Voorbeschouwing SV Spakenburg – G.V.V.V.

4 november 2015

Komend weekend wordt er door veel voetballiefhebbers in ons land weer uitgekeken naar een klassieker in de absolute top van het vaderlandse voetbal. Misschien is Feyenoord – Ajax, want die clash staat zondagmiddag op de rol, wel dé klassieker.
Maar ook de top van zaterdagvoetbal kent haar klassiekers. En juist daarvan staat er zaterdag één geprogrammeerd die wellicht kan dienen als een opwarmertje voor de ontmoeting tussen 010 en 020. Want zowel onder de fans van Spakenburg, als die van G.V.V.V., alsmede de neutrale toeschouwers, zijn er wellicht wel een aantal die live in de Kuip aanwezig zullen zijn.

Zaterdag klassieker

Spakenburg versus G.V.V.V., of omgekeerd, is die classificatie zeker waardig. Voor de Veenendaalse blauwen is het zelfs ook dé klassieker. Want voor de bijna 68-jaar oude voetbalvereniging, 15 november is de verjaardag, is Spakenburg de opponent waar tegen, gedurende haar bestaansrecht, de meeste officiële duels zijn uitgevochten. Inclusief de strijd om het zaterdag kampioenschap in ’84-’85, en het memorabele beslissingsduel in Volendam om de topklasse titel in jaargang ’13-’14, staat aanstaande zaterdag competitie duel nummer 72 te wachten op het hoogste zaterdagniveau. Tellen we daar dan nog een viertal beker ontmoetingen bij, dan komt geen enkele andere tegenstander daarbij in de buurt.

Van haver tot gort
Op basis van bovenstaande zal het duidelijk zijn dat de beide blauw-gehemde teams weinig geheimen hebben voor elkaar. Natuurlijk kennen de selecties ieder seizoen wel de nodige mutaties, maar de speelwijzen, de intenties en de ambities, zeker in de vier voorgaande topklasse seizoenen, zijn meer dan herkenbaar voor elkaar.
De gastheren behoren tot de zeven clubs die sinds de start van de topklasse (2010) erbij zijn, terwijl de gasten één seizoen later instroomden. En sindsdien heeft Spakenburg haar ambities meer dan waargemaakt. Tweemaal kampioen, tweemaal runner-up en eenmaal 13de plek zijn goed voor een eerste plaats op de ranglijst aller tijden in deze elite klasse.
Op diezelfde lijst is G.V.V.V. met een 8ste positie de beste van al de latere instromers, of verenigingen die er bij het begin wel bij waren, maar later een stapje terug moesten doen. Die positie werd bereikt door een 5de, 3de, 2de, en 6de plek in de eindrangschikkingen en daarmee toonden de Panhuis bewoners aan dat zich meer dan thuis voelden in de zaterdag amateurtop.
Maar goed, dit is het verleden, nu naar het heden.


Is Martin van Eck opnieuw in staat om doelman Barry Ditewig te laten capituleren net als hier op 6 september 2014? Foto: Dick Gijsbertsen.

Voortgaan op de ingeslagen weg
Spakenburg is gewoon door gegaan met waar het gebleven was. De start leverde dan weliswaar verlies op bij ‘De Uien’, maar daarna bleef de ploeg van succesvol coach Jochem Twisker negenmaal op rij ongeslagen en veroverde daarmee afgelopen zaterdag in en bij Katwijk (1-1) de eerste prijs van het seizoen in de vorm van een periodetitel. Vanaf deze plaats willen wij heel SV Spakenburg daarmee dan ook van harte gelukwensen.
Met die mooie reeks zijn de blauwen van sportpark De Westmaat dik op weg naar de doelstelling dit seizoen, en dat is zoals deze topclub betaamt, een plaats bij de eerste zeven zodat een plek in de Landelijke Divisie verzekerd is. Maar dat alleen zal zeker niet genoeg zijn voor de veeleisende achterban, een derde titel in deze topklasse zal zonder enige twijfel hoog op het verlanglijstje staan.
De uitschakeling in de KNVB beker tegen Jupiler League club Achilles ’29 zal tot nu toe de enige teleurstelling zijn geweest voor de pupillen van Twisker en de fans. Voor zover je dat goed kunt maken natuurlijk, was de 10-0 winst afgelopen dinsdag tegen 3de klasser Brederodes, dan wel weer een goede generale repetitie in de aanloop naar het blauwe onderonsje van komende zaterdag.

Weerzien
Deze klassieker staat ook weer bol van de ontmoetingen van ‘oude’ bekenden met elkaar. Want ongetwijfeld zal Melrik Beukers, die van ’96 t/m ’98 twee seizoenen het Veense blauw droeg, maar toch in hart en nieren een Spakenburger blauwe is, aanwezig zijn en hartstochtelijk hopen op winst voor de thuisploeg. Datzelfde geldt voor Maurice van der Wilt, maar die speelde slechts één seizoen in Veenendaal, en die zou nu zelf een bijdrage daaraan kunnen leveren want hij maakt deel uit van het keurkorps van Spakenburg, alhoewel zijn optredens tot nu toe beperkt zijn gebleven tot 172 minuten speeltijd.  
Andersom is er een weerzien met Tom Oostinje. Hij speelde vier jaar bij de Veense blauwkousen, en kwam daar tot 71 competitieduels met tussendoor nog een seizoen Go Ahead Eagles. De speler van het jaar bij G.V.V.V. van vorig seizoen koos daarna voor de overstap naar sportpark De Westmaat en is ook daar een vaste waarde geworden. De verdediger miste slecht 38 van de totaal tot nu toe gespeelde 900 minuten competitie voetbal.
Helemaal speciaal zal het zijn voor goalie Sven Taberima. Acht jaargangen lang liet hij zijn voetsporen achter op De Westmaat en behoorde eigenlijk een beetje tot het meubilair van de club. Maar doordat Barry Ditewig in de laatste twee jaar bijna altijd de voorkeur kreeg om als sluitpost te fungeren besloot de Barnevelder afgelopen zomer om naar de blauwe zijde van het sportpark Panhuis te verhuizen. Bij Spakenburg stond Sven 160x onder de lat en incasseerde daarbij 230 goals in de competitie duels in de hoofd- en topklasse. Maar nu zal hem er veel aan gelegen zijn om zijn doel schoon te houden tegen zijn oude maten, althans als hij net als de laatste paar weken de voorkeur krijgt van trainer John de Wolf boven Johan Jansen.

Aardje naar z’n vaartje
Barry Ditewig, die dus Sven Taberima verdrong, is zoals u waarschijnlijk weet een geboren Veenendaler. Begonnen bij VRC kwam hij via Feyenoord, DOVO, Heerenveen, FC Emmen, SC Joure, BV Veendam, ADO Den Haag en Achilles ’29 bij Spakenburg terecht. De onlangs 38 jaar geworden Ditewig is al meer dan twintig jaren bedreven in het tegenhouden van ballen, en voorlopig lijkt er geen sleet op zijn prestaties te zitten. Die keepersgenen heeft Barry niet van een vreemde meegekregen want vader Barend beoefende dat vak ook. En hij zal hem in zijn jonge jaren zeker gestimuleerd hebben om een verbeterde uitgave van zichzelf te worden en dat is meer dan gelukt. Maar dat Barend Ditewig ook zijn mannetje stond blijkt wel uit bijgaand archief artikel wat dateert van maandag 17 november 1969. En bij welke club stond senior onder de lat? … Juist ja, bij G.V.V.V.
Om dan toch maar helemaal compleet te zijn over de kruisbestuivingen tussen Spakenburg en G.V.V.V., moeten we ook nog even vermelden, dat de analisten van de beide clubs aan het begin van dit seizoen stuivertje wisselden. Eric Rozeboom verhuisde van Spakenburg naar G.V.V.V. en Freek Wittenrood deed dat vice versa. En ondanks dat Wittenrood G.V.V.V. als zijn broekzak kent was hij toch afgelopen zaterdag en de dinsdag ervoor aandachtig toeschouwer.


Blijft ongeslagen status intact?
In de totale geschiedenis van dit blauwe competitie onderonsje dolf G.V.V.V. heel vaak het onderspit. De verhouding uit de voorgaande 71 duels is 19x winst, 16x gelijk en 36x verlies. Dus op basis daarvan zou het voorspellen van een 1 op het totoformulier logisch zijn. Maar daar weegt dan weer tegenop dat de Veenendalers, sinds ze in de topklasse tegen de Spakenburgers speelden, op de thuishaven van de Spakenburg nog ongeslagen zijn. Die reeks ziet er als volgt uit: 0-0, 1-3, 0-2 en 0-2.
Daaraan zouden de mannen van trainer John de Wolf zich dan maar aan vast moeten klampen om de weg omhoog te zoeken en dan kan het beste door weer eens drie punten te gaan pakken. Gemakkelijk zal dat zeker niet worden en dat is nog een understatement. Want Spakenburg is niet voor niets koploper en heeft een uitgebreide selectie, waarvan een aantal spelers die lang niet altijd in actie komen, niet zouden misstaan bij vele concurrenten.
Maar het simpele feit ligt er wel dat er gewoon zal worden begonnen met 0-0 en als G.V.V.V. haar vechtlust en zelfvertrouwen toont dat er wellicht een verrassing uit de bus kan komen.


Zal de Veense blauwe aanhang opnieuw redenen vinden om de handen op elkaar te krijgen?  Foto: Dick Gijsbertsen. 

Wie zeker uit de bus zullen komen, zijn de supporters, die hoogstwaarschijnlijk met twee bussen afreizen naar Bunschoten-Spakenburg en die hopelijk hun club hartstochtelijk zullen ondersteunen in deze wat mindere tijden. Als dat andersom op het veld ook gebeurt, dan is het all-in-the game of er winst, een gelijkspel of verlies volgt. Maar als er alles aan gedaan is voor een goed resultaat en het blijkt dat de tegenstrever beter/sterker is zal dat ook moeten worden geaccepteerd.    

SV Spakenburg – G.V.V.V. op sportpark De Westmaat in Bunschoten-Spakenburg begint om 15.00 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. S.A.J. van Wijk (Nieuw Lekkerland), die zal worden geassisteerd door Dhr. I.P. van Galen en Dhr. J. Heusschen. Vierde official is Dhr. G. Gils.