Vooruitblik trainingskamp en oefenduel

30 juli 2015

Na anderhalve week van intensieve trainingen en het spelen van een tweetal sparringspotjes hebben de spelers van ons vlaggenschip vanavond eindelijk een avondje vrij. Maar morgenvroeg is het weer redelijk bijtijds uit de veren om zich op te maken voor het jaarlijkse trainingskamp in de voorbereiding op het seizoen 2015 – 2016.
Voor G.V.V.V. zijn daarvoor twee provincies favoriet, namelijk Zeeland en Drente. En net als vorig seizoen heeft de staf er dit keer weer voor gekozen om in Roden (kop van Drente) haar tenten op te slaan, waarmee trainer Erik Assink dan terug is op vertrouwde grond, want zijn geboortewieg stond in die omgeving.

In zo’n trainings/teambuildingskamp is het natuurlijk de kunst van de leiding om het nuttige met het aangename te verenigingen, anders gezegd, in- en ontspanningen moeten in de juiste verhoudingen worden gedoseerd. De inspanningen zijn onderdeel om fit aan de start te staan wanneer de competitie op 22 augustus gaat beginnen. De ontspanning om als groep elkaar nader te leren kennen, niet alleen als voetballer, trainer, verzorger etc. maar ook in het sociale verkeer. En dat laatste, zal gezien een groot aantal nieuwkomers t.o.v. vorige seizoenen, wellicht wel een speerpunt zijn.
Misschien is er daarom ook voor gekozen, om een onderdeel van de inspanningen, de gebruikelijke oefenpot, niet zoals bijna altijd op zaterdag, maar direct maar op vrijdagmiddag in te plannen. Maar een andere optie is dat er op zaterdag moeilijk een redelijk gelijkwaardige tegenstander was te vinden en dat dus alleen de vrijdag overbleef.

Wat de achter liggende redenen ook mogen zijn, beide zijn plausibel, de Assink-brigade speelt morgenmiddag om 15.00 uur tegen Jong SC Cambuur. En dat zal gaan geschiedden op de thuishaven van C.V.V. Blauw Wit ’34, (een voetbalclub met een naam die ons als ‘blauwen’ uiteraard deugd doet), Sportcomplex Wiarda, Ublingaplantage 4 te Leeuwarden.

Bij voorbaat wensen wij de selectie, staf en alle andere aanwezigen een heel aangenaam trainingskamp toe, waarbij humor, lol en gezelligheid de boventoon voeren en hopen we dat zondag iedereen zal zeggen: ‘he jammer dat het alweer voorbij is’.
 

SC Cambuur is een gevestigde naam onder de BVO’s die ons land rijk is. Maar toch is deze voetbalvereniging een aardig stukje jonger dan G.V.V.V. Want pas in juni 1964 ontstond Cambuur. Dit geschiedde eigenlijk als opvolger van V.V. Leeuwarden wat als gevolg van financiële perikelen toen moest terugkeren naar de amateur regionen. Maar Leeuwarden zonder betaald voetbal was onbestaanbaar en daarom werd de stichting SC Cambuur opgericht. En met succes, want sindsdien is deze echte volksclub niet meer weg te denken uit het profvoetbal.

SC Cambuur promoveerde na oprichting direct uit de Tweede Divisie (waar hebben we deze naam meer gehoord?) naar de Eerste Divisie en verbleef daar tot 2013, op tweemaal 2 seizoenen na in de Eredivisie (1992 t/m 1994 en 1998 t/m 2000) altijd in. Vaak deden de Leeuwarders mee in de play-offs en/of waren ze smaakmakers op dat één na hoogste niveau, maar promotie lukte telkens niet, tot bovengenoemd jaar. Toen grepen de Friezen de titel en mocht men zich gaan meten met de crème de la crème van het Nederlands voetbal.

Tot verbazing van vriend en vijand slaagde de ploeg trainer Dwight Lodewegs - in de laatste fase van de competitie opgevolgd door z’n assistent Henk de Jong omdat Lodewegs naar ‘vijand’ SC Heerenveen zou vertrekken - erin de Eredivisie missie glansrijk te doorstaan met een 12de positie in de eindrangschikking.
Onder leiding van Henk de Jong – in amateur voetbalkringen bekend van de successen die hij  boekte met Harkemase Boys in de periode ’07 t/m ‘11 - die het volste vertrouwen kreeg van de leiding en suppoters verliep het afgelopen seizoen opnieuw voorspoedig. De start was zelfs florrissant te noemen met een plaats in de top vijf. Maar als het seizoen op stoom komt moet SC Cambuur oppassen om niet af te glijden. Dat gebeurt niet, er worden voldoende punten gesprokkeld en zelfs even zijn de play-offs nog in zicht, maar uiteindelijk wordt het een herhaling van zetten en eindigen de ‘geel-blauwen’ opnieuw op een 12de stek met een record aantal punten van 41 en mogen ze zich gaan opmaken voor een derde achtereenvolgende deelname aan de Eredivisie, ook een clubrecord. Op de website van SC Cambuur staat het succes als volgt omschreven:
 

