Voorbeschouwing G.V.V.V. – HHC Hardenberg

14 december 2016

Na afgelopen weekend hebben het gros van de amateurvoetballers in ons land de schoenen al in het vet gezet vanwege de winterstop. Komende zaterdag staat er zo hier en daar nog wel een inhaal- of bekerwedstrijd te wachten voor de lager geklasseerde verenigingen, maar voor de top van het amateurvoetbal wacht er nog wel een volledig competitie programma, voordat die mogen gaan genieten van het kerst/nieuwjaarsreces. Tot die top behoort de hoofdmacht van G.V.V.V. die dus nog wel een keer aan de bak moet. Het kalenderjaar 2016 wordt daarom dan ook afgesloten met de wedstrijd tegen HHC Hardenberg, wat tevens de eerste returnwedstrijd is, want op 13 augustus jl. begon deze spiksplinternieuwe Tweede Divisie met het duel HHC Hardenberg – G.V.V.V. (1-2). Na de winterstop zal de competitie worden hervat op 14 januari van het nieuwe jaar met het duel Barendrecht versus G.V.V.V.

Van kantlijn naar top
De Hardenberg Heemse Combinatie ontstond in 1954, door zoals de naam al aangeeft, een fusie van HVC en sv Heemse. Heemse was toen een apart dorp, maar werd in 1966 onderdeel van de gemeente Hardenberg, die nu een kleine 20.000 inwoners telt.
Het zeer fraaie en super gezellige sportpark De Boshoek, de thuishaven van onze gasten, ligt overigens in het voormalige plaatsje Heemse. Een aantal jaren geleden werd ter herkenning en promotie nog de naam van de gemeente van herkomst achter de naam gezet, wat als we ons goed herinneren ook nog wat extra geld in het laatje bracht, vandaar dat de officiële naam nu HHC Hardenberg is.
Zoals vele dorpsclubs in ons land speelde de fusieclub HHC lange tijd in de kantlijn. Stapjes omhoog van vierde, naar derde, en naar tweede klasse werden er wel gemaakt, maar de top was een brug te ver. Zeker nadat er begin jaren negentig van de vorige eeuw degradatie naar de derde klasse volgde. Maar geleidelijk aan ontstond er toch een drang binnen de club naar meer, en dat leidde ertoe dat begin deze eeuw de eerste klasse werd bereikt. In 2004 trad HHC zelfs toe tot de eliteclubs in het zaterdagvoetbal. Via een periodekampioenschap en daaruit volgende nacompetitie werd die mijlpaal bereikt, en sindsdien zijn de Sallanders niet meer weg te denken uit de top van de amateurs. Kampioenschappen, promoties en bekersuccessen, dit allemaal staat op het CV van onze aanstaande opponent. De ingeslagen weg ging crescendo en tegenslagen waren er niet of nauwelijks.

Rol van betekenis
Het is daarom dan ook niet verwonderlijk dat voorafgaande aan deze spiksplinternieuwe Tweede Divisie, diverse insiders, HHC kandideerden als een van de ploegen die zeker een rol van betekenis zou gaan spelen. In de overall poll op de website van tweededivisie.org kregen de Oranjehemden een zevende positie op de ranglijst toebedeeld na 34 duels. Die inschatting was natuurlijk gebaseerd op de prestaties die de Hardenbergers, die ook van meet af aan deelnemer waren in de topklasse, daar vooral in de laatste vier seizoenen hadden neergezet. Telkens eindigde men bij de bovenste vier, en afgelopen jaargang werden Oranjehemden zelfs runner-up achter kampioen Excelsior Maassluis.


