Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – G.V.V.V.

3 september 2015

Voor de derde keer in anderhalve week moet de blauwe Panhuis formatie de bus in voor het spelen van een officiële uitwedstrijd. Na WKE (KNVB beker) en ONS Sneek is nu Rijnsburg het einddoel van de reisbestemming, dus niet naar het hoge noorden, maar nu westwaarts richting Bollenstreek.
De tegenstander op sportpark Middelmors zijn de plaatselijke Boys, ook bekend onder hun bijnaam ‘De Uien’, dit vanwege een vroegere en ter ziele gegane uienfabriek in Rijnsburg, waar vele dorpelingen toen de kost verdienden.
Maar tevens is Rijnsburgse Boys een van de zeven voetbalverenigingen die er vanaf het begin van de topklasse (in 2010) bij waren en bijna altijd een rol van betekenis speelde, kortom een club van naam en faam waarmee G.V.V.V. de krachten moet gaan meten.

Palmares

Hoewel een titel in de topklasse ontbreekt op het CV van de pupillen van trainer Niek Oosterlee, mag over de voorgaande behaalde successen zeker naar huis worden geschreven. Want daar geven twee afdelingstitels in de eerste klasse (1984 en 1990), en drie hoofdklasse kampioenschappen (2006, 2007 en 2009) al meer dan recht op. Daarnaast veroverde de geel-zwarte formatie in 1990 en 2009 het algeheel zaterdag amateurkampioenschap.
Die laatste titel kreeg uiteindelijk nog een zwart randje, want in de strijd om het amateurtitel van Nederland moest  Rijnsburgse Boys, het na een meer dan thrillerachtige dubbele ontmoeting tegen WKE, afleggen tegen de Emmenaren. Thuis werd met 1-0 gewonnen en uit stond er na 85 minuten 0-2 op het scorebord. De gastheren trokken in die vijf minuten plus blessuretijd alsnog de winst (3-2) over de streep. Verlengen dus. Daarin scoorde beide teams nog eenmaal en was er nog steeds geen beslissing gevallen. De strijd werd vanaf de strafschopstip beslist. Zowel WKE als RBB misten de eerste drie elfmeters, daarna verzuimde de thuisploeg niet meer en werd de vijfde gemist door de bezoekers en daarmee werd WKE dus de beste amateurploeg van Nederland.

KNVB beker
Ook G.V.V.V. ondervond ruim een week geleden de sterkte van deze zondagtopklasser, want in de eerste ronde van de KNVB beker moesten de blauwen ondergaan hoe WKE met 3-0 aan het langste einde trok. Rijnsburgse Boys overleefde deze ronde wel, want met een 0-3 zege werd de ploeg van oud G.V.V.V. trainer Peter Visee, Hoogland aan de zegekar gebonden. Hoogland mocht in deze ‘grote beker’ uitkomen door het bereiken van de halve finale van de districtsbeker vorig seizoen. Daarin versperde de Assink-brigade de Amersfoorters de weg naar de finale, door in de halve finale met 1-0 te winnen van haar voormalig trainer en zijn huidige pupillen.
Voor de Rijnsburgse voetballers staat in de tweede ronde een echte streekderby te wachten, want zij gaan het in eigen huis opnemen tegen zondagtopklasser VVSB uit Noordwijkerhout.

Één na beste en beste nieuwkomer/herintreder
Afgelopen maandag verschenen in het AD een aantal artikelen die hun licht lieten schijnen over de start van het seizoen ’15-’16 voor alle amateurteams in ons land en die werden opgeluisterd met wat statistische gegevens, waarvan bijgaande ranglijst er een van was. Daarin ziet u dat een viertal zaterdagtopklassers die ranglijst aanvoeren, met onze gastheren op een fraaie tweede plek. Daar waren respectievelijk een 3de, 2de, 2x 5de en vorig seizoen een 7de positie in de eindrangschikking verantwoordelijk voor.
Maar ook ‘onze jongens’ mogen zichzelf best een beetje op de borst kloppen, want van alle nieuwkomers en/of herintreders in deze topklassen doen zij het met een 14de positie het best van allemaal. Dat geschiedde dus d.m.v. een 5de, 3de, 2de, en afgelopen seizoen een 6de plek op de ranglijst.
(Opm. webredactie: De 148 duels voor de diverse zondagtopklassers komt door het uit de competitie nemen van Dijkse Boys in het eerste seizoen ’10-’11)

