Voorbeschouwing WKE – G.V.V.V.

24 augustus 2015

Het is een klein wonder dat deze wedstrijd in het kader van de eerste ronde van de KNVB beker uit de lotingsbowl tevoorschijn is gekomen. Dit niet op basis van de kansberekening, want anders hadden de Emmer en Veenendaler voetballers elkaar al niet eerder tweemaal getroffen in de zogenaamde ‘grote beker’.
Nee, het was in april van het vorige jaar maar de vraag of het vlaggenschip van WKE nog een bestaansrecht zou hebben na een inval en inbeslagname van de inventaris door de belastingdienst in februari. Door een grote schuld bij de ‘blauwe enveloppe brigade’ leek de club af te stevenen op een faillissement en te worden teruggezet van de top- naar de vijfde klasse.
Uiteindelijk kreeg de club tot december 2014 de tijd om schoon schip te maken.
Dankzij hulp van sponsoren en benefietacties, werd het schuldbedrag bij elkaar gebracht. Zo werd er een speciaal benefietconcert georganiseerd met onder meer de zanger Jannes. Afgelopen januari kreeg de club groen licht, omdat aan alle verplichtingen was voldaan. Daarmee was een verder bestaansrecht van WKE veilig gesteld en kon de zondag topklasse competitie worden afgemaakt en daarmee was dus ook een plaats in lotingsbowl van de KNVB beker verzekerd, en werden de Emmenaren en G.V.V.V. voor de derde keer aan elkaar gekoppeld na eerdere bekerontmoetingen in het seizoen ’09-’10 in Veenendaal, en ’10-’11 in Emmen.   

 

Van bedrijfsvoetbal naar officiële vereniging
WKE, Woonwagen Kamp Emmen, speelde vanaf de jaren vijftig mee in het bedrijfsvoetbal in Emmen, maar in die tijd rijpte ook het plan om een echte club op het ‘kamp’ te hebben. Op 14 juni 1966 zag de voetbalvereniging WKE officieel het licht. Mannen van het eerste uur waren Grote Geert (Hendrik) Wolters (het sportpark is naar hem vernoemd), Willem Wolters, Jan Wolters en Harm Wolters. De eerste drie vormden het bestuur. Harm Wolters werd de eerste trainer. In die beginjaren waren praktisch alleen bewoners van het kamp lid, aangevuld met burgers (niet-kampers dus) die met een meisje van het kamp waren getrouwd. Maar die beperking weerhield de club niet van een opmars. In 1978 beleefde toen derdeklasser WKE een sportief hoogtepunt in de bekerwedstrijd tegen eersteklasser en aartsrivaal Emmen (de latere BVO FC Emmen). WKE speelde 'thuis' in het stadion van Emmen op de Meerdijk en boog een aanvankelijke 0-1 achterstand om in een 2-1 overwinning, een onvergetelijke gebeurtenis voor de kampbewoners.
 

Hoogte- en dieptepunten

In de tachtiger jaren is het kampaandeel in de hoofdmacht steeds kleiner geworden en dat heeft WKE, dat momenteel vier seniorenelftallen en vijf jeugdteams op de been brengt, geen windeieren gelegd. De kleine club is langzaam maar zeker volwassen geworden in prestaties. In 1981 promoveerde WKE voor het eerst naar het hoogste niveau. Perioden van terugval kende de club echter ook. Soms ook kwam WKE negatief in het nieuws. In 1995 werd de club zelfs uit de competitie genomen naar aanleiding van wanordelijkheden met supporters op het veld. Omdat WKE al een aardig gevuld dossier had op dit punt, sprak de tuchtcommissie van de KNVB op dat moment de zwaarste straf uit, WKE zou uit de competitie worden genomen. Via een kort geding wist WKE echter die beslissing terug te draaien en speelde dat seizoen de competitie alsnog uit.

