Voorbeschouwing IJsselmeervogels – G.V.V.V.

4 mei 2016

Wedden dat ….?

In ons land heeft het wedden op sportwedstrijden, in welke tak dan ook, tot op heden nog nooit een echt grote vlucht genomen, dit in tegenstelling tot het United Kingdom. Want aan de overkant van de Noordzee lijkt dat fenomeen wel ingebakken in de cultuur van de Britten. Daar kun je zelfs geld inzetten op wat voor weer we, bij wijze van spreken, over een maand krijgen. En of Trump of Clinton de nieuwe president van de USA wordt, of wat de naam wordt van een royal baby. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is daar een mogelijkheid om geld te winnen, maar vaker te verliezen, met wedden.

Onwaarschijnlijk
Maar om het even bij sport, en speciaal voetbal te houden, lopen aan de overkant van de plas daar nu een aantal gokkers rond met een vette glimlach en een dikke portemonnee. Want het ‘nietige’ Leicester City heeft afgelopen maandagavond de titel in de Premier League op overtuigende manier in de wacht gesleept. Vorig jaar net aan degradatie ontsnapt en nu de sterkste in een van de beste Europese voetbalcompetities!!
Een sprookje dat voor het allereerst in de 132-jarige geschiedenis van de club waarheid werd, en dat degene die daar op hebben gegokt aan het begin van de competitie, geen windeieren legt. Want voor ieder toen ingelegd Engels pond keren de wedkantoren ca. 5000x deze inleg uit. Er zijn mensen die tussentijds hun gokje al hebben laten uitkeren omdat de Ladbrokes etc. de bui al zagen hangen en hen een aanbod hebben gedaan wat uiteraard een stuk lager was dan die 5000x, om daarmee minder te hoeven uitkeren. Maar diverse diehard gokkers en/of Leicester fans zijn daar niet op ingegaan en voelen zich nu, geheel terecht, dubbelop de koning te rijk.
Gokken op Leicester City als landskampioen van Engeland werd vooraf vergeleken met de kans op een hittegolf tijdens Kerstmis in Groot Brittannië.
En deze vergelijking willen we even doortrekken naar topklasse voetbal begrippen. Als in Nederland de bookmakers in augustus vorig jaar de weddenschap had geponeerd dat IJsselmeervogels de promotie naar de Tweede Divisie zou mislopen dan zou de quotering daarvoor wellicht iets zijn geweest in de orde van grote van 1 tegen 500. Weliswaar was die kans een stuk groter dan het kampioenschap van Leicester City, maar nog steeds meer dan behoorlijk onwaarschijnlijk.
De quotering van 1 tegen 5000 zou misschien wel geldig zijn voor het mogelijke aanstaande kampioenschap van Excelsior Maassluis. Vorig seizoen onder leiding van onze huidige trainer John de Wolf ook de degradatie ontlopen en dan nu net zo’n jongensboek schrijven als dat van Leicester. Hoe mooi en verrassend kan voetbal soms zijn dat het grootkapitaal het niet altijd wint.
De totale begroting van de nieuwe kampioen van Engeland was ongeveer gelijk aan de transfersom van Mephis Depay van PSV naar Manchester United!!

