Voorbeschouwing BVV Barendrecht - G.V.V.V.

11 januari 2017

Analoog naar een bekend praatprogramma op de kijkbuis kunnen we zeggen; ‘We gaan beginnen!’ Of eigenlijk beter; ‘We gaan weer beginnen!’. Want het kerstreces, of zo u wilt de winterstop, is ten einde gekomen en dat betekent voor de (semi)amateurs van de Tweede Divisie tot en met de hoofdklasse, dat komend weekend de diverse competities worden hervat. Voor G.V.V.V. houdt dit in dat in deze eerste maand van dit nieuwe jaar er twee duels tegen oude bekenden, en één wedstrijd tegen een belofteteam, staan te wachten. Het te hervatten bal zal worden geopend met het treffen tegen BVV Barendrecht in de gelijknamige plaats, daarna komt op 21 januari landskampioen Excelsior Maassluis op visite op het sportpark Panhuis, en wordt deze maand afgesloten met een bezoek aan Jong FC Twente.   

Een stabiele ouwe getrouwe
Het bijna 91-jarig oude BVV Barendrecht - op 12 februari aanstaande is het zover – behoorde tot één van de zeven voetbalverenigingen die vanaf het begin van de topklasse, wat in 2010 haar beslag kreeg, vertegenwoordigd waren.
Vier van die zeven, te weten Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels, Capelle en FC Lisse, toch zeker niet de minsten in de top van het zaterdagvoetbal, konden afgelopen seizoen de stap niet maken naar het nieuwe voetbalplatform, genaamd Tweede Divisie. Barendrecht, tezamen met Spakenburg en HHC Hardenberg lukte dat wel.
BVV, zoals deze club in eigen gelederen vaak wordt aangeduid, veroverde die plaats bij de elite troepen van de zaterdagamateurs via een overtuigende vijfde plek in de eindrangschikking vorig seizoen, en kende dus op het moment suprême nauwelijks zenuwen of twijfel om de route naar de Tweede Divisie af te leggen. Daarmee bewezen de Rijnmonders dat het ingezette beleid - namelijk een stabiele mededinger worden op het hoogste amateur voetbal niveau, sinds de terugkeer in 2007 – geen mooi verkooppraatje was, maar echt verenigingsbreed werd gedragen en tot uitvoering is gebracht.  
Want voor die tijd acteerden de wit-roden van sportpark De Bongerd met wisselend succes. Een kampioenschap in 1998 in de hoofdklasse kreeg in 2003 een vervolg met degradatie naar de 1ste klasse. Het geschonden blazoen werd direct daarop via een kampioenschap hersteld, maar het hernieuwde hoofdklasserschap was geen lang leven beschoren, want opnieuw moest meteen weer een stap terug worden gedaan. Nu duurde het twee seizoenen voordat het verloren gegane terrein was terug gewonnen. In 2007 ging de vlag in top op sportpark De Bongerd, want Barendrecht was opnieuw het beste jongentje van de klas en was waar het wezen wilde, namelijk de top van het zaterdagvoetbal. Die plaats hebben ze sindsdien niet meer afgestaan en zoals hiervoor al geconstateerd zijn er maar heel erg weinig zaterdagclubs die dat na kunnen zeggen en dat is een dikke pluim op de hoed waard aan allen die BVV Barendrecht lief hebben en ondersteunen.

Op en af
In de zes seizoenen topklasse presteerde Barendrecht een beetje ‘op en af’. Driemaal in het linkerrijtje, en eenzelfde aantal in het rechterrijtje. In tijdsvolgorde 9de, 12de 2de, 11de, 4de en 5de.
De beste prestatie in die klasse was dus een tweede plek in seizoen ’12-’13. Kans op een kampioenschap was er nauwelijks, want Katwijk was in die jaargang heer en meester, en was reeds drie duels voor het einde verzekerd van de titel. En bij de minste klassering in de topklasse (plaats 12 in ’11-’12) had de Barendrecht aanhang het een aardig tijdje Spaans benauwd. Dit alles vanwege het ‘Van der Pluijm, Pluim of Pluym’ incident, wat na veel vijfen en zessen, heisa, trammelant, een beroepszaak, en een uitspraak van de burgerrechter, uiteindelijk zes strafpunten, een geldboete, een schorsing voor de desbetreffende speler en uitsluiting in de KNVB beker opleverde. Maar ondanks de strafpunten handhaafde Barendrecht zich eigenlijk toch nog redelijk makkelijk en zouden ze zonder de punten aftrek ook op de twaalfde plaats zijn geëindigd.
Voor degene die alle ins en outs nog eens willen lezen over dit incident, wat zeker nu weer actueel is nu Barendrecht geen veroorzaker is, maar ‘lijdend voorwerp’ in zo’n zelfde soort situatie in de onlangs gespeelde uitwedstrijd tegen Jong Vitesse, hebben we het archief van Voetbal Op Zaterdag even doorgespit en in volgorde de artikelen daarover gelinkt.
 

