Voorbeschouwing vv Katwijk – G.V.V.V.

27 april 2016

Nog drie competitieronden te gaan, en dan zijn wellicht alle beslissingen gevallen. Of toch niet?
Wie kroont zich tot kampioen, en welke voetbalclub moet afhaken in dit echt allerlaatste seizoen van de topklasse? En welke vereniging pakt een herkansing met beide handen aan om volgend seizoen in de opvolger van deze topklasse, de 3de Divisie, uit te mogen komen?
Of zijn er na 30 speeldagen nog beslissingswedstrijden, zowel aan de bovenkant, middenmoot en de onderkant van de ranglijst nodig, om een oordeel te vellen?
Kortom vraagtekens, vraagtekens en nog eens ??????????????????????


Eerste 2de Divisionist
Die vraagtekens gelden v.w.b. promotie naar de nieuw te vormen 2de Divisie niet voor opponent Katwijk. Want de dit seizoen teruggekeerde kustbewoners waren de eerste van de 16 concurrenten, die in augustus 2015 aan dit avontuur begonnen, die zich verzekerde van een plaats daarin. Via de 1-0 winst op streekgenoot FC Lisse was het op 2 april jl. zover en werd de uitgesproken doelstelling veilig gesteld. Een zeer knappe prestatie waarbij een felicitatie zeker op z’n plaats is, maar die eerlijk gezegd door bijna alle volgers van de topklasse niet als verrassend werd ervaren.
Die gelukwensen zijn trouwens ook van toepassing op Excelsior Maassluis, HHC Hardenberg en Kozakken Boys die zich in weken daarna ook verzekerden van promotie.

Van degradant naar kampioen?
Waar je in den lande je ook komt bij de diverse topklasse wedstrijden, niemand die er nog steeds een bal van begrijpt, hoe Katwijk in het seizoen ’13-’14 zover heeft kunnen afglijden dat degradatie niet kon worden voorkomen. Dat zullen allen, die de Oranjehemden liefhebben, waarschijnlijk ook nu nog niet kunnen verklaren. En eigenlijk doet dat er ook niet zoveel meer toe, want dat is allang vergeven en vergeten doordat de Katukkers zichzelf daarna onmiddellijk herpakten.
Het weeffoutje werd vorig seizoen direct hersteld door een overtuigend kampioenschap in de hoofdklasse B, wat nu misschien wel wordt gevolgd door een nieuwe vlag in top op sportpark De Krom. Want de huidige koploper heeft met twee punten voorsprong op naaste belager Excelsior Maassluis, het in principe allemaal in eigen hand om geschiedenis te gaan schrijven. Nog driemaal winnen volstaat voor de tweede titel bij de crème de crème van de zaterdagvoetballers, waarmee Spakenburg zou worden geëvenaard. Maar een debutant of een teruggekeerde ploeg lukte dat voorheen nog nooit.
Met die wetenschap zal het team van coach Dick Schreuder, die vorig seizoen Cees Bruinink na zes jaar trainerschap opvolgde, G.V.V.V. het vuur na aan de schenen gaan leggen om de drie punten in eigen huis te houden.


Martin van Eck (m.) wist op 5 oktober 2013 pas in de blessuretijd de eer te redden in en bij Katwijk, nadat Donny van Ooijen, Donny Rijink en Michael Owel de thuisploeg op een 3-0 voorsprong hadden gezet. Robbert Susan (l.) lijkt 'not amused' daarover. Foto: Dick Gijsbertsen.