Van top- naar tobclub
Waar voor trainer Claudio Ranieri en zijn manschappen het sprookje werkelijkheid werd, is het zeer onwaarschijnlijke (ramp)scenario voor de record kampioen van het Nederlandse amateur voetbal de keiharde waarheid geworden gedurende dit topklasse seizoen.
Nog nooit eerder in het bijna 85-jarige bestaan van IJsselmeervogels mistte de club een stap omhoog en ook was afdalen in de verste verte niet aan de orde. Sterker nog, de veelvraat van prijzen, kende in deze nog relatief jonge eeuw eigenlijk haar meest succesvolle periode uit de gehele geschiedenis.
Want vijfmaal waren de rooien van sportpark De Westmaat de sterkste in de hoofdklasse, en eenmaal in de topklasse. Die afdelingssuccessen werden gevolgd door viermaal een zaterdag titel, waarvan er ook nog eens drie werden omgezet in het algehele amateur kampioenschap van Nederland.
Daarnaast staan er sinds 2000 drie districtsbekers te pronken in de prijzenkast waarvan er één werd omgezet in de landelijke amateurbeker (2015). Tevens werd in 2006 en 2010 de strijd om de supercup, de wedstrijd tussen de landskampioen en de landelijke bekerwinnaar, beslecht in het voordeel van IJsselmeervogels. Een totaalpakket van 19 prijzen in 16 jaar. Een ongekend hoog gemiddelde en een record wat op zeker, daar durven we wel een weddenschap over af te sluiten, nog minstens twee decennia in de boeken zal blijven staan.


Thomas Verheijdt (derde van rechts) zette zijn team op 25 oktober 2014 al na acht minuten spelen op voorsprong. Foto: Dick Gijsbertsen

Wispelturig
Het is daarom ook zo onwerkelijk en eigenlijk niet te bevatten dat deze beroemde club nu de slag richting Tweede Divisie heeft gemist. Want na de tweede wereldoorlog volgden er 69 jaargangen waarin IJsselmeervogels zegge en schrijve slechts vier seizoenen niet in de bovenste helft, of zo u wilt, in het linkerrijtje van teletekst stond.
Wat daarbij opvallend is, is dat dit slechts eenmaal in de vorige eeuw geschiedde (achtste in de 1ste klasse B in ’89-’90) en al wel driemaal na 2000. Namelijk negende in de hoofdklasse C in ’00-’01, achtste in de hoofdklasse B in ’01-’02 en twaalfde plek in de topklasse jaargang ’12-’13.
Die wispelturigheid in het laatste anderhalve decennium, van zeer hoge pieken naar ‘diepe’ dalen, krijgt dit seizoen helaas, voor alles wat IJsselmeervogels lief heeft, dus een vervolg. Want een plaats in de bovenste helft van de ranglijst, is al enige tijd geleden, buiten bereik geraakt.
Direct afdalen is gelukkig voor De Vogels niet meer mogelijk, en op de keper beschouwd is het overnemen van de p/d positie, die nu door FC Lisse wordt bezet, alleen rekenkundig en in theorie nog een valkuil. Praktisch gezien, mede door wat onderlinge wedstrijden in de onderste helft van de ranglijst en concurrenten die tegen titelkandidaten spelen, kun je er met een gerust hart een weddenschapje met een flinke inzet op afsluiten met iemand die het tegendeel beweerd, dat de rooien van sportpark De Westmaat gewoon volgend seizoen in de Derde Divisie spelen.

Gehandicapt
Dit alles neemt niet weg dat de ploeg van trainer Sandor van der Heide, die eind november vorig jaar de taken van de op een zijspoor gerangeerde Frans Adelaar overnam, er alles wat in hun vermogen ligt aan zullen gaan doen om toch dit voor Vogels begrippen zeer magere seizoen nog een beetje een positief einde te geven, zeker in eigen huis. En dat G.V.V.V. daar mogelijk slachtoffer van zal kunnen worden, zal iedere rechtgeaarde fan dan echt niet jeuken.
Dat zal dan wel moeten gebeuren met een ietwat uitgedunde keuze voor coach Van der Heide. Voetbal Op Zaterdag beweerde afgelopen zaterdag zelfs dat IJsselmeervogels zo’n beetje het gehele tweede elftal zou moeten opstellen in deze ontmoeting vanwege de kaartenlast en de daarbij behorende schorsingen, maar dat lijkt wel iets gechargeerd. Als we op de statistieken van diezelfde website afgaan moeten Mike van Laar, Jeffrey Buitenhuis, Abderrahim Loukili en Fred Benson deze wedstrijd missen vanwege schorsingen. Daarnaast zullen er misschien halve of hele blessures en/of pijntjes zijn waardoor de keuze beperkt wordt, maar daar hebben we geen zicht op. G.V.V.V. zal er toch op moeten rekenen dat 11 gemotiveerde basisspelers aan de start zullen staan, die hen het vuur na aan de schenen gaan leggen.