Wisselingen van de wacht
De selectie van Niek Oosterlee, samen met John Blok van Scheveningen, nu onafgebroken de langstzittende coaches in de topklasse (7 seizoenen) na het vertrek van Jack van den Berg van Barendrecht naar ASWH, kende acht vertrekkers en zeven nieuwelingen. Opvallend aan de nieuwe namen is de komst van Joost Leonard. De aanvaller is wellicht uniek, want eerder in zijn voetballoopbaan kwam hij uit voor FC Lisse, Noordwijk en Katwijk. En nu in dienst bij Rijnsburgse Boys heeft Leonard dus alle Bollenstreek clubs op z’n CV staan.
Ook opvallend is dat ‘De Uiien’ winkelden op de marktkramen in Spakenburg-Bunschoten. Want van IJsselmeervogels kwamen Nick Kuipers en Ismail Çelen over en van de blauwe zijde van sportpark De Westmaat werd Joël Tillema losgeweekt. Tillema zal trouwens komende zaterdag niet op het wedstrijdformulier voorkomen, want in Ermelo bij de met 3-0 verloren wedstrijd tegen debutant DVS ’33 kreeg hij in de blessuretijd een rode kaart voorgeschoteld en is dus sowieso voor de eerstkomende wedstrijd geschorst.
Daarnaast kwamen Roderick Gielisse (Sparta), Nick Ossevoort (NAC Breda) en Jeffrey Vlug (Fortuna Sittard) de gelederen van de Rijnsburgers versterken.

Bekende gezichten
Vertrouwde namen die de club trouw zijn gebleven zijn o.a. doelman Richard van Nieuwkoop, Martin van Eeuwijk, Jeroen Hessing, Resham Sardar, Bart Freke, René Troost, Leon Tol, Cas Knoetser en Jeffrey Koemans. Maar zonder deze spelers tekort te willen doen zijn er toch een tweetal die nog meer in het oog springen, namelijk captain Danny van der Vijver en topschutter Raily Ignacio.
Laatst genoemde is een fenomeen en staat dan ook niet voor niets in zo’n ander staatje wat het AD publiceerde. Alleen is de vraag of dat helemaal correct is? Want via de onvolprezen site Voetbal Op Zaterdag houden uw webredacteuren in een competitieverwerkings computer programma ook dat soort data bij en daaruit rolt onderstaande imponerende tabel van Ignacio. Het is slechts 1 goaltje verschil met Penterman, maar daardoor zou zijn eerste plaats ongedeeld zijn. Ook de huidig Achilles ’29 speler Hielke Penterman had o.i. 117 wedstrijden nodig om tot 74 treffers te komen. De statistiek van Kees Tol en Sargon Gouriye (nu weer in Spakenburgse dienst) komen overeen met onze gegevens.

De doelpunten statistiek van de topscoorder van de topklasse Raily Ignacio:

Club

Seizoenen

Aantal goals

Aantal duels

1ste helft

2de helft

Thuis

Uit

Strafschop

Hattrick

Spakenburg

’11-‘12

12

25

4

8

9

3

1

1

Spakenburg

’12-‘13

10

26

8

2

6

4

1

1

Rijnsb. Boys

’13-‘14

31/6*

29

14

17

23

8

3

2

Rijnsb. Boys

’14-‘15

22

28

10

12

11

11

2/2**

1

Totaal

4

75

108

36

39

49

26

7

5

* = 6 goals tegen Spakenburg in 1 duel

** = 2 strafschoppen gemist


De laatste der Mohikanen
Zo zou je huidig aanvoerder Danny van der Vijver gerust mogen noemen. De 31-jarige (hij is van 9 dec. 1983) is volgens onze gegevens nu net begonnen aan zijn 14de seizoen in de hoofdmacht van de Rijnburgers. Op 12 oktober In het jaar 2002 debuteerde Van der Vijver in competitie verband voor zijn club. Hij deed dat als invaller in de laatste vijf minuten bij de gewonnen uitwedstrijd (0-3) in en bij Volendam en sindsdien is hij niet meer weg denken bij het vlaggenschip van de Middelmors bewoners. Tussendoor was er eenmalig een zeer korte flirt met Katwijk, maar Danny liet uiteindelijk z’n clubgevoel voor RBB prevaleren en liet de Oranjehemden een blauwtje lopen. Dit geschiedde aan het einde van het seizoen ’12-’13 en uitgerekend in die jaargang werd Van der Vijver op 29 september 2012 gehuldigd door toenmalig preses Cees Driebergen voor het spelen van zijn 200ste competitie wedstrijd. Door zijn aanblijven op de Middelmors volgden er dus nog vele wedstrijden in het geel-zwarte tenue. Als we goed hebben geteld is zijn aantal verzamelde competitie caps, gerekend tot afgelopen zaterdag nu opgelopen tot 252. Dit hadden er wellicht ook een stuk of 15 meer kunnen zijn als de altijd bedrijvige middenvelder vorig seizoen niet geconfronteerd was geweest met een botkneuzing in zijn enkel. Door die hardnekkige blessure kon hij pas na de winterstop weer minuten gaan maken. En toeval of niet, met hem in de ploeg bleven ‘De Uien’ zeven wedstrijden op rij ongeslagen. Een score die nog niet eerder was bereikt en ook later in dat seizoen niet kon worden geëvenaard.
Met alle bekerwedstrijden meegerekend als officiële duels zal Danny van der Vijver meer dan waarschijnlijk de 300 wedstrijden al ruim hebben overschreden voor ‘zijn’ club. En waar tref je deze clubtrouw tegenwoordig nog aan?
We durven met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk te zeggen dat Van der Vijver momenteel uniek is in de topklasse. Albert Flier doelman van SC Genemuiden is mogelijk de enige die hem qua clubliefde naar de kroon steekt, want die staat ook voor het 14de seizoen onder de lat in de tapijtstad, maar hij ‘verloofde’ zich wel een seizoen met Be Quick ’28 en dat was dus niet ononderbroken, bovendien is SC Genemuiden geen topklasser meer.
Daarom op deze plaats dan ook een meer dan verdiende en wel gemeende dikke pluim op de hoed van Danny van der Vijver voor zijn clubtrouw en nooit aflatende inzet.

