Voorbeschouwing G.V.V.V. – De Treffers

31 augustus 2016

De primeur van de Tweede Divisie in Veenendaal vond op 20 augustus jl. plaats toen de Blauwen van het sportpark Panhuis de strijd aanbonden met Barendrecht (0-0). Een zeer bekende opponent uit de zaterdag topklasse, en ook nog van voor die tijd in de hoofd- c.q. eerste klasse zaterdag. Daarvoor en daarna waren respectievelijk HHC Hardenberg (1-2) en Excelsior Maassluis (1-1) in uitwedstrijden de tegenstrevers, eveneens vertrouwde namen voor de ploeg van trainer John de Wolf. Ook de aanvangstijden van voornoemde wedstrijden waren bijna zoals we normaal gewend zijn. Uitzondering was vorige week, toen in Maassluis de ontmoeting een uurtje later begon i.v.m. de live registratie door FOX Sports. Aanstaande zaterdag is dit geheel anders. 
 
Andere tijden
Met de komst van de Tweede Divisie bestaat dat voetbalplatform uit de beste zeven zaterdag- en zondagverenigingen van vorig seizoen, aangevuld met vier beloften elftallen van BVO’s. Komende zaterdag is het dus anders dan voorheen in deze nog prille competitie, want dan wacht het treffen met De Treffers uit Groesbeek, een traditionele zondagclub. Daarmee is het logisch dat de beide clubs elkaar nog nooit troffen in competitie verband.
De consequentie van het samengaan van de jonge profs met de traditionele zondag- en zaterdagclubs is, dat laatstgenoemde categorie het voorrecht heeft gekregen om altijd op zaterdag te mogen blijven spelen, zowel uit als thuis. Daartegenover staat de gunst dat de zondagclubs het aanvangstijdstip mogen kiezen in die onderlinge ontmoetingen. De beloften van de BVO’s moeten zich schikken naar de wensen van de amateurclubs.
De keuze is reuze, maar onze gasten hebben de voorkeur gegeven om tegen de zaterdagverenigingen altijd om 18.00 uur te spelen, zowel buitenshuis als op het eigen sportpark Zuid. Aanvangstijden van 15.30 t/m 16.30 uur waren tot en met begin jaren zestig van de vorige eeuw vrij normaal, want toen werd er nog op zaterdagochtend gewerkt op fabrieken en bedrijven. En ook in het voortgezet onderwijs stonden er lesuren gepland op die ochtenden, de ouderen onder u zal dat vast en zeker nog helder voor de geest staan. Maar zelden tot nooit speelde het vlaggenschip van G.V.V.V. aan het begin van de zaterdagavond een competitieduel. Met deze nieuwe begintijd van 18.00 uur hebben we dus alweer een voetbalbijzonderheid in Veenendaal.

De Treffers, het IJsselmeervogels van de zondag
Onze bijna 100-jaar oude gasten, op 1 augustus 2019 is het voor zover, kennen dus een zeer lange geschiedenis, met veel meer hoogte- dan dieptepunten. Want De Treffers hebben maar liefst 8x een hoofdklasse-, 3x een zondag- en 2x een landstitel op haar niet geringe CV staan. Ook was de districtsbeker in Oost 2x een prooi voor de rood-zwarte formatie.
De kracht en sterkte van de Groesbekers wordt nog eens extra onderstreept als u weet dat zij in deze eeuw, op seizoen ’13-’14 na (11de plek), altijd in de top vier van de hoofd- c.q. topklasse zijn geëindigd.
Deze erelijst is dan wel niet zo indrukwekkend als die van ‘De Vogels’ uit Spakenburg, maar toch zullen de meeste clubs uit de Tweede Divisie, maar ook heel veel uit de lagere regionen van ons vaderlandse amateurvoetbal, stik jaloers zijn op zo’n verzameling prijzen. De Treffers speelde dan ook vanaf de oprichting van de zondag hoofdklasse in 1974 tot en met 2010 op dat hoogste niveau bij de amateurs. Ook bij de instelling van de topklasse waren ze direct present, en nu natuurlijk in de Tweede Divisie. Alleen op dat punt gaat de vergelijking met IJsselmeervogels mank, want het lukte de rooien van De Westmaat niet om die stap te maken.
Geen enkele andere zondagclub wist zolang en zo goed te presteren in deze eliteklassen. En daarom nemen De Treffers op de ranglijst aller tijden van de zondaghoofdklasse, die 36 seizoenen omvat, de onbetwiste 1ste plaats in met bijna 400 punten voorsprong op AFC. Op zo’n zelfde lijst van de zondag topklasse, die dus slechts zes jaargangen beslaat, moeten de Groesbekers alleen tweevoudig kampioen FC Lienden voor laten gaan met 12 wedstrijdpunten verschil. Daarom is De Treffers een landelijk zeer bekende voetbalclub, die zich volkomen terecht mag afficheren als een topper.

