Voorbeschouwing G.V.V.V. – Kozakken Boys

1 maart 2017

Na de dubbele afgelasting van de uitwedstrijd tegen VVSB, eenmaal vanwege de sneeuwval, en code oranje bij de doordeweeks ingeplande inhaalronde, staat er komende zaterdag dus een derde thuisduel op rij te wachten. Na het onbekende UNA, en voordien streekgenoot FC Lienden, waartegen ook alleen maar hoofdzakelijk vriendschappelijke potjes waren gespeeld, komt nu een oude bekende het sportpark Panhuis met een bezoek vereren. Sterker nog, Kozakken Boys is, na Spakenburg, van de zeven ingestroomde zaterdagclubs in deze Tweede Divisie de tegenstander waarin in het verleden veruit de meeste voetbalrobbertjes tegen zijn uitgevochten en mede daarom is het predicaat klassieker van toepassing.

Gouden klassieker

In de (voetbal)sport wordt met klassieker meestal een wedstrijd bedoeld met een lange geschiedenis en grote uitstraling. Maar met de komst van de Tweede Divisie dit seizoen, waarin dus een menging heeft plaatsgevonden tussen zondag- en zaterdagamateurclubs en talententeams van de diverse BVO’s, zijn deze als zodanig bestempelde duels zeer beperkt in aantal, dit omdat de verschillende ‘bloedgroepen’ elkaar in het verleden zelden of nooit troffen.
Maar met G.V.V.V. versus Kozakken Boys staan komende zaterdag twee teams van dezelfde ‘bloedgroep’, d.w.z. voormalig zaterdagverenigingen, tegenover elkaar op het sportpark Panhuis, die wel ruimschoots voldoen aan de definitie van een klassieker.
Want gerekend vanaf 1963, toen de tweede klasse het hoogste zaterdagamateur platform was, t/m het heden streden G.V.V.V. en Kozakken Boys – incl. de strijd om het zaterdagkampioenschap in 1985 - al 49x eerder tegen elkaar, hetzij in Werkendam of in Veenendaal. Met deze wetenschap krijgt dit duel dan eigenlijk nog een gouden randje, want het wordt dus het vijftigste onderlinge treffen en dat is wellicht ook de reden dat FOX Sports deze wedstrijd heeft uitgekozen als wedstrijd van de week en dus live televisieverslag zal doen. Vandaar ook het gewijzigde aanvangstijdstip van 15.30 uur.

Traditierijke grootmachten
Zonder overdrijving, borstklopperij of extra veren op de hoed mogen we gerust stellen dat de zowel de gasten als de gastheren tot de traditierijke grootmachten van het zaterdagvoetbal behoren. Want in de laatste vijf decennia speelden Kozakken Boys en G.V.V.V. bijna altijd op het hoogste amateurniveau. En als er eens een stapje teruggedaan moest worden, of een trede hoger niet direct kon worden bereikt, duurde het nooit lang voordat die omissie werd hersteld.
Van de huidige amateur deelnemers aan de Tweede Divisie zijn er maar twee verenigingen die in bovengenoemde tijdsperiode altijd vertegenwoordigd waren op het hoogste platform, t.w. Spakenburg en De Treffers. Maar in hun kielzog volgen direct, AFC van de voormalig zondagclubs, en Kozakken Boys en G.V.V.V. bij de zaterdagamateurs.
Alle overige, uiteraard zeer gerespecteerde concurrenten, kunnen niet bogen op zo’n langdurig verblijf in de hoogste regionen van de amateurs. Dit wordt duidelijk als je kijkt naar de top 10 van de ranglijst aller tijden van de zaterdag hoofdklasse opgemaakt in 2010. Daarin komen HHC, Barendrecht, Katwijk en Excelsior M. niet voor. Buiten De Treffers en AFC, respectievelijk de nummers 1 en 2, zijn de overige vijf zondag instromers helemaal relatieve nieuwkomers, met UNA als beste op plaats 49, in het equivalent bij de zondagclubs.Geen namen en rugnummers, maar cijfers
Maar je kunt nog zo traditierijk zijn, prestaties zullen er geleverd moeten blijven worden om het verworven terrein niet prijs te geven. Zowel Kozakken Boys en G.V.V.V. voldeden en voldoen daaraan, want eenmaal gearriveerd in de topklasse speelden beide een geduchtig woordje mee. Onze gasten bekroonden dat in seizoen ’14-’15 met een kampioenstitel en onze eigen blauwen waren de jaargang daarvoor er erg dichtbij. Maar helaas ging het beslissingsduel tegen Spakenburg in Volendam teloor.
Met vijf seizoenen G.V.V.V. in de topklasse en Kozakken Boys eentje minder, en daarin geboekte resultaten, hebben beide clubs zich genesteld in de top 10 van de vorig seizoen ook afgesloten ranglijst aller tijden van die klasse. Zowel de thuisploeg als de gasten, zijn van de later ingestroomde teams de best presterende.
De pupillen van coach Danny Buijs verdienen zelfs nog een extra groot compliment, want als je kijkt naar het gemiddelde aantal behaalde punten hoeven ze alleen Spakenburg maar voor te laten gaan. ‘Onze jongens’ vallen daarin net buiten de top drie, maar als je puur naar de huidige tweede divisionisten kijkt, is die derde plek wel hun deel.
Hiermee is nog maar eens aangetoond dat de kwalificatie grootmachten geen grootspraak is, maar op feiten berust, waarbij onderstaande tabellen dat cijfermatig weergeven. Om helemaal compleet te zijn ziet u ook nog de top 10 van de eindstand van de zondagverenigingen.


