Voorbeschouwing G.V.V.V. – Jong Vitesse [Update]

16 maart 2017

De laatste keer dat G.V.V.V. een beloftenteam trof in deze competitie dateert alweer van 10 december van het vorig jaar. Op de 54ste verjaardag van coach John de Wolf gingen zijn pupillen op Het Kasteel in Rotterdam bij Jong Sparta met 3-1 onderuit en dus kreeg de leidsman niet zijn zo gewenste verjaardagspresentje. Punten behalen tegen de aanstaande profspelers is sowieso een tot nu toe schier onmogelijke opgave gebleken voor onze hoofdmacht. Want in vijf voorgaande duels werd alleen in de thuiswedstrijd tegen Jong FC Twente, via een 0-0 gelijkspel, één puntje gepakt, de overige vier gingen allen teloor.
Het wordt dus hoogtijd dat in die behaalde magere resultaten nu een ommekeer komt, want pas op 22 april, Jong AZ uit, en de allerlaatste competitiewedstrijd, Jong Sparta thuis op 13 mei, komt er een volgende kans.
 
(N.a.v. een mailtje van een zeer opmerkzame lezer moeten we de eerste regel uit deze kop corrigeren. Want na de nederlaag tegen Jong Sparta werd op 28 januari jl. met dezelfde cijfers verloren bij Jong FC Twente, waavan dus hierbij akte)

Vitesse is weer een en al voetbal
Financiële en organisatorische perikelen, en de komst van de Gelredome, kostte een van de oudste clubs van Nederland (opgericht in 1892) bijna de kop aan het begin van deze eeuw. Door hulp van buitenaf kon een faillissement worden voorkomen. In de geschiedenis daarna bevoer Vitesse, mede door diverse eigenaren, zeker geen rustig vaarwater. In 2008 werd er zelfs surseance van betaling aangevraagd, maar ook dat gevaar woei, met hulp van de gemeente Arnhem, over.
Tot grote opluchting van iedereen met een geel-zwart hart zijn dat soort orkaan hoge golven de laatste jaren gaan liggen en naar te behappen proporties teruggekeerd. En dus gaat het bij Vitesse weer over het belangrijkste waarvoor de club ooit in het leven is geroepen, namelijk voetbal.
Het vlaggenschip, onder leiding van Henk Fraser, spreekt een flink woordje mee in de Eredivisie (momenteel vijfde positie) en bereikte zelfs onlangs voor de vierde keer in de lange historie de finale van de KNVB beker, waarop het op 30 april as. gaat spelen in De Kuip tegen AZ.
En onze tegenstander Jong Vitesse, is ook zeer succesvol gebleken in de laatste paar jaar. Een kampioenschap in 2015 in de onderlinge beloften competitie met collegae BVO’s, werd gevolgd door een runner-up positie vorig seizoen. Kampioen Jong FC Utrecht promoveerde daarmee naar de Eerste Divisie, en de jonge Arnhemse voetballers waren de beste t.o.v. de andere drie promovendi, Jong AZ, Jong Sparta en Jong FC Twente en mochten tot hun grote genoegen gaan deelnemen aan de Tweede Divisie, de nieuwe trede op de Nederlandse voetbalpiramide.

Schat aan ervaring
Trainer John Lammers (53) was de architect van dit succes. De voormalig betaald voetballer van o.a. Willem II, VVV Venlo en NAC speelde zelf bijna 500 duels bij de profs, en werd daarna trainer. Via dat beroep bij AGOVV, De Graafschap, Achilles Veen, Willem II, Feyenoord, Excelsior en FC Eindhoven belandde de geboren Tilburger in 2014 in Arnhem.
Zijn assistent dit seizoen behoeft eigenlijk nauwelijks introductie. Want Theo Janssen past moeiteloos in het rijtje Theo Bos, Henk Charly Bosveld, Edward Sturing en John van de Brom die als spelers de titel Mister Vitesse als eerbetoon achter hun naam kregen. Want op een half seizoen Racing Genk, drie jaargangen FC Twente, en een jaar Ajax na, speelde de eigenzinnige gouden linkspoot altijd voor de club uit z’n geboortestad en kwam net als z’n chef tot bijna 500 duels bij de profs.

