Voorbeschouwing G.V.V.V. – SV Juliana ‘31

4 augustus 2016

Met een heel klein beetje gevoel voor dramatiek zou je de laatste oefenwedstrijd, voordat de tweede divisie op zaterdag 13 augustus as. haar ouverture gaat beleven, een generale repetitie kunnen noemen. En min of meer door toeval heeft G.V.V.V. met het uitzoeken van de tegenstanders, op de voorbereiding van het seizoen ‘16-’17, de op papier sterkste tegenstander voor het laatst bewaard. Want na tweede klasser Lunteren, de hoofdklassers HSV Hoek, S.D.C. Putten en SC Silvolde, is komende zaterdag derde divisionist SV Juliana ’31 te gast op het sportpark Panhuis om de krachten te gaan meten.   
 

Nieuwe piramide
Met de verbreding van de Nederlandse voetbalpiramide, die dit aanstaande nieuwe seizoen van kracht wordt, is er dus een extra laag toegevoegd met als naam tweede divisie, en 18 deelnemende verenigingen. De voormalige topklasse is omgedoopt tot derde divisie en bestaat, net zoals voorheen, nog uit een zaterdag en zondag afdeling. Naast een nieuwe naam zijn ook die beide divisies uitgebreid tot 18 deelnemers.
De daaronder liggende hoofdklasse heeft haar naam behouden, maar is nu teruggebracht van drie naar twee afdelingen, voor zowel de zaterdag als de zondag voetbalclubs. Maar waar deze klassen vorig seizoen nog ieder 14 strijdende partijen had die voor de prijzen gingen, zijn dat er in de nieuwe opzet 16 geworden.

Niveauverschil?
Al met al bevolken nu in totaal 156 betaald voetbal organisaties en amateurclubs de bovenste vijf lagen van de Nederlandse voetbalpiramide. Maar waar het onderlinge verschil tussen ere- en eerste divisie al vele jaren duidelijk is, is de nieuwe indeling in de lagere regionen voorlopig nog een papieren tijger en zal deze zichzelf eerst nog moeten gaan bewijzen.
G.V.V.V. plaatse zich vorig seizoen met een 7de stek in de topklasse zaterdag op het nippertje voor een plek op het derde voetbalplatform. Met iets meer pech en/of ongeluk hadden de gastheren de stap naar het nieuwe voetbalwalhalla niet kunnen zetten en waren dan derde divisionist geweest.
Dit in tegenstelling tot opponent SV Juliana ’31, want de voetballers uit Malden behaalden op zeer overtuigende wijze het kampioenschap in de hoofdklasse C binnen. Slechts één nederlaag en vijf gelijke spelen moesten de rood-gelen toestaan in 26 duels en dat was ruim voldoende om op 1 mei jl. de vlag in top te hijsen op sportpark De Broeklanden en daarmee was tevens het bereiken van de derde divisie een feit.
Op papier dus één klasse verschil tussen G.V.V.V. en haar gasten, maar hoe werkt dat in de spiksplinternieuwe praktijk?

Vruchtbaar voetbal plekje
G.V.V.V. gaat haar krachten dus meten met SV Juliana'31 uit Malden. Het Gelderse dorp met circa 12000 inwoners grenst aan Molenhoek (noordelijkste dorp van Limburg) en ligt niet ver van Cuijk, dat dan weer in de provincie Noord Brabant ligt. Maar ook Groesbeek en Nijmegen liggen op een steenworp afstand en met het noemen van die plaatsnamen zal bij menig (amateur)voetballiefhebber een belletje gaan rinkelen. Op een stukje Nederland, van pak hem beet 15 x 15 kilometer, treffen we dus naast SV Juliana ’31 ook Achillles ’29, De Treffers en Germania uit Groesbeek, NEC uit Nijmegen en JVC Cuijk aan. Een zeer vruchtbaar plekje voor het Nederlandse voetbal, want deze streek bracht al diverse bekende voetbalnamen voort.
Onder andere: Jan(tje) Peters, Henk Grim, Arno Arts, Frans Janssen, Willem Janssen, Tini Ruijs, Theo Bos, Jasper Cillessen, Eric Meijers, Bram Nuytinck en Frans Thijssen. Nuytinck en Thijssen zijn zelfs geboren Maldenaren en zetten hun eerste voetbalstappen op het veld van SV Juliana ’31.
Geschreven door Tom van Hulsen, voormalig hoofdredacteur van VI, verscheen onlangs een boek over de beste voetballer die Malden kent, met als titel “Het geheim van Ipwisch”. En die titel zal voor de oudere voetbalkenners voldoende zijn om Frans Thijssen als hoofdpersonage daarin te herkennen. Samen met Arnold Mühren schreef Thijssen bij deze Engelse club geschiedenis en staan beiden daar nog steeds op een voetstuk.  