Schoonmaak
Twee jaar geleden, toen de voor De Treffers begrippen angstaanjagende elfde positie op de ranglijst werd ingenomen, volgde er, om het even oneerbiedig te stellen, een grote schoonmaak plaats binnen de selectie. Die matige resultaten kostte ook trainer John Neijenhuis vroegtijdig de kop, die Camiel Jager – voormalig speler en trainer van Bennekom - daarna als interim invulde. Maar ook Jager kreeg net voor het einde van de competitie zijn congé.
Die noodzakelijk geachte ingrepen wierpen haar vruchten af. Dit onder leiding van de nieuw aangestelde coach Ton Caanen, die in april 2015 alweer vertrok naar Cyprus. Caanen, nu technisch directeur bij Roda JC, werd opgevolgd door toenmalig en huidig assistent Willie Willems. Onder de vleugels van dit ‘kind van de club’, hij speelde maar liefst 13 seizoenen bij het vlaggenschip, en was aan het begin van deze eeuw al eens vier jaargangen hoofdtrainer, werd de vierde plaats gepakt. Dit geheel in de trend van de topclub.

Weinig mutaties
Ex-prof, bij onder meer NEC, Fortuna Sittard en PSV, Anton Janssen, werd begin vorig seizoen de nieuwe roerganger. Die met wat ups en downs De Treffers opnieuw naar een vierde positie in de eindrangschikking wist te leiden en tevens een periodetitel in de wacht sleepte. Dat was ruim voldoende om met Janssen door te gaan en tevens met een groot deel van de selectie. Slecht drie spelers werden aangetrokken om de vijf vertrekkers op te volgen.
Middenvelder Daniël van Straaten, tot de A1 al speler bij De Treffers, kwam van plaatsgenoot en Jupiler League club Achilles ’29. Daarnaast werd aanvaller Remy Raterink weggehaald bij onze rode buren, en kwam Nick de Bondt, ook een voorwaartse, van FC Dordrecht. Kortom het was zeer rustig qua transfers op sportpark Zuid in Groesbeek. Men had en heeft voldoende vertrouwen in het huidige 21-koppige keurkorps voor een eindresultaat De Treffers waardig.

Wisselend
In de voorbereiding op dit seizoen wisselden goede resultaten zich af met wat mindere. Gewonnen werd er van Jong Roda JC (3-1) en van streekgenoot Juliana ’31 (3-0) – ook een tegenstander van G.V.V.V. in de oefenperiode, uitslag 6-0 voor de Veenendalers – en gelijk gespeeld tegen JVC Cuijk (1-1) en Al Shabab (VAE 2-2). Tegen Capelle dolf men het onderspit (2-3) en vorige week stond dezelfde uitslag op scorebord toen er thuis een ontmoeting was gepland tegen Jong NEC.
Na drie gespeelde wedstrijden in deze kersverse Tweede Divisie lijkt die trend zich op voorhand voort te zetten. Want de equipe van Anton Janssen verloor van AFC (3-2), speelde gelijk tegen UNA (2-2), maar won vorige week met 1-0 tegen een van de gedoodverfde kampioenskandidaten, Spakenburg. Dat was een mooie opsteker voor de Groesbeekse grootmacht en zal vast veel vertrouwen geven in de ontmoeting tegen G.V.V.V.

