Voorbeschouwing AFC – G.V.V.V.

5 april 2017

Komende zaterdag staat de laatste ‘klassieker’ te wachten in de rij van drie. Niet in de zin van voetbalklassieker, waarbij de opponenten elkaar al talloze malen troffen, zoals afgelopen zaterdag het geval was tegen Spakenburg, maar vergelijkbaar met de ontmoeting van 25 maart jl. tegen Koninklijke HFC (1879).
Want opponent AFC (1895) is na deze Haarlemse voetbalvereniging de oudste amateurclub van de Tweede Divisie, en staat ook in de top 30 van oudste voetbalclubs van geheel Nederland. Dus mag er in die zin, en de opgebouwde reputatie van de Amsterdammers, gesproken worden van een klassieke tegenstander.

Toekomst

Over een heel klein stukje overzicht van AFC’s ruim 120 jarige oude geschiedenis hebben we al eens geschreven bij de thuisontmoeting op 5 november van het vorig jaar, en bij het districtsbekertreffen in seizoen ’12-’13. Daarom is het wel zo aardig om eens naar de toekomst te kijken, niet op voetbalgebied want schrijvers deze is (gelukkig) geen helderziende, net zoals de meeste van u. Maar wat ondertussen wel helder is, na vele, vele, vele jaren soebatten met de gemeente Amsterdam, is het feit dat huidige domicilie van AFC, genaamd sportpark Goed Genoeg, in de komende paar jaar een volledige metamorfose zal gaan doormaken.  
Al ruim een decennium geleden werd AFC door gemeente te verstaan gegeven dat haar sportpark in 2014 zou moeten wijken voor de uitbreiding van de zogenaamde Zuidas, een kantoren- en bedrijventerrein waar de meest prestigieuze binnen- en buitenlandse bedrijven zich graag willen vestigen, of daar al zitten en willen uitbreiden. Door de financiële crisis en de discussie waar AFC dan haar ruim 2000 tellende vereniging zou moeten onderbrengen is alles wat op de lange baan geschoven en werd er pas in 2014 een definitief akkoord op hoofdlijnen bereikt over de inpassing van een nieuw sportpark in de Zuidas.
In de afgelopen twee jaar zijn alle details verder ingevuld en is er eind vorig- en begin dit jaar een start gemaakt met bomenkap en de inrichting van het bouwterrein waarbij een ondergrondse parkeergarage onder een van de vijf nieuwe velden de start zal markeren, waarna medio 2019 de complete oplevering zal gaan plaatsvinden volgens de huidige planning.
Daarmee is de toekomst van AFC de komende 25 jaar weer veilig gesteld met een schitterend nieuw onderkomen, en met een optie voor nog eens 25 jaar.


Dit is de artist impression van het nieuwe domicilie van AFC, en als u op dit plaatje klikt ziet u een prachtige pdf-presentatie van de club in het verleden, heden en toekomst. Bron: Gemeente Amsterdam en website AFC.
 

Goed Genoeg
Hopelijk zullen alle AFC-ers, sympathisanten, bezoekers en hun gasten kunnen zeggen als het nieuwe onderkomen is gerealiseerd, dat dit meer dan ‘goed genoeg’ is. Maar de benaming van het huidige, en nieuwe sportpark, leverde wel de intrigerende vraag op waar die naam vandaan komt. En daarvoor was wel weer een duikje in het verleden nodig.
Na de oprichting in 1895 kregen de ‘vaders’ van AFC de beschikking over een terrein tussen de vijvers van het Vondelpark en de Oranje Nassaulaan, in hartje Amsterdam. Maar door de groei van de club was het noodzakelijk om te verkassen. In 1906 vertrok de club naar een nieuw terrein in de Watergraafsmeer. Dat terrein was gelegen bij een hoeve die door de eigenaar, waarschijnlijk een boer die niets te klagen had, was gedoopt als “Goed Genoeg”. Daarmee zal duidelijk zijn waarom AFC die naam zich ook toe-eigende. Want opnieuw was de groei van 15 leden in 1895, naar een kleine 500 in 1920, de reden voor een verhuizing. Drie velden in Amsterdam-Zuid aan de Zuidelijke Wandelweg was weer een vooruitgang en daar beleefde men in 42 jaar legendarische wedstrijden volgens de annalen van de club.
In 1962 volgde de verplaatsing naar het huidige sportpark aan de Boelenlaan 50, alwaar dus nu ook al weer 65 jaar roemruchte geschiedenis is geschreven.Kan het opnieuw verkeren?
De pupillen van trainer Ton du Chatinier, die kort voor het begin van dit seizoen de plotsklaps opgestapte Bart Logchies, kwam vervangen en daarmee aan zijn derde termijn begon in Amsterdam – eerder van ’01 t/m ’03 en ’06 t/m ’08 stond hij ook al aan het roer – kenden voor de winterstop een uitstekende start in deze Tweede Divisie. Eigenlijk zoals je mocht verwachten van de nummer twee op de ranglijst aller tijden uit de hoofdklasse zondag, en de nummer vier op diezelfde lijst van zes seizoenen topklasse. Keurig laverend in de top vijf van de ranglijst was er geen vuiltje aan de lucht voor The Reds, zoals de bijnaam van AFC luidt.
Maar ‘t Kan verkeren zoals volksdichter, toneelschrijver, rederijker en geboren Amsterdammer, Bredero een dikke vier eeuwen geleden als zijn lijfspreuk optekende.
En precies dat gebeurde met zijn latere voetballende stadsgenoten. Captain Magid Jansen c.s. lieten zich namelijk in 2017 al zevenmaal alle plakken kaas van het brood eten, eenmaal werden die gedeeld, en slechts eenmaal smaakte de snee lekker toen er geen snippertje werd afgestaan.
Dat weggeven en/of laten wegpikken betekende een flinke duikeling op de ranglijst, en tot overmaat van ramp kwam daar ook onlangs nog eens één strafpunt bovenop door het niet voldoen aan de licentie eisen van de ……. (vul zelf in wat u van toepassing vind) uit Zeist.
Natuurlijk dreigt er nu nog geen direct gevaar, zeker ook niet gezien de twee inhaalwedstrijden in het Paasweekeinde, tegen VVSB thuis en De Treffers uit, maar de gevaarlijke streep is wel naderbij gekomen. Om daar zo snel mogelijk vandaan te geraken is het evident dat winst op de bezoekers uit Veenendaal een aardige stap in die richting betekent.
Hoewel van de laatste vier thuiswedstrijden er maar één werd gewonnen – Spakenburg kreeg met 2-1 klop – blijkt toch uit de cijfers dat het thuisvoordeel een meer dan aardige factor is voor de Du Chatinier equipe. Uit dertien duels werden 22 punten behaald in Amsterdam, tegen buitenshuis 12 uit veertien. Het is dan ook de vraag of de lijfspreuk van wijlen stadsgenoot Bredero opnieuw opgeld kan doen, door het tij te keren.

