Voorbeschouwing G.V.V.V. – Jong FC Twente

14 september 2016

Met de komst van de Tweede Divisie dit voetbalseizoen, staan er voor G.V.V.V. een aardig aantal tegenstanders te wachten, waar nog nooit tegen is gespeeld in competitie- en/of bekerverband, en zelfs ook niet in oefenpotjes.
Na drie oude bekenden (HHC, Barendrecht en Excelsior M.) volgden de ontmoetingen met zondagclubs De Treffers in eigen huis, en vorige week FC Lienden buitenshuis. In competitieverband waren die duels echt nieuw, maar onbekende opponenten waren beide zondag toppers zeker niet, want veelvuldig werd er in de laatste jaren tegen elkaar geoefend. Voor onze gasten komende zaterdagmiddag, Jong FC Twente, gaat die vlieger niet op, want nog nooit troffen beide teams elkaar. Wel stond ooit het vlaggenschip van de Tukkers aan de aftrap op het Panhuis, die in een vriendschappelijk duel in seizoen ’94-’95 de thuisploeg met 0-4 klopte.

Tevens wordt dit voor G.V.V.V. de vuurdoop v.w.b. het spelen tegen een talententeam van een betaald voetbal organisatie, die volgende week al een vervolg krijgt als op sportcentrum Papendal te Arnhem Jong Vitesse gastheer zal zijn.

‘Het laatste jaar van FC Twente’
Misschien heeft u afgelopen dinsdagavond de documentaire van TV-maker/presentator en FC Twente fan, Erik Dijkstra, gezien. Daarin werd de in 1965 ontstane voetbalclub, na een fusie tussen Sportclub Enschede en Enschedese Boys, uitvoerig belicht zowel van de binnen- als van de buitenkant, gedurende het meer dan hectische afgelopen seizoen.
Voor de liefhebbers van sportdrama een geweldig inkijkje hoe er soms in het betaald voetbal aan toe kan gaan. Voor alle supporters en medewerkers van de ‘Trots van het Oosten’ een herbeleving van de geschiedenis die zij hoogstwaarschijnlijk liever niet gemaakt hadden zien worden, want dat had heel veel emoties, billenknijpen, tranen met tuiten enz. voorkomen.
Gelukkig eindigde de vertelling, net als in een echt sprookje, met een ‘eind goed, al goed’, want FC Twente bestaat nog steeds, en zelfs ook nog met het vlaggenschip als Eredivisionist. Al heeft het dus heel weinig gescheeld of de titel van de documentaire had echt letterlijk genomen moeten worden door een faillissement, en dan had de wedstrijd G.V.V.V. versus Jong FC Twente nu niet op de programmarol gestaan.

Van Beloften competitie naar Tweede Divisie
De beloften competitie voor de schaduwelftallen van de BVO’s in Nederland ontstond in 1992. Deze kende in de loop der jaren daarna diverse verschijningsvormen, die teveel zijn om hier op te sommen. In 2013 werd de opzet wederom gewijzigd. De beloften teams van Ajax, PSV en FC Twente werden als proef voor twee seizoenen in de Eerste Divisie geplaatst en de overige teams werden in twee poules opgedeeld.

Op basis van deze berekening plaatste Jong FC Twente zich voor de Tweede Divisie.

Jong FC Twente eindigde in het eerste seizoen in de Eerste Divisie op een zeventiende plaats. In het tweede seizoen deed de ploeg het beter; ze eindigden op de dertiende plaats. Dit was echter voorlopig het laatste seizoen in de Jupiler League. Vanwege de financiële problemen bij de club werd besloten de ploeg terug te trekken, waarna het in het seizoen ’15-‘16 weer

Dat Jong FC Twente beslist geen grijze muis is bewijst deze tabel.