Het kan nog verkeren
Maar voetbalroem kan snel vergankelijk zijn, of opkomen als krokusjes op een zonovergoten grasveld in de lente. Voorbeelden van beide; Katwijk het ene jaar kampioen in de topklasse, het seizoen daarop degradant. En iets dichterbij in de geschiedenis, John de Wolf zorgde als interim trainer, samen met zijn selectie ervoor dat bij Excelsior Maassluis, een zeker lijkende degradatie werd afgewend. Het seizoen daarop werden de Tricolores, onder leiding van zijn opvolger Jeroen Rijsdijk, topklasse- en landskampioen. Het kan dus verkeren, zowel naar beneden, als omhoog.
Voor Jong Vitesse is dan ook nu nog geen man overboord, maar fatale streep is al wel in het vizier gekomen. Het lijkt er daarom ook op dat trainersduo Lammers en Janssen al hun kunde, kennis en ervaring nog niet heeft weten in te prenten bij hun jongelingen, met o.a. als resultaat vier punten uit de laatste zes ontmoetingen.


Danny de Leeuw, hier in duel met Julian Calor, zorgde in Arnhem voor de eretreffer. Foto: Orange Pictures.

Geluk bij een ongeluk
Pech daarbij, of moet je het onkunde noemen van een zo gepokt en gemazelde betaald voetbal organisatie, is het feit dat Jong Vitesse drie strafpunten kreeg opgelegd voor het opstellen van een niet gerechtigde speler in de thuiswedstrijd tegen Barendrecht. Die puntenaftrek zou wellicht wel eens cruciaal kunnen blijken te zijn.
Maar daar staat dan weer heel veel geluk tegenover, dat die wedstrijd, die in eerste instantie in 4-4 eindigde, moet worden overgespeeld en Jong Vitesse een kans krijgt brake-even te spelen.
Opponent Barendrecht was daar volkomen terecht ‘not amused’ over, want zij moeten nu aanstaande dinsdagavond opnieuw naar sportcentrum Papendal, waar ze dachten al een punt te hebben veroverd. Dit betekent dat spelers eerder vrij moeten nemen van werk of studie, er onderweg moet worden gegeten en er opnieuw kosten moeten worden gemaakt voor de bus.
De wegen van de KNVB zijn soms ondoorgrondelijk en eigenlijk ook gewoon oneerlijk, want de ‘brokkenpiloot’ in deze krijgt nu een nieuwe kans. Een zelfde soort vergrijp van Jong FC Almere City in de Derde Divisie, die dan weliswaar de wedstrijd verloor en daarom niet over gespeeld hoefde te worden, leverde slechts 1 strafpunt op. Welke (voetbal)jurist kan hier een plausibele verklaring voor leveren?

Kwaliteit genoeg, maar geen samenhang
Wie wel een plausibele verklaring heeft voor het mindere presteren van Jong Vitesse is trainer John Lammers. Want afgelopen zaterdag tekende Lex Lammers, sportverslaggever van dagblad De Gelderlander, het onderstaande op na het 0-4 verlies van VVSB

Jong Vitesse gebruikte al 45(*) spelers

Arnhem - Vitesse is blij met de beloften in de Tweede Divisie. Voetbal tegen goedbetaalde amateurs moet hardheid kweken in Arnhem. Talent ontwikkelen. Maar zelfs met sterren als Alexander Büttner, Yuning Zhang en Mukhtar Ali wacht de strijd tegen de degradatie.
 

