Voorbeschouwing SVV Scheveningen – G.V.V.V.

15 oktober 2015

Na de echecs tegen de debutanten SteDoCo en RVVH in eigen huis, het verlies in Maassluis bij Excelsior, en het tussentijds nog grotere echec van het wegzenden van trainer Erik Assink, staat aanstaande zaterdag een reis naar badplaats Scheveningen te wachten. Op sportpark Houtrust is de gelijknamige ploeg dan gastheer voor G.V.V.V.
Triviaal, maar wel wat extra navrant op het CV van Assink, is het feit dat hij juist in de wedstrijd tegen Scheveningen voor de 200ste keer als coach in dug-out had kunnen zitten. Want voor zover we hebben kunnen nagaan miste Erik Assink geen enkel officieel (beker & competitie) duel sinds zijn aantreden in juli 2010.


Gepokt en gemazzeld
Na de ontmoetingen tegen beide nieuwkomers, het al redelijk vertrouwde gezicht van Excelsior in de topklasse, wacht nu een tegenstander die al flink gepokt en gemazzeld is in de top van het zaterdagvoetbal. Het wordt in totaal de zevende ontmoeting in het zesjarig bestaan van deze zaterdag eliteklasse tussen de Scheveningers en de Veenendalers of vice versa.
G.V.V.V. sloot aan in 2011 door een kampioenschap, nadat de topklasse in het jaar ervoor van start was gegaan, Scheveningen deed dat één seizoen later via dezelfde route. Beide kemphanen maakten vanaf de binnenkomst in die topklasse geen kapitale fouten en bestendigden hun bestaansrecht daarin.

Geen Blok aan het been
Waar G.V.V.V. de weg omhoog vond aan de hand van Assink, deed Scheveningen dat via John Blok. Deze clubman pur sang en oud-speler, die zijn ‘finest moments’ ongetwijfeld kende toen hij als speler van Scheveningen in 1996 het landskampioenschap bij de amateurs van Nederland veroverde, is begonnen aan zijn 7de seizoen als trainer/coach. Daarmee is Blok, samen met Niek Oosterlee van Rijnsburgse Boys, nu de langstzittende oefenmeester van alle huidige topklasse deelnemers. Als je daarbij dan ook nog bedenkt dat John Blok van 2000 t/m 2005 de groen-zwarte formatie uit de badplaats al eens eerder onder zijn hoede had - tussendoor was hij in dienst bij Quick Boys (3 seizoenen) en bij VVSB (1 seizoen) - dan mag je stellen dat Blok absoluut nog nooit een blok aan het been is geweest bij Scheveningen. Integendeel zelfs, Scheveningen en John Blok lijken op voorhand aan elkaar geklonken te zijn.


Roy Terschegget zorgde met deze actie op 23 augustus vorig jaar voor de aansluitingstreffer (3-2). Mehmet Aldogan zette in de 4de minuut van de blessuretijd de 4-2 eindstand op het scorebord. Foto: Dick Gijsbertsen.

Wisselvallig
Op een heel enkel momentje na in het verloop van de competities, heeft Scheveningen zich in de afgelopen drie jaargangen makkelijk weten te handhaven.
Het eerste seizoen was wat aftasten toen was de hoogste positie een 8ste plek en eindigde de ploeg uiteindelijk als elfde.
In ’13-’14 was de start zelfs furieus te noemen. Toen G.V.V.V. op wedstrijddag vijf op bezoek kwam en met 4-2 klop kreeg werd de koppositie zelfs overgenomen van de Veenendalers. Die vorm kon niet worden vastgehouden en het verdere grillige competitie verloop, met als diepste dal een 13de stek, eindigde met een negende plek in de rangschikking.
Vorig seizoen kende een soort van gelijkgestemd scenario. En opnieuw waren ‘onze jongens’ het slachtoffer van die dadendrang. In de competitie ouverture moest G.V.V.V. wederom het hoofd buigen met exact dezelfde cijfers als het jaar ervoor en dat was de opmaat naar het koploperschap in speelronde vier. Maar ook toen wisten de pupillen van John Blok dat niveau niet voort te zetten. Het verdere competitieverloop was wat minder op en neer dat het jaar ervoor, maar een positie verbetering lukte niet, het bleef bij nogmaals een 9de positie in de eindstand.

