Voorbeschouwing G.V.V.V. – Jong Sparta Rotterdam

10 mei 2017

Het slotakkoord van de kakelverse Tweede Divisie gaat voor G.V.V.V. komende zaterdag plaatsvinden. Voor voetballiefhebbers met een beetje historisch besef is die allerlaatste wedstrijd van het seizoen ’16–’17 dan ook nog eens een bijzondere. Want op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis is de ploeg van trainer John de Wolf gastheer voor Jong Sparta. En juist Sparta is de oudste betaald voetbal organisatie van Nederland.
Opgericht op 1 april 1888 bestaat de club, met haar domicilie op het zeer fraaie stadion ‘Het Kasteel’, volgend jaar dus 130 jaar.


Vreugde en verdriet liggen soms naast elkaar
Ex-prof van o.a. FC Kopenhagen, Heerenveen, Ajax en MVV, en zesvoudig Deens internationaal Ole Tobiasen (41), die aan het van dit seizoen werd aangesteld als hoofdcoach van Jong Sparta, zou bovenstaande aanhef maar zo dit weekend kunnen meemaken. Want naast leidinggevende van de jonge talenten van de Spartanen, die al een tijdje geleden hun Tweede Divisie-schap zeer knap veilig speelden, wat dus flinke vreugde opleverde, is hij tevens assistent van Alex Pastoor, die het vlaggenschip van Nederlands oudste betaald voetbal organisatie onder zijn hoede heeft.
En alle volgers van de Eredivisie weten dat Sparta 1 nog een benauwde zondag staat te wachten. Want het is de vraag of de pupillen van Pastoor en Tobiasen het vege lijf direct zullen redden of dat er nog een nacompetitie volgt om dat te bewerkstelligen?
Trouwens het wordt voor een groot deel van de Nederlandse (betaald)voetballiefhebbers een zondag waarop het weer huiveren, zweten, bidden, bibberen enz. enz. kan worden en waar vreugde en verdriet sowieso naast elkaar komen te liggen. Want lukt het Feyenoord nu wel om de titel te grijpen, en wie ontspringt de dans van de nacompetitie, Roda JC, NEC of het vlaggenschip van onze gasten?
Hoewel ook onder de G.V.V.V.-ers de sympathieën ongetwijfeld verdeeld zullen zijn, zeggen we toch niets raars denken we, als we hier de hoop uitspreken dat de havenstad zondag in het middelpunt van de belangstelling zal staan met Feyenoord als kampioen, en Sparta met BN-ers als Hugo Borst en Jules Deelder voorop, dat zich veilig heeft gespeeld voor een nieuw seizoen Eredivisie. Beide ‘traditionsvereine’ verdienen dit in onze ogen in grote mate.    

CV met progressie
De met een Limburgse vrouw getrouwde Tobiasen begon zijn trainersloopbaan in 2010 bij de jeugd van zijn laatste werkgever als actief betaald voetballer, MVV. Daarna combineerde hij het oefenmeesterschap van de jeugd bij Roda JC met het zelf spelen bij zondag hoofdklasser EHC. Daar stopte hij definitief mee in 2011, om in het seizoen daarna terug te keren als coach van de Hoensbroekers. Een functie die Tobiasen twee jaargangen bond aan de amateurs, om in 2015 aan de slag te gaan als trainer/coach bij de O19 van NAC Breda. En daarmee boekte hij zijn eerste grote succes als trainer. Want met die jeugd van NAC promoveerde hij in de beloftencompetitie, en won ook nog eens de beker. De volgende stap in de loopbaan was dus Sparta, en daarvan kun je nu zeggen, dat die voor wat betreft de prestaties van de beloften, zeker geslaagd mag worden genoemd.

Al doende leert men
Want net als voor G.V.V.V. was het voor onze gasten uit de havenstad avonturieren hoe het zou gaan op de nieuwe en hogere trede in de Nederlands voetbalpiramide, die in augustus van het vorig jaar haar ouverture kende. En waar het met de thuisploeg in eerste instantie crescendo ging, kende Jong Sparta de nodige aanpassingsproblemen. Tot begin december pendelde de ploeg van oefenmeester Ole Tobiasen in de onderste regionen. Maar toeval of niet, toen G.V.V.V. op bezoek ging op ‘Het Kasteel’ op 10 december jl., ook nog eens de verjaardag van John de Wolf en zelf in z’n actieve carrière twee jaar Spartaan, die met 3-1 verloor, keerde het tij voor de jeugdige Rotterdamse talenten. Wat volgde was 7x winst, 5x gelijk en 4x een nederlaag en daarmee ontpopten de jonge Spartanen zich als een prima middenmoter.
Onderstaand plaatje met de puntenontwikkeling brengt die progressie duidelijk in beeld en daarmee doet het gezegde waarmee deze alinea werd begonnen zeker opgeld.Sterkte en zwakte
Exponenten van die leerschool zijn Lovette Felicia (21), Serghino Sanchez (19), Deroy Duarte (17) en Ilias Alhaft (20), die respectievelijk 32, 30, 28 en 27 wedstrijden hun team vertegenwoordigden in de tot nu toe 33 gespeeld wedstrijden. Alle overige 35 spelers die tot nu toe in het veld kwamen speelden er slechts één, zoals b.v. Bart Vriends, t/m twintig. Rick Ketting, Jaimy Brute, Abdoulrahme Harroui, Abdul Bai Kamara en Jeffrey Neral kunnen op dat laatste aantal bogen.
Daarnaast waren Felicia en Duarte met ieder 12 goals, en Alhaft met 10 treffers, natuurlijk belangrijk voor bijna de helft van de bovenste beste doelpunten productie. Op kampioen Jong AZ (83), en Kozakken Boys (70) na, is Jong Sparta daarmee de best scorende ploeg uit de Tweede Divisie met een, zeker voor G.V.V.V. begrippen, jaloersmakend aantal van 69.
Maar naast dit sterke gedeelte kent Jong Sparta ook haar zwakke kanten, en die liggen afgaand op het doelsaldo van +4, dus duidelijk aan de ‘achterkant’ zoals trainers plegen te zeggen. Want met 65 treffers tegen, wat ook geldt voor T.E.C., doen alleen UNA en het reeds gedegradeerde Jong Vitesse het slechter, beide 77.
Dit alles levert, behoudens het doelsaldo, een zeer aardige reeks cijfers op in de ranglijst die er zo uitziet: 33   11 – 11 – 11   44
Jammer genoeg komt daar voor de cijferfetisjisten dus na zaterdag sowieso verandering in. En het zal u vast niet vreemd in de oren klinken dat alle blauwe sympathisanten hopen dat het laatste cijfer uit die reeks zo blijft staan.


