Voorbeschouwing G.V.V.V. – DUNO D.

15 januari 2017

Hopelijk is koning winter ons een beetje goed gezind, want als hij echt uit zijn winterslaap ontwaakt, kunnen de heren voetballers het komende week wel schudden met activiteiten op besneeuwde en/of bevroren velden. De ‘royalty watchers’ van deze koning hebben namelijk nog niet goed kunnen peilen hoe zijn gemoedstoestand zich de komende tijd gaat ontwikkelen en dus zullen we moeten afwachten of hij actief wordt, of in slaap blijft.
We hopen natuurlijk op het laatste, want dan kan ons vlaggenschip zich aanstaande dinsdagavond via een oefenwedstrijd tegen DUNO D. gaan voorbereiden op de eerste thuiswedstrijd in de competitie in dit nieuwe jaar, die zal gaan tegen amateur landskampioen Excelsior Maassluis.

Onbekend

Zaterdag eerste klasser DUNO uit Doorwerth, daar staat de ‘D.’ voor, dit om verwarring met DUNO (wat de afkorting is van Duinoord) uit Den Haag te voorkomen, is voor G.V.V.V. een compleet onbekende tegenstander, want nooit eerder speelden de beide clubs tegen elkaar. Op zich niet zo verwonderlijk, want D(oor) U(ithouding) N(aar) O(verwinning), opgericht op 19 augustus 1948, pendelde voornamelijk in de laatste veertig jaar tussen de derde en vierde klasse. En met zo’n klassenverschil is het vrijwel nutteloos om tegen elkaar te oefenen, en in de beker kwam het door de verschillende district indelingen logischerwijs ook nog nooit tot een confrontatie.

Als een speer
Maar DUNO heeft die bescheidenheid in de laatste vier seizoenen van zich afgeworpen door drie kampioenschappen, en daarmee dus de promotie van vierde naar eerste klasse. Vooral de eerste stap omhoog spreekt tot de verbeelding. In ’12-’13 werden ze ongeslagen kampioen in 4A met maar liefst 74 punten uit 26 wedstrijden en een doelsaldo van 114 – 23. Terug in de derde klasse ging het opnieuw van een leien dakje, en in een ingekorte competitie was alleen streekgenoot Advendo ’57 een echte concurrent. Maar ook de Ederveners konden de mannen uit Doorwerth niet van de titel afhouden en met slechts één nederlaag op zak ging de vlag opnieuw in top op sportpark De Waayenberg.

Geen hattrick
Drie titels op rij zat er niet in, want het debuut in de tweede klasse vergde enige aanpassing en daarin eindigde men als negende. Succes trainer Gerrit-Jan Barten nam in 2015 afscheid en ging aan de slag bij Spero die hij vorig seizoen ook gelijk kampioen maakte in de derde klasse.
Hij werd opgevolgd door geboren Lunteraan Lodewijk de Kruif, zelf vroeger een begenadigd voetballer voor o.a. FC Wageningen, TOP Oss, Spakenburg, Bennekom en Lunteren, en tevens internationaal voor het Nederlands amateurelftal.
In zijn trainerscarrière was de 47-jarige De Kruif in dienst bij NEC, Almere City FC, Heartland FC (Nigeria) en bondscoach van Bangladesh, voordat hij begin vorig seizoen DUNO onder zijn hoede nam. Het bleek direct een gelukkig huwelijk want onder De Kruif’s leiding werden de Doorwerthers overtuigend kampioen in de tweede klasse G voor, toeval of niet, de ploeg uit zijn geboorteplaats en waar hij zelf ooit voor speelde, Lunteren. De voorsprong bedroeg maar liefst 13 punten en ook het doelsaldo zag er met 76-26 uit 26 duels uitstekend uit.