Robin Janssen (r.) en z'n vader klaar voor vertrek naar Rio. Fotobron: Twitter account Robin Janssen

Compleet?
Of coach Janssen kan beschikken over een volledige selectie, is de vraag. Want in het treffen met de blauwen uit Bunschoten – Spakenburg raakte achternaamgenoot Joris flink geblesseerd en die werd al vrij vroeg vervangen door Robin Janssen. Laatstgenoemde speelde toen een puike wedstrijd als centrale verdediger tegen Danny van den Meiracker, maar is er zaterdag in Veenendaal zeker niet bij. Deze Janssen is namelijk teammanager van de paralympische voetbalploeg en vertrok afgelopen maandag naar Rio. Vanaf deze plaats wensen wij Robin Janssen en z’n ploeg heel veel succes op de Spelen en hopen dat zij met een medaille mogen terugkeren naar ons land.
Maar ook clubtopscorer Wesley Meeuwsen, die verantwoordelijk was voor de winnende treffer vanaf de elfmeterstip, viel later geblesseerd uit. Daarnaast is verdediger Pim Balkensteijn, die het duel tegen Spakenburg al miste, qua fitheid een vraagteken.
De gepokt en gemazzelde Anton Janssen, die al eerder in die functie actief was bij FC Oss, Gemert en NEC zal vast een oplossing weten te vinden als deze problemen zich voor zouden doen.

Weetjes

  • Anton Janssen is niet de eerste ex-prof die voor de groep staat in Groesbeek. Edo Ophof, Jan(tje) Peters, John Nijenhuis, Eus Marijnissen en Johan de Kock voldeden allemaal aan dat profiel.
  • De beide trainers zijn bijna leeftijdsgenoten, Janssen werd begin augustus 53, en De Wolf wordt in december 54 jaar. Met hun profverleden kan het bijna niet anders dan dat Anton en John elkaar in het veld diverse malen zijn tegengekomen als tegenstander. Wellicht is dat aanleiding om voor en/of na het treffen verhalen en anekdotes op te halen uit de ‘oude doos’.
  • Anton Janssen beleefde ongetwijfeld zijn ‘finest moment’ in zijn actieve voetballoopbaan in 1988. Want toen schoot hij als invaller bij PSV in de Europacup I finale, tegen Benfica, de laatste en winnende strafschop binnen.
  • Voor Ajax levert de transfer van Jasper Cillessen miljoenen op, maar ook De Treffers deelt mee in de transfer. Omdat de club de international van het Nederlands elftal tot zijn 13de jaar heeft opgeleid, toen vertrok hij naar NEC, heeft het recht op 0,25 procent van de transfersom. De Tweede Divisionist ontvangt dus ongeveer 32.500 euro en dat is natuurlijk een allerprettigste bonus. “Uniek, en we zijn dan ook apetrots, dat een jongen van onze club naar de absolute top van de wereld vertrekt”, vertelde voorzitter Bert Janssen in gesprek met De Gelderlander.

