Voorbeschouwing G.V.V.V. – Spakenburg

30 maart 2017

Een ‘blauw onderonsje’ met een platina rand

Een kleine maand geleden ontving G.V.V.V. Kozakken Boys, dat was een zogenaamde gouden klassieker. Want dat was het 50ste treffen tussen beide voetbal grootmachten. Maar je hebt altijd baas boven baas, en dat gezegde gaat op voor de wedstrijd die as. zaterdag op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis gaat plaatsvinden. Daarin ontvangt de ploeg van coach De Wolf namelijk de blauwen van sportpark De Westmaat, ofwel Spakenburg. Dit treffen is de 75ste editie op het hoogste amateurniveau tussen de blauw gehemde ploegen uit Veenendaal en Spakenburg en daarom mag gesproken worden van een platina klassieker.

Agenda

Tevens is dit voorlopig de laatste thuiswedstrijd voor G.V.V.V. want na dit ‘blauwe onderonsje’ volgen er twee uitwedstrijden tegen respectievelijk AFC volgende week zaterdag, en de aanstaande kampioen Jong AZ op 22 april. In het paasweekeinde, 15 en 17 april, staat er een dubbel inhaalprogramma op de rol, maar omdat onze hoofdmacht volledig in de pas loopt betekent dat een vrije zaterdag voor aanvoerder Roy Terschegget c.s.
Daarom staat op 29 april pas weer de volgende wedstrijd op het eigen Panhuis geprogrammeerd, dan komt namelijk TEC op bezoek. En om dan maar even helemaal volledig te zijn, 6 mei moet er een bezoek worden gebracht aan Katwijk, en deze allereerste competitiejaargang van de Tweede Divisie wordt afgesloten op 13 mei, wanneer Jong Sparta op bezoek komt in Veenendaal.    

Doemscenario

Dat het ons geliefde voetbalspelletje bij tijd en wijle totaal onvoorspelbaar is, is een open deur intrappen, maar dat geeft het juist ook haar charme. Want wie had verwacht dat Leicester City vorig seizoen in de Premier League kampioen zou worden? Niemand toch? En welke Nederlander gaf afgelopen zaterdag vooraf nog geen kwartje voor het Oranje elftal op bezoek in Sofia. Niemand toch? Iedereen rekende op winst! En toch werd het een sof in Sofia voor Nederlands beste spelers. Wat logischerwijs heel veel stof deed opwaaien bij kenners en leken, trainer Danny Blind de kop koste, en de lijdende voorwerpen wagonladingen vol kritiek opleverde. Maar wat op het allerhoogste niveau gebeurt, spiegelt zich ook af in de lagere echelons.
Want er zullen bij de start van dit allereerste seizoen Tweede Divisie zeer weinig tot geen voetbalkenners zijn geweest die hadden durven beweren dat Spakenburg, op zeven wedstrijden voor het einde, op een p/d-plek zou staan. En ook al ben je geen expert, maar een gewone volger en/of supporter van Spakenburg, en/of van de concurrenten in deze klasse, dan was het zeer onwaarschijnlijk dat zo’n prognose over iemands lippen was gekomen. Toch is zo’n doemscenario realiteit geworden, hoe onwaarschijnlijk en onverklaarbaar dat ook is.


Olivier Pilon (17) vorig seizoen in Veenendaalse dienst 15x trefzeker en topscorer, waarvan 1 in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Spakenburg die hij op deze foto zojuist heeft gemaakt, is ook in Spakenburg een meer dan prima goaltjesdief. Twaalf doelpunten heeft hij in 24 duels gemaakt. Wel opvallend dat dit 10x geschiedde op sportpark De Westmaat en pas 2x op vreemde bodem. Hopelijk blijft dat na zaterdag ook zo, daarna gunnen wij de sympathieke Amersfoorter uiteraard meer treffers.
 