Kaartenlast
Over kaartenlast gesproken, daar hebben ook onze eigen blauwen dit seizoen aardig aan ‘gewerkt’, want in die ranglijst hebben de discipelen van John de Wolf de twijfelachtige eer de derde plaats in te nemen achter onze gastheren en aanstaande laatste tegenstander Rijnsburgse Boys.
In deze ontmoeting blijven de gevolgen daarvan beperkt tot één schorsing. Door zijn zevende gele kaart afgelopen zaterdag in en bij Katwijk zal Taoufik Adnane deze wedstrijd aan zich voorbij moeten laten gaan. Maar tevens staan er acht spelers op scherp, zoals dat dan heet. En dat gegeven kan dan weer mogelijk cruciaal zijn voor de absolute slotfase van deze uiterst spannende competitie.
Maar ja, met de handrem erop spelen om kaarten te ontlopen is geen goed uitgangspunt en kan soms net het omgekeerde effect bewerkstelligen. Dus gewoon vergeten die last en vol overtuiging en zelfvertrouwen de strijd aan gaan met de amateur recordmeister om op de laatste speeldag het lot in eigen handen te kunnen houden, zouden wij als advies willen meegeven.


Mike van Laar zorgde in de laatste competitie ontmoeting via een zeer omstreden strafschop voor de uiteindelijk eindstand van 2-0. Foto: Dick Gijsbertsen

IJsselmeervogels uit, altijd zeer lastig!!
Winnen of gelijkspelen in Bunschoten-Spakenburg is voor G.V.V.V. door de loop van de geschiedenis, of het nu aan de rode of blauwe zijde van De Westmaat was, altijd al een hels karwei geweest. Om ons even te beperken tot de wedstrijden tegen IJsselmeervogels, gerekend vanaf de allereerste ontmoeting in ’59-’60 in de 3de klasse tot en met dit seizoen in de topklasse, is de verhouding 6x winst, 9x gelijk en zestien verliespartijen, waarbij het doelsaldo van 38 voor en 62 tegen ook nog eens boekdelen spreekt.
Deze magere resultaten in de uitwedstrijden in competitieverband, thuis is de verhouding bijna gelijk, worden ook eens geaccentueerd door de uitslagen in de voorgaande twee seizoenen toen de Veenendalers met een 2-1 en 2-0 nederlaag naar huis werden gestuurd. En daar kwam vorig jaar op 16 mei nog een klap bovenop toen de finale van de districtsbeker West I, weliswaar na verlenging, ook met 2-1 verloren ging in dat voetbal maffe dorp, omdat IJsselmeervogels toen het thuisvoordeel had geloot.
Om dit beeld nog iets minder rooskleurig te maken dan het al is, is het ook nog eens zo dat G.V.V.V. er in de 32 seizoenen dat de beide clubs bij elkaar waren ingedeeld, tot nu toe slechts tweemaal in slaagde om zowel het uit- als thuisduel te winnen. Dat gebeurde in ’84-’85 toen het beide keren 2-1 werd en G.V.V.V. zich mede daardoor tot kampioen kroonde van de 1ste klasse B, en in topklasse jaargang ’11-’12. Op het sportpark Panhuis werd het toen 3-2 en in Bunschoten-Spakenburg 1-3.