Datum

Onderwerp

5 september 2011

Barendrecht hangt fikse straf boven het hoofd

14 september 2011

Barendrecht uit beker gezet

15 september 2011

KNVB legt Barendrecht tien strafpunten op

18 september 2011

Barendrecht pleit: niet schuldig

23 september 2011

Topklasse aan leiband van openbare aanklager

20 oktober 2011

Barendrecht krijgt vijf terug

21 oktober 2011

G.V.V.V. wil wedstrijd bij Barendrecht deels over spelen

10 november 2011

G.V.V.V. overweegt naar burgerrechter te stappen

16 december 2011

Rechter houdt G.V.V.V. nog twee weken in spanning

30 december 2011

Rechter wijst verzoek G.V.V.V. af


Daarnaast verscheen op VOZ ook nog dit korte bericht.

Willekeur
Zoals gezegd werd Barendrecht op 12 november jl. zelf slachtoffer toen bij de wedstrijd tegen Jong Vitesse waarin de Arnhemmers in de fout gingen met het opstellen van drie i.p.v. twee toegestane dispensatiespelers. Ook toen zal er ongetwijfeld sprake zijn geweest van een administratieve dwaling, net als bij Barendrecht in 2011. Want geen enkele zich zelf respecterende club zal moedwillig dit soort praktijken gaan bedrijven met de wetenschap dat sancties kunnen volgen. Daarom was het ook volledig te begrijpen dat de Barendrechter preses zijn ongenoegen liet blijken via een artikel (klik hier om dat te lezen) op VOZ toen de tuchtcommissie haar uitspraak had gedaan. Daarin werd bepaald dat de wedstrijd die in een spectaculaire 4-4 eindigde, nadat Barendrecht een 4-2 achterstand had goedgemaakt, overgespeeld zou moeten worden en de gastheren drie strafpunten kregen.
De argumenten die werden aangevoerd tegen de beslissing zijn meer dan steekhoudend, alleen de jurisprudentie die daar onderdeel vanuit maakt klopt niet, want de reguliere 0-3 overwinning die G.V.V.V. in eerste instantie kreeg toebedeeld werd later teruggedraaid, en Barendrecht kreeg (geheel terecht, gezien de zwaarte van de overtreding te weinig) strafvermindering.
Dit alles neemt niet weg dat voorzitter Martin Steltenrijch daarmee een heikel punt heeft aangesneden wat de verantwoordelijken in de Zeister bossen eindelijk eens moet wakker zou moeten schudden.
Want gelijke gevallen, worden door de bobo’s volkomen ongelijk behandeld, terwijl in het eerste artikel uit onze grondwet het tegendeel wordt gedebiteerd.
Het ongelijkheidsbeginsel wat de KNVB hanteert komt in het artikel op VOZ nog eens extra bovendrijven naar aanleiding van de wedstrijd in de Derde Divisie tussen Jong Almere City FC en FC Rijnvogels, want daar werd weer anders gestraft.
We zouden het dan ook wel uit willen schreeuwen: ‘KNVB maak eens eenduidige regelgeving bij het verwijtbaar mee laten spelen van spelers die daartoe niet gerechtigd zijn.
 


De onzichtbare Richie Basoski wordt bedolven onder zijn ploeggenoten toen hij tijdens de laatste Barendrecht versus G.V.V.V. in blessuretijd de 3-2 winst op het scorebord zette.
 