Het staat er echt, zaterdagavond op sportcentrum Papendal. Jong Vitesse 0, VVSB 4. Ook een stevig opgepimpt beloftenteam van de Arnhemse profclub worstelt in de Tweede Divisie. Kwaliteit genoeg in de Gelderse gelederen, maar passie en vooral samenhang ontbreken nog wel eens. Het is geen wonder. Trainer John Lammers heeft dit seizoen al 45 spelers gebruikt. Jong Vitesse betaalt zo de rekening van een beleidsfout uit de zomer van 2016. Lammers (53) is het seizoen begonnen met een veel te smalle selectie. De keuze om talent uit Onder-19 veelvuldig door te schuiven en spelers uit de eerste selectie terug te laten zakken om de boel te completeren, heeft meer nadelen dan voordelen.
,,We spelen zo vaak in wisselende samenstelling dat automatismen niet te kweken zijn”, stelt Lammers vast. ,,En met een complete groep trainen is ook een uitzondering. Ik ben met twaalf spelers en twee keepers aan dit seizoen begonnen. Maar daar zaten meteen al vier zware blessures bij. Waren er dus acht man beschikbaar. Als dit jaar ons één ding leert, dan is het wel dat het beloftenteam een volwaardige selectie moet hebben. Zestien spelers en twee keepers. Iedereen fit. Dan is dat schuiven met spelers van onder en boven ook niet zo noodzakelijk.”
In Arnhem zijn de ambities voor het beloftenteam inmiddels flink bijgesteld. Een rol in de top is ingeruild voor een missie van overleven. ,,Handhaven is al knap genoeg”, zegt Lammers. ,,Talent is er wel, vastigheid niet. En dat zie je bij de andere clubs juist wel. Daar is sprake van een vaste kern. Een ingespeeld elftal. Het verklaart onze wisselvalligheid.”
Lammers is ook streng. Spelers uit de eerste selectie moeten meer brengen. ,,Zij moeten de druk bij Henk Fraser (trainer, LL) verhogen. Dan hoor ik supporters vragen waarom sommigen nauwelijks speeltijd krijgen in de Eredivisie. Nou, de reden ligt dus bij Jong Vitesse. Je moet presteren in het eerste én het tweede team. Zo simpel is het.” Het duel met VVSB levert de nodige frustraties op bij Lammers. Jong Vitesse valt graag aan, maar verwaarloost de verdediging. De club uit Noordwijkerhout profiteert met treffers van Tomas Tavilla, Maikey Parami, Tommy Bekooij en Tim de Rijk. Tot overmaat van ramp loopt Yuning Zhang tegen twee gele kaarten, en dus rood, aan. De Chinees staat model voor de sores. Hij mist vorm, gevoel en ritme en dat uit zich in frustraties. ,,Het is uithuilen en opnieuw
beginnen”, zegt Lammers. Woensdag staat TEC op de rol. De club uit Tiel is een concurrent in de totaal onverwachte strijd tegen degradatie

* Opm. webredactie
Volgens onze statistiek gebruikte Jong Vitesse zelfs al 49 spelers, tegen Jong FC Twente 42, Jong AZ 38 en Jong Sparta 36. Daarmee zijn de Arnhemmers dus ruim koploper v.w.b. de talententeams, en we kunnen u verzekeren dat geen enkele andere voormalig zondag- of zaterdag vereniging daar maar in de verste verte bij in de buurt komen.
Deze gegevens zijn afkomstig van de karakteristieken van de website Voetbal Op Zaterdag. Ietwat verzachtende omstandigheden voor Jong Vitesse zijn dat 11 spelers pas één wedstrijd speelde, waarvan 8 stuks zelfs één helft, of nog minder.
Van de maximaal te behalen speeltijd van 2160 minuten uit 24 duels is Thomas Oude Kotte met 2070 uit 23 duels de koploper. Hij wordt gevolgd door Mohammed Osman (1710 uit 19), Lassana Faye (1552 uit 18), Julian Calor (1532 uit 20) en Julian Lelieveld (1503 uit 17).