Rodny Hofman, hier beginnend aan een van z'n karakteristieke rushes langs de zijlijn, zal voorafgaand aan dit duel worden gehuldigd. De vleugelverdediger speelde afgelopen zaterdag op Het Kasteel in Rotterdam zijn 200ste officiele duel in het blauwe tenue. Foto: Dick Gijsbertsen

Bescheiden
De waarheid gebied te zeggen dat de club zelf wat minder hoog van de toren blies en zich met ‘makkelijke handhaving’ als doelstelling bescheiden opstelde. Dit mede ingegeven vanwege het vertrek van sterkhouders zoals Philip Ties (Spakenburg), Gersom Klok (FC Emmen) en Stijn Pol (gestopt), het inpassen van nieuwe spelers, en de komst van een nieuwe trainer. Want coach Marcel Groninger, die aan de basis stond van de successen in de laatste periode, vertrok begin mei definitief als assistent van Ernest Faber naar FC Groningen, een baan die hij al combineerde met HHC. Opvolger werd Joseph Oosting – eerder werkzaam bij FC Emmen, Germanicus, ACV, WKE en de jeugd van Vitesse -  maar deze kon vanwege het late opstappen van Groninger geen invloed meer uitoefenen op de samenstelling van de selectie. Een duidelijk uitgangspunt waar beide partijen zich goed van bewust waren toe ze met elkaar in zee gingen.
Het bleek helaas geen vruchtbaar huwelijk, want de start van HHC was op z’n minst dramatisch te noemen. Uit de eerste 10 wedstrijden werden slechts 4 punten behaald met een doelsaldo van 9 voor en 22 tegen. Aan de bescheiden insteek kon dus niet worden voldaan en dat kostte, zoals gebruikelijk in de voetbalwereld, de nieuwe trainer Joseph Oosting de kop.

Nieuwe bezem
In eerste instantie zocht men in eigen gelederen naar een interim opvolger om zodoende wat tijd te winnen om weloverwogen op zoek te gaan naar een nieuwe hoofdcoach. Die werd gevonden in de persoon van Gert Jan Karsten, trainer van het beloftenteam en hoofd opleidingen bij HHC. Omdat Karsten’s functie op korte termijn kon worden ingevuld door Brugt Bergsma, besloten de bestuursverantwoordelijke om het interim trainerschap van Karsten om te zetten tot een verbintenis tot aan het einde van dit seizoen.
Wel heeft Gert Jan Karsten ondertussen hulp gekregen van Freddy Smit als assistent. Hij was eerder actief als trainer van WHC en WVF. Smit nam de post van Jan-Piet Bosma over, want die werd eind oktober geopereerd aan zijn hart. Na de winterstop wordt Bosma weer terugverwacht op het veld.
In de tussentijd zal men op zoek gaan naar een nieuwe hoofdcoach. Maar misschien is dat niet eens nodig, want Karsten lijkt het lek nu aardig boven water te hebben. Onder zijn leiding werd 4x winst geboekt, 1x gelijk gespeeld en 2x verloren. Dat alles leverde dus 13 punten op uit 7 duels, met 8 goals voor en 5 tegen en daarmee lijkt de ontsnappingsroute nu ingezet.
De volgende stap is dan ook om G.V.V.V. beentje te lichten en zo langzaam maar zeker de weg omhoog te vinden.


Aanvoerder Roy Terschegget scoort niet zo heel veel, maar als hij dat wel doet zoals hier tegen HHC op 16 januari  toen hij de 3-1 aantekende, weet hij blindelings vader Martien te vinden om samen met hem z'n geluk te delen. Foto: Dick Gijsbertsen

Versterkingen
Met in het achterhoofd dat de langdurig geblesseerden en normaliter basisspelers Ashwin Manuhutu, Rob van de Leij, Kevin Mennega en Tiemen van Hezel voorzichtig op de weg terug zijn, ziet de toekomst voor HHC er toch weer wat rooskleuriger uit. En net voordat de donkere dagen van Kerstmis gaan aanbreken kwam dan ook nog als lichtpunt het bericht dat de club een principeakkoord heeft bereikt met BVO FC Emmen om van hen, in het nieuwe jaar, twee aanvallers (Derian Reinders en Junior Albertus) te huren tot het einde van dit seizoen, die daar weinig tot niet aan spelen toekomen.
Daarmee zal HHC zich gelukkig prijzen dat een tweede transferwindow tijdens de winterstop in de Tweede Divisie is toegestaan, want in de topklasse was die vlieger niet op gegaan. Uniek met huren zijn ze daarin trouwens niet, want Kozakken Boys doet het dit seizoen met doelman Nils den Hartog van RKC Waalwijk en deed het eerder al met Brian Jongeneel van FC Dordrecht.   