Kapitein blijft langer
De ploeg van trainer Adrie Poldervaart, die vorig jaar zijn debuut maakte en onlangs zijn contract met twee seizoenen verlengde, resideerde vorig seizoen veelal in de top vijf. Met een bijna ongewijzigd basisteam – alleen sterkhouder Sönmez vertrok naar Kozakken Boys – en een zevental versterkingen in de breedte begon Barendrecht aan het Tweede Divisie avontuur in de hoop het kunststukje van het laatste topklasse seizoen te evenaren. Maar door veel gelijke spelen in het begin van deze competitie schoot het verzamelde puntentotaal niet erg op. Het middendeel bracht met vier winstpartijen wel de nodige punten in het laatje en daarmee een notering op plaats zeven. Maar een maand voor de winterstop kwam de klad in de resultaten, door drie nederlagen op rij zakten aanvoerder Joey Jongman c.s. net uit de bovenste helft van de ranglijst.
Je mag er dan ook vanuit gaan, dat de doelstelling in dit nieuwe jaar als eerste zal zijn om die serie verliespartijen te onderbreken om zodoende de weg omhoog weer te vinden en daarin willen zij G.V.V.V. graag als slachtoffer gebruiken. Gezien de statistieken, is het thuisvoordeel daarbij een aardig pluspunt. Want op de sportpark de Bongerd presteert de Poldervaart brigade aanzienlijk beter dan buitenshuis (9-13 t.o.v. 8-8). Helemaal opvallend is het doelsaldo in eigen huis t.o.v. dat op vreemde bodem. Thuis staat dat op 23-17, uit daarentegen op 6-10.
Waar G.V.V.V. tweemaal aantrad in de winterstop om te oefenen, (3-0 en 3-1 winst tegen respectievelijk tegen ASWH en Magreb ’90) deed Barendrecht dat eenmaal. Afgelopen weekend troffen zij op het trainingskamp in Las Palmas op de Canarische eilanden derdedivisionist Scheveningen. G.V.V.V. ondervond de sterkte van de badplaatsbewoners al aan den lijve aan het begin van dit seizoen, toen zij kansloos met 5-2 werden uitgeschakeld in de strijd om de KNVB beker. Barendrecht bracht het er in die onderlinge ontmoeting iets beter vanaf, maar moesten wel eerst een 3-0 achterstand wegwerken om uiteindelijk op 3-3 te eindigen.  


Olivier Pilon (l.) ziet na zijn inzet de bal heel langzaam over de doellijn rollen voor de 2-2 gelijkmaker. Patrick Heesakkers is onderweg voor het laatste zetje, maar dat was niet nodig. Eerder in die wedstrijd was de nu bij Spakenburg spelende Pilon trefzeker vanaf de penaltystip. 

Driepunter voor De Wolf c.s.?
Toeval of niet, maar de beide komende tegenstanders voor ‘onze jongens’ zijn de enige twee clubs waartegen vorig seizoen alle punten werden afgestaan in zowel de thuis- als de uitduels. Vooral tegen Barendrecht was dat bijzonder, omdat daarvoor in de topklasse de ploeg uit de Rijnmond regio er nog nooit in was geslaagd om te winnen. Een gelijkspel – de 3-3 waarmee G.V.V.V. debuteerde in de topklasse, en waar u eerder in dit artikel al veel meer over hebt kunnen lezen - was de schrale oogst in acht duels.
Dat ‘angstgegnerschap’ werd dus vorig seizoen overboord gegooid en daarmee verstoorde Barendrecht tevens het officiële debuut van John de Wolf vorig jaar op 31 oktober. Jeffrey Aarts velde in Veenendaal het vonnis door het enige doelpunt van de wedstrijd te maken.
Op 5 maart ’16, op sportpark De Bongerd, leek het er lang op dat G.V.V.V. na een 2-0 achterstand, die toch nog werd omgebogen door twee treffers van Olivier Pilon, alsnog met een puntje zou terugkeren naar ’t Veen. Maar Richie Basoski zorgde in blessuretijd voor een domper door de winnende treffer voor de thuisploeg te scoren.
Het afstaan van de zes punten gaat nu sowieso niet gebeuren omdat het treffen dit seizoen in Veenendaal eindigde zoals het begon en dus de punten werden gedeeld. Maar dit houdt wel in dat de Veenendalers onder leiding van De Wolf nog geen driepunter hebben kunnen bijschrijven tegen de Bongerd bewoners. En dat zal niet alleen de trainer zelf steken, ook zijn pupillen willen de ietwat magere resultaten van voor de winterstop graag zo snel mogelijk uit het geheugen wissen en dan is er geen betere remedie dan winst.
Maar zoals al eerder geconstateerd zitten de gastheren in hetzelfde schuitje en hebben ze het thuisvoordeel. Maar daar staat dan weer tegenover dat captain Terschegget c.s. na Jong AZ de best presterende uitspelende ploeg is. Dus wie is er favoriet? Wie het weet mag het zeggen.

We gaan maar hopen en bidden dat de weergoden geen sneeuw, ijzel en/of strenge vorst in petto hebben, want dan staat niets de hervatting van de competitie in de weg, welke onder leiding zal staan van Dhr. F.M.L van den Elzen (Berghem), die zal worden geassisteerd door Dhr. R.S.H. Beijer en Dhr. G.W.G. van Hout. Vierde official is Dhr. E.P. Jansen.  
De aanvang op sportpark De Bongerd, Dierensteinweg 6, 2991 XJ Barendrecht is 14.30 uur.