Voorbeschouwing G.V.V.V. – Magreb ‘90

8 januari 2017

Na de in- en uitspanningen in het trainingskamp, die gepaard gingen onder het genot van een zomers winterzonnetje in het Spaanse Marbella, zal de terugkeer van ‘onze mannen’ vandaag wellicht geen onverdeeld genoegen zijn. Want met het EK-schaatsen op TV, en de weliswaar weg dooiende sneeuw en ijzel, heeft koning winter ons land toch een beetje in haar greep en zal het verschil in temperatuur en de grijze luchten t.o.v. een blauwe hemel, toch wel koud op het dak vallen van de A-selectie, staf en begeleiding.

Orde van de dag
Maar goed aan alle leuke dingen komt een eind en op enig moment moet er toch weer worden over gegaan tot de orde van de dag. Die wetmatigheid gaat dus ook op voor de pupillen van trainer John de Wolf. Maar met een oefen overwinning tegen ASWH op zak, en ook nog eens de titel van sportploeg van het jaar van de gemeente Veenendaal, zal dat hopelijk geen zware opgave worden in de aanloop naar de hervatting van de competitie in de Tweede Divisie. Die ijs en weder dienende, komende zaterdag gaat plaatsvinden op sportpark De Bongerd in Barendrecht waar de gelijknamige voetbalclub gastheer zal zijn voor aanvoerder Roy Terschegget c.s. Om daar goed beslagen ten ijs te komen heeft de technische staf een oefenwedstrijd ingelast tegen derdedivisionist Magreb ’90, die aanstaande dinsdagavond 10 januari op de rol staat.

Als een raket …
Deze tegenstander is een nog jonge club zoals het jaartal (vorige eeuw) achter de naamgeving duidelijk maakt en heeft haar domicilie op sportpark Papendorp in Utrecht. Magreb ‘90 kende de laatste jaren een groeispurt van heb ik jou daar.
Vanaf de oprichting nog spelend in zondag vijfde en zesde klasse, kwamen daar in 2008 de sportieve ambities omhoog drijven om het hogerop in de voetbalpiramide te gaan zoeken. En als je A zegt, moet je ook B zeggen. Nu, dat deden ze bij Magreb volop. Er volgden zes promoties in zeven seizoenen tijd, waarvan vijf via een kampioenschap, en één langs de omleidingsroute van de nacompetitie.
Dit alles zorgde ervoor dat Magreb ’90 vorig seizoen debuteerde op het hoogste zondag amateurniveau, de toenmalige topklasse. Opnieuw een stap omhoog maken, naar de nieuw in te stellen Tweede Divisie, bleek een brug te ver. Met de nodige moeite handhaafde de Domstedelingen zich en komen daarom nu uit in de Derde Divisie. Niettemin mogen we stellen dat de raketachtige opmars een uitermate knappe prestatie was voor de club die zich presenteert als de trots van de Marokkaanse gemeenschap in Utrecht. En met zo’n groei en bloei is die trots dan ook terecht.

