Voorbeschouwing G.V.V.V. – BVV Barendrecht

17 augustus 2016

Het zal u hopelijk niet zijn ontgaan dat er aanstaande zaterdag een primeur op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis zal gaan plaatsvinden, namelijk de start van de hernieuwde Tweede divisie. Want nog nooit eerder werd er op dat niveau gevoetbald in ’t Veen.

Geschiedenis

Hernieuwd? Jazeker, want de oudere onder u weten waarschijnlijk nog wel, dat toen in 1954 het betaald voetbal in Nederland haar intrede deed, deze twee jaar later werd ingericht met een Ere- Eerste- en Tweede divisie. In de loop der jaren bestond die laagste divisie meestal uit twee klassen, maar er zijn ook jaargangen waar er maar één Tweede divisie was. Dat geeft al een beetje aan dat het toen rommelde in het betaalde voetbal. Uiteindelijk werd in 1971 besloten om deze divisie op te heffen en keerden (noodgedwongen) een flink aantal clubs terug naar de rijen der amateurs.
In december 2014 nam de KNVB het besluit om dit seizoen, ’16-’17, een herstart te maken met de Tweede divisie en werd de topklasse uiteindelijk gewijzigd in Derde divisie. Dit alles met de verplichte promotie/degradatie regelingen om zo de doorstroming van de amateurs naar het betaald voetbal, of vice versa, te modelleren zoals in bijna alle andere Europese voetbalcompetities. G.V.V.V. plaatste zich vorig seizoen in de allerlaatste competitie wedstrijd, door de 2-1 winst op Rijnsburgse Boys, als laatste zaterdagclub voor deelname aan deze hernieuwde divisie en gaat dus vandaag daarin op eigen grond het spits afbijten, waarin BVV Barendrecht tegenstander is.

Slechts drie van zeven
Opponent Barendrecht, behoort tot de zeven voetbalverenigingen die in het korte bestaan van de topklasse – zes jaargangen – altijd daar deel vanuit heeft gemaakt. Vier van die zeven, te weten Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels, Capelle en FC Lisse, toch zeker niet de minsten in de top van het zaterdagvoetbal, konden afgelopen seizoen de stap niet maken naar dit nieuwe voetbalplatform. Barendrecht, tezamen met Spakenburg en HHC Hardenberg lukte dat wel. Is dat toeval of zit daar gewoon een goede visie achter? Of lachte het geluk deze drie topploegen toe?
Een echte volger van deze overleden klasse zal toeval uitsluiten, want de prestaties in die zes seizoenen liegen er niet om. En op het moment suprême kende men geen of nauwelijks zenuwen of twijfel om de route naar de Tweede divisie af te leggen. Dus een combinatie van inzicht en de wil om de doelstelling te bereiken van alle betrokkenen binnen de clubs, met daarbij dan wellicht zo hier en daar ook een klein toefje geluk, brachten Spakenburg, HHC en onze gasten op relatief gemakkelijke wijze naar deze nieuwe eliteklasse.


Vorig seizoen maakte John de Wolf op 31 oktober zijn officiele competitie debuut bij G.V.V.V. Tegenstander was Barendrecht dat door een doelpunt van Jeffrey Aarts, net na rust, met 0-1 won. Foto: Paul van de Lustgraaf.

Vastigheid
Nadat Jack van den Berg (nu ASWH) maar liefst negen jaar hoofdtrainer was op sportpark De Bongerd, werd hij vorig seizoen opgevolgd door Adrie Poldervaart, in het dagelijks leven o.a. fysiotherapeut van Excelsior Rotterdam. Poldervaart kende dus gelijk succes met zijn nieuwe ploeg, want een vijfde plek was ruimschoots voldoende om promotie af te dwingen. En wellicht is dat de aanzet voor een net zo lang verblijf bij Barendrecht als z’n voorganger.
Een zelfde soort vastigheid zien we terug in de huidige selectie. Want eigenlijk verloren de Rijnmonders maar één sterkhouder van de drie spelers die vertrokken, Mahmut Sönmez ging naar Kozakken Boys. De andere, Ibrahim Fofane (?) en Nick van Katwijk (naar buurman Smitshoek), moesten het hoofdzakelijk doen met reserve en/of invalbeurten.
Hoewel Christian Opschoor (35) maar een klein aandeel had in het succes, hij stopte definitief met z’n imposante voetbalcarrière in november ’15, mag hij natuurlijk niet onvermeld blijven. Dit voetbalicoon met eenzelfde status als ‘onze’ Dennis van Meegdenburg, was jarenlang het gezicht van Kozakken Boys, Huizen, IJsselmeervogels en de laatste vijf seizoenen bij Barendrecht. Van welke kleur je ook bent, iedereen zal beamen dat een speler van zulk een kaliber de krenten in de voetbalpap zijn.
De wit-rode selectie bleef dus voor het merendeel intact, met o.a. de gevestigde namen van Joey Jongman, Richie Basoski, captain Patrick Stolk, Bas Mourits, Danny Monster, Jeffrey Aarts, Tim Eekman, Donny Navajas Sanchez, Melvin Winterberg en topscorer van vorig seizoen met 15 goals, Daniël Esajas. Deze werd vooral in de breedte nog sterker gemaakt door de komst van Alex Deetman (NAC), Dimitri Gomes Almeida en Marlon Oranje (beide Zwaluwen Vlaardingen, niet bij toeval de vorige club van trainer Poldervaart), Wilshon Lima (SHO), Moreno Marengo (Alexandria ’66), Richard Stolte (Excelsior) en Ramy Salem (Sparta).