Niet te voorspellen
De huidige vorm van G.V.V.V. kunnen weergeven met deze korte opsomming:
 

·         Ongeslagen in de laatste vier wedstrijden

·         Eenmaal winst uit de laatste vijf wedstrijden

·         Eén keer verloren in de laatste acht duels

·         Gescoord in de laatste vier ontmoetingen

·         Niet gewonnen gedurende de laatste zeven matches buitenshuis

·         Vijftien punten gehaald uit de laatste acht tweekampen
 

Een voorzichtige conclusie daaruit zou kunnen zijn dat het vlees noch vis is. Maar dat geldt met uitzondering van kampioen Jong AZ, die met lichtjaren voorsprong afgelopen weekend hun terechte feestje vierden en waarmee we de Alkmaarders nogmaals van harte feliciteren, voor alle concurrenten die strijden om second best te worden.
Geen enkele ploeg kan bogen op een prestatiecurve die ook maar iets voorspelbaar is. Het is, zoals al veel vaker geschreven, simpel zo dat iedereen van iedereen kan winnen of verliezen.Sportieve revanche zonder excuses?
Maar ondanks deze wellicht wat kritische noot zal voorlopig een ieder die G.V.V.V. lief heeft meer dan tevreden zijn over wat coach John de Wolf en zijn pupillen tot nu hebben gepresteerd.
Een runner-up positie, iedere rechtgeaarde blauwe zou daar voorafgaande aan deze competitie blindelings zijn handtekening voor hebben gezet.
Het is dus nu zaak om met het ontstane ‘uitsyndroom’ af te rekenen om ook die plooi glad te strijken, want alleen daarmee is het zeker dat de tweede plek intact blijft.
De motivatie daarvoor zal ongetwijfeld aanwezig zijn, want aanvoerder Roy Terschegget en zijn ploegmaten hebben nog een appeltje te schillen met concullega AFC. Op 5 november 2016 gingen de Amsterdammers op het Panhuis met een zogenaamde gestolen overwinning (1-3) aan de haal. Dat wilden zelfs enkele doorgewinterde AFC bestuurders en fans na afloop volmondig toegeven, waarbij het zelfs zover ging dat vice voorzitter Ronald Koster bij schrijver dezes, toen in de speakerruimte zijn excuses kwam aanbieden voor de gestolen punten. Een zeer sportief gebaar.
Uiteraard hoopt uw scribent, en natuurlijk ook de spelers, staf, begeleiding en de blauwe fans, op een terechte sportieve revanche, maar mocht dit niet zo zijn en stelen ‘wij’ de punten terug, dan beloof ik op voorhand dat ik ook rondje langs bestuurlijk AFC zal maken met de verontschuldigingen namens allen die de Veense blauwkousen een warm hart toedragen.

Deze wedstrijd op sportpark Goed Genoeg, Boelenlaan 50, 1082LR te Amsterdam begint 14.30 uur en staat onder leiding van Dhr. R. Dieperink uit Borculo. De assistenten zijn Dhr. E. Koopman en Dhr. S. van der Vrande. De vierde official is Dhr. A.W.G. van Kraay.

Tekst: Bas van Capelleveen