Voorbeschouwing G.V.V.V. – Jong AZ

9 november 2016

Afgelopen zaterdag zakte G.V.V.V. voor haar examen ‘(mede)koploperschap’ in de Tweede Divisie. In het duel tegen de nummer drie, AFC, braken drie individuele fouten, en het missen van diverse goede kansen, de blauwe Panhuis bewoners lelijk op. De 1-3 nederlaag moet daarom dan ook worden gekwalificeerd als onvoldoende, en dus werd de proeve van bekwaamheid niet gehaald.
Maar net als in het school-, studenten- en/of bedrijfsleven, bestaan er in de voetballerij ook mogelijkheden op herkansingen. En zo’n herexamen is komende zaterdag al aan de orde, want nu komt de onbetwiste koploper Jong AZ het domicilie van G.V.V.V. met een bezoek vereren.

 

Kraker, topper, klapper, knaller enz.
Ondanks bovengenoemde nederlaag bleef de hoofdmacht van de Veenendalers wel tweede staan in de ranglijst, zij het nu op doelsaldo, want AFC kwam in punten langszij. Mede daarom mogen toch met een gerust hart spreken dat er zaterdagmiddag opnieuw een kraker gaat plaatsvinden op sportpark Panhuis. Deze topper is voorlopig ook de laatste thuiswedstrijd in competitie verband, want na deze klapper staan er de komende twee zaterdagen uitwedstrijden op de programmarol voor de discipelen van trainer John de Wolf. Ze gaan dan op bezoek bij respectievelijk Kozakken Boys en TEC. De eerstkomende competitiewedstrijd op het Panhuis vind dan pas weer plaats op 3 december wanneer Katwijk op bezoek komt, en dat is normaliter ook weer een knaller van jewelste.
Tussendoor speelt G.V.V.V. nog wel twee doordeweekse oefenwedstrijden in eigen huis. Op dinsdagavond 22 november komt Jong Willem II op bezoek, en een week later is Jong Heerenveen tegenstander. Beide oefenpotjes beginnen om 20.00 uur. 
 

Groot formaat
Dat Jong AZ een tegenstander van groot formaat is mag duidelijk zijn. Want de jonge profs van de betaald voetbal organisatie uit Alkmaar voerden al in elf van de twaalf speelronden de ranglijst aan, soms gedeeld, maar meestal solo. Afgelopen zaterdag maakten de pupillen van coach Martin Haar – zelf oud-prof bij Go Ahead, HFC Haarlem en AZ, en al 15 jaar in dienst als trainer bij de Alkmaarders – nog veel indruk door in eigen huis Spakenburg een kopje kleiner te maken. Uitslag 5-0, waarmee ze en passant ook de eerste periode titel, voor wat het waard is, in de wacht sleepten.
Ook hoefden ze pas eenmaal het hoofd te buigen voor een concurrent en staan er al acht winstpartijen in de boeken. Het doelsaldo spreekt nog meer boekdelen: 33 – 12. Dit betekent bijna drie goals per wedstrijd voor, en slechts één tegen.


Danny de Leeuw in actie tegen het 'grote' AZ in de KNVB beker wedstrijd  op 29 oktober 2014. Het werd 0-5 op het Panhuis. Hoogstwaarschijnlijk kan De Leeuw geen revanche nemen tegen de jonkies van deze club, want hij kampt met een middenvoetsbeentje breuk.

