Voorbeschouwing De Treffers - G.V.V.V.

9 maart 2017

Na drie thuiswedstrijden op rij, met als fraai resultaat de maximale score van 9 punten – winst op FC Lienden 2-1, UNA 5-1 en Kozakken Boys 2-1 brachten die punten in het laatje – staan er nu twee ontmoetingen op vreemde bodem te wachten. Dat gaat dus aanstaande zaterdagavond beginnen met een bezoek aan sportpark Zuid te Groesbeek, waar het gerenommeerde De Treffers haar domicilie heeft. En vier dagen later, op woensdagavond 15 maart, gaat de reis naar Noordwijkerhout om aldaar de tweemaal eerder afgelastte wedstrijd tegen VVSB in te halen.
       

Redelijk vertrouwd terrein, zeer weinig succes
De letterlijke betekenis van ‘vreemde bodem’ gaat voor de ontmoeting met VVSB wel op, want nog nooit eerder speelde G.V.V.V. op sportpark De Boekhorst, maar voor het treffen met De Treffers gaat die vlieger niet op. Hoewel de voormalig zondagclub, en G.V.V.V. als traditionele zaterdagvereniging, voor de invoering van deze Tweede Divisie elkaar logischerwijs nooit als competitie genoten troffen kun je met een beetje goede wil eigenlijk wel zeggen dat een oefenduel tussen De Treffers en G.V.V.V., of vice versa, in de aanloop naar een nieuw seizoen, een klein beetje traditie is geworden.
Want gerekend vanaf 1985 stonden de beide kemphanen al elfmaal tegenover elkaar. Veelal vonden die sparringpartijtjes plaats in Groesbeek (8 van de 11), maar de laatste jaren werd het om en om gedaan. Het ene jaar in Groesbeek, het andere jaar in Veenendaal.
Naast deze vriendschappelijke ontmoetingen stonden de rood-zwarten en de blauw-witten ook al tweemaal tegenover elkaar in een officiële wedstrijd. Dit gebeurde in het kader van de KNVB-beker in ’97-’98 en ’00-’01, die ook beide keren op sportpark Zuid plaatsvonden.
Al met al maakte G.V.V.V. al tienmaal eerder de reis naar Groesbeek en dus is van echte vreemde bodem geen sprake. Wel moeten we vaststellen dat die figuurlijk bedoelde vreemde bodem G.V.V.V. tot nu toe nog niet veel succes heeft opgeleverd. Onze gastheren waren 8x de sterkste, 1x werden de punten gedeeld en slechts 1x slaagde G.V.V.V. erin te winnen. Een doelsaldo van 25-8 spreekt daarbij boekdelen.

Top van de top
Winnen is ondertussen een eerste natuur geworden bij deze bijna 100 jaar oude vereniging, in 2019 staat het eeuwfeest op de rol. Want de liefhebbers van het topamateur voetbal weten ongetwijfeld dat wat IJsselmeervogels is voor het zaterdagvoetbal, zijn(♦) De Treffers voor het zondagvoetbal. Beide kennen, qua overall resultaten, hun gelijke niet in Nederland. Toen de hoofdklasse nog het hoogste podium was, waren de Groesbeekse voetballers zelfs de enigen, en dus uniek, die daar altijd op hebben geacteerd, waar IJsselmeervogels nog concurrentie had van buurman Spakenburg, Quick Boys en Noordwijk.
Op de ranglijst aller tijden opgemaakt aan het einde van seizoen ’09-’10 is De Treffers dan ook onbetwiste koploper met bijna 400 punten voorsprong op AFC, maar die rol hebben ze na de invoering van de topklasse net niet weten te bestendigen. Daarin moeten ze tweevoudig kampioen FC Lienden, met in totaal vijf punten meer, voor laten gaan.

(♦) voor de kniesoren en muggenzifters, klik hier voor wat de collega schrijver van De Treffers daarover terecht te melden had.
 

Een likkebaardend cv
Dat hele kleine schoonheidsfoutje, en een elfde plek in seizoen ’13-’14, wat ook in die categorie valt, neemt natuurlijk op geen enkele manier weg dat dat De Treffers nog steeds een uitmuntende klassieke zondagtopploeg is. Want als je alleen al kijkt naar de conduitestraat die ze hebben opgebouwd in deze eeuw, dan zullen heel veel concurrenten die jaloersmakend vinden. Want op bovengenoemd seizoen na, eindigde De Treffers gerekend vanaf het jaar 2000 altijd bij de eerste vier in de ranglijst

Naast deze ingenomen eindposities staan op de erelijst van De Treffers:
Kampioen Hoofdklasse B in 1981, 1986, 1988, 1990, 1991.
Kampioen Hoofdklasse C in 1998, 2005 en 2010.
Landskampioen zondagamateurs in 1988, 1991 en 1998.
Algeheel landskampioen in 1991 en 1998.
Winnaar KNVB districtsbeker Oost in 1994 en 2013

Noblesse oblige
Na het voor De Treffers maatstaven rampzalig verlopen seizoen ’13-14 werd Ton Caanen de nieuwe leidsman als opvolger van John Neijenhuis die voortijdig zijn congé kreeg, en Camiel Jager die daarna het seizoen afmaakte. Maar de huidig technisch directeur van Roda JC kreeg in april 2015 een aanbod om bij Apollon Limasol oefenmeester te worden en vertrok dus naar Cyprus. Huidig assistent-trianer Willy Willems maakte het seizoen af.
Voor het nieuwe seizoen, waarin dus promotie naar de Tweede Divisie het hoogste doel was, werd de bezem door de selectie gehaald (12 nieuwkomers en 14 vertrekkers) en werd al snel een beroep gedaan op Anton Janssen, die op dat moment geen club had. De 53-jarige trainer, en ex-profvoetballer bij onder meer NEC en PSV, die al eerder leiding gaf aan FC Oss, Gemert en NEC, hapte toe en onder zijn bewind werd redelijk eenvoudig – een vierde plek op de ranglijst – de gewenste en gehoopte promotie bereikt. De Treffers was dat ook eigenlijk wel aan haar stand verplicht, maar niettemin toch een knap staaltje werk van de Janssen-brigade wat dus een bijna complete metamorfose had ondergaan.

Top vijf
Ondanks het feit dat De Treffers al wat tegenslag hadden in de selectie dit seizoen, Ken Leemans verliet Groesbeek al na zes wedstrijden spelen en beoogd opvolger Cendrio Misidjan vertrok na zo’n zelfde aantal duels naar VVV, en blessures/afwezigheid van een paar sterkhouders, presteert de ploeg van coach Anton Janssen meer dan prima. Aan de geformuleerde doelstelling van de club, voorafgaande aan dit seizoen, eindigen bij de eerste negen, wordt voorlopig ruimschoots voldaan. Daarom heeft de staf in samenspraak met de selectie voor zichzelf die intentie wat uitdagender gemaakt, door te gaan voor een plaats in de top vijf.
Mede door het spectaculaire 4-4 gelijkspel bij VVSB afgelopen zondag, en de 3-0 winst dinsdagavond in de inhaalwedstrijd tegen HHC Hardenberg, hebben de rood-zwarten, op de gedoodverfde kampioen Jong AZ na, zelfs de minste wedstrijd verloren (5) en mede daardoor de minste verliespunten, en is die beoogde eindpositie veel meer realiteit dan utopie.


Een ding is 100% zeker, beide kemphanen beginnen zaterdagavond met deze brilstand op het scorebord. Foto: Bas van Capelleveen.  

Bijna onneembare veste
De sprong omhoog werd ingezet eind november van het vorig jaar toen er in zes duels op rij de maximale score werd behaald. Daarvoor was het hoofdzakelijk puntjes sprokkelen geweest met 7x een ‘unentschieden’, en 3x winst. De verliespartijen in de uitwedstrijden tegen Jong AZ en Kozakken Boys, na die fraaie reeks van zes, deerde de ploeg dan ook niet zo heel erg.
Door de afgelastingen van drie thuisduels op het natuurgras kregen en krijgen De Treffers te maken met een bijzonder programmaverloop. Want het doordeweekse inhaalduel tegen HHC Hardenberg was pas de eerste thuiswedstrijd in 2017. Daartegenover staat dat in de maand april maar liefst zes ontmoetingen moeten worden afgewerkt. Op de eerste en laatste dag van die maand staan er uitduels te wachten en tussendoor volgen er vier op het eigen sportpark Zuid. Op voorhand lijkt dat gunstig voor de Groesbekers, want het eigen domicilie is tot nu toe een bijna schier onneembare vesting gebleken. De laatste vier duels werden allen in winst omgezet, en uitsluitend Barendrecht slaagde erin alle punten mee te nemen.
Dat dit o.a. te danken is aan de topschutters van de ploeg, Robert Mutzers 11x, Wesley Meeuwsen 9x, Rick Verbeek en Nick de Bondt ieder 6x, behoeft geen verder betoog.

Patrick en Delano
Voor twee huidige G.V.V.V.-ers zal het treffen met De Treffers toch wellicht al iets speciaals zijn. Want zowel Patrick Heesakkers als Delano Verwey (die dit seizoen als stagiair bij John de Wolf de kneepjes van het trainersvak mag leren) zullen volgend seizoen het blauw-wit verruilen voor het rood-zwart. Heesakkers zal dat gaan doen als onderdeel van de A-selectie, omdat hij de liefde van z’n leven vond in Groesbeek, daar ging wonen en de voetbalhobby dichter bij huis zocht.
Verwey wilde na een leerperiode en het behalen van de benodigde diploma’s op eigen benen staan als coach en krijgt de kans om bij de zaterdagafdeling van De Treffers zijn kunnen te bewijzen. Dit team is een huidige middenmoter in de derde klasse met o.a. SVP en Advendo ’57 als tegenstanders. Op voorhand wensen wij zowel Patrick als Delano heel veel succes bij hun nieuwe club, alleen gaan we er vanuit dat beiden op hun eigen wijze eerst nog zullen gaan bijdragen aan de poging om de drie punten mee te gaan nemen vanaf hun nieuwe thuis.

Eindelijk weer winst uit?
Waar onze gastheren dus hun laatste vier thuisduels in winst wisten om te zetten, geldt voor G.V.V.V. het omgekeerde in ontmoetingen buitenhuis. TEC, Jong Sparta, Barendrecht en Jong Twente, in die volgorde, waren de ploeg van trainer John de Wolf allen de baas. Daarnaast heeft u hierboven al kunnen lezen dat G.V.V.V. het in het verleden altijd moeilijk had in Groesbeek, met veelal nederlagen als gevolg. Het enige positieve wat we daaruit kunnen distilleren is dat de laatste twee vriendschappelijke ontmoetingen in ’12-’13 en ’14-’15 respectievelijk eindigden in 3-4 en 0-0. Ook positief is dat captain Roy Terschegget c.s. weer lekker in winning mood zijn geraakt door drie gewonnen wedstrijden op rij, en het feit dat tegen de voormalige zondagclubs tot nu toe meer punten zijn veroverd dan tegen de ‘oude bekenden’.
Ook houvast kan wellicht geput worden uit het gegeven dat G.V.V.V. in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd, alleen in de eerste twintig minuten achter haar tegenstander aanliep, daarna de boel omkeerde, en die wedstrijd eigenlijk soeverein won.

Afwezig
Maar goed een ieder weet ook dat de ene wedstrijd de andere niet is en dat al deze plus- en minpunten geen enkele garantie geven voor succes of echec.
G.V.V.V. mist in ieder geval de voor één wedstrijd geschorste Martin van Eck en vermoedelijk ook nog steeds de geblesseerde Bart Hulsbos. Soufiane Lagmouchi, smaakmaker bij zijn eerste twee optredens in het blauwe tenue, trainde afgelopen dinsdagavond nog individueel na z’n hamstringverrekking en zijn optreden zaterdagavond is daarom nog een groot vraagteken.      

De wedstrijd op sportpark Zuid, Nijerf 1 te Groesbeek begint om 18.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. S.P.M. Teuben uit Aarle Rixtel. Hij zij langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. M. Meijers en Dhr. R.S.H. Beijer. Vierde official is Dhr. C.C. Elswijk.