Geen rendement
Spakenburg is de nummer drie uit 40 seizoenen eerste- en hoofklasse, de overall allerbeste ploeg uit 6 jaargangen topklasse, en in Nederland een van de heel weinige voetbalvereniging die sinds zij uitkwamen op het hoogste amateurniveau nog nooit een stapje terug hebben moeten doen, en er ook altijd direct bij waren als de voetbalpiramide weer een nieuwe trede kreeg. Kortom Spakenburg is een grootmacht onder de grootmachten in het zaterdagvoetbal.
Daarom is het ook zo onbegrijpelijk dat de tweevoudig kampioen van de topklasse, en een zelfde aantal runner-up posities zover is teruggevallen dit seizoen.
Met een zeer brede selectie, ook nog eens voorzien van een karrevracht aan spelers van naam en faam, kon vorig seizoen dan wel geen rol van betekenis worden gespeeld om de topposities, maar de zesde plek was ruim voldoende voor de promotie. Een flinke kwaliteitsinjectie met o.a. Dua en Holder van FC Lienden, Ties van HHC, Vreekamp van FC Utrecht, Ahrens van DVS ’33 en ‘onze topscorer’ Olivier Pilon, dit alles onder leiding van de nieuw aangestelde succestrainer Hans van de Haar, die met FC Lienden tweemaal achter elkaar de titel pakte, zou voldoende moeten zijn voor een nieuwe rol van betekenis.
Maar al deze maatregelen en investeringen leverden geen rendement op daarom werden de hooggespannen verwachtingen niet waargemaakt.

Schokeffect blijft uit
Een negende plek in de winterstop en het moeizaam samengaan tussen trainer Van de Haar en zijn selectie waren aanleiding voor het congé van de inwoner van Amersfoort. Tevens werd de als  stoorzender aangewezen spits Danny van der Meiracker op non-actief gezet, die dus tijdens het winterse transferwindow emplooi vond bij FC Lienden.
Assistent-trainer Arnold Klein volgde Van de Haar op, met even later de ervaren Tijs Schipper, die Spakenburg eerder onder zijn hoede had, als klankbord. Het trainersduo kreeg in de winterstop ook nog vier nieuwe spelers in de schoot geworpen, die ook nog eens niet van het minste allooi waren. Want zowel André Krul, Thijs Hendriks, Kelvin Maynard als Christian Supusepa speelden voor hun komst naar sportpark De Westmaat een flink aantal jaren betaald voetbal.
Maar het schokeffect van de trainerswisseling, en de nieuwe spelersinvesteringen, bleken het tij niet te kunnen keren. Sterker, uit de gespeelde 9 duels dit jaar werden slechts 6 punten gepakt (1x winst en 3x gelijk), en daardoor is Spakenburg nu afgegleden naar de nacompetitie plaats.

Geen wonderdokter
Voor de bobo’s van Spakenburg was dat de reden dat Arnold Klein vorige week weer een stapje terug moest doen, van hoofdcoach naar assistent, Tijs Schipper bedankt werd voor bewezen diensten, en Joop Gall voorlopig als interim trainer tot het einde van het seizoen werd aangetrokken. De 53-jarige oud-prof speelde bijna 400 wedstrijden in het betaalde voetbal voor Veendam, FC Groningen en Heerenveen en werd daarna hoofdtrainer bij oude liefde Veendam, FC Emmen en Go Ahead Eagles. Een trainersavontuur in 2016 in Oekraïne eindigde in januari jl. in ontslag aldaar, en dus had Gall zijn handen vrij om Spakenburg uit de brand te gaan helpen.
Gall’s debuut afgelopen zaterdag in Amsterdam bij AFC werd geen direct succes voor hem, want Spakenburg verloor met 2-1. Dat mocht ook niet worden verwacht was zijn commentaar na afloop. “Ik ben geen wonderdokter, die een team zonder zelfvertrouwen maar even in een handomdraai flitsend kan laten spelen. Nee, ik ga in de nog komende zeven duels een poging wagen om mijn passie voor het spelletje over te brengen op deze spelers om daarmee te proberen aan de degradatiedans te ontsnappen.”  

Buuguh
Voormalig technisch manager van Spakenburg, maar vooral bekend in die functie van zijn club Sparta Nijkerk, Harry Hamstra, verwoordde het in zijn column in het AD van afgelopen maandag zo:
Hopelijk krijgt Joop Gall de zaak weer aan het draaien. Spakenburg moet niet degraderen. Dat gun ik de club en supporters niet. Mocht het onverhoopt toch gebeuren, dan is er veel verdriet te verdrinken. Dan wordt het druk bij Gall & Gall in Bunschoten-Spakenburg.
Het tegenovergestelde kan ook worden beweerd. Als het er in Spakenburg op aan komt, hetzij veilig spelen, promotie bewerkstelligen, direct kampioen worden, of via nacompetitie, dan is het woord buuguh (Spakenburgs dialect) niet van de lucht als aansporing voor hun favorieten. De spelers en staf worden er mee geïndoctrineerd. Het staat voor zoiets als: tot aan het gaatje gaan en er zelfs overheen. En daarin heeft Spakenburg in het verleden al bewezen, een meester te zijn. G.V.V.V. kan daarover meespreken, alleen het woord Volendam zegt al genoeg.
En als dat buuguh na 34 duels resultaat heeft opgeleverd met klassenbehoud, dan zou die drankwinkel wel eens kunnen worden omgedoopt tot Gall & Gall & Gall, want feestvreugde moet ook gevierd worden met het zuupen van een piltsie.       