Het is een seizoen van records geworden en van complimenten. Tom van Hulsen, de hoofdredacteur Voetbal International, verwoordt het zo:
‘De eredivisie is – zeker de laatste jaren – een van de spannendste voetbalcompetities van Europa en de hartstocht van de supporters is ook in Nederland vaak ontroerend mooi. De manier waarop de supporters van SC Cambuur de opmars van hun ploeg begeleiden is naar mijn mening exemplarisch: als je voetbalfans kunt enthousiasmeren – zoals Cambuur-trainer Henk de Jong dat kan – dan zijn zelfs de meest gereserveerde fans in staat voetbal te beleven, zoals dat ook in Engeland gebeurt: vanuit het hart.’
 

Tegen de ‘jongelingen’ van deze club gaat G.V.V.V. het dus morgen opnemen. Cambuur zal in haar verleden vast en zeker eerder zo’n talenten, of zogenaamd tweede, team hebben gehad, om te zorgen voor aanwas van haar vlaggenschip. Maar vorig seizoen in ieder geval niet, want we lazen dat de club met in ingang van het komende nieuwe seizoen wel weer over een eigen beloften team zal gaan beschikken, met een 14-tal nieuw aangetrokken spelers, waarschijnlijk aangevuld met speelgerechtigde spelers uit de A-selectie.
Het elftal gaat uitkomen in een beloften competitie buiten de voetbalpiramide om, en zal op maandagavond de wedstrijden gaan spelen.
Daarin komen naast Jong Cambuur de volgende elftallen uit: ADO Den Haag, Feyenoord, Heracles, Heerenveen, VVV/Helmond Sport, Willem II en PEC Zwolle.
 

De selectie die onder leiding staat van de assistent-trainers Dennis van der Ree (oud speler van Barendrecht, FC Utrecht, NAC, SHO, AGOVV, Cambuur en Blauw Wit ’34) en Arne Slot (oud speler van vv Bergentheim, FC/PEC Zwolle, NAC en Sparta) begint op maandag 10 augustus met een thuisduel tegen ADO Den Haag.
In de voorbereiding op die competitie speelden de jongelingen van SC Cambuur al een drietal oefenduels die de volgende uitslagen hadden.

7 juli: DVS ’33 – Jong SC Cambuur 3-1
21 juli: Jong SC Cambuur – FC Emmen 2-2
25 juli: SWZ BOSO Sneek – Jong SC Cambuur 1-2


Na het duel tegen G.V.V.V. spelen de mannen van Dennis van der Ree en Arne Slot op 6 augustus thuis nog een sparringpotje tegen WKE. De tegenstander en gastheer van G.V.V.V. in de eerste ronde van de KNVB-beker op 26 augustus as.
 

De selectie van Jong SC Cambuur bestaat uit de volgende spelers:
Keeper:
Kevin Wilpstra (afkomstig van FC Groningen)

Verdedigers:
Donny van Iperen (afkomstig van AZ)
Mike Busse (afkomstig van Almere City)
Delvechio Blackson (afkomstig van PEC Zwolle)
Ron Janzen (afkomstig van FC Groningen en vorig seizoen op huurbasis bij Cambuur)

Middenvelders:
Daniël van Warven (afkomstig van DVS’33 Ermelo)
Noureddine Boutzamar (afkomstig van FC Groningen)
Yordi Schols (afkomstig van ASV Dronten)
Saïd Hassan (afkomstig van Drachtster Boys)
Omar El Baad (afkomstig van Feyenoord-Academy)
Marc Magan (afkomstig van Almere City)
Jamiro Monteiro Alvarenga (afkomstig van Hansa Rostock)

Aanvallers:
Ashley Constancia (afkomstig van Leeuwarder Zwaluwen)
Martijn van Roeden (afkomstig van VV Buitenpost)
Rowdy van der Putten (afkomstig van Feyenoord-Academy)
Torino Hunte (afkomstig van FC Eindhoven)