Voorbeschouwing Kozakken Boys – G.V.V.V.

5 april 2016

Komende zaterdag staan op sportpark De Zwaaier twee oude bekenden tegenover elkaar. Want na Spakenburg en IJsselmeervogels – die dan trouwens de moeder aller derby’s gaan uitvechten – is Kozakken Boys de voetbalvereniging waartegen G.V.V.V. de meeste competitiewedstrijden speelde van alle overige huidige topklasse deelnemers.
Inclusief de strijd om de algehele zaterdagtitel in het seizoen ’84-’85, staan er nu 47 onderlinge ontmoetingen in de geschiedenisboeken opgetekend op het hoogste zaterdagamateur niveau.
Deze serie begon op 30 mei 1964 in Werkendam in de toenmalige 2de klasse met een 2-2 uitslag, en eindigde op 5 december 2015 toen Kozakken Boys via een 1-2 overwinning de drie winstpunten meenam uit Veenendaal, voordat er aanstaande zaterdag een nieuw hoofdstuk wordt geschreven.

Statistieken

Op basis daarvan zou het, met een beetje fantasie, eerlijk zijn als G.V.V.V. nu als sterkste uit de bus zou komen, want dan is de stand weer gelijk. Maar eerlijkheid is geen factor bij ons geliefde spelletje. Bovendien kan Kozakken Boys daartegenin brengen dat zij meer recht hebben op de winst als je kijkt naar alle uitslagen van de voorgaande 47 onderlinge confrontaties. Want die zijn in het voordeel van de bezoekers uit Veenendaal. G.V.V.V. won twintig duels terwijl de gastheren 17x de sterkste waren, en dus werden tienmaal de punten gedeeld.
Tegenargument van onze favorieten zou dan kunnen zijn dat de voorgaande zeven uitslagen in deze topklasse toch weer in het voordeel zijn van de kampioen van vorig seizoen. Want sinds de Werkendammers in 2012 toetraden tot het walhalla van het zaterdagvoetbal wonnen zij viermaal, tegen G.V.V.V. tweemaal, en was er eenmaal een ‘unentschieden’.
Deze statistieken zijn eigenlijk triviaal en zijn alleen maar leuke weetjes. Ze zullen geen enkele rol spelen bij het zoveelste gevecht tussen deze oude rivalen.
 


Hopelijk gooit een file op deze brug dit keer geen roet in het voetbaleten van de supporters. Want in seizoen '13-'14 arriveerden velen veel te laat, terwijl de aanvangstijd al een kwartiertje werd uitgesteld, door een flink auto-ongeval net voor deze brug over de Merwede. Of het ontbreken van de supportersschare mede debet was aan de 3-0 nederlaag toen, zal altijd in nevelen gehuld blijven. Foto: Ria van de Lustgraaf.

Noblesse oblige
Dat Kozakken Boys, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, volgend seizoen de stap omhoog maakt naar de nieuwe tweede divisie is geen verrassing. Sterker nog, als kampioen van het seizoen ’14-’15, is dat men eigenlijk aan haar stand verplicht. Maar tussen willen, en de daarmee de verwachtingen waarmaken, kan soms nog wel eens een (groot) gat gapen. Ga maar bij de huidig koploper Katwijk te rade daarover. Het ene jaar overtuigend kampioen van de topklasse, het volgend seizoen spelend in de hoofdklasse.
In Werkendam heeft het technisch hart van de vereniging er voor gezorgd dat de ontwikkeling van de selectie niet stokte, en dat meer dan prima beleid werpt dus zijn vruchten af.
Want hoewel niet zo overtuigend als vorig seizoen - toen pakten ze in ronde 9 via winst op Ajax, en na de 5-0 nederlaag op het Panhuis, de koppositie over en stonden die niet meer af – is de formatie van het trainerstrio Arie Schep, Ton Cornelissen en Danny Buijs nog volop in de race om een herhaling van zetten te forceren. Daarvoor zal de thuisploeg maar wat graag op zoek gaan naar de winst om zo nog kans te blijven houden op de prolongatie van de titel.