Pech en geluk
Met aantrekken van Thomas Verheijdt van IJsselmeervogels leken de Schollekoppen, zoals de bijnaam en de naam van de supportersclub luidt, verzekerd van een aantal doelpunten in dit seizoen. En dat naast de al aanwezige trefzekerheid van Tim Peters (ook ex-IJsselmeervogels) en Mehmet Aldogan, samen goed voor 42 treffers in de drie voorgaande topklasse seizoenen. Maar helaas voor Scheveningen gooide MVV roet in het eten, door Verheijdt ‘an offer you can’t refuse’ te doen. Hij vertrok dus naar Maastricht en tot overmaat van ramp scheurde sterkhouder Aldogan zijn voorste kruisband tijdens de competitie ouverture tegen Capelle (2-2). Die daarmee dus voorlopig is uitgeschakeld omdat zo’n kwetsuur normaliter een herstelperiode van 6 tot 9 maanden vergt.
Geluk had Scheveningen daarnaast dan weer wel dat de stage van Kevin Gomez Nieto (ex Helmond Sport) in Spanje op niets uitliep en dat de al meetrainde ex-prof van De Graafschap, FC Dordrecht, ADO Den Haag en AZ, Santy Hulst, geen nieuwe profploeg vond en daarom op het laatste moment aan de selectie kon worden toegevoegd.
Samen met o.a. Ingmar Maayen, Samir el Moussaoui, Leroy Resodihardjo, Michael Ros, Levi Schwiebbe, Erwin Friebel en Peter Jungschläger die allen betaald voetbal ervaring met zich meedragen, en vaste krachten Wesley Goeman, Marvin Nieuwlaat, Ruben Koorndijk en Michael Scholten, toch al met al een selectie die in staat moet worden geacht om de beste prestatie tot nu toe, te kunnen verbeteren.
 

Koude start
Scheveningen kende een beetje een koude start. Thuis werd gelijk gespeeld tegen Capelle en Katwijk, en van ONS Sneek gewonnen, daarom zijn ze op de eigen Houtrust nog ongeslagen. Buitenshuis werd verloren van Spakenburg en Kozakken Boys, de punten gedeeld met Barendrecht en vorige week de eerste overwinning geboekt. Op de rode zijde van sportpark De Westmaat, deden zij ‘De Vogels’ in blessuretijd de das om (1-2). Daarom lijkt Scheveningen op gang te zijn gekomen, want het was na ONS Sneek de tweede winst op rij. Daarnaast staat volgende week zaterdag nog de inhaalwedstrijd op eigen terrein tegen FC Lisse op de rol en als Scheveningen zowel met G.V.V.V. als de Lissenaren de vloer zou kunnen aanvegen zit een plaats in de top zeven, maar iedere topklasse deelnemer op uit is, er maar zo in.


Juist nu is de blauwe supportersschare aan haar stand verplicht om de in moeilijkheden zijnde favorieten aan te moedigen. Foto: Dick Gijsbertsen

Eenheid in denken en doen
Een doodzieke patiënt, in de hoek waar de klappen vallen, door de ondergrens heen gezakt, een dolende in de woestijn, als een aangeslagen bokser tegen de touwen, geen deuk in een pakje boter, een dramatisch epos; dit waren zo maar een paar metaforen, of misschien beter, voetbalclichés, die werden gebezigd in de diverse media die berichten over de door G.V.V.V. gespeelde laatste drie duels.
Helaas moeten we vaststellen dat hier geen speld tussen valt te krijgen en dat van overdrijven ook geen sprake is. De prestaties die onze favorieten hebben neergezet tegen SteDoCo, Excelsior Maassluis en afgelopen zaterdag tegen RVVH, kwamen niet in aanmerking voor iets meer florissantere bewoordingen.
Degene die dat zelf het beste weten, zijn alle direct betrokkenen die op het veld stonden en de aansturende stafleden. Maar het zal ook absoluut geen bewuste keuze zijn geweest om er maar eens een ‘potje’ van te maken. Iedere rechtgeaarde sportman zal altijd met de intentie het veld in gaan om te winnen en we mogen verwachten, nee, er zelfs vanuit gaan, dat dit bij alle selectiespelers van ons vlaggenschip niet anders is.
Punten verliezen is een wezenlijk onderdeel van het spelletje, die acceptatie zal iedereen, alle fans incluis, moeten aanvaarden, maar de manier waarop dat gaat, is in onderhavige geval de kwestie. De complete ploeg, niemand uitgezonderd, vormde in die drie duels een team in de ware zin des woords, het leken meer allemaal individuen die niet voor elkaar door het vuur wilden gaan. En juist die component is een eerste vereiste om tot resultaat te kunnen komen, en dus zal er eenheid in denken en doen moeten zijn om Scheveningen te gaan bestrijden.