Indruk
Met een goede mix van twintigers en een duo ervaren rotten maakt DUNO een meer dan uitstekende indruk met haar debuut in de eerste klasse D. Wat heet, ze doen op voorhand gewoon mee om het kampioenschap. Met 29 punten uit 13 duels nemen ze een derde positie in met twee punten achterstand op koploper Berkum, en één punt op runner-up WHC. Streekgenoot Bennekom, de eerst komende tegenstander op 28 januari voor DUNO, staat in punten weliswaar gelijk maar heeft een ietwat slechter doelsaldo.
Een zeer knappe prestatie dus met deze concurrenten van naam en faam in het zaterdagvoetbal. Dat krijgt nog wat meer cachet als u weet dat het SVZW van Erik Assink, Nunspeet, DETO Twenterand en Go-Ahead Kampen mededingers zijn in deze klasse.

Bekende namen
Zonder enige twijfel is Purrel Fränkel de bekendste naam in het team van coach De Kruif. De ondertussen 40-jarig ex-prof van Telstar, De Graafschap en Vitesse speelde 19 seizoenen betaald voetbal voordat de liefhebber van het spelletje in 2012 aan de slag ging in Doorwerth, daar maakte hij de gehele opmars mee. Sterker nog, wellicht was Fränkel een lichtend voorbeeld voor zijn ploeggenoten. De andere ex-prof, die het duo ervaren rotten volmaakt, is Alexander Prent (33) die dit seizoen aanwaaide in Doorwerth, na eerder te hebben gespeeld voor NEC, FC Oss, Cambuur en JVC Cuijk.
Voormalig WAVV-er Dennis Rou en Faisal Kaouass, die eerder voor DOVO en Sparta Nijkerk speelde, kwamen DUNO vorig seizoen al versterken. Aanvaller Ted Heijckmann kwam dit seizoen over van DFS Opheusden, nadat hij daarvoor bij Achilles ’29 en De Bataven had gespeeld.
En natuurlijk is er ook nog Roy Talsma (22), vorig seizoen uitkomend voor G.V.V.V. De voormalige prof van Vitesse en Telstar slaagde in Veenendaal niet in zijn missie om een basisplaats te veroveren en vertrok daarom naar DUNO. Daar is hij met 9 treffers, waarvan een hattrick in de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Vroomhoopse Boys (uitslag 0-6) een belangrijke schakel. Mede daarom zal Talsma erg uitkijken naar het duel tegen zijn voormalig ploeggenoten en natuurlijk daarin zijn trefzekerheid willen bewijzen.

Favoriet
Het drie klassen hoger en thuis spelende G.V.V.V. is uiteraard de favoriet in dit oefenduel, maar dat zullen ze wel in de praktijk waar moeten maken. Want DUNO heeft in de competitie al bewezen over een prima defensie te beschikken, 15 tegentreffers in 13 duels bewijzen dat. En ook aanvallend kunnen de voetballers uit Doorwerth prima uit de voeten met gemiddeld bijna drie doelpunten per wedstrijd.
Een handicap is wellicht het feit dat ze morgen pas terugkeren van een trainingskamp in Barcelona en dus van de warmte in de kou komen, een reis in de benen hebben, en er hoogstwaarschijnlijk flink gebuffeld is op het trainingsveld in Spanje.
Voor de mannen van trainer John de Wolf zal dit een oefening moeten worden in effectiviteit, want daar schortte het afgelopen zaterdag in en bij Barendrecht flink aan. Tot aan de zestienmeter ging het over het algemeen prima, maar daarna ontbrak het overzicht en de finesse om de defensie uiteen te reten. En dat zal toch moeten gebeuren om goals te kunnen maken, die zeker nodig zijn als aanstaande zaterdag landskampioen Excelsior Maassluis op bezoek komt voor de competitie.
Laten we hopen, ijs en weder dienende, op een goede generale repetitie voor onze Blauwen.  

Bij G.V.V.V. – DUNO D. wordt er dinsdagavond aanstaande om 20.00 afgetrapt.