Kunststukje
Is er dan helemaal niets positiefs te melden zult u zich wellicht afvragen? Gelukkig wel. Want om bovenstaande alinea nu een wat beter aanzien te kunnen geven werd er op 12 september van het vorige jaar al een voorschot genomen. In speelronde vier kwam IJsselmeervogels toen als koploper met het maximaal aantal behaalde punten naar ’t Veen terwijl de thuisploeg pas één schamel puntje had weten te veroveren. Na anderhalf uur spelen stond er uiteindelijk een magere, maar wel uiterst verdiende 2-0 voorsprong op het bord, door goals van Martin van Eck en Wilco den Hartog.
Die winst was en is binnen, het is dus nu zaak om dat kunststukje te herhalen. De statistieken zouden daarmee een beter aanzien krijgen, maar natuurlijk veel en veel belangrijker is dat G.V.V.V. zichzelf daarmee een grote dienst kan bewijzen in de aanloop naar de allerlaatste competitie wedstrijd volgende week tegen Rijnsburgse Boys, die mogelijk beslissend kan zijn over al dan niet of wel promoveren naar de Tweede Divisie.
Vorige week bewezen aanvoerder Roy Terschegget en zijn kompanen al dat resultaten uit het verleden niets zeggen over de toekomst. Want in en bij Katwijk was nog nooit gewonnen in de vijf voorgaande duels, zelfs een gelijkspel stond niet in de annalen. Door de fraaie en ook verdiende 1-2 overwinning kon dat feit uit de boeken worden geschrapt en werd er opnieuw een kunststukje bijgeschreven.
Maar ook dat is geen enkele garantie voor succes, want G.V.V.V. zal ongetwijfeld niet zoveel ruimte krijgen van een aanvallend ingestelde tegenstander zoals Katwijk dat was. Want juist het scoren van goals is bij IJsselmeervogels dit seizoen het grote probleem. Na RVVH, en samen met Capelle, hebben zij tot nu toe de minst scorende ploeg van alle de zestien deelnemers in de topklasse. Daarom zullen de gastheren meer dan waarschijnlijk gaan proberen vanuit een gesloten defensie met snelle counters toe te slaan. En met zo’n speelwijze hebben de onderdanen van trainer John de Wolf de nodige moeite zo bleek wel in het thuisduel tegen FC Lisse twee weken geleden.Kom op blauwen, wees positief!!!
We hopen dat G.V.V.V. met ondersteuning van een positief ingestelde blauwe armada, want dat is beslist nodig - negativiteit werkt alleen maar verlammend als het niet gaat zoals het zou moeten - hun favorieten zullen gaan aanmoedigen om een punt, of natuurlijk nog veel liever, de overwinning mee te nemen naar Veenendaal.
Taoufik Adnane gaf afgelopen maandag na de training al aan dat hij vroeger als klein jochie dat altijd deed als zijn helden speelden en hij toeschouwer was bij het vlaggenschip van de club. Misschien een idee voor de meereizende supporters om Taoufik te vragen om als spreekstalmeester en/of aanjager op te treden nu hij noodgedwongen zal moeten toekijken?

Deze wedstrijd die om 14.30 uur aanvangt, alle wedstrijden beginnen in de laatste twee speeldagen op deze tijd, zal onder leiding staan van Dhr. A. Dijkstra uit Oosterwolde die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. R. Westenberg en Dhr. I.P. van Galen. Vierde official is Dhr. B.H. Huizinga  

PS
Hopelijk gaat G.V.V.V. C1 ’s morgens op de rode zijde van De Westmaat alvast het goede voorbeeld geven voor de ‘grote broers’. Want dit team waar Dennis van Meegdenburg en Kevin de Quay trainers van zijn, en een kleine Van Meegdenburg (Jaidy) in de voetsporen van z’n Pa probeert te geraken, heeft als ranglijstaanvoerder in de 3de Divisie een gerede kans om kampioen te worden.
Om de titel veilig te stellen moet er, met 1 punt voorsprong op Waterwijk C1, gewonnen worden van IJsselmeervogels C1, wat zelf in de middenmoot staat en dus niets meer te winnen of te verliezen heeft.
Kortom dubbelop spanning voor onze club in Bunschoten-Spakenburg.