Strijdbaar
De vaststelling hierboven is conform wat iedereen met eigen ogen heeft kunnen waarnemen die bij de drie duels aanwezig waren. Maar aan de andere kant moet je dit ook weer wat relativeren. De vormcrisis, of hoe je het magere presteren anders wilt benoemen, is pas drie wedstrijden oud. Want ondanks de verloren duels tegen Rijnsburgse Boys en ONS Sneek en de puntendelingen tegen Katwijk en HHC waren er in die ontmoetingen wel degelijk de nodige lichtpunten te ontdekken. Tussendoor in het duel tegen IJsselmeervogels, de tot nu toe enig gewonnen wedstrijd, zagen we een G.V.V.V. aan het werk zoals dat herkenbaar was uit de voorgaande vier topklasse seizoenen.
Dit alles bij elkaar mag de conclusie ondersteunen dat het absoluut onmogelijk kan zijn dat de blauwen van de ene op de andere dag het voetballen verleerd zouden zijn. Er is nog voldoende tijd om te zorgen dat de neerwaartse spiraal wordt onderbroken. Daarbij zullen de pijlen in eerste instantie gericht moeten worden om te ontsnappen uit de onderste regionen en daarbij helpt winst natuurlijk het beste. We verwachten dan ook een strijdbaar G.V.V.V. aan de aftrap in Scheveningen, maar ook dat die niet bij de eerste de beste tegenslag als sneeuw voor de zon verdwijnt. Nee, negentig minuten lang zal de wil om te winnen getoond moeten worden en als je dan een tegenstander treft die beter is en/of meer geluk heeft en daardoor met winst aan haal gaat, dan zal je je daar bij neer moeten leggen. Maar er moet ten allen tijde met opgeheven hoofd kunnen worden gezegd, dat er alles aan gedaan is voor het bereiken van het beste resultaat.

De wedstrijd op sportpark Houtrust, Laan van Poot 38c, 2566 EC Den Haag begint om 14.30 uur en staat onder leiding van Dhr. M.A. Wesdorp (Bergen op Zoom), die zal worden geassisteerd door Dhr. N. van Kampen en Dhr. S. Winsser. Vierde oficial is Dhr. C.A. van Hoogdalem

PS.
Afgelopen zaterdag nam assistent-trainer Jan Diepeveen als interim coach de honneurs waar op de bank en dat zal in Scheveningen hoogstwaarschijnlijk niet anders zijn. Diepeveen liet z’n blauwe hart spreken en gaf daarmee voorrang aan in dienst te blijven bij G.V.V.V. i.p.v. zich solidair te verklaren met Erik Assink, hoewel hij het ook volledig oneens was met het de laan uit sturen van zijn chef.
In z’n perspraatje afgelopen zaterdag gaf Jan Diepeveen aan dat de ‘zieke patiënt’ scheepsladingen pillen, poeders en drankjes nodig had. Omdat hij de afgelopen dagen natuurlijk zeer druk is geweest met de trainingen en de voorbereiding op deze wedstrijd, hebben wij als webredactie bedacht om Jan de helpende hand te bieden. We zijn op zoek gegaan naar pillen, poeders en drankjes die nederlagen kunnen voorkomen. Maar wat je ook googelt, het enige wat je vind zijn preparaten die op de dopinglijsten voorkomen en daar willen wij natuurlijk niemand van de A-selectie mee opzadelen. Bovendien blijft het altijd de vraag of dat soort spul helpt. Nee, dus geen hulp voor Jan Diepeveen c.s. vanaf deze kant. Het enige advies wat we daarom willen geven is dat alle spelers vooraf zelf zorgen voor een enorme adrenaline stoot, die hen oppept om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen.