Voorbeschouwing FC Lienden – G.V.V.V.

8 september 2016

Nadat er in de eerste drie competitie ronden werd gespeeld tegen oude bekenden, namelijk HHC, Barendrecht en Excelsior, volgde afgelopen week het allereerste competitietreffen met de van origine zondagclub De Treffers. Deze Groesbeekse voetbalclub was met ruime voorsprong de allerbeste uit de voormalige hoofdklasse gerekend over 36 jaargangen, en neemt plek twee in over 6 seizoenen topklasse.
Gelukkig liet G.V.V.V. zich niet imponeren door het prachtige cv en versloeg deze topclub in eigen huis met 3-1.

Opnieuw een topper als tegenstander

Komend tegenstander en gastheer FC Lienden neemt in die bovengenoemde overall topklasselijst de onbetwiste toppositie in. Met ietwat fantasie zou je dus kunnen zeggen dat er zaterdag voor captain Terschegget c.s. een soort van herhaling van zetten staat te wachten. Want tweemaal achtereen is, of wordt, de strijd aangebonden met de top van zondagvoetbalclubs. En in beide gevallen kennen de kemphanen elkaar, want zowel tegen De Treffers als FC Lienden werd er in het verleden diverse keren onderling geoefend. Maar in competitieverband speelden de Betuwenaren en de Veenendalers nog nooit tegen elkaar.
Met slechts één punt verschil op de ranglijst, in het voordeel van de bezoekers, mag deze wedstrijd tussen de nummer zes op de ranglijst FC Lienden, en de nummer drie G.V.V.V., dan ook met een gerust hart als een echte clash tussen streekgenoten worden bestempeld. Vandaar ook waarschijnlijk de keuze van FOX Sports om het treffen op sportpark De Abdijhof live op TV uit te zenden.


Op het Vallei & Rijn toernooi in 2012 in Veenendaal zorgde Fathi Ben Ahmed (18), later ook nog in dienst bij G.V.V.V., nu Bennekom, voor de 0-1. Uiteindelijk werd het 2-2.

Als een raket
Zo is de snelheid omhoog van de kleine dorpsclub FC Lienden in deze eeuw te duiden. Spelend in de 4de klasse F in ’99-’00 werden er in zestien jaar tijd maar liefst zes treden beklommen richting derde niveau van de vaderlandse voetbalcompetitie. Natuurlijk waren daar twee ‘kunstwerk’ treden bij, want zo zou je de instelling van de topklasse in 2010, en nu de Tweede Divisie, kunnen omschrijven en was kans op promotie groter, maar ook daarvoor moest aan de norm worden voldaan. En dat deed de Betuwse club meer dan overtuigend. Een tweede plek in de eindrangschikking in seizoen ’09-’10 in de hoofdklasse, en een kampioenschap afgelopen mei in de topklasse getuigen daarvan.
Voor die tijd waren drie kampioenschappen en winst in de nacompetitie, na het veroveren van een periodetitel, de wapenfeiten die FC Lienden als een raket omhoog stuwden.

Hans 1
Die pijlsnelle ontwikkeling geschiedde aan de hand van zes oefenmeesters. Veenendaler en oud-speler van DOVO, Rinie van Bruxvoort beet het spits af in 2002 met een titel achter zijn naam. Opvolger Arthur van Soelen herhaalde dat kunstje in 2004. En daarna kwam de welbekende Hans Kraaij jr. in beeld. De inwoner van het naburige Ophemert bleek een gouden combinatie te vormen met FC Lienden. Via een kampioenschap en de nacompetitie werd in twee jaargangen tijds de hoofdklasse bereikt, het toenmalige hoogste niveau. Ook was het zo af en toe langs de lijn opgewonden standje verantwoordelijk voor de promotie naar de topklasse. Na het debuut daarin, wat eindigde met een tiende positie nam de trainer annex Tv-presentator afscheid van z’n geliefde cluppie. Om via een interim trainerschap bij SVZW, als verenigingsmanager bij JVC Cuijk en hoofdtrainer bij onze rode buren dit seizoen terug te keren bij z’n liefde.
Onder hoede van opvolgers Jan Veldhuizen (’11-’12), en André Paus (’12-’13), bereikten de Abdijhof bewoners de respectievelijke 7de en 6de plek op de ranglijst.

