Voorbeschouwing G.V.V.V. – FC Lienden

1 februari 2017

Door de geografische ligging van de vestigingsplaatsen van de 18 deelnemers aan de Tweede Divisie is er geen sprake van dorpsderby’s. Wel zijn er een tweetal streekderby’s, als je maximaal 10 km. hemelsbreed als norm neemt, tussen de plaatsen van herkomst. In de Bollenstreek is dat Katwijk – VVSB, of vice versa, en op de grens van de Betuwe en de Utrechtse Heuvelrug gaat die definitie op voor FC Lienden en G.V.V.V.
Komende zaterdag staat de tweede versie daarvan op de programmarol als de Veenendalers gastheer zijn voor FC Lienden.

Nederlands beste, en een na beste

De Betuwse formatie die in 10 jaar tijds opklom van vierde- naar topklasse kende in de afgelopen twee seizoenen haar ‘finest moments’. Twee jaargangen om nooit te vergeten en die hoogstwaarschijnlijk ook heel moeilijk te herhalen zullen zijn. Vooral het seizoen ’14-’15 staat meer dan dik goudomrand in annalen van de 86-jaar oude voetbalvereniging, want nooit eerder slaagde, de in verhouding kleine dorpsclub, erin om zich te kronen tot de beste amateurclub van Nederland, en daar kwam vorig jaar nogmaals een zondagtitel bij, en derhalve promotie naar de Tweede Divisie. 
Het seizoen ’14-’15 begon niet eens zo florrissant. Want uit de eerste 5 duels werden acht punten veroverd en tussendoor werden aanvoerder Mike Vreekamp c.s. door Excelsior Maassluis in eigen huis via een 0-1 nederlaag uit de KNVB beker geknikkerd.
Maar eind september 2014 keerde het tij. Dat begon met een overwinning op de toen regerend zondag kampioen AFC, en duurde voort tot 22 maart 2015 toen na 18 ongeslagen competitiewedstrijden op rij de Koninklijke HFC daar een eind aan maakte.
Door die 12 overwinningen en 6 gelijke spelen hadden de mannen van tweedejaars trainer Hans van de Haar voldoende krediet opgebouwd om de voorsprong niet meer uit handen te geven en ging op 3 mei 2015, na de winst in Haaksbergen op HSC ’21, de vlag in top op sportpark De Abdijhof in Lienden.
Een bijna zelfde scenario volgde vorig seizoen. Opnieuw was er een magere start, een aardig tussendeel, maar een flitsende eindsprint met twaalf ongeslagen wedstrijden op rij bezorgde de Liendenaren de tweede titel in successie. Een prachtig resultaat voor de nog in zijn kinderschoenen staande trainer Van de Haar c.s. die dus in drie jaar tijd twee titels op z’n cv mocht schrijven. Grootmacht Spakenburg onderkende de kwaliteiten van haar oud-speler en verleidde Van de Haar om als oefenmeester aan de boorden van IJsselmeer te gaan werken.
Die ‘blauwe samenwerking’ leverde geen succes op, want in de winterstop moest de geboren Amersfoorter zijn biezen pakken.

Slagroom en kers
In de 2015 werd de ‘zondagstaart’ ook nog versierd met slagroom en de kers daar bovenop. In mei van dat jaar werd zaterdag kampioen Kozakken Boys tweemaal verslagen (0-1 en 2-0) waardoor de kampioensschaal van Nederlands beste amateurclub ook staat te pronken in de prijzenkast in Lienden. Die kreeg nog gezelschap van de supercup, een prijs die traditioneel aan het begin van een nieuw seizoen wordt vergeven aan de winnaar van de wedstrijd tussen de landskampioen en de amateurbekerhouder. In het hol van de leeuw, de rode zijde van de Spakenburger Westmaat, bleef het na 90 minuten spelen 0-0 tussen IJsselmeervogels en FC Lienden, waarna er dus een strafschoppenserie aan te pas moest komen om te bepalen wie de champagne in deze supercup mocht gieten. Het pleit werd beslecht door FC Lienden en dus was een derde hoofdprijs in één seizoen een feit voor onze gasten.
De herhaling van zetten bleef afgelopen jaar uit, want Excelsior Maassluis was over twee duels op doelsaldo sterker, en ging dus met het landskampioenschap van de Nederlandse amateurs aan de haal. Toeval of niet, deze titelhouder, was de vorige tegenstander van G.V.V.V. op het Panhuis, en daar hebben de blauwen slechte herinneringen aan, want zij dolven met 1-4 het onderspit.
 