 

Apotheose
Behoudens de in de aanhef genoemde financiële ontsporingen, zijn die gelukkig nadien op het veld uitgebleven en joeg WKE vooral de prestatiecurve omhoog. In 2002 duikelde men nog wel naar de tweede klasse, maar twee opeenvolgende promoties brachten de ambitieuze club weer terug in de hoofdklasse. Daar werd in 2007 het eerste kampioenschap gevierd, onder leiding van trainer André Paus. Later gingen Spakenburg, FC Lienden BVO Vitesse gebruik maken van de diensten van Paus, die momenteel werkzaam is op Cyprus.
Die opmars bracht WKE niet alleen twee afdelingstitels maar ook de zondagtitel, ten kostte van Baronie en Westlandia in 2009. En als klap op de vuurpijl werd ook zaterdagkampioen Rijnsburgse Boys aan de zegekar gebonden al was hier wel een thrillerachtige wedstrijd op sportpark Grote Geert voor nodig.
Nadat Rijnsburgse Boys, de thuiswedstrijd in blessuretijd met 1-0 in hun voordeel hadden beslist leek er in Emmen met nog twee minuten te spelen en een 0-2 voorsprong niets meer aan de hand en lonkte de amateur-titel. Maar indachtig het credo van trainer André Paus, niet opgeven altijd doorgaan, boog WKE in de resterende officiële speeltijd en de drie minuten toegevoegde blessuretijd de achterstand om in een 3-2 voorsprong. Daarmee was in ieder geval een nooit meer gedachte verlenging afgedwongen. Maar het feest leek helemaal niet op te kunnen toen na 10 minuten spelen in die verlenging een 4-2 voorsprong werd genomen, alles wat Oranje was ontplofte zowat. Maar ook de Uien toonden nog veerkracht want in de ‘dying seconds’ werd het alsnog 4-3 en daarmee had deze heroïsche strijd nog steeds geen winnaar.
De beslissing moest dus vallen vanaf de elfmeterstip. Opnieuw, zo bleek achteraf, had de scenarioschrijver een afloop bedacht die alle Hitchcock films schril deed afsteken. Want de eerste zes strafschoppen werden allen gemist of gestopt. Doordat WKE bij de laatste twee het hoofd wel koel hield en de Boys nog maar eens een keer misten was de kampioensschaal een prooi voor de kampers. Als we alle overleveringen mogen geloven was het die zaterdagavond en vele dagen erna nog heel lang feest in Emmen. Natuurlijk volkomen terecht, want als je je na zo’n voetbalgevecht de sterkste toont mag dat uiteraard uitbundig gevierd worden.

 

Stap omhoog mislukt

Natuurlijk staat die titel wel goudomrand in de annalen van de club, maar er volgde een nieuwe uitdaging in het belangrijke seizoen ’09-’10, waarin WKE onder leiding van de nieuwe trainer John de Wolf (ex-Sparta, FC Groningen en Feyenoord speler), net als G.V.V.V., een gooi wilden doen naar een plaats in de nieuw te vormen topklasse. Het lukte beide clubs dus niet om de nieuw gemaakte trede op de voetballadder te betreden, een gemiste kans. De Wolf werd zelfs in april 2010 aan de kant gezet en opgevolgd door Willem Zwikker die het mislukte seizoen afmaakte. Met Alami Ahannach, eerder al in dienst van WKE en ook bekend als oefenmeester van FC Chabab, FC Emmen en Telstar, aan het roer zouden er nieuwe ronden, nieuwe kansen komen en zou de ambitie om als topklasser door het leven te gaan waargemaakt moeten worden.

Gemiste kans goedgemaakt
Ook G.V.V.V. had aan het begin van jaargang ’10-’11 een nieuwe kapitein op het schip. Erik Assink verruilde het Sassenheimse Ter Leede voor de blauwen van het Panhuis. Het is en was een succesvol ‘huwelijk’. Want het debuut van de coach uit Almere werd afgesloten met een afgetekend kampioenschap in de hoofdklasse B – Xerxes/DZB werd met maar liefst 11 punten achterstand verwezen naar de tweede plek – en daarmee dus alsnog promotie naar de elite klasse bij de amateurs.