Geen onbekenden, en geen katje ….
Zoals al eerder aangegeven wordt het komende zaterdag het allereerste treffen in competitieverband tussen Veenendaalse en de Groesbeekse voetballers. Maar onbekenden van elkaar zijn ze zeker niet. Want er staan al elf eerdere oefen- en twee KNVB beker duels in de geschiedenisboeken van de beide voetbal grootmachten. Hierbij zal vooral de eerste bekerwedstrijd, voor degenen die daarbij aanwezig waren, in het geheugen staan gegrift. (Zie plaatje uit het archief van De Volkskrant onderaan deze pagina).
Voordat voormalig trainer Erik Assink in 2010 zijn opwachting maakte in ’t Veen slaagde onze favorieten er nooit in om De Treffers af te troeven. Alle potjes, overigens allemaal gespeeld in Groesbeek, gingen verloren.
Met de komst van de Almeerder coach keerde dat tij, tot vorig seizoen. Want in de laatste ontmoeting op het sportpark Panhuis, de eerste in de voorbereiding op het vorige seizoen, dolf G.V.V.V. opnieuw het onderspit. Coen Maertzdorf en Wesley Meeuwsen zorgden voor de 0-2 ruststand, Robert Mutzers bepaalde de uiteindelijk 0-3 eindstand. Alle drie maken nog steeds deel uit van de selectie.
Hiermee zal duidelijk zijn dat De Treffers geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken.

Verheugend
Afgelopen maandag toen G.V.V.V. oefende tegen Jong RKC Waalwijk (3-2) mochten we verheugd constateren dat sterkhouder Wilco den Hartog, na zijn opgelopen enkelblessure in de oefenwedstrijd tegen Hoek op 23 juli jl. weer deels wedstrijdfit was. Wilco speelde een helft mee als centrale verdediger en dat leek op voorhand redelijk goed te gaan. Het is dus afwachten of hij geen terugslag heeft gekregen, maar als dat niet zo is zal hij wellicht weer deel uit maken van het keurkorps van John de Wolf. Vermoedelijk niet direct als basisspeler, want er zal eerst nog wel wat wedstrijdritme op moeten worden gedaan, maar mogelijk wel als reserve.
In diezelfde sparringspot maakte ook Paddy John zijn eerste minuten in het blauwe tenue. De 26-jarige vleugelaanvaller trainde al een tijdje mee met de selectie en had daarbij een goede indruk achtergelaten bij de technische staf en de keuzeheren. Dit alles resulteerde erin dat de geboren Liberiaan, maar in het bezit van de Nederlandse nationaliteit, gisteren tot en met het einde van dit seizoen werd vastgelegd. Met jongere broer Ola (Wolverhampton Wanderes) en oudere broer Collins (voorheen speler van o.a. FC Twente, Fullham en Leicester City en nu jeugdtrainer bij SC Buitenboys) lijkt het met de voetbalgenen van Paddy wel goed te zitten. Maar ook voor hem zal gelden, nu hij een paar jaar niet actief is geweest op de voetbalvelden, dat er eerst weer wedstrijdritme op moet worden gedaan. Dus of de van oorsprong linker vleugelaanvaller direct bij de selectie zit en minuten gaat maken is de vraag. Vermoedelijk zal John eerst zijn opwachting gaan maken in het tweede elftal, wat zaterdag haar competitie ouverture gaat maken met een uitwedstrijd tegen de Blauwen uit Spakenburg.
Het is niettemin verheugend dat, na het wegvallen van Simon Brouwer met een langdurige knieblessure, trainer De Wolf het aantal discipelen waaruit een keus gemaakt kan worden, weer op het gewenste peil gebracht zag worden.

We gaan dus hopelijk beleven dat G.V.V.V. haar eerste zaterdagavond wedstrijd, met ook als tegenstander de eerste zondagclub in deze prille Tweede Divisie, tot een goed einde zal gaan brengen. Maar op voorhand, zal gezien de resultaten uit het verleden, wellicht ook de handtekening worden gezet als sowieso de tot nu toe ongeslagen status behouden blijft.

Het treffen tussen G.V.V.V. – De Treffers begint dus om 18.00 uur op het Panhuis en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. S. de Brito Roque (Capelle aan den IJssel), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. M. Meijers en Dhr. I.P. van Galen.
Vierde official is Dhr. R.H.J. Olde Klieverink.