Aanvoerder Roy Terschegget miste op Papendal een dot van een kans, maar miste nog geen enkele speelminuut in de Tweede Divisie. Foto: Orange Pictures.

Vergelijking
En om dan toch maar even een vergelijking te maken tussen de twee kemphanen hebben we ook bij gastheer G.V.V.V. maar eens even zo’n lijstje gedistilleerd uit ons competitie verwerking programma.
Trainer John de Wolf deed tot en met de wedstrijd tegen De Treffers een beroep op 19 spelers uit zijn keurkorps wat nu in totaal uit 24 namen bestaat. Eigenlijk eentje minder, omdat Simon Brouwer al vanaf de eerste competitie wedstrijd geblesseerd is, en met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk ook dit seizoen niet meer in actie komt. Als je dan ook nog weet dat Joey Steenbergen pas 1 minuut in actie is gekomen, en Paddy John, die G.V.V.V. alweer verlaten heeft, 14 minuten, mag je kort door de bocht zeggen dat 17 spelers hebben gezorgd voor de huidige resultaten. Dat is minder dan de helft, als we bij Jong Vitesse de 11 ‘eenmalige’, buiten beschouwing laten.
Van de maximaal te behalen speeltijd van 2250 minuten uit 25 duels zijn doelman Johan Jansen en aanvoerder Roy Terschegget de twee spelers die nog geen minuut misten. Robin Mulder met 2207 uit 25, Taoufik Adnane 2203 uit 25 en Rodny Hofman 2196 uit 25 vervolmaken de top vijf. Behoudens de in de winterstop gekomen Soufiane Laghmouchi en Jamarro Diks, en uiteraard Steenbergen en John, neemt Mourad Marbouh met 314 minuten uit elf duels de laatste plaats in.
De voor- en nadelen bij vissen uit een groot meer (Jong Vitesse), of datzelfde uit een klein tuinvijvertje (G.V.V.V.) zijn evident

Sportieve revanche
Je mag hopen en verwachten dat G.V.V.V. zich zaterdag niet zo gemakkelijk naar de slachtbank zal laten leiden zoals dat geschiedde op sportpark Zuid in Groesbeek. Want hoewel De Treffers voortreffelijk speelden, waren de blauwen geen schim van zichzelf en droop de apathie er vanaf. Natuurlijk dat kan gebeuren zo’n off-day, niets menselijks is onze selectie vreemd. Maar alle ‘lijdende voorwerpen’ zelf zullen ongetwijfeld aan de supporters willen bewijzen dat zoiets een incident is en daar rekenen de aanhangers ook op. Verliezen is vervelend, maar als alles uit de kast is gehaald om dat te voorkomen en je tegenstander gewoon beter is, is dat veel makkelijker te accepteren.
Daarnaast zal ons keurkorps ook gebrand zijn om het 4-1 verlies in de heenwedstrijd recht te zetten. Toen was er zeker geen sprake een apathisch optreden, maar was de ploeg van John Lammers gewoon net een maatje te groot door snel te schakelen en de geboden ruimte optimaal te benutten. Door o.a. gemiste 100% kansen voor Robin Mulder, Roy Terschegget en het falen van Frank Tervoert vanaf de elfmeterstip was G.V.V.V. toen zeker niet kansloos, al viel er op de nederlaag niet zo heel veel af dingen, die gezien de spelverhouding wellicht wel iets te hoog uitviel.
Al met al hopen we dus op een eerste winst tegen een jonge BVO.   

Deze wedstrijd begint om 14.30 uur en staat onder leiding van Dhr. W.H. Bronsvoort uit Deventer. Zijn assistenten zijn Dhr. J. Jongenotter en Dhr. M. van Essen. De vierde official is Dhr. W.M. Kieft.

Let op!!!
In deze voorbeschouwing is geen rekening gehouden met de resultaten van de inhaalwedstrijden van vanavond, Jong Vitesse – TEC en VVSB – G.V.V.V.