AZ is een opleidingsinstituut van formaat
Dat dit geen toeval is, bewijst hun prestatie om toe te treden tot deze Tweede Divisie, in het vorig seizoen. Lang konden zij in gevecht blijven met Jong FC Utrecht en Jong Vitesse in de beloften competitie, waarvan de kampioen rechtstreeks naar de Jupiler League zou promoveren. Die missie mislukte maar net, want de Domstedelingen gingen er met de titel vandoor, maar de derde plaats achter de kampioen en Jong Vitesse was voldoende om de stap omhoog te maken naar deze nieuwe trede in de Nederlandse voetbalpiramide.
Dat de fusieclub sowieso goed bezig is met het opleiden bewijst de toekenning van Rinus Michels Award Jeugdopleidingen voor BVO’s, die voor de tweede keer in successie terecht is gekomen in de prijzenkast van de Alkmaarders. Dit wordt ook nog eens onderstreept door het feit dat er een flink aantal jonge AZ-spelers zijn uitgenodigd, of stand-by staan, voor de diverse vertegenwoordigende Oranje elftallen.
Bijna hadden de uitverkiezingen van o.a. Jelle Duin, Teun Koopmeiners, Owen Wijndal en Guus Til nog gezorgd voor uitstel van dit treffen, want onder bepaalde voorwaarden en clausules, mag de club die internationaals levert, dat vragen aan de KNVB. Jong AZ voldeed daar niet aan en daarom staan zaterdag om 15.30 uur, dit dan weer i.v.m. de uitzending van FOX Sports, gewoon de nummers één en twee tegenover elkaar.   
 

Geschiedenis in vogelvlucht
De betaald voetbal organisatie AZ is ontstaan in 1967 door de fusie van Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek, waar dus ook de afkorting voor staat. Eerst nog met de toevoeging van het oprichtingsjaar, AZ ’67 dus, later zonder.
De eerste fusiejaren brachten geen succes, sterker nog, er dreigde zelfs een faillissement in 1972. Die werd afgewend door de financiële injecties van gebroeders Molenaar en hun Wastora winkelketen. Met die ondersteuning kroop AZ ‘67 langzaam uit het slop omhoog en werd het een club met ambities. Dit resulteerde in een aantal plekken in de top vier met als hoogtepunt het landskampioenschap in 1981 met slechts één verliespartij.
Maar net als in de economie, zijn schommelingen ook de voetbalwereld niet vreemd. De grote geldschieters vonden dat AZ niet de waardering kreeg voor het mooie voetbal wat werd gespeeld en bouwden langzaam maar zeker af, met als gevolg teruglopende resultaten en uiteindelijke degradatie naar de eerste divisie.
Met de komst van Dirk Scheringa en z’n DSB bank in 1993, werd de weg omhoog weer ingezet en is AZ sinds 1998 is weer eredivisionist, met uiteraard als galmend hoogtepunt het tweede landskampioenschap in 2009 onder leiding van de ondertussen wereldberoemde trainer Louis van Gaal, die in juli 1998 nog zo vriendelijk was om de staantribune op het sportpark Panhuis te openen toen hij met zijn Barcelona oefende tegen G.V.V.V. (Lees het hele verhaal daarover in de presentatie gids)
Tevens kwam onder het voorzitter/sponsorschap van Scheringa de verhuizing tot stand van het oude stadion de Alkmaarderhout, naar het DSB stadion, tegenwoordig dus het AFAS stadion.
Jong AZ speelt niet in dat stadion, maar op het gloednieuwe en zeer fraaie trainingscomplex Kalverhoek in Wijdewormer wat de club liet aanleggen, en wat onlangs officieel werd geopend door….. juist ja, Louis van Gaal.

In Alkmaar begon de victorie
Ook dat initiatief geeft aan dat de club meer dan springlevend is, terwijl na het echec van suikeroompje Scheringa en zijn bedrijf, het huilen de Alkmaarders nader stond dan het lachen. Een faillissement leek dichterbij dan het voortbestaan van de BVO. Maar toch lukte het allen die AZ lief hadden en hebben om de kop boven water te houden, en zelfs veel meer dan dat.
Onder leiding van algemeen directeur Toon Gerbrands en technisch directeur Marcel Brands (nu beide PSV) en de opvolgers Robert Eenhoorn (AD) , Earnest Stewart (TD) en Max Huiberts (TD), daarbij uiteraard geholpen door vele hulptroepen met een rood-wit hart, is AZ weer geheel boven Jan geraakt en telt het weer serieus mee op het hoogste voetbal niveau in Nederland. Een prestatie van zeer groot formaat en daarmee doen ze de spreuk in de kop van deze alinea, die opgeld deed in de tachtig jarige oorlog tegen de Spanjaarden, opnieuw eer aan.