Koude start
Helaas hebben allen die G.V.V.V. liefhebben moeten constateren dat blauwe Panhuisbewoners een koude start van het seizoen ’15-16 hadden. Dit werd al duidelijk tijdens de aanloop naar dit kersverse seizoen in de diverse oefenduels, maar ook in de eerste twee competitie duels en de al eerder genoemde uitschakeling in de strijd om de KNVB beker.
Nog nooit eerder in de voorgaande vier jaargangen bij de crème de la crème van het zaterdagvoetbal stond er na twee ontmoetingen maar 1 punt op het conto van de pupillen van trainer Erik Assink.
Als je wordt weggespeeld door een tegenstander dan valt er misschien nog te leven met een nederlaag, maar dat was in geen van de officieel gespeelde wedstrijden het geval. Nee, individuele fouten, slecht ingrijpen bij standaardsituaties en het gebrek aan scherpte voor het doel van de tegenstander waren daar hoofdzakelijk debet aan.
Waarschijnlijk zal de technische staf hier nog wel een aantal details aan toe kunnen voegen, wat voor verbetering vatbaar is, qua individu of als team. Maar dit alles laat niet onverlet dat er snel een ommekeer moet komen wil G.V.V.V. niet achter de feiten aan gaan lopen.
Alle reden en motivatie om z.s.m. revanche voor te nemen voor deze koude start. Want bij vlagen hebben captain Roy Terschegget c.s. laten zien dat ze het voetbal gelukkig nog lang niet zijn verleerd, maar die vlagen waren veel te spaarzaam en daarvan moet de frequentie dus flink omhoog alsmede het rendement uit de gecreëerde kansen. Dat rendement lag in het met 3-2 verloren duel tegen ONS Sneek op net 11%, veel te laag dus.

Rijnsburgse Boys uit, altijd zeer lastig
Met Rijnsburgse Boys als gastheer en vaste waarde in de topklasse als tegenstander in de derde ronde treft G.V.V.V. het niet echt. Want van de vier voorgaande ontmoetingen op sportpark Middelmors wonnen de blauwen er slecht één. Dat was vorig seizoen toen Sherwin Grot (nu Kozakken Boys) de enige doelpuntenmaker was. In het thuisduel was het net andersom, toen was Raily Ignacio het goudhaantje. Minimale zeges dus voor de bezoekers beide keren.
In de drie onderonsjes in Rijnsburg daarvoor vielen de goals wel als rijpe appelen. Jammer genoeg voor de Veenendalers veel meer voor de thuisploeg dan voor de bezoekers, want er kwamen respectievelijk 7-2, 3-1 en 4-1 scores op het fraaie elektronische bord te staan. Bij de 4-1 nederlaag kwamen er twee goals van de voet van Ignacio.
Dus dat gevaar zal als eerste bezworen moeten worden, maar daarnaast weten Martin van Eeuwijk, Joost Leonard en ook de captain zelf wel van wanten als het om het maken van doelpunten gaat. Kortom G.V.V.V. zal alles uit de kast moeten halen en moeten opereren als een echt team om enige kans te maken op een goed resultaat.
Voor wat betreft de personele keuze om die taak uit te gaan voeren is coach Assink zeker gehandicapt. Want met de geblesseerden Jasmin Ramic, Ryan Holman, Patrick Heesakkers en de afwezige Esmat Shanwary (interlandverplichtingen voor Afghanistan) en de nog steeds niet geheel fitte voormalig captain Simon Brouwer, is de A-selectie aardig uitgedund.

De wedstrijd op sportpark Middelmors, Noordwijkerweg 49, 2231 NJ Rijnsburg begint om 14.30 uur en staat onder leiding van Dhr. F.R. de Winter (Blaricum) die zal worden geassisteerd door Dhr. G.W.G. van Hout en Dhr. J.M. Zwagemaker. Vierde official is Dhr. M.C. Schellingerhout.