Frank Tervoert (9) scoorde op Het Kasteel in Rotterdam in de laatste minuut de eretreffer. Hopelijk kunnen Frank en/of zijn collega spits, Patrick Heesakkers (18), die beiden voor de laatste keer deel uitmaken van de selectie, vanwege hun vertrek naar respectievelijk Katwijk en De Treffers, de thuisploeg nog van dienst zijn door één, of liever meermaals, trefzeker te zijn. Foto: Dick Gijsbertsen.   

Geen blauwe stress
Laten we om te beginnen vooropstellen dat de ploeg van John de Wolf zich dit seizoen geen enkel moment zorgen heeft hoeven te maken of er ook nog een volgende jaargang Tweede Divisie zou gaan volgen, en dat is uiteraard een gehele geruststelling. Dit in tegenstelling tot onze gerenommeerde en gerespecteerde voormalig topklassegenoten Spakenburg en HHC Hardenberg. Waarvan eerstgenoemde zich al in de nesten heeft gewerkt, en waar via de nacompetitie mogelijke handhaving moet worden afgedwongen. De zeer sympathieke Hardenbergse club heeft dit lot nog in eigen hand maar dan zal er zaterdag wel in Veldhoven van UNA moeten worden gewonnen. Kortom de stress zal zaterdag, en de komende weken, rondgieren bij de spelers en aanhangers van HHC en Spakenburg.
Daar hebben wij als blauwen gelukkig dus nu geen enkele last van en kunnen we met een zeer gerust hart en met een glimlach op de lippen gaan afwachten hoe captain Terschegget c.s. het er in de laatste wedstrijd vanaf gaan brengen en over ons heen laten komen wat er op de andere velden gaat gebeuren. Dat was vorig seizoen wel anders toen pas op diezelfde speeldag G.V.V.V. haar tweededivisieschap veilig stelde door de 2-1 winst op Rijnsburgse Boys.

Vormdip
G.V.V.V. startte deze competitie meer dan goed, en was zelfs voor de winterstop geruime tijd runner-up achter kampioen Jong AZ. Met die uitstekende resultaten, en een kleine opleving in februari en maart, met driemaal winst op rij, kun je achteraf concluderen dat toen al de basis is gelegd voor de prolongatie. Maar op de een of andere manier kwam er geregeld zand in de motor waardoor deze flink ging haperen en stotteren, en in de laatste duels zelfs helemaal stilviel, door drie nederlagen op rij. Als je vorm van de ploeg dan gaat afmeten aan de resultaten van de laatste tien wedstrijden geeft dat onderstaande ranglijst als resultaat.Hopelijk geen kleurloze nachtkaars
Als G.V.V.V. haar debuut in de Tweede Divisie niet kleurloos wil gaan afsluiten is winst pure noodzaak. Want verlies, en bij uitslagen op de andere velden die in het voordeel uitvallen van concurrenten zoals Barendrecht, VVSB, FC Lienden en T.E.C., maar ook opponent Jong Sparta hoort daarbij, zou er zelfs voor kunnen zorgen dat onze favorieten uit het linkerrijtje kukelen. Daarmee zou de boogde doelstelling die nu nog steeds opgeld doet teniet worden gedaan en zou het seizoen echt als een nachtkaars uitgaan. Sportieve revanche voor de eerder geleden 3-1 nederlaag tegen Jong Sparta moet daarvoor de drijfveer vormen. Maar ook om de ‘kenners’ hun ongelijk toe te dichten, want weinigen hadden het team van John de Wolf vooraf ingeschaald in de bovenste helft van de ranglijst na 34 wedstrijden.
Tevens zou winst uiteraard een mooi cadeau zijn voor de jubilarissen Martin van Eck, die vorige week zijn 200ste wedstrijd speelde in en bij Katwijk, en Taoufik Adnane die tegen Jong Sparta die mijlpaal hoopt te gaan bereiken.

G.V.V.V. – Jong Sparta begint om 18.00 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. E.R. Bijl (Hendrik Ido Ambacht), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. R.H. Langeland en Dhr. J.M. de Smalen. Vierde official is Dhr. J.P.M. Loontjes.