Golfbewegingen
Met de terug gekeerde coach Hans Kraay jr. die voordien in zeven seizoenen (van ’04 t/m ’11) de architect was van de opmars van FC Lienden kan de tweevoudig zondagkampioen, enkelvoudig bezitter van de amateur landstitel, en winnaar van de supercup, tot nu toe nog niet haar onuitwisbare voetafdruk zetten op de nieuwe trede van de voetbalpiramide, na deze eclatante successen.
Het gezegde ‘Er komen is één, er blijven is twee’ voldeed aan het spreekwoord ‘Een waarheid als een koe’. Want de Betuwenaren pendelen in de Tweede Divisie voornamelijk tussen de 7de en de 14de positie op de ranglijst.
Dat de koopkracht van de rooien en blauwen van sportpark De Westmaat daar mede debet aan zijn, is een niet te onderschatten factor. Want naast Hans van de Haar gingen sterkhouders Robby Holder en Ralph Dua met hem mee naar Spakenburg. En aan de overkant van die accommodatie lijfde IJsselmeervogels Ralph Hovestad en Christiaan van Hussen, ook beide vaste waarde, in. Een meer dan flinke aderlating voor de Abdijhof bewoners die met nieuw aangetrokken talenten werd opgevuld, maar die hebben op voorhand hun stempel nog niet kunnen drukken. Vandaar ook de golfbewegingen in de grote middenmoot en de tol van de roem.

Tweerichtingsverkeer/tweede transferwindow   
Door bovenstaande zou je haast veronderstellen dat de weg Lienden naar Spakenburg eenrichtingsverkeer is. Maar dit is niet helemaal waar. Want topscorer Abderrahim Loukili (10 goals) bewandelde de omgekeerde weg. In 2014 kwam de linkerspits van Hercules naar de Betuwe en was met 17 competitie treffers zeer belangrijk bij het behalen van de eerste titel. Zijn voetbalkunsten werden op waarde geschat door NEC, waardoor hij naar Nijmegen verkaste om van de hobby een beroep te maken. Na anderhalf jaar bij de eredivisionist en weinig perspectief om aan veel voetballen toe te komen pakte IJsselmeervogels haar kans. In januari vorig jaar vertrok Loukili naar de rooien. Maar die redden het niet om te promoveren en daarom koos de Utrechter voor een nieuw verblijf in Lienden.
Eenzelfde soort verhaal gaat op voor Frank Wiafe-Danquah. De centrumspits kwam in 2015 van Achilles ’29 naar de Gelderlanders. Met 12 goals drukte de geboren Amsterdammer met Ghanese roots ook zijn stempel op het tweede kampioenschap. Dat leverde de globetrotter, want hij speelde al als prof in België, Roemenië, Engeland en Hongarije, begin dit seizoen een transfer op naar Fortuna Sittard. Maar daar kon Wiafe zijn draai niet vinden en dus was FC Lienden er in de winterstop als de kippen bij om hem terug te halen.
Dat was gelijk een succes, want door de grillen van Koning Winter kwam FC Lienden in dit nieuwe jaar pas één keer in actie, maar dat was zeer overtuigend. Want afgelopen zaterdag kreeg Spakenburg in Lienden met 4-1 klop, met twee treffers van Wiafe-Danquah.
Daarnaast sloeg FC Lienden nog een slaatje uit de bij Spakenburg in onmin geraakte spits Danny van den Meiracker. De inwoner van Baarn werd overgehaald om het seizoen in Lienden af te maken. Afgelopen zaterdag was hij, in onderling overleg, nog niet speelgerechtigd in het duel tussen zijn oude en nieuwe club, maar tegen G.V.V.V. zal de goaltjesdief ongetwijfeld deel uit maken van het keurkorps van Hans Kraay jr. Dan zouden Wiafe, Loukili en Van den Meiracker een soort van droom voorhoede kunnen vormen.
Ook kreeg de middenlinie nog een impuls, want Kars Vierwind die bij FC Oss te weinig aan spelen toekwam, maakte de overstap naar de blauw-witte zebra’s. En op de valreep werd ook nog doelman Simon van Beers van Achilles ’29 aangetrokken, die neemt de plaats in van voormalig G.V.V.V. sluitpost Benny Geerts, die vanwege gewijzigde werkomstandigheden in de winterstop zijn diensten aan FC Lienden neerlegde.
Om de financiële huishouding toch een beetje in toom te houden werd er wel tussentijds afscheid genomen van Jordie van der Laan (JVC Cuijk), Alex van Eem (SVL), Wesley van Merkenstein (Germania) en Mark Fennebeumer (CSV Apeldoorn).
Dit alles werd dus mogelijk gemaakt door het in de Tweede- en Derde Divisie ingestelde tussentijdse transferwindow. Voor heel veel echte amateur voetbalfans een gruwel, maar een consequentie van de nieuwe laag in de voetbalpiramide.