Second best
Bij G.V.V.V. waren er minder hooggespannen verwachtingen. Handhaven vond John de Wolf een veel te gemakkelijke en softe opdracht, een plaats in de bovenste helft van de ranglijst zou de doelstelling moeten zijn. En met een beetje meeval gedurende de competitie zou een plek in de buurt van de vijfde positie een prima debuut zijn, zo debiteerde de coach zijn prognose.
En zie, ondanks het wisselvallige presteren in het laatste kwartet wedstrijden, staan aanvoerder Terschegget c.s. op plek twee. Die is wel iets vertekend omdat De Treffers en VVSB er qua verliespunten beter voor staan, maar binnen is voor, en zij moeten eerst nog maar zien de inhaalwedstrijden winnend af te sluiten. Daarnaast liggen Katwijk, Kozakken Boys en Excelsior Maassluis ook nog op de loer om ‘second best’ te worden achter de voor 99,9% aanstaande kampioen Jong AZ. Daarom mag verwacht worden dat G.V.V.V. haar huidige stek met hand en tand gaat verdedigen in dit 75ste ‘blauwe onderonsje’. Maar met een tegenstander waarbij het water tot aan de lippen staat, en die zoals hierboven beschreven vast en zeker zullen gaan buuguh, zal dat zeker 100% concentratie en inzet vragen om deze klassieker tot een goed einde te kunnen brengen.


Op 12 maart vorig jaar maakte Simon Brouwer na lang knieblessureleed zijn rentree in de wedstrijd tegen Spakenburg. Met twee goals was hij in de laatste wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys zeer belangrijk voor de promotie naar de Tweede Divisie. Helaas sloeg het noodlot opnieuw toe voor Simon in de voorbereiding hierop, de kniebanden raakten opnieuw ernstig beschadigd. Maar het gaat nu gelukkig crescendo met de voormalig aanvoerder zo vertelde hij afgelopen zaterdag. De eerste voorzichtige stappen op het trainingsveld zijn weer gemaakt en het vizier staat 100% gericht op het komende seizoen.

Staan de sterren goed?
Hoewel G.V.V.V. overall in de voorgaande 74 duels tegen Spakenburg niet kan bogen op een florissante uitslagenlijst – 21x winst, 16x gelijk en 37x verlies – zijn er daarin toch lichtpuntjes te ontdekken. Want in vijf seizoenen topklasse, werd er 7x gewonnen, 1x gelijkgespeeld en 2x verloren. En ook bij het eerste treffen in deze Tweede Divisie, op 29 oktober van het vorig jaar, trokken de Veense blauwen op De Westmaat aan het langste eind, door een laat doelpunt van Caifano Latupeirissa (0-1).
Daar staat dan wel weer tegenover dat de allerbelangrijkste wedstrijd, namelijk het beslissingsduel om de titel in ’13-’14 in en bij Volendam, met 2-1 een prooi was voor Spakenburg. Vandaar ook dat dit nu het 75ste duel wordt, want normaliter zou er een even getal moeten staan.
Wat ook in voordeel van de gastheren spreekt is het feit dat Spakenburg tot nu toe haar enige uitduel won op 13 augustus jl. Het werd toen 3-5 bij en in Barendrecht, en dat was de competitie ouverture. Daarna volgden buitenshuis nog 4 gelijke spelen, en maar liefst 8 nederlagen. Dat leverde een magere 7 punten op, terwijl in eigen huis er 22 werden gepakt.
Voor G.V.V.V. is die balans 27 punten uit 14 duels thuis, tegen 18 uit eenzelfde aantal op vreemde bodem.
Deze feiten, en de stand op de ranglijst, zou voor de neutrale toeschouwer een gegeven kunnen zijn om Veenendaalse blauwhemden tot favoriet te bestempelen, maar de fans van beide kemphanen weten dat dit niet het simpele sommetje van 1+1=2 is.
Nee, de eerder in deze voorbeschouwing gemaakte opmerking dat voetbal soms totaal onvoorspelbaar kan zijn, is veel waarschijnlijker van toepassing op deze platina klassieker.                 

Deze wedstrijd begint door de live uitzending van Fox Sports om 15.30 uur en staat onder leiding van Dhr. S. de Brito Roque uit Capelle aan den IJssel. De assistenten zijn Dhr. R. Westenberg en Dhr. B.M. Vervoorn. De vierde official is Dhr. L.P.S. Cairo.