Het hernieuwde ‘huwelijk’ tussen Ahannach en WKE bleek minder succesvol, want reeds half oktober 2010 liep het spaak en werd de ‘scheiding’ uitgesproken. Joseph Oosting – oud prof van FC Emmen en Veendam maar ook één seizoen speler van WKE – nam het stokje over. Het leverde geen kampioenschap op, maar de uiteindelijke derde plek en belangrijker, de tweede periodetitel, die gaf recht op de nacompetitie. Over de ruggen van Alcides en Be Quick 1887 werd de klasse periodetitel veroverd en daarna wachtte de dubbele confrontatie met AV Feyenoord, die dezelfde titel veroverde in de hoofdklasse A.
In Rotterdam werden de punten gedeeld (1-1), maar in Emmen slaagde de thuisploeg erin om via een 2-1 overwinning de zo gewenste en gehoopte promotie te bewerkstelligen.
Sindsdien zijn zowel onze gastheren als ons eigen keurkorps meer dan gedegen topklassers. Alhoewel WKE in ’13-’14 net de boven de veilige streep eindigde met een twaalfde plek in de eindrangschikking. Daarvoor stonden een derde en vierde positie achter de naam van WKE, en afgelopen jaargang een achtste.
Dit alles geschiedde onder leiding van diverse oefenmeesters, te weten in volgorde van opkomst: Hendrik Oosting (nu technisch coördinator), Claus Boekweg (die na vier wedstrijden alweer werd opgevolgd door Joseph Oosting) en de huidige coach Paul Weerman die nu aan zijn tweede seizoen is begonnen. De 38-jarige oud-prof van o.a. FC Emmen en Veendam was speler van WKE in ’08-’09 en heeft dus ook met de kampioenschaal in handen gestaan.

Geldkraan dicht
Gezien de financiële perikelen was het voor WKE heel moeilijk om haar selectie intact te houden. Er vertrok een meer dan compleet elftal aan spelers en dus was er sprake van een aardige leegloop. Maar met de nodige slimheid en beleid is WKE er alsnog in geslaagd om toch nog een paar sterkhouders zoals Robby Holder, Anton Jongsma en Erik Eleveld te behouden en zijn er ook wat regio talenten aangetrokken. Daarnaast volgde op het laatste moment nog het aantrekken van Omar Kavak met een verleden bij Go Ahead Eagles en FC Emmen en jeugdig talent Junior Albertus die in de jeugdopleiding van Feyenoord speelde en na de winterstop voor de A1 van FC Emmen.
Al met al ruim voldoende volgens de insiders van de Oranje-formatie om niet tot het lachertje van de topklasse uit te groeien.


Prima start
Die voorspelling lijkt op voorhand al uit te komen, want in de oefenperiode van vijf duels verloor WKE twee duels en won er drie. De verliespartijen waren tegen FC Twente < 23 (1-0) en SC Cambuur <23 (3-2). Over die laatste tegenstander weet G.V.V.V. mee te praten, want met heel veel geluk, en volkomen onverdiend, behaalde de Assink-brigade toen bij gastheer Blauw Wit ’34 in Friesland een 3-3 gelijkspel. De discipelen van trainer Weerman wonnen in de oefencampagne van plaatsgenoot en zondag 1ste klasser vv Emmen (2-0), en tweemaal werd een hoofdklasser verslagen. SVZW kreeg met 5-0 op de broek en Achilles 1894 legde het in eigen huis met 2-5 af. Dus met scorend vermogen lijkt het wel goed te zitten, al was dit gisteren niet het geval, maar daar zal niemand in Emmen een traan om laten. Want in Echt werd E.V.V. - voor het zesde seizoen aanwezig in de zondag topklasse en bijna altijd eindigend als subtopper - in de competitie ouverture met 0-1 aan de kant gezet. Kortom een meer dan prima begin voor de uit de as herrezen Drentenaren.


