Voorbeschouwing v.v. Capelle – G.V.V.V.

26 november 2015

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar als schrijver dezes terug denkt aan 28 februari, ’s middags om ca. 14.25 uur op sportpark ’t Slot in Capelle aan den IJssel van dit jaar, lopen bij hem opnieuw de koude rillingen over de rug.
Want het was toen de eerste wedstrijd van G.V.V.V. na het zeer ernstige auto-ongeluk wat selectie speler Joey Snijders was overkomen. Als steun in de rug voor Joey en z’n familie kwam de voltallige selectie en staf het veld op met het ondertussen welbekende levensgrote spandoek met de tekst ‘Keep On Fighting’. Dat veroorzaakte eerder genoemde emotie, en meer dan waarschijnlijk ook bij vele getuige daarvan, of je nu groen- blauwgekleurd, of als neutrale toeschouwer aanwezig was.


Joey
Op dat moment bevond Joey Snijders zich in comateuze toestand en was het ernstig de vraag of hij daar ooit nog weer uit zo kunnen komen. Nu, negen maanden later, kunnen we gelukkig dankzij de kennis en kunde van de medische wetenschap en natuurlijk z’n eigen mentale en fysieke weerbaarheid, vaststellen dat deze vleugelflitser van weleer alweer een aardig tijdje bij kennis is en via opnamen in revalidatiecentra hele, hele, hele kleine stapjes voorwaarts heeft gemaakt, en hopelijk in de toekomst nog verder zal gaan maken. Zodat een leefbaar leven voor hem en z’n dierbare naasten geen utopie, maar waarheid zal worden.


Het is prachtig om te zien dat Joey z'n overbekende glimlach weer kan tonen. Maar zoals Dave Snijders (l.) aangeeft is er nog een hele lange weg te gaan, want Joey kan nog weinig tot niets zelf. Kortom 'Keep On Fighting' is voor Joey, maar ook voor al zijn dierbare naasten die hem tot steun en toeverlaat zijn, nog steeds van kracht. Namens geheel G.V.V.V. wensen wij hen die spirit dan ook meer dan van harte toe.
Foto: Familie Snijders.


Stabiele topklasser, zonder hoogte- of dieptepunten

Zo kun je v.v. Capelle het best omschrijven. Want in haar vijf voorgaande seizoenen is Capelle, op jaargang ’13-14 na, toen met een twaalfde plek de dans om degradatie net werd ontsprongen, altijd een goede middenmoter geweest. En ze behoren tot de zeven clubs die er vanaf de start van de topklasse in 2010 bij waren.
Overall gezien is het competitie verloop in het verleden altijd als zeer grillig te bestempelen. Over vijf seizoenen gezien liepen de posities op de ranglijst uiteen van de top tot de bodem en bijna alle plekken daar tussenin.
Als je een gemiddelde ranglijstplaats zou uitrekenen, voor wat dit waard is natuurlijk, kom je uit op (6+10+8+12+8=44:5) is eindpositie 9 (afgerond). Ter vergelijking zou dat voor G.V.V.V. uitkomen (5+3+2+6=16:4) is plek 4.
Ook dit seizoen lijkt het er tot nu toe op dat de Slot bewoners op die ingeslagen weg doorgaan want dat geeft bijgaande grafiek aardig weer.


‘Grote’ cupfighter
Het grillige karakter van de Capellenaren wordt nog eens extra onderstreept door de behaalde resultaten in de bekerwedstrijden om de zogenaamde ‘kleine’ en ‘grote’ cup.
In oktober werd Capelle in district West II reeds in de eerste ronde uitgeschakeld door zondag hoofdklasser Quick uit Den Haag, en dat voor de tweevoudig winnaar van deze ‘kleine’ beker. Want die cups, met het jaartal 2013 en 2014 erop, staan te pronken in de prijzenkast van Capelle. Het werd 3-1 voor de thuisploeg die zelfs een heel groot gedeelte van het tweede bedrijf met tien man verder moesten door een veldverwijzing van een van de Hagenezen.
Maar de revanche voor die teleurstelling smaakte meer dan zoet, want nadat in augustus zondag tweede klasser Blerick met 1-5 (weliswaar na verlenging) al was uitgeschakeld in de KNVB beker verrasten de mannen van trainer Tom van Bremen op 22 september jl. betaald voetbal organisatie MVV. Op het eigen sportpark ’t Slot stond in de reguliere speeltijd drie keer het aluminium een winnend en verdiend doelpunt in de weg. Na de 1-1 werd het verlengen en daarin kwamen beide ploegen niet tot scoren en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. De Maastrichtenaren misten de vijfde. Jordao Pattinama, dit seizoen overgekomen van RVVH naar Capelle, hield het hoof koel en schoot zijn ploeg naar de derde ronde.
Diezelfde speler maakte zich helemaal onsterfelijk door in die ronde het winnende doelpunt te scoren op de Krommedijk in Dordrecht waar Jupiler League club FC Dordrecht gastheer was. Na negentig minuten hadden zowel de profs als de amateurs geen kans gezien om te scoren en dus volgde er de noodzakelijke verlenging waarin Pattinama echt een wereldgoal maakte. Vanaf ca. 45 meter liet hij de Dordtse goalie met een zeer fraaie boogbal kansloos, en schoot daarmee Capelle naar de laatste zestien en tevens naar een kijkcijfer hit op You Tube.