Oefenperiode
Barendrecht klopte in de oefenperiode achtereenvolgens Jong FC Den Bosch (2-1), Dongen (2-1), Vlissingen (3-0), Smitshoek (3-2), Capelle (1-0) en Zwaluwen Vlaardingen (2-1). Alleen van Heinenoord (1-4) werd verloren. Daniel Esajas en Melvin Winterberg werden met elk drie doelpunten topscorer, gevolgd door Ramy Salem en Marlon Oranje met allebei twee treffers. Deze oefenperiode zag er qua uitslagen, op één zeperd na, dus prima uit. Maar dat dit geen garantie bied voor direct succes in de competitie bleek afgelopen zaterdag wel. In een waar foutenfestival, zoals de media het treffen in eigen huis tegen Spakenburg beschreven, nam de thuisploeg driemaal een voorsprong, maar na 90 minuten trokken de bezoekers toch uiteindelijk met 3-5 aan het langste eind. Een flinke deceptie dus voor onze gasten.


Barendrecht-doelman Marc van Splunter grijpt op tijd in voordat aanvoerder Roy Terschegget gevaarlijk kan worden. Het was één van de vijf 'clean sheets' voor de sluitpost. Foto: Herman Stöver


Toeval?
Voor G.V.V.V. was de weg naar de topklasse en de Tweede divisie wat minder glad geplaveid. Want in het eerste jaar van de topklasse (’10-’11) moest de Veense blauwe brigade knarsetandend toekijken, want de sprong daar naar toe mislukte in de play-off wedstrijden. Een jaar later werd die omissie meer dan goed gemaakt want met een zeer overtuigende titel in de hoofdklasse B werd alsnog de stap omhoog gemaakt dit tot grote vreugde van alles wat G.V.V.V. was en is.
We kunnen gerust constateren dat dit geen stap in het duister was, maar dat binnen alle geledingen van de club er van alles aan is gedaan om zich als een vis in water te voelen. Dat lukte dus achteraf gezien eigenlijk meer dan prima. Want een respectievelijk 5de, 3de, gedeelde 1ste, 6de en 7de plaats in de eindrangschikking waren de aangename resultaten.
Natuurlijk, er werden wel eens noodsprongen gemaakt die vooral in het oog liepen toen de huidige assistent trainer Dennis van Meegdenburg, die al met voetbalpensioen was gegaan, zelfs twee keer de voetbalschoenen uit het vet moest halen om de nodige hand en spandiensten, met heel veel verve, te verrichten. En ook vorig seizoen toen succestrainer Erik Assink zijn ploeg niet meer aan de praat leek te krijgen en noodgedwongen op een zijspoor werd gerangeerd.
Het waren, ook weer achteraf gezien, noodzakelijke en zeer pijnlijke ingrepen die goed uitpakten. Opvolger John de Wolf kreeg zijn pupillen weer aan het voetballen, want het kon echt niet zo zijn dat zij dat in korte tijd verleerd waren. Het geloof en vertrouwen in eigen kwaliteit en kunnen keerde weer terug en dat betaalde zich -  weliswaar op het nippertje, maar een kniesoor die daar nog aandacht aan geeft – uit door de doelstelling, de 2de divisie, te bereiken. Daarvoor dus alle lof voor De Wolf en zijn discipelen.
Is hier sprake van toeval? Nee in onze ogen niet. Een beetje geluk? Ja uiteraard, maar zonder geluk vaart niemand wel, ook G.V.V.V. niet. De ingrepen door de verantwoordelijken hadden het beoogde effect en dat was het belangrijkste en daarmee stoomden de blauwen op in de vaart der voetbalvolken.

Koffiedik kijken
Wat moet je zo pril in deze competitie zeggen over deze ontmoeting? Barendrecht kende een haperende start tegen Spakenburg (3-5). G.V.V.V. daarentegen schreef geschiedenis door voor het eerst te winnen bij HHC Hardenberg (1-2) en met ook het allereerste competitie doelpunt van Robin Mulder in de 2de divisie.
Voor Barendrecht waren captain Terschegget c.s. in het verleden zogenaamde ‘angstgegners’, want tot vorig seizoen wonnen ze alle thuiswedstrijden, en op sportpark De Bongerd op één gelijk spel na, ook alles. Die negatieve spiraal draaiden de Poldervaart-boys afgelopen seizoen in één keer om. Want zowel in ’t Veen (0-1) als in Barendrecht (3-2) trokken ze aan het langste einde en waren daarmee, samen met landskampioen Excelsior Maassluis, de enige twee clubs in de topklasse die erin slaagden om alle punten af te pakken van de Veenendalers. Daar zullen aanvoerder Stolk en z’n mannen ongetwijfeld op voorhand een vervolg aan willen geven en tevens daarmee zichzelf revancheren voor de koude start. Coach De Wolf en z’n ‘geitjes’ zullen er ongetwijfeld alles aan gaan doen om de eerste klap niet één daalder, maar twee daalders waard te laten zijn.
Kortom de dikke koffieprut staat klaar om erin te kijken.

G.V.V.V. – BVV Barendrecht begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. W.H. Bronsvoort (Deventer). Die zal worden geassisteerd door Dhr. P. van Rossum en Dhr. I.P. van Galen. Vierde official is Dhr. C. Prooi.