Start competitie
Waar G.V.V.V. een niet al florrisante oefenperiode kende (2x winst, 2x gelijk en 3x verlies) en de fans met een toch wat zwaar gemoed de competitie ouverture van afgelopen zaterdag tegen promovendus Katwijk ingingen, strafte captain Roy Terschegget c.s. die niet al te optimistische blikken af. Met een spelletje, omschreven als countervoetbal, en ingegeven door de sterkte/zwakte analyse die nieuwe analist Eric Rozeboom van Katwijk had gemaakt, hadden de Blauwen heel lange tijd zicht op de kleinst mogelijke winst, door een vroeg doelpunt van nieuwkomer Adnan Alisic (ex-FC Dordrecht). Helaas ging het in de laatste minuut van de officiële speeltijd net nog mis door een weggegeven strafschop, die feilloos werd benut door de herintreders in de topklasse.
G.V.V.V. bewees daarmee maar weer eens dat een magere oefencampagne nog niets zegt over de vorm als het om het echie gaat. Vooral de ijver, inzet en de wil van alle spelers om er het beste van te maken was hartverwarmend om te zien. Als het niet gaat zoals moet, want G.V.V.V. wilde niet haar geliefde aanvallende voetbal spelen, dan moet het maar zoals het gaat zal ook de gedachte zijn geweest, en dat leverde de 1-1puntendeling op, waar vooraf zeker door menigeen getekend zou zijn.   
 Bekeren, altijd iets aparts

Maar vanaf vanavond gaat de Assink-brigade zich concentreren op het treffen tegen de zondag topklasser uit Emmen en we hopen dan ook op een spannende en sportieve strijd waarbij ‘nooit opgeven, altijd doorgaan’ hoog in het vaandel zal staan omdat dit ook een kenmerk is van de beide clubs. De competitie ouverture en de oefencampagne kan vergeten worden, want bekeren is tenslotte iets aparts, je hebt maar 90 minuten om je te laten gelden, dus het is alles of niets.

De geschiedenis
Dat deden de beide kemphanen, zoals in het begin van deze voorbeschouwing al gemeld, tweemaal eerder. In het seizoen ’09-’10 kwam WKE op bezoek in Veenendaal en was Rudy van Doorn het goudhaantje. De vleugelflitser scoorde in de 71ste minuut het enige en winnende doelpunt. Alleen Simon Brouwer van de huidige selectie zal zich wellicht die wedstrijd herinneren, want hij was de enige die toen meespeelde en nog steeds deel uitmaakt van het keurkorps. In de ronde daarop verloren ‘onze jongens’ toen met 2-1 van ASWH en was het KNVB beker sprookje over uit.
In het seizoen daarop, het debuut van coach Erik Assink, werden WKE en G.V.V.V. opnieuw aan elkaar gekoppeld, alleen moest toen worden aangetreden op sportpark Grote Geert in Emmen. Het werd op 25 augustus 2010 een wedstrijd die vooral Roy Terschegget, de huidige captain, zich ongetwijfeld nog helder voor de geest zal kunnen halen. Want reeds na 5 minuten moest hij zich vanwege een grove charge van z’n tegenstander laten vervangen. Rodny Hofman was zijn vervanger. Ook Hofman, Bart Hulsbos, Wilco den Hartog, Simon Brouwer en Martin van Eck zullen alleen maar slechte memoires hebben aan dat duel, want na 90 minuten spelen stond er 6-1 op het scorebord en was een verdere doorstroming in de ‘grote beker’ aan flarden geschoten. Voor deze zes spelers en hun nieuwere kompanen zeker een aanleiding om zich niet zo meer te laten ringeloren.
In de selectie van WKE treffen we nog twee spelers aan die de eclatante winst van toen gestalte gaven, namelijk Anton Jongsma (o.a. ex-prof van FC Groningen, FC Emmen, RKC Waalwijk en Veendam), die ook verantwoordelijk was voor de openingstreffer, en Erik Eleveld (met onderbreking van één seizoen Harkemase Boys in totaal al 12  jaar in dienst van WKE). Beide 32-jarige routiniers zullen er ongetwijfeld alles aan gaan doen om een herhaling van zetten te creëren. De uitslag van de winst is niet belangrijk, alleen winst is voldoende want dan wacht een thuiswedstrijd tegen BVO FC Den Bosch en dat is altijd leuk voor de penningmeester die iedere euro goed kan gebruiken.
Aan Roy Terschegget en zijn mannen de uitdaging om FC Den Bosch naar Veenendaal te laten afreizen.


De wedstrijd op sportpark Grote Geert, Sluisvierweg 33, 7814XC Emmen begint om 20.00 en zal onder leiding staan van Dhr. M. Pérez (Helmond), die zal worden geassisteerd door Dhr. P.J. Inia, en Dhr. N. Stuifzand als linesman. Dhr. S. Veekamp is vierde official.