Hans 2
Daarna was het de beurt aan een andere Hans, met achternaam Van de Haar. De oud-prof van o.a. FC Utrecht, De Graafschap, RKC Waalwijk en ADO Den Haag had toen net als speler van Spakenburg de voetbalschoenen aan de wilgen gehangen en FC Lienden durfde het avontuur met de voormalig spits, en nog zeer prille trainer aan.
Hij zei zelf bij zijn afscheid daarover op FC Lienden TV, want ondertussen is Van de Haar na drie jaar FC Lienden onder zijn hoede te hebben gehad, nu leidsman bij Spakenburg, het volgende:

“Ik heb veel geluk gehad dat mijn eerste job hier bij FC Lienden is geweest. En dat was vrij ongelooflijk, want ik had tot op dat moment nog geen één training geven. Het vertrouwen was heel groot, maar ik had het zelf niet gedaan. Het was een gok en zeker als je FC Lienden bent en op het hoogste niveau speelt. Ik weet namelijk zeker dat de club zo zestig à zeventig sollicitaties heeft gehad.”  

Als het al een gok was, pakte deze dus meer dan voortreffelijk uit. Want na een tiende plaats in z’n debuutjaar was het de afgelopen twee seizoenen alleen maar FC Lienden wat de klok sloeg in de zondag topklasse.
In ’14-’15 volgde na het kampioenschap ook nog eens de algehele amateurtitel ten koste van Kozakken Boys. En ook de supercup werd een prooi voor de Betuwenaren over de rug van IJsselmeervogels. Beide tegenstanders van niet het minste allooi in het amateurvoetbal, om het maar eens eufemistisch uit te drukken.
Zijn afscheidstournee, want reeds in januari van dit jaar strikte zijn oude ploeg Spakenburg de Amersfoorter als opvolger van coach Jochem Twisker, kreeg dan wel niet het cachet van het vorige jaar, maar met een dubbel kampioenschap als kersverse trainer op de conduitestaat in de top van het amateur voetbal, zijn er maar weinig collegae die daar aan kunnen tippen.
Als je bijgelovig bent als supporter van de gastheren zou je haast kunnen zeggen, het maakt niet uit wie er trainer is of wordt, zolang zijn voornaam maar Hans is, want die zorgen voor zeer grote successen.In Lienden eindigde het eerste oefenduel van het seizoen '14-'15 tussen de thuisploeg en G.V.V.V. in 3-3. De onzichtbare Bart Hulsbos zorgde met een kopbal voor de 0-2.

Pluim
Uiteraard zijn het niet alleen deze Hansen die daarvoor de eer krijgen, want er moet ook ‘materiaal’ van goede en/of uitzonderlijke kwaliteit voorhanden zijn om een echt en hecht team te smeden, die elkaar steunen in slechte en goede tijden. Dus ook de beleidsbepalers c.q. sponsoren en de technische commissie moeten in deze een pluim op de hoed krijgen. Want niet voor niets werd er diverse keren met succes aan FC Lienden spelers getrokken door BVO’s en andere top amateurclubs. Maar telkens slaagde men erin om een meer dan volwaardige selectie samen te stellen. Met wellicht op de keper beschouwd als hoogtepunt de (door)start in 2013. Want aan het begin van dat jaar leek het er sterk op dat de stekker uit FC Lienden zondag zou worden getrokken, en dat alleen de zaterdagtak op een veel lager niveau zou doorgaan. Om daarna daarmee dezelfde weg omhoog te bewandelen. Men keerde bij en in Lienden op die beslissing terug en in enkele maanden tijd stond er opnieuw een topklassewaardig keurkorps, met de gevolgen zoals hierboven omschreven.

Mutaties
Ondanks die geweldige prestaties kon Lienden haar kampioensteam niet intact houden. Opnieuw vertrokken spelers naar andere verengingen, waaronder sterkhouders Christiaan van Hussen en Ralph Hovestad naar IJsselmeervogels, Ralph Dua en Robby Holder naar Spakenburg en Sabir Achefay naar Katwijk. Daar stond dan weer tegenover dat ‘Appie’ Loukili na omzwervingen bij NEC en IJsselmeervogels terugkeerde op het oude nest. Hij had een belangrijk aandeel in het eerste kampioenschap, en bepaalde afgelopen zondag met een loepzuivere hattrick een heel groot deel van de 0-4 winst bij UNA. Daarnaast kwamen Erik van de Putte en Arjan Goorman van DOVO, Brayton Biekman, Björn Cuperus en Benny Geerts van DFS, Alex van Eem van SVL, Jordie van der Laan van Juliana ’31, Wouter Vogel van FC Oss, Jermo Wilsterman van De Bataven en Erik de Kruijk van SteDoCo de selectie versterken. Laatstgenoemde speelde al van 2007 t/m 2011 onder Kraaij jr. bij FC Lienden.
Met Erik van Eem en Benny Geerts, respectievelijk twee en acht seizoenen spelend voor G.V.V.V. is het ook een weerzien met oude bekenden.


Afgelopen januari troffen G.V.V.V. en FC Lienden elkaar opnieuw in de voorbereiding op de tweede competitie helft. Danny de Leeuw, op de voorgrond en gelegenhieds aanvoerder, had toen een flink aandeel in de 3-1 winst door zelf de 1-0 te maken en de assist te geven op Patrick Heesakkers die het slotakkoord bepaalde.  

Goede start
Onze gastheer had eenzelfde soort start van het programma als G.V.V.V. Drie ontmoetingen tegen oud competitie genoten, t.w. VVSB, Kon. HFC en UNA, terwijl de ouverture plaatsvond tegen Jong Vitesse, een volledig onbekende opponent. Van de aanstormende talenten in het profmilieu werd thuis met 2-1 gewonnen. KNVB beker verrassing van vorig seizoen VVSB, was op de Abdijhof met 0-2 te sterk. Met Kon. HFC werden de punten in Haarlem gedeeld (1-1) en vorige week volgde de eclatante zege in Veldhoven (0-4).
Al met al dus een prima start van de kampioen, die waarschijnlijk een zelfde soort doelstelling heeft als de Veenendalers, namelijk proberen bij de eerste zeven te eindigen, met hopelijk een uitschieter naar boven.

Visitekaartje
Ook G.V.V.V. heeft op voorhand haar visitekaartje afgegeven in deze Tweede Divisie. Want in de vier gespeelde duels werd nog niet verloren, tweemaal winst en eenzelfde aantal puntendelingen brachten de acht veroverde punten in het laatje en daarmee de derde plek op de ranglijst. Op de markt is zo’n gulden een daalder waard, en binnen is voor.
Als de discipelen van trainer John de Wolf zo’n gemiddelde, van twee punten per duel, zouden kunnen continueren dan is het zeker dat er wordt meegestreden om de ereplaatsen. Alleen IJsselmeervogels in ’10-’11 en buurman Spakenburg in ’11-’12 kwamen als kampioenen van de topklasse daar bovenuit.
Maar hier is de wens de vader van de gedachten en zal dat een zeer moeilijke opgave zijn. Eerst maar eens gewoon de strijd aangaan met de beste zondagclub uit de topklasse en die proberen pootje te lichten en dan maar weer eens verder kijken. Want ondanks de uitstekende start, er is geen enkel punt gestolen, zelfs eerder twee laten liggen bij die andere kampioen Excelsior Maassluis, is de ene wedstrijd de andere niet. G.V.V.V. kreeg namelijk een flink pak slaag van Scheveningen in de KNVB beker (5-2), maar herstelde zich prima door een punt mee te nemen uit Maassluis. Dat herstel kreeg afgelopen zaterdagavond een nog beter vervolg door De Treffers, ook al zo’n topper uit de het zondagvoetbal, met een volkomen verdiende 3-1 nederlaag naar Groesbeek terug te sturen.
Als aanvoerder Roy Terschegget en kompanen dezelfde passie, inzet en overtuiging tonen tegen FC Lienden, als in de tweede helft tegen De Treffers, en dat de volle negentig minuten kunnen volhouden, dan zullen de gastheren ook tot het uiterste moeten gaan voor een positief resultaat.
Hopelijk gebeurt dat ook en krijgt iedere bezoeker of Tv-kijker een prachtige streekderby in de Tweede Divisie voorgeschoteld.

Deze wedstrijd op sportpark De Abdijhof, Molenstraat 18 te Lienden begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. F.R. de Winter uit Blaricum. Langs de lijn zal hij worden geassisteerd door Dhr. P. van der Zwan en Dhr. R.S.H. Beijer. Vierde official is Dhr. F.M.L. van den Elzen