen van trainer Erik Assink afgelopen zaterdag een flinke slok zelfvertrouwen door toenmalig koploper IJsselmeervogels aan de zegekar te binden. Op de 2-0 winst viel helemaal niets af te dingen, sterker nog, de Spakenburger gasten mochten eigenlijk nog blij zijn dat het bij die uitslag bleef. Waar G.V.V.V. in de eerdere drie wedstrijden bij vlagen had laten zien dat ze het voetballen nog niet waren verleerd na de magere voorbereiding, konden ze dat op het eigen Panhuis uitbreiden naar een meer dan flinke bries. Poëtischer, de lichtpuntjes werden omgetoverd tot schijnwerpers, wat overigens gold voor het gehele team. Met die gedachten en herinneringen op zak zal de reis naar Hardenberg worden ondernomen al is de A-selectie nog steeds lang niet compleet. Voor Patrick Heesakkers en Jasmin Ramic komt deze wedstrijd zeker nog te vroeg. Adnan Alisic (hamstring) en Danny de Leeuw (gekneusde rib) blijven ernstige twijfelgevallen qua fitheid en voor eerste captain Simon Brouwer is het hoogstwaarschijnlijk de komende maanden toekijken geblazen, nadat hij vorige week op de training de binnenband van zijn linkerknie inscheurde, terwijl hij juist op de weg terug was van een eerdere knieblessure. Dus opnieuw een flinke tegenvaller voor Simon, maar ook voor de staf en zijn voetbalmaten.
Toch zal met al die blessures gedeald moeten worden, want deze hebben de nodige tijd nodig om te genezen en forceren heeft geen enkele zin, dat kan alleen maar meer schade opleveren. Laten we hopen dat G.V.V.V. doet wat HHC Hardenberg vorige week deed tegen FC Lisse, namelijk een zogenaamde ‘angstgegner’ verslaan. Hoe meer je tegen dat soort tegenstanders speelt, hoe groter statistisch de kans, dat er een keer een einde komt aan zo’n reeks zonder driepunter. Onze gastheren deden er zes keer over voordat het zover was, laten aanvoerder Roy Terschegget en zijn kompanen maar gaan bewijzen dat dit ook na vijf keer mogelijk is.

De wedstrijd op sportpark De Boshoek, Hessenweg 74, 7771 RG Hardenberg begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. T. Koekoek (Almere). Die zal worden geassisteerd door Dhr. R. Westenberg en Dhr. J.H. Rutgers. De vierde official is Dhr. F. Assink.

PS.
Een scheidsrechter uit Almere, ook de woonplaats van Erik Assink, en een vierde official met dezelfde achternaam, misschien zelfs wel (verre) familie. Zou dat betekenen dat de sterren goed staan voor onze blauwen?