Underdog & Angstgegner
Dat G.V.V.V. in deze ontmoeting de underdog rol zal worden toebedeeld lijkt zo klaar als een klontje. Want hoewel de thuiswedstrijd, wat tevens de seizoen ouverture was, nipt in 1-1 eindigde door een benutte strafschop van captain Robbert Susan één minuut voor tijd, nadat Adnan Alisic al vroeg de score had geopend, heeft Katwijk al ruimschoots aangetoond dat er in haar eigen huis voor de Veense blauwen, tot nu toe, niets te halen viel.
Dat begon al in de allereerste ontmoeting tussen de twee kemphanen in de toenmalige 2de klasse in ’76-’77, toen de thuisploeg met een minimaal verschil won. Dat kreeg pas eenzelfde vervolg toen de toetreding naar deze topklasse in 2010 ‘im frage’ was, want in de tussentijd stonden er geen onderlinge wedstrijden op het programma omdat de beide ploegen in verschillende klassen werden ingedeeld.
Opnieuw was toen één doelpunt op sportpark De Krom genoeg  voor de winst en dat werd in Veenendaal exact herhaald waardoor G.V.V.V. een jaar moest wachten om naar de hoogste trede op de voetballadder te kunnen klimmen.
Toen dat dus was geschiedt werd driemaal de reis naar de badplaats ondernomen en volgden drie nederlagen, met toeval of niet, allen 3-1 op het scorebord.
Hoewel G.V.V.V. thuis, naast de eerder genoemde 1-1, in ’76-’77 nog een keer de punten deelde (0-0), en in het jaar dat Katwijk afdaalde met 3-2 won, staan achter de overige twee topklasse ontmoetingen uitslagen van 1-3 (’11-’12) en 1-2 (’12-’13).
Deze feiten en een totaal doelsaldo van 9-20 zegt ruimschoots voldoende om Katwijk te kwalificeren als zogenaamde ‘angstgegner’ voor aanvoerder Roy Terschegget en kornuiten.
Aan hen dus de schone taak om aan die, voor G.V.V.V. vervelende reeks, een einde te maken.

Koffiedik kijken
Uiteraard zouden we verder een bespiegeling kunnen loslaten over het feit dat de thuisploeg een tweetal sterkhouders zal moeten missen. Want topscorer Marciano Mengerink (16 goals en daarmee aanvoerder in die lijst) is door een blessure al vanaf begin maart niet beschikbaar en zal waarschijnlijk dit seizoen ook niet meer in actie komen. Daarnaast liep captain Susan afgelopen zaterdag z’n vijfde gele kaart op en zal daarom geschorst zijn.
Trainer John de Wolf van de bezoekers daarentegen kent in zijn selectie geen beperkingen, want er zijn geen schorsingen en/of blessures, tenminste tot op het moment dat dit werd opgeschreven.
Maar we zullen deze feiten maar laten voor wat ze zijn en geven dit keer de gelegenheid aan onze ‘ijzeren hein’ om een voorspelling te laten doen.
Uw webredactie heeft een competitie verwerkingsprogramma genaamd Ltrack en daarin zit een optie om uitslagen te voorspellen op basis van 1 t/m 10 van voorgaande behaalde resultaten. We hebben dit nu gedaan door eerst de laatste vijf wedstrijden in ogenschouw te laten nemen en daarna de laatste tien.
Dan ontstaan op basis daarvan de volgende twee eindstanden van de topklasse in het seizoen 2015 – 2016, waarbij Katwijk – G.V.V.V. als eerste een uitslag van 2-1 zou krijgen en bij de tweede eindstand geeft het computerprogramma 1-1 als resultaat.
 
Het zal duidelijk zijn, dat als deze voorspelling een wet van Meden en Perzen was, Katwijk gaat voor de eerste optie en G.V.V.V. voor de tweede. Daarbij zouden beide dan zeker genoegen nemen met een uiteindelijke beslissingswedstrijd om te bepalen wat de definitieve eindpositie zou worden. Maar alle direct en indirect betrokkenen weten dat dit soort voorspellingen normaliter alle werkelijkheid te buiten gaan. Het ons geliefde spelletje valt nu eenmaal zo goed als niet te regisseren, ook in dit computertijdperk niet.

Conclusie: We zullen gewoon moeten afwachten wat de 22 voetbalacteurs ons gaan voorschotelen op sportpark De Krom in Katwijk, waar komende zaterdag om 14.30 uur zal worden afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Dhr. D. Schaper (Dokkum).
Die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. R. van Marrewijk en Dhr. D. van Aalst. Vierde official is Dhr. R.J. Collé.

PS
Voorafgaand aan deze wedstrijd zal worden gecollecteerd t.b.v. de Stichting Oekroe. Deze stichting zorgt er o.a. voor dat ca. 200 kansarme Oekraïense kindenren in hun eigen land een fijne en verantwoorde vakantie krijgen en daarmee even weg kunnen uit de sleur van alledag. Wij willen deze collecte van harte bij u aanbevelen. 
Voor meer informatie over het werk van de Stichting Oekroe, zie www.oekroe.nl