Groeistuipen
Maar die enorme groeispurt leverde ook de nodige groeistuipen op die haar tol eisten. Dat kwam vorig seizoen tot uiting toen voorzitter en grote roerganger Najim el H. in Turkije in het gevang belandde en daar nog steeds vastzit, voor zover we weten. Ook vertrok trainer Alami Ahannach nog voor het einde van het seizoen, en in zijn kielzog gaf een flink gedeelte van de selectie er de brui aan om in ’16-’17 nog voor de club te blijven spelen.
Met een nieuw bestuur werden alle zeilen bijgezet om toch een volwaardige selectie samen te stellen en een nieuwe trainer te vinden voor dit seizoen. Dit alles lukte, Aart-Jan van Boxel werd de nieuwe leidsman en met een kleine 30 man in de selectie zou er dus met een schone lei begonnen kunnen worden aan het avontuur in de Derde Divisie. Maar Van Boxel vertrok al na vier wedstrijden omdat hij niet de vrije hand kreeg en iedereen zich bemoeide met zijn beleid. Ook de opvolgers respectievelijk, Zephnad Wattimury en Mo el Abdellaoui waren een kort trainersleven beschoren. Want vorige week besloten de leden dat El Abdellaoui met in zijn kielzog voorzitter Tahar Boulaid hun taken neer moesten leggen en dat Van Boxel het weer voor het zeggen kreeg. Zijn terugkeer zorgde er ook voor dat vier spelers, die daarvoor de pijp aan Maarten hadden gegeven vanwege alle chaos en betalingsachterstanden, weer bereid werden gevonden om de clubkleuren te gaan verdedigen.
Hopelijk is voor Magreb ’90 hiermee een eind gekomen aan de chaos, of zo u wilt, soap, want dat zal zeer hard nodig zijn op het geschonden blazoen op te poetsen, en nog belangrijker waarschijnlijk, om het derdedivisieschap veilig te stellen, want daarin zijn de Utrechters met 13 punten uit 18 wedstrijden voorlopig rode lantaarndrager.

Summiere betrekkingen
Er zijn tussen zondagclub Magreb ’90 en G.V.V.V. als zaterdagvereniging in het verleden zeer summiere betrekkingen geweest. Competitie ontmoetingen waren daarmee sowieso niet aan de orde, en ook onderlinge bekerwedstrijden kwamen nog nooit uit een loting tevoorschijn in district West I, of de KNVB beker. Die districtsbeker was trouwens vorig seizoen, waarin G.V.V.V. reeds in de eerste ronde werd uitgeschakeld door HSV Zuidvogels, wel een mooie troostprijs voor Magreb ’90 na de zeer moeizaam verlopen competitie. Want op 21 mei ’15 werd Swift in de finale, op het terrein van Argon in Mijdrecht, na verlenging met 3-2 verslagen.    
Nee, de tot nu toe enige ontmoeting in de geschiedenisboeken van de beide verenigingen vinden we terug op 25 november 2014, toen Magreb ook op bezoek kwam in Veenendaal. Voor de pauze waren Sherwin Grot (nu IJsselmeervogels) en Simon Brouwer trefzeker voor de gastheren. Na de thee werd er door de beide kemphanen niet meer gescoord en derhalve staat er een 2-0 uitslag in de boeken.
Op spelersgebied zijn er twee uitwisselingen geweest. Karim Elkaddouri vertrok na één seizoen G.V.V.V. in 2013 naar Magreb ’90, maakte daar twee kampioenschappen mee, ging daarna spelen bij NVC in Naarden om dit seizoen terug te keren naar waar het voor hem allemaal begon, namelijk CJVV in Amersfoort. Andersom kwam Ismail Ouaddouh in 2014 van de Utrechters naar Veenendaal. Helaas liep die samenwerking tussen speler en club in maart het jaar daarop spaak en keerde hij aan het begin van seizoen ’15-’16 terug op sportpark Papendorp. Dat verblijf bleef ook beperkt tot een seizoen, want net als vele andere spelers vertrok Ouaddouh. De getructe vleugelspits komt nu uit voor Sportlust ’46 in Woerden.

Met een zo goed als fitte selectie die allen, op Bart Hulsbos na, speelminuten hebben gemaakt in de oefenwedstrijd tegen ASWH en waarbij alleen de geblesseerd uitgevallen Wouter Bonke wellicht een vraagteken zal zijn, zal de ploeg van John de Wolf gaan proberen om de mooi opgebouwde serie oefenwedstrijden – 11 gespeeld, 9xwinst, 1x gelijk en 1x verlies – een positief vervolg te geven. En tevens daarmee een goede start te maken in de aanloop naar de hervatting van de competitie na de winterstop.

De aanvangstijd van G.V.V.V. versus Magreb ’90 is 20.00 uur.