Voorbeschouwing ONS Boso Sneek – G.V.V.V.

27 augustus 2015

Waar G.V.V.V. vorige week voor het eerst in vijf seizoenen topklasse begon met een thuiswedstrijd, staan voor de komende twee zaterdagen twee flinke busreizen voor de boeg. Want de Assink-brigade gaat dan respectievelijk op bezoek in Sneek en Rijnsburg.
En met het KNVB beker treffen, gisteren in Emmen tegen WKE, betekent dit totaal een kleine 450 kilometer muziek luisteren, kletsen, kaarten, een game spelen enz. voor de spelers, staf en begeleiding.
Je zou haast af kunnen vragen waarom verblijft G.V.V.V. niet een paar dagen in de noordelijke dreven van ons land na gisteravond, om dan zaterdag naar Sneek te reizen voor de ontmoeting met ONS Sneek? Maar ook de afstand Emmen ­» Sneek is nog altijd ruim 100 kilometer en bovendien zullen veel spelers, stafleden en begeleiders vandaag gewoon ook weer aan het werk of studie moeten, dus dat is ook geen optie, nog even de kosten daarvan buiten beschouwing gelaten.
Nee, het soms verre reizen is de consequentie van voetballen op het hoogste amateurniveau, en met de wedstrijd in het watersportmekka van Nederland is gelijk maar de langste busreis in competitie verband achter de rug.

 

Derde maal
Het treffen op het Zuidersportpark in Snits wordt het derde onderonsje tussen Oranjehemden en de Blauwen. Want voordat onze gastheren in ’13-’14 toetraden tot deze elite klasse van de zaterdagamateurs, door middel van een kampioenschap in de hoofdklasse C, waren de pagina’s met de kop ONS Sneek versus G.V.V.V., of vice versa, in de beide geschiedenisboeken blanco.
De reden daarvan is dat ONS v.w.b. voetballen op het hoogste platform een relatieve laatbloeier is. Opgericht in 1932, speelde men veelal één of twee treden lager haar competitie duels.
Pas in 1979 bereikten de Sneekers de 1ste klasse, het toenmalige hoogste niveau op zaterdag. Dat optreden was van korte duur, want een 13de plek in de eindrangschikking was niet voldoende voor handhaving. Het duurde tot 1996 voordat het verloren gegane terrein was terug veroverd, maar toen had men de pech dat ook de hoofdklasse het licht zag en werd er dus opnieuw achter de feiten aan gelopen.
Die achterstand werd snel goed gemaakt want net voor de eeuwwisseling volgde een kampioenschap in 1E en daarmee werd de hoofdklasse bereikt. ONS Sneek bleek daar nog niet rijp voor en degradeerde in 2001. Maar de toon was gezet en de ambitie naar meer bleef onverminderd groot. Twee 2de plaatsen en uiteindelijk een 1ste bracht de Friezen weer terug van weggeweest en daarna ging het alleszins redelijk crescendo. Met natuurlijk als hoogtepunt de afdelingstitel in de hoofdklasse C in 2006. Een dieptepunt volgde in 2009 toen degradatie niet kon worden afgewend, maar dit duurde slechts één jaargang. Via de omweg van de nacompetitie vocht men zich terug en drie seizoenen later leidde dat tot het eerder genoemde kampioenschap en dus promotie naar de topklasse, waarin ONS Sneek zich tot nu toe via een 10de en 12de plek staande wist te houden. En nu ook voor de derde maal in successie deelnemer is bij de crème de crème van de zaterdag voetballers.