In de voetsporen van G.V.V.V.?
Met het behalen van de achtste finale heeft Capelle op papier toch 50% kans, om net als G.V.V.V. dat in seizoen ’11-’12 deed, de kwartfinale te bereiken. Want het lot was de Capellenaren gunstig gezind. Op 16 december as. namelijk gaat de groen-zwarte formatie de strijd aan met collega zondag topklasser VVSB uit Noordwijkerhout terwijl ook b.v. zomaar Feyenoord, PSV, AZ, FC Utrecht of SC Heerenveen uit de lotingsbowl tevoorschijn had kunnen komen.
Mogelijk wordt bij winst van Capelle, en natuurlijk ook van deze meer dan bekende BVO’s in de achtste finale, die droom dan alsnog werkelijk en juicht de penningmeester dan nog een flink tikkie harder. Want niet alleen zijn dat soort wedstrijden prachtige sportieve uitdagingen, ook het te verdienen prijzengeld liegt er niet om. Zoals u wellicht nog weet heeft G.V.V.V. daar toen een o.a. mooi verbouwde kantine aan over gehouden.
Die achtste finale zal op Woudestein in Rotterdam worden gespeeld, want doordat de verlichting op het eigen ’t Slot niet aan de voorwaarden voldoet wordt naar dat stadion uitgeweken voor de wedstrijd tegen VVSB. De Veenendaalse blauwen hebben aan dat stadion hele goede herinneringen, want thuisploeg Excelsior kreeg op 25 oktober 2011 met 0-3 klop door twee goals van ‘Opa’ Dennis van Meegdenburg die de eerste en de laatste maakte, terwijl Jasper Bolland voor de 0-2 zorgde. Daarna moest de ‘onzen’ opnieuw naar Rotterdam om tegen Sparta aan te treden, waar de wedstrijd na 120 minuten in 1-1 eindigde en G.V.V.V. niet miste vanaf de elfmeterstip terwijl de thuisploeg dat wel eenmaal deed. In Alkmaar bij AZ in de kwartfinale kraaide de haan helaas ging victorie voor de blauwen maar toch was het 2-1 verlies meer dan eervol en zullen heel veel fans, ondanks de ijskoude omstandigheden, met een warm gevoel terug denken aan die historische avond op 1 februari 2012.
Vanaf deze plaats wensen wij de gehele vereniging v.v. Capelle dan ook heel veel succes toe op 16 december en hopen wij dat ze de eer van het zaterdagvoetbal hoog gaan houden en daarmee in de voetsporen gaan treden van de Veenendalers, met wellicht zelfs ook AZ als opponent.

Is het slot kapot?
Maar dat is voorlopig toekomstmuziek eerst zullen de pupillen van trainer Tom van Bremen zich gaan concentreren op het treffen met G.V.V.V. om zich te ontworstelen uit de onderste regionen van de topklasse, die mede het gevolg zijn van twee nederlagen op rij in de laatste twee duels.
Gezien de eerdere resultaten tussen de beide kemphanen in de topklasse die in en bij Capelle zijn gespeeld zijn de gastheren veruit favoriet. Want waar G.V.V.V. in de hoofdklasse periode een zogenaamde ‘angstgegner’ was, als er op ’t Slot werd gevoetbald (1x gelijk en 4x winst) is dat in de topklasse bijna geheel omgedraaid. Van de vier tot nu toe gespeelde ontmoetingen was de thuisclub driemaal de sterkste en konden de Panhuisbewoners slechts eenmaal de drie punten meenemen.
Daar valt dan weer tegenin te brengen dat Capelle, in tegenstelling tot alle eerdere seizoenen, nu vooral thuis niet het letterlijke slot op de deur weet te houden. Want van de zes thuiswedstrijden werden er maar twee gewonnen en de overige vier gingen alle verloren, terwijl buitenshuis pas eenmaal de drie punten moesten worden afgestaan.

Zes punten duel
Waar het competitie verloop van Capelle momenteel niet al te florrissant is, is die van de bezoekers nog wat meer dramatischer, dat komt tot uitdrukking in zo’n zelfde soort grafiek als we hierboven plaatsten van Capelle.

Het zal daarom dan ook duidelijk zijn dat deze confrontatie als een zogenaamde zes punten wedstrijd moet worden gekwalificeerd. Natuurlijk is dat wiskundig onmogelijk, maar iedere voetballiefhebber weet wat daar mee wordt bedoeld. De mannen van John de Wolf zullen alles uit de kast moeten halen om in ieder geval niet te verliezen, want dan blijft de achterstand op deze concurrent beperkt tot de huidige drie punten. Maar je mag veronderstellen dat de insteek zal zijn dat G.V.V.V. volop voor de winst zal gaan strijden, alleen zal dit wel met beleid moeten worden gedaan. Want als je tegen een snelle achterstand aanloopt zoals in de afgelopen twee wedstrijden tegen Spakenburg en DVS ’33 is dat geen begin om lekker om op voort te borduren. Tegen Spakenburg lukte dat niet meer, maar tegen Ermeloers toonde G.V.V.V. tot tweemaal toe haar veerkracht en dat zijn dan de positieve gebeurtenissen die als leidraad moeten dienen om eerst maar eens uit de onderste regionen van de topklasse te ontsnappen.
Daarvoor zullen captain Roy Terschegget c.s. er dan wel voor moeten zorgen dat het eigen slot op de defensie stevig dicht zit en blijft zitten, voordat ze het rammelde slot van Capelle verder gaan proberen open te breken. 
 

Deze wedstrijd op sportpark ’t Slot, P.C. Boutenssingel 1, 2902 BG Capelle aan den IJssel begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. S. Dröge (Zuidlaren), die langs de lijn wordt geassisteerd door Dhr. M.F. van Dommelen en Dhr. N. van Kampen.
Vierde official is Dhr. G. van Essen