Thuisvoordeel
Niet alleen op basis van de ranglijst is Kozakken Boys op voorhand favoriet voor deze ontmoeting, maar ook gezien de uitslagen in de twee voorgaande duels op sportpark De Zwaaier. Vorig seizoen, op tweede Paasdag, verloor G.V.V.V. echt kansloos met 4-0 en mocht er geen enkele aanspraak gemaakt worden op zelfs maar een eretreffer. Een grotere afstraffing was eigenlijk eerder aan de orde.
In jaargang ’13-’14 toen G.V.V.V. op titelkoers lag en de winst zeer gewenst was op vier ronden van het einde van de competitie, konden de blauwen alleen het eerste kwartier overtuigen. Dat goede begin leverde helaas geen doelpunten op waarna de thuisploeg het initiatief overnam en verdiend met 3-0 afstand nam.
Daarnaast mag Kozakken Boys zich tot nu toe betitelen als kampioen van de thuiswedstrijden. Op eigen terrein verloren ze alleen van Spakenburg en Barendrecht en moest met, de zeer verrassende runner-up, Excelsior Maassluis de punten worden gedeeld. Dat alles levert bijgaande thuiswedstrijden stand op, die boekdelen spreekt.


Underdog? Of ….
Dat wetende is het overduidelijk dat aanvoerder Roy Terschegget en zijn kompanen normaliter als underdog deze wedstrijd in zullen gaan. Al hoopt natuurlijk iedere rechtgeaarde blauwe dat de A-selectie dit slechts als een kwalificatie ziet en zich daar verder geen ene moer van aan zal trekken. Want je op voorhand bang laten maken daardoor is uiteraard een hele slechte raadgever.
Nee, vooraf zal de equipe van trainer De Wolf sowieso als uitgangspunt kiezen dat een van de  weinig logische dingen die het voetbal herbergt is, dat de beide kemphanen gewoon op 0-0 zullen gaan beginnen. En daarna zal er wel worden bepaald wie op dat moment in de betere vorm steekt. Maar ook dat is niet altijd doorslaggevend, geluk of ongeluk zit soms in het zogenaamde hele kleine hoekje. Kozakken Boys kan daarvan meepraten door drie, al dan niet terecht of onterecht, afgekeurde goals van hen in Sneek, waardoor de thuisploeg ONS met 2-0 won.

… toch niet?
Je kunt deze klassieke clash ook anders benaderen. Want als we kijken naar de vorm van de beide teams, voor zover deze is vast te leggen in cijfers, dan zou de conclusie kunnen luidden dat de Veenendalers helemaal geen underdog zijn. Sterker nog, op basis daarvan zouden totospelers wellicht een drietje invullen op het formulier, of optimistisch gedacht zelfs wel een tweetje. Want als we namelijk de balans opmaken over de laatste 10 gespeelde wedstrijden dan ziet de ranglijst er als volgt uit.


De keuze is reuze
Met deze slogan probeerde een grote woninginrichter in het verleden klanten te trekken. Nu zou trainer John de Wolf dit als motto kunnen gebruiken. Want nadat hij vorige week moest puzzelen om met vier geschorste basisspelers in zijn selectie een team te vormen wat Capelle moest gaan bestrijden, waarbij overigens achteraf gezien de ‘puzzelstukjes’ pasten en strak op hun plaats vielen, heeft hij deze keer een luxeprobleem, zoals hij dat zelf aangaf.
Alleen Taoufik Adnane moet nog een schorsing van 1 duel uitzitten, maar voor de rest is iedereen, indien fit natuurlijk na de trainingen van deze week, beschikbaar.
De nuchtere trainer zal daarbij geen keuzestress ondervinden is de verwachting, zoals je wel eens hoort als er veel keuzemogelijkheden zijn bij wat voor zaken dan ook.
De Wolf zal vast en zeker goed zijn geïnformeerd door analist Erik Rozeboom via een sterkte-zwakte analyse van de ‘Boys’, en daar zijn opstelling op baseren en hen ook de opdracht meegeven dat de 7de positie, met hand en tand moet worden verdedigd en daarbij zet winst de meeste zoden aan de promotiedijk.

Op sportpark De Zwaaier, Lange Wiep 1 te Werkendam zal om 17.00 uur worden afgetrapt onder leiding van scheidsrechter F.R. de Winter uit Blaricum.