Nieuwe kapitein
ONS Sneek zal naar een nieuwe trainer moeten zoeken, want Bert Hollander heeft bekend gemaakt dat hij gaat vertrekken. Het was de bedoeling dat clubicoon Sandor van der Heide hem zou opvolgen, maar de assistent-trainer en voormalig sterspeler van ONS maakte in de zomer de overstap naar SC Cambuur om daar hoofdtrainer Henk de Jong bij te staan.
Dit bericht verscheen begin november vorig jaar in de pers, maar voordat die maand voorbij was had het bestuur van de Friezen al spijkers met koppen geslagen en werd Richard Karrenbelt gecontracteerd als nieuwe kapitein op het schip voor het nieuwe seizoen ’15-‘16. De voormalig oefenmeester van CSV Apeldoorn, waar hij twee seizoenen werkzaam was, tekende een contract voor één jaar.
De bijna 48-jarige coach heeft al een aardige lange loopbaan achter zich. De sympathieke inwoner van Apeldoorn begon bij Loenermark, om daarna ook actief te zijn bij WSV. Waar hij zelf ook speelde en nu zijn drie zonen bij die club de naam van Karrenbelt hooghouden. WSV bracht hij in het verleden van de tweede naar de hoofdklasse. Vervolgens wist hij met SDC Putten eveneens te promoveren, om daarna drie jaar bij SC Genemuiden actief te zijn. Na twee goede jaren in de topklasse volgde in 2013 degradatie. Tevens is Karrenbelt ook in dienst bij Vitesse als scout.
 

Dennis van Meegdenburg (l.) en Sherwin Grot waren op 21 maart jl. verantwoordelijk voor de 0-2 winst in Sneek. Beide zijn niet meer in dienst bij  het vlaggenschip van G.V.V.V. Wie gaat dit kunstje herhalen? Foto's: Paul van de Lustgraaf.


Karrenbelt versus G.V.V.V.
Met voornoemde voetbalverenigingen onder zijn hoede is Richard Karrenbelt zeker geen onbekende, want zowel met SDC Putten als SC Genemuiden vocht G.V.V.V. menig robbertje competitie voetbal uit. En tegen CSV Apeldoorn werd onder zijn bewind tweemaal geoefend.
Dit was dan ook een aardige aanleiding om eens te kijken hoe de Apeldoornse coach het er met ‘zijn’ clubs vanaf had gebracht tegen de Veense blauwkousen.
De stand is zoals u uit onderstaande tabel kunt aflezen 2x winst, 2x gelijk en 6x verlies. En deze uitslag zal zeker een prima motivatie zijn om er met zijn nieuwe pupillen alles aan te doen om dat een beter aanzien te geven.

’08-‘09

SDC Putten

-

G.V.V.V.

2-0

’08-‘09

G.V.V.V.

-

SDC Putten

4-1

’09-‘10

SDC Putten

-

G.V.V.V.

1-1

’09-‘10

G.V.V.V.

-

SDC Putten

1-1

’11-‘12

G.V.V.V.

-

SC Genemuiden

1-0

’11-‘12

SC Genemuiden

-

G.V.V.V.

3-5

’12-‘13

G.V.V.V.

-

SC Genemuiden

4-0

’12-‘13

SC Genemuiden

-

G.V.V.V.

4-3

’13-‘14

G.V.V.V.

-

CSV Apeldoorn

2-0

’14-‘15

G.V.V.V.

-

CSV Apeldoorn

4-0

Evenwicht
Als we naar de transferlijsten kijken van de beide kemphanen, houden die zich heel aardig in evenwicht met vertrekkers en nieuwkomers. Zo’n beetje acht om acht voor zowel ONS Sneek als G.V.V.V.
Zonder de anderen tekort te willen doen zijn er toch twee namen die er bij ONS uitspringen van de nieuw aangetrokken spelers. Van SC Cambuur kwam de 23-jarige Bob Schepers over die zijn contract niet zag verlengd worden in Leeuwarden. Schepers speelde 84 wedstrijden in het profvoetbal voor FC Utrecht en SC Cambuur en scoorde daarin twaalf maal. Het is alleen de vraag of de ex-prof in actie zal komen, want een meniscus blessure speelt hem parten. Daarnaast haalde men in Sneek scorend vermogen in huis met Yumé Ramos. De fysiek beresterke spits was de eerste die vanwege de financiële perikelen van WKE een aangepast aanbod naast zich neerlegde en zijn biezen pakte richting Snits. Bij de Emmenaren scoorde Ramos in twee seizoen (7+14) 21 goals nadat daarvoor zijn missie bij Spakenburg was misgelopen. Want bij de bewoners van sportpark De Westmaat had hij de aandacht getrokken door in seizoen ’11-’12 voor Alcides maar liefst 28x trefzeker te zijn.
Deze centrumspits heeft bij zijn nieuwe werkgever z’n visitekaartje al afgegeven, want in de oefencampagne staat de teller reeds op 10 goals in zes wedstrijden.
Ook v.w.b. de oefenperiode is er evenwicht. Die was van beide clubs niet om over naar huis te schrijven. Er waren voor de Sneekers forse overwinningen tegen ’t Harde (8-2), MSC (3-6) en Balk (4-0), maar daar stonden ook drie zeperds tegenover. Plaatsgenoot SWZ, en net weer terug op topklasse niveau, was te sterk 3-1. Maar ook hoofdklassers Staphorst (3-2) en Achilles 1894 (5-0) trokken aan het langste eind en daarmee lijkt er nog flink werk aan de winkel voor de Karrenbelt pupillen.