uitkwam in de landelijke beloften competitie. Dat seizoen stond in het teken van de doorstroom van beloften teams naar de Tweede Divisie, dit alles vanwege de nieuwe voetbalpiramide. De doorstroming vond plaats op basis van de eindstand van de beloften competitie (50%), van de eindstanden van de A- en B-jeugd van de 3 laatste seizoenen (25%), en van de eindstanden van de beloften van de drie voorgaande seizoenen (25%). Het hoogst geklasseerde beloften team plaatst zich voor de Eerste Divisie, de volgende vier plaatsen zich voor de nieuwe Tweede Divisie en de overige teams spelen in dit seizoen in de Derde Divisie. Een zesde plek in de Beloften Eredivisie van seizoen ’15-‘16, samen met de overige berekeningen, waren precies voldoende voor Jong FC Twente om zich Tweede Divisionist te mogen noemen. Dit alles gebeurde onder de bezielende leiding van Michel Jansen, in de amateur voetbalwereld vooral bekend van zijn successen met Excelsior ’31 en HHC Hardenberg. Jansen werd daarbij ondersteund door clubicoon Sander Boschker. Nu heeft Jansen zijn voormalige taak van hoofd jeugdopleidingen weer opgepakt en vormen Paul Bosvelt, wederom samen met Boschker, de trainersstaf.


Oude doos
Met dank aan onze clubarchivaris Ard van den Bovenkamp hebben we kunnen vaststellen dat Paul Bosvelt en Sander Boschker weer eens terugkeren op het Panhuis. Want beide voormalig voetbal coryfeeën maakten deel uit de selectie van FC Twente, en speelden ook, toen zij op zaterdag 14 januari 1995 een onverwachts bezoek brachten bij G.V.V.V.
Zoals mocht worden verwacht trokken de profs toen met 0-4 aan het langste einde. De aanleiding voor dat vriendschappelijke potje en veel meer over die ontmoeting kunt u lezen in de ‘oude doos’ krantenartikelen uit de respectievelijke Veenendaalse Krant, het Gelders Dagblad en het AD. De pdf-files daarvan staan onderaan deze pagina.
Waarbij we nog aan toe willen voegen dat die wedstrijd de opmaat was voor een wederopstanding van de pupillen van toenmalig trainer Frans Koenen. G.V.V.V. bezette op dat moment de 13de positie op de ranglijst, met slechts tien punten uit 13 duels. Na de wedstrijd tegen FC Twente werd in de tweede helft van die competitie maar één keer verloren, volgde 9x winst en drie puntendelingen. Dat alles was goed voor een uiteindelijke derde plek.   

Oude meesters voor jonge leerlingen
De nu 46-jarige Paul Bosvelt speelde in zijn actieve carrière voor Go Ahead Eagles, FC Twente, Feyenoord, Manchester City en Heerenveen, stopte daarmee in 2007, en werd trainer bij Go Ahead Eagles, en in 2012 bij FC Twente, alsmede sinds juli 2015 bij Oranje onder 21.
De 24-voudig internationaal werd door Kevin Keegan ooit beschreven als; ‘het type speler die je absoluut in je elftal wilt hebben’. Ook kreeg Bosvelt het predicaat ‘typische Feyenoord speler’ toegedicht. De defensieve middenvelder die zowel kon scoren als meevoetballen, werd in Rotterdam populair als een karaktervolle en hardwerkende voetballer. Dit maakte van Bosvelt een cultspeler in dezelfde categorie als John de Wolf, Henk Fräser, en nu Dirk Kuijt.