Twee nieuwelingen
Ook G.V.V.V. maakte, zij het wat op bescheidener schaal, gebruik van de tijdelijke openstelling van de spelersmarkt. Nadat afscheid genomen was van Paddy John, die de verkregen speeltijd niet verhouding vond staan tot de reistijd die hij besteedde, kwam Jamarro Diks in beeld via zijn oom en sportschoolhouder René Diks. Die had voor coach John de Wolf en zijn mannen al een paar keer een kickboks training verzorgd. Jamarro had zijn contract bij AS Trenčin in Slowakije ingeleverd en was op zoek naar een nieuwe voetbal uitdaging in eigen land. Een en een is twee, en dus werden er na de oefenwedstrijd tegen WAVV, waarbij Diks zijn kunnen toonde, snel spijkers met koppen geslagen en gaat de 21-jarige vleugelaanvaller in de rest van dit seizoen zijn stinkende best doen om te slagen bij G.V.V.V.
Ook flankaanvaller Soufiane Laghmouchi heeft diezelfde intentie, maar die wil graag bewijzen dat zijn rol in het profvoetbal, met zijn 26 jaar nog niet is uitgespeeld. De geboren Barnevelder begon bij AGOVV in de Jupiler League zijn profbestaan, vervolgde die na het faillissement van de Apeldoorners in en bij FC Volendam en FC Emmen. Een Zweeds avontuur in de afgelopen maanden bij AFC United Solna bracht niet wat Laghmouchi had verwacht en daarom keerde hij huiswaarts. Anderhalf jaar geleden zou hij al uitkomen in het Veense blauwe tenue, maar toen koos Soufiane toch opnieuw voor de oranje hemden aan misschien wel de bekendste ‘Dijk’ van Nederland, waarna het mislukte bezoek aan het hoge noorden volgde.
Een maand lang speelde hij niet, maar hield zijn conditie wel op peil bij SDV Barneveld. Nu is het zaak om snel mogelijk wedstrijd ritme op te doen en zijn nieuwe ploeg mogelijk aan doelpunten en/of assists te helpen, in de weg omhoog.       

Struikelblok
Want dat is nodig voor G.V.V.V. want vooralsnog is 2017 geen sportief gelukkig nieuwjaar. Uit drie duels volgden evenzovele nederlagen en het doelsaldo van 2-9 spreekt daarbij boekdelen. De grootste teleurstelling van die drie nederlagen volgde afgelopen zaterdag. Want rode lantaarndrager Jong FC Twente was de ploeg van John de Wolf met 3-1 de baas en sprokkelde daarmee de eerste drie punten binnen in eigen huis.



Juist de beloftenteams van de BVO’s zijn voor captain Roy Terscheggt en zijn kompanen dit seizoen het grote struikelblok. Waar b.v. AFC 10 punten, HHC Hardenberg, Kozakken Boys en UNA ieder 9 punten, en De Treffers 8 punten afsnoepten van de aanstormende talenten, bleef de teller voor onze blauwen steken op 1 schamel puntje. Alleen Kon. HFC komt daar met 2 in de buurt, alle overige nog niet genoemde clubs behaalden tussen de 4 en 7 punten uit vier of vijf van die ontmoetingen.
Dit was voor ons reden om eens een stand op te maken zonder, die door heel veel voetballiefhebbers omstreden, deelname van de jonge teams. Hoewel de stand wat uit het lood hangt door de vele afgelastingen van de afgelopen weken, komt er toch een wel een verrassende ranglijst tevoorschijn.



Uitgesplitst naar zaterdag en zondag tegenstanders zie je onderstaan beeld verschijnen, met ook hier natuurlijk weer de onderlinge verschillen in gespeelde ronde. Conclusie daaruit dat G.V.V.V. het op voorhand qua verliespunten tegen relatief onbekende zondag opponenten beter doet, dan tegen de veel meer bekende zaterdagclubs. Zou dit een pluspunt zijn in het treffen met FC Lienden?
De wedstrijd op de Abdijhof eindigde op 10 september jl. in 1-2. Loukili opende de score in de eerste helft en het duurde tot 10 minuten voor tijd voordat Patrick Heesakkers de gelijkmaker binnenkopte. Een eigen goal van Arjan Goorman, vijf minuten later, bezorgde G.V.V.V. die ietwat gelukkige overwinning. Maar zonder geluk vaart niemand wel.




Met dat geluk, en de wellicht na een blessure terugkerende Bart Hulsbos in de defensie, zal het geloof in eigen kunnen, wat tot diep onder het vriespunt is gedaald en muurvast zat, weer ontdooid moeten worden. En hopelijk stijgt dat geloof ook weer naar normale waarden want dat is meer dan nodig tegen een absoluut versterkt team van FC Lienden, wat veel zelfvertrouwen tankte afgelopen zaterdag en wat de vorige twee succesvolle seizoenen ook een slow starter bleek.
Een waarschuwend vingertje kunnen we alvast opheffen als we kijken naar de onderstaande fictieve eindstand die is berekend door het computerprogramma Ltrack, dit op basis van de uitslagen van de laatste 10 gespeelde wedstrijden. U ziet daarin dat als G.V.V.V. op de ingeslagen weg blijft doorgaan er maar net boven de gevaarlijk streep geëindigd zou gaan worden. En dat zou wel erg tegen het zere been zijn van de staf en het team, dat uitgesproken heeft minimaal in het linkerrijtje te willen eindigen. Eén, of nog liever drie punten, kan de glijvlucht wellicht onderbreken. 



Deze streekderby die op het reguliere tijdstip van 14.30 uur zal beginnen staat onder leiding van Dhr. F.A. van Herk (Breda), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. E. Koopman en Dhr. D. Frijn. Vierde official is Mevr. V.P.J. Peeters.