Stormachtige ontwikkeling deze eeuw
Van al die bekende namen hierboven van clubs en/of spelers/trainers is de voetbalclub Juliana ’31 toch wel een beetje is een groentje. Maar deze echte dorpsclub, die circa 1000 leden heeft en 50 teams in de competitie, maakt de laatste jaren een stromachtige ontwikkeling door en is meer dan prima op weg om zich te profileren in de top van amateurvoetbal.
In jaargang ’05-’06 speelden de rood-gelen nog in de 3de klasse van het zondagvoetbal. Die klasse was trouwens pas voor het eerst in haar geschiedenis bereikt in 2002.
Aan het sprookje van de oprukkende Maldenaren komt geen einde, want binnen de kortste keren is de hoofdklasse bereikt. Daarin heeft men het één seizoen moeilijk en moet een promotie/degradatie wedstrijd zelfs door strafschoppen in haar voordeel worden beslist.
In ’12-’13 blies men haar partijtje meer dan aardig mee, en dat is eigenlijk een eufemisme. Een 6de plek was op zich al een uitstekende prestatie, maar tussendoor werd ook de tweede periodetitel veroverd. Dit gaf dus recht op deelname aan het klasseperiodekampioenschap. Die deeltitel werd ten koste van Alcides en MSC veroverd. Daarna werd EHC aan de zegekar gebonden en zou de allesbeslissende wedstrijd worden gespeeld tegen de winnaar van het tweeluik Haaglandia – Alphense Boys. Maar in Alphen aan den Rijn ontaarde de tweede ontmoeting dankzij spelers en supporters van de thuisclub in een schop- en matpartij. De tuchtcommissie boog zich erover en de uitkomst daarvan was dat Alphense Boys werd teruggezet naar de 1ste klasse en Haaglandia topklasser bleef. Daarmee was automatisch het duel tussen de Rijswijkers en de Maldenaren van de baan en mocht SV Juliana ’31 zich voor het eerst in haar geschiedenis topklasser noemen.
Het sprookje voor de rood-gelen werd helemaal waar, in acht seizoenen van derde- naar de topklasse!!Sprookje aan duigen
Helaas bleek die laatste stap omhoog net een brug te ver. Want bij het debuut ondervond de ploeg van trainer John Thijssen, die Rob Bouman in 2012 was opgevolgd, aan den lijve het verschil tussen hoofd- en topklasse. Uit 30 duels werden twintig wedstrijdpunten gepakt waarmee de 15de positie werd ingenomen. Dat was ruimschoots onvoldoende om zich te handhaven. Die magere resultaten kostte oefenmeester Thijssen begin maart 2014 z’n baan. Toenmalig assistent-trainer Jord Roos nam zijn taken waar, maar kon dus ook degradatie niet voorkomen.

Nieuwe roerganger
Naast de terugkeer naar de hoofdklasse moesten de bobo’s van Juliana ’31 dus ook op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Die werd gevonden in de persoon van Arnold Brehler. De 47 jarige inwoner van Heelsum speelde in zijn actieve voetbalcarrière voor o.a. IJsselmeervogels, FC Wageningen en De Bataven uit Gendt. Bij laatstgenoemde voetbalclub was Brehler maar