 

Verleden
Terugkijkend in de geschiedenis van deze klassieker zien we dat de balans licht in het voordeel van de thuisploeg doorslaat met in totaal 21x winst, 11x gelijk en 17x verlies. Puur naar de thuiswedstrijden gekeken is de verhouding 11x winst, 4x gelijk en 9x verlies.
Maar als we de wedstrijden in de topklasse in ogenschouw nemen van de afgelopen vier seizoenen dan staat Kozakken Boys er stuk beter voor. Er was daarin 4x winst en 2x een gelijkspel voor de Werkendammers. G.V.V.V. won de overige twee duels. De uit- en thuisbalans is daarin exact in evenwicht.
Aangekomen in de Tweede Divisie drukte de ploeg van John de Wolf in de heenwedstrijd op 19 november jl. de balans alvast in naar haar voordeel. Met een eigen goal van Bart Hulsbos – kans op herhaling daarvan is nihil omdat Hulsbos nog steeds geblesseerd moet toekijken – al vroeg in de wedstrijd leken de Veenendalers een moeilijke middag tegemoet te gaan. Maar Patrick Heesakkers voor rust, en Rodny Hofman net erna, bogen de achterstand om naar 1-2. Met een nieuwe tegenvaller een klein kwartier voor het einde, in de vorm van een rode kaart voor Danny de Leeuw die na een blessure z’n rentree maakte en pas vier minuten in het veld stond, stond G.V.V.V. een zware klus te wachten om de voorsprong in stand te houden. Middels een bevrijdende treffer van de Veense topscorer Robin Mulder (10 treffers tot nu toe) vijf minuten voor tijd leek het pleit beslecht. Maar met de aansluitingstreffer van Quentin Jakoba 180 tellen later werd het toch nog even billenknijpen voor de bezoekers. Uiteindelijk werd 2-3 winst toch over streep getrokken en gingen de drie punten mee in de tas naar Veenendaal.

Reputatie
Deze nederlaag vormde bijna de opmaat voor Buijs-brigade voor een mindere periode. Er werd daarna nog wel zeer spectaculair gewonnen van Spakenburg (4-3), maar de volgende vijf duels leverden vier nederlagen en eenmaal een gelijkspel op. Dit alles had tot gevolg dat de Kozakken haar plaats in de subtop verspeelde. Die werd vanaf eind januari tot op heden weer terug veroverd door drie winstpartijen en een draw, waarmee de Werkendammers dus een ongeslagen serie van vier duels hebben neergezet tegen zeker niet de minste tegenstanders zoals b.v. Katwijk en De Treffers. Daarmee maken zij dus weer hun reputatie waar, want vooraf werden de Brabanders door de experts zeker gerekend tot een van de kanshebbers om hoog te eindigen in deze eerste editie van de Tweede Divisie.


Op 5 december 2015 was Kozakken Boys voor het laatst op bezoek op het Panhuis. Johan Jansen stopte weliswaar een strafschop van Sherwin Grot (19), maar dat was niet voldoende voor de winst. Olivier Pilon had de score geopend, maar Toby Mulder en alsnog voormalig G.V.V.V.-er Sherwin Gort bezorgden de bezoekers de 1-2 winst. Foto: Dick Gijsbertsen.

Zelfvertrouwen
De winst van G.V.V.V. op Kozakken Boys, na de twee nederlagen in eigen huis tegen AFC en Jong AZ, werkte helaas niet bevrijdend voor captain Terschegget c.s. Sterker nog, een week later kregen ze een zeperd te verwerken in Tiel en was de thuisploeg TEC met 4-2 te sterk. Met de 1-0 winst op Katwijk werd daarna het tij ietwat gekeerd. Maar daarna volgde G.V.V.V. het verkeerde spoor, want net als de Werkendammers, behaalden de blauwen uit vijf wedstrijden slechts een mager puntje en kukelden daarmee ook uit de subtop.
Herstel volgde gelukkig want in de laatste twee wedstrijden op het eigen Panhuis werden eerst FC Lienden en daarna UNA op een overtuigende manier aan de zegekar gebonden. Tussen die twee competitieduels door werd ook Jong NEC in een oefenduel met 2-1 verslagen, al was dat gezien het spelbeeld niet helemaal terecht, maar 3x winst op rij zal ongetwijfeld het zelfvertrouwen een aardige boost hebben gegeven.

The best of the rest
Mathematisch gezien zouden de beide kemphanen nog aanspraak kunnen maken op de titel, maar evengoed kun je zoiets beweren de andere richting op, naar p/d plaatsen of zelfs directe degradatie. Maar in de voetbalpraktijk is die bewering gelijk aan een loos beukennootje. Koploper Jong AZ kan met 17 punten voorsprong, en ook nog eens een wedstrijd minder gespeeld dan de drie directe achtervolgers, waaronder Kozakken Boys, het eerste kampioenschap in deze klasse nauwelijks nog mislopen. Naar onderen toe is het verschil met de directe degradatie plaatsen, ondanks weliswaar een niet aantal evenredig gespeelde wedstrijden, circa net zo groot. En daarom mogen zowel Kozakken Boys als G.V.V.V. zich wat dat betreft redelijk veilig wanen.
Het wordt zoals de beide trainers al eerder in de media lieten weten een strijd om ‘the best of the rest’ te worden in het nog ruim resterende kwart van deze competitie.
Beide teams zijn dus gebrand op een overwinning om daaraan te kunnen voldoen, en daarom mogen we dan ook een enerverende gouden klassieker verwachten. Sowieso staat G.V.V.V. versus Kozakken Boys of vice versa, bijna altijd garant voor voetbalspektakel.

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. D. Serik uit Deventer. Hij zij langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. B.M. Vervoorn en Dhr. P. van der Zwan. Vierde official is Dhr. W.M. Kieft.