Sympathie niet wederzijds
Martin Haar, met zijn 64 jaar de meest gepokt en gemazzelde oefenmeester in de Tweede Divisie, is tot nu toe zeer te spreken over de deelname van zijn team aan deze competitie. Niet alleen omdat zijn aanstormende profs zich tot nu toe de sterkste tonen, maar Haar is vooral zeer positief over de praktische, tactische en fysieke tegenstand waar Jong AZ mee te maken krijgt. Dit is een verademing t.o.v. de beloften competitie van vorig seizoen en ook een veel betere en snellere leerschool in zijn ogen. De collegae van de andere drie deelnemende BVO’s hebben zich in de diverse media ook al op bijna dezelfde wijze uitgelaten, ondanks de voor Sparta en Twente wat minder rooskleurige posities. Die standpunten zijn vanuit hun positie ook zeer plausibel en heel goed te begrijpen.
Andersom is de sympathie bij veel van de traditionele zaterdag- en zondagclubs voor de deelname van de beloftenteams een heel stuk minder. Ook dat is heel verklaarbaar en logisch conform de volgende argumenten.
De verschillende speeldagen en aanvangstijden zijn niet bevorderlijk voor het overzicht, maar met alleen zaterdag- en zondagverenigingen, die ook vasthouden aan hun traditionele aanvangstijden, is dat probleem ook niet geheel de wereld uit.
Veel belangrijker is het feit dat de clubs die bezoek krijgen van, of op bezoek gaan bij, een BVO nooit weten met welke tegenstanders ze te maken krijgen, omdat deze beloften teams uit een veel grotere selectie vijver kunnen vissen dan de amateurs. Waarbij ook gebruik mag worden gemaakt van speelgerechtigde en/of dispensatiespelers uit de A-selectie. Natuurlijk zijn er restricties v.w.b. maximale leeftijd (< 23) en zijn er twee dispensatiespelers in de selectie toegestaan, maar dat alles kan er toch niet voor zorgen dat er, op z’n zachtst gezegd, ongelijkheid ontstaat. Met onderstaande voorbeelden kunnen we dat het beste aanduiden, zonder overigens de beschuldigende vinger te willen uitsteken naar de betaald voetbal organisaties i.c. Jong AZ, want zij staan volledig in hun recht.


Ook aanvoerder Roy Terschegget kon in de KNVB bekerwedstrijd de eer niet redden. Hopelijk is hij zaterdag wel een keer trefzeker, want Roy scoorde nog niet in deze competitie.

Feiten
Een klein onderzoekje wijst uit dat de 14 zaterdag- en zondagclubs, nu ongeveer een derde van de competitie er op zit, gemiddeld 20 verschillende spelers hebben gebruikt, die ook werkelijk allemaal voor langere of kortere tijd in actie kwamen, in de 12 gespeelde duels. G.V.V.V. is de enige uitzondering, want John de Wolf stuurde tot nu toe slechts 16 pupillen de wei in.
Als je dat nu afzet tegen, in volgorde van spelersgebruik, Jong Twente (35), Jong Vitesse (33) en Jong Vitesse en Jong AZ (beide 27), dan is het verschil overduidelijk.
Bij Jong AZ behoren Jeremy Helmer (12x – 3 goals), Nick Olij (12x), Pantelis Hatzidiakos (10x), Mats Seuntjes (6x), Muamar Tankovic (5x – 6 goals), Guus Til (5x), Levi Garcia (3x -  2  goals), Robert Mühren (3x – 3 goals) en Fred Friday (2x – 2 goals) tot de A-selectie. Achter de namen het aantal maal dat zij uitkwamen voor Jong AZ en de gescoorde doelpunten. Seuntjes en Mühren zijn dispensatie spelers.
Maar daarnaast maakt Martin Haar ook gebruik van piepjonge grote talenten. Owen Wijndal (8x), die eind deze maand 17 jaar wordt, behoort al tot zijn selectie. Calvin Stengs (5x – 3 goals), bijna 18, en Myron Boadu (2x – 1 goal) geboren op 14 januari 2001 en daarmee absoluut jongste speler in de deze divisie, zijn onderdeel van de JO19, maar krijgen dus ook speeltijd bij het talententeam.
Hiermee zal duidelijk zijn dat de vijver waaruit Haar kan vissen veel groter is dan die bij de amateurs, en ook dat in dat viswater veel ‘grotere vissen’ zwemmen. Zoals eerder vastgesteld is dit absoluut geen verwijt richting de BVO’s, maar is het wel de realiteit en de consequentie van de door Zeist min of meer opgedrongen inrichting van deze Tweede Divisie.   

Underdog
Je hoeft geen kenner van alle in en outs te zijn om in schatten dat de thuisploeg de rol van underdog krijgt toebedeeld. De prestatiecurve van Jong AZ laat zien, dat het nauwelijks verschil maakt of het nu uit (13 punten) of thuis (14 punten) speelt. Daarnaast zullen de jonge Alkmaarder voetbaltalenten er op gebrand zijn om een directe concurrent pootje te lichten om zodoende de race om het kampioenschap voorlopig in hun voordeel te beslechten. Het podium Jupiler League, wat vorig seizoen maar op een haar na werd gemist, lonkt nadrukkelijk. En dat zal ook ongetwijfeld nu het hoofddoel zijn van de Martin Haar-equipe.
Natuurlijk zal G.V.V.V. alles in het werk gaan stellen om die rol met verve op zich te nemen en wellicht, net als underdog Trump, alsnog toe te slaan. Maar bij de ploeg van John de Wolf is het geen heilig moeten om als eerste te gaan eindigen. De doelstelling, een plaats in het linkerrijtje, moet dit seizoen de heilige graal worden, en daaraan voldoen aanvoerder Roy Terschegget en zijn kompanen tot nu toe in ruime mate.

Geen cadeaus en bijgeloof
Op de dag dat Sinterklaas weer in Nederland aankomt, zal G.V.V.V. hopelijk niet zo vrijgevig zijn als vorige week tegen AFC. Want dan kun je nog zo goed voetballen, bij het schenken van treffers aan je tegenstander die daarmee op voorsprong komt, en ook nog verder uitloopt, werd het een gevecht wat niet meer te winnen viel. Gelukkig beschikt de complete selectie over voldoende zelfkritiek en waren ze zich na afloop terdege bewust dat daar, en het niet scherp zijn in de aanval, het euvel lag. Je mag er dan ook vanuit gaan, dat de bekende ezel, zich niet meer zal stoten aan de nog meer bekende steen.
Waarschijnlijk zal John de Wolf in deze week bij de trainingen, door het zelfbesef van zijn groep, daar ook niet al teveel bij stil hebben gestaan, aanstippen en daarna over tot de orde van de dag, want gebeurt is gebeurt.
De draad zal moeten worden opgepakt en dat ook het liefst zonder bijgeloof. Want na de verloren partij tegen AFC gingen er al weer stemmen op dat november was aangebroken en daarin presteert G.V.V.V. in de laatste jaren niet optimaal. Vorig seizoen viel het eigenlijk nog wel mee, van de drie potjes in die maand, werd er één gewonnen, één gelijkgespeeld en één verloren. Maar in de twee seizoen daarvoor deed de slachtmaand haar naam wel eer aan voor de blauwen. Toen werden er vijf duels gespeeld, waarvan er in beide gevallen slechts één werd gewonnen en de overige vier verloren gingen.
Dus weg met dat bijgeloof, G.V.V.V. moet gewoon bloed, zweet en tranen gaan plengen om haar positie te verdedigen. En dan zien we wel wie na afloop de drie punten bij mag schrijven, of dat er evenwicht is tussen de nummers één en twee.  

Deze wedstrijd die om 15.30 uur zal beginnen op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis te Veenendaal, zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. F.M.L. van den Elzen (Berghem), die langs de lijn wordt geassisteerd door Dhr. R.S.H. Beijer en Dhr. G.W.G. van Hout. Vierde official is Dhr. T. de Gast.

In 2009 verscheen in VI een fraaie column van Nico Dijkshoorn die daarin een beetje een portret schetst van de coach van onze gasten, Martin Haar, die we u niet willen onthouden.