Valse en halve start
De competitie ouverture begon voor onze gastheren met een uitwedstrijd tegen HHC Hardenberg. Lange tijd leek het erop of de vroeg verkregen voorsprong door een goal van Renco van Eeken over de streep kon worden getrokken, maar op het uur volgde de gelijkmaker en in de laatste 10 minuten gingen de Oranjehemden uit Hardenberg erop en erover en stond er 3-1 op het scorebord na negentig minuten spelen.
Bij G.V.V.V. versus Katwijk ongeveer eenzelfde scenario. Gelukkig konden de mannen van trainer Erik Assink de ook vroeg verkregen openingstreffers langer consolideren en viel de gelijkmaker pas in de slotminuut en daarmee bleef 1 punt in Veenendaal.


Een blank staand Zuidersportpark te Sneek. Foto: ONS Boso Sneek

Drainage
Het is te hopen dat het Zuidersportpark in Sneek over een goede drainage beschikt, want gisteravond werd het KNVB beker duel tegen VC Vlissingen in de 59ste minuut gestaakt vanwege onweer en later bleek het veld onbespeelbaar vanwege de hemelsluizen die wagenwijd open gingen. De waterafvoer moet dus goed in orde zijn, want anders zou ook het treffen met G.V.V.V. in de war worden geschopt. Maar daar gaan we op voorhand maar vanuit, want in het waterrijke Friesland weten ze vast goed om te gaan met de ‘cadeautjes’ die God Pluvius zo nu en dan in petto heeft. Vervelend is die onderbreking van de bekerwedstrijd natuurlijk wel, zeker ook voor de gasten uit Vlissingen die nu nog een keer voor een half uur spelen de dik 300 kilometer moeten ondernemen. Voordeel voor de zondaghoofdklasser uit Zeeland dat ze dat doen met een 1-2 voorsprong. De al eerder genoemde Yumé Ramos zorgde nog wel voor de voorsprong, maar na een dik half uur hadden de Zeeuwen dat omgebogen tot 1-2 door o.a. een goal van Regilio Pinas (voormalig Kloetinge en HSV Hoek speler).

Oranje
Waar ONS Sneek nog een kans maakt op de tweede ronde in de ‘grote beker’ is het bekeravontuur, wat voor G.V.V.V. in het laatste decennia mooie vruchten afwierp, nu al over en uit. In de geboorte provincie van trainer Erik Assink legden de Veenendalers het af tegen opnieuw een Oranje geklede tegenstander, namelijk zondagtopklasser WKE uit Emmen. Op de 3-0 nederlaag viel niet zoveel af te dingen, al was een eretreffer zeker wel verdiend. Maar ook daar koop je geen brood voor, een nederlaag, met welke cijfers dan ook, betekent simpel uitschakeling.
Aan captain Roy Terschegget en consorten nu dan ook de taak om de competitie een goed vervolg te geven. Daarbij is een waarschuwing dan wellicht op z’n plaats. Want ONS Sneek is de vierde tegenstander op rij die in oranje tenues speelt. Twee wedstrijden tegen dat soort gekleurde opponenten, T.E.C.  (0-2) en WKE (3-0) gingen verloren, Katwijk werd een puntje afgesnoept, daarom is het nu zaak om die spiraal te doorbreken en het mogelijke kleurige bijgeloof te ontkrachten.

Aanvang van dat treffen op het Zuidersportpark gelegen aan de Alexanderstraat 2, 8606VP te Sneek is 15.00 uur. Het duel zal onder leiding staan van: Scheidsrechter Dhr. G. Keijl (Heerde) die zal worden geassisteerd door Dhr. E.J.H. de Gier en Dhr. R. van Marrewijk. Vierde official is Dhr. G. Gils.