Prognoses
Voor G.V.V.V. was het door de ‘kenners’ geschetste plaatje aan het begin van dit competitiejaar toch wel een beetje anders dan dat voor HHC. In dezelfde poll waar onze opponenten plek 7 kregen toebedeeld, werden ‘onze jongens’ op positie 13 geposteerd.
De ‘mediakanonnen’ van RTVUtrecht, Leids Dagblad, Fox Sports, Veenendaalse Krant, het Amsterdams en Rotterdams voetbal.nl en VI, die ook op de website van tweededivisie.org hun prognoses mochten loslaten verschilden nogal van mening. Voor G.V.V.V. liep dat uiteen van plek 5 t/m 16, voor HHC ging dat van 6 t/m 13. Maar het grappige is wel, dat als je hun voorspellingen uitmiddelt, zowel G.V.V.V. als HHC ergens rond plek 9 zou uitkomen.


G.V.V.V. verloor dit kalenderjaar 2016 nog niet van HHC Hardenberg. Op 16 januari werd het in Veenendaal 4-1 en in Hardenberg op 13 augustus 1-2, door twee doelpunten van Robin Mulder voor de bezoekers. De nu afwezige Rob van der Leij bezorgde de gastheren de aansluittingstreffer. Hopelijk kan Danny de Leeuw, die weer terugkeert na een schorsing van 3 duels, samen met zijn ploeggenoten datzelfde zeggen komende zaterdag om ca. 16.15 uur. Foto: Dick Gijsbertsen

Onderkoning?
Aanvoerder Glenn Kobussen en z’n kompanen zouden voor zo’n resultaat op dit moment zonder enige twijfel hun handtekening willen zetten. Collega Roy Terschegget c.s. daarentegen zouden dat begin augustus wellicht ook hebben gedaan, want het linkerrijtje halen was de doelstelling. Maar nu G.V.V.V. vriend en vijand verrast, en ondanks de wisselvallige prestaties in de laatste weken, nog steeds op de tweede plaats staat achter het ongenaakbare Jong AZ, zal de prioriteit liggen op het behalen van de titel ‘vice-Herbstmeister’. Of in gewoon Nederlands, onderkoning van de winterstop.
Het plaatje vooraf is ook volkomen duidelijk, met een flink aantal concurrenten die op de loer liggen. Alleen bij winst op HHC mogen de Veense blauwen die kroon opzetten, bij ieder ander resultaat wordt dat onzeker.

Oorlogssterkte
In tegenstelling tot HHC Hardenberg, die zoals eerder gemeld nog geen beroep kunnen doen op een 4-tal basiskrachten, heeft coach John de Wolf een soort van luxeprobleem. Want nu Bart Hulsbos zijn wedstrijd schorsing heeft uitgezeten, en ook Danny de Leeuw weer beschikbaar is na zijn rode kaart tegen Kozakken Boys, is de selectie weer bijna compleet. Uiteraard ontbreekt Simon Brouwer nog steeds, het zou al een wonder zijn als de voormalig aanvoerder dit seizoen nog zou terugkeren op de velden. Maar daarentegen heeft Wilco den Hartog gelukkig weer ‘vlieguren’ kunnen maken in het beloftenteam vorige week, en speelde hij afgelopen zaterdag een volledige competitie wedstrijd mee met het tweede elftal, die ook nog eens in 0-2 winst eindigde in Mijdrecht bij Argon. Dus ook de middenvelder annex verdediger is lekker op de weg terug en daarom is de keuze van De Wolf weer reuze.

Dit laatste duel van 2016 zal om 14.30 uur beginnen en staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. G. Keijl (Heerde), die langs de lijn zal worden geassisteerd Dhr. M. Meijers en Dhr. J. Westhof. Vierde official is Dhr. M. Ritmeester.