Zijn kompaan op de bank, Sander Boschker, is naast een voortreffelijke ex-doelman hoogstwaarschijnlijk ook een dankbaar onderwerp voor samenstellers van quizvragen. Want de geboren Lichtevoordenaar heeft een aantal curieuze feiten achter zijn naam staan, die te veel zijn om op te noemen. Een ervan willen wij u toch niet onthouden. Boschker speelde in 24 seizoenen bij FC Twente maar liefst 696 officiële wedstrijden voor zijn club, waarvan 562 in de Eredivisie bij één club een record is. Als de voormalig sluitpost niet in ’03-’04 bij Ajax onder contract had gestaan had hij dat record nog scherper kunnen stellen.
Nadat de nu bijna 46-jarige Boschker zelf stopte met spelen in 2014, werd hij actief op de commerciële afdeling van FC Twente en keeperstrainer van het vrouwenelftal. Maar de liefde voor het veld bleek sterker dan gedacht en daarom werd zijn verzoek om veldtrainer te worden, vorig seizoen ingewilligd met een promotie van z’n beloften team als fraai eerste punt op het trainers-cv.
Nu vormt dit illustere tweetal het hart van de technische staf van onze bezoekers. Bosvelt als hoofdtrainer, met Boschker als z’n assistent. Onder de bezielende leiding van deze twee oude rotten in het voetbalvak komen de jonkies van de Enschedeërs naar ’t Veen om te proberen wat te stijgen op de ranglijst en daarvoor is winst de beste remedie.

Genieten, maar niet te lang!
Tegen alle voorspellingen van diverse ‘deskundigen’ in – die de Blauwen in de middenmoot of onderin prognosticeerden - zijn de mannen van coach De Wolf fantastisch begonnen aan dit seizoen. Driemaal winst en tweemaal gelijk zijn uitslagen die de gedeelde koppositie (samen met Jong AZ) opleverde.
Uitzonderingen bij de onheilspellende prognoses van de ‘kenners’ waren, Bert Kous van RTV Utrecht en Jeroen van der Veer van de Veenendaalse Krant, die de Veenendalers op een vijfde positie deponeerden aan het einde van deze nagelnieuwe Tweede Divisie. Overall in die landelijke peilingen, opgezet door de website www.tweededivisie.org, zou G.V.V.V. uiteindelijk na 34 duels op een 13de stek eindigen.
Gelukkig, en tot vreugde van iedereen die een blauw hart heeft, logenstraffen de pupillen van John de Wolf voorlopig dat koffiedik kijken, want meer is zo’n voorspelling eigenlijk niet waard. Zowel niet van de mannen die er nu naast flink zitten, als van de positivo’s die voorlopig in de goede richting dachten. Want deze toppositie is maar een momentopname en er volgen nog vele confrontaties tegen sterker geachte of gekwalificeerde opponenten.
Aanvoerder Roy Terschegget c.s. en de staf kunnen en mogen natuurlijk genieten van de geleverde prestaties, maar moeten niet naast hun schoenen gaan lopen, iets wat trouwens ook niet binnen de cultuur van G.V.V.V. past. Dat alles betekent dat er gewoon weer geconcentreerd moet worden toegewerkt naar het treffen met de eerstvolgende tegenstander, in dit geval Jong FC Twente, en dat daarin dezelfde kunstjes moeten worden herhaald als in de eerste vijf wedstrijden. En als dat gelukt is, na de eerste zes duels enz. enz.
Met die opdracht van continuïteit in het achterhoofd, liefst gedurende de gehele wedstrijd, die op zich zwaar genoeg is, zal G.V.V.V. zich met hand en tand gaan verzetten om te voorkomen dat Bosvelt/Boschker-boys met punten aan de haal gaan, en daarmee dan hun ongeslagen status behouden. 

Deze wedstrijd die op het reguliere tijdstip van 14.30 uur zal gaan beginnen zal onder leiding staan van Dhr. R. Dieperink (Borculo), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. M. van Essen en Dhr. C.M.P. van Ostaijen. Vierde official is Dhr. G.J. Beltman.

Fotobron: wikipedia

Voor het downloaden van dit artikel uit de Veenendaalse Krant klik hierVoor het downloaden van dit artikel uit het Gelders Dagblad klik hierVoor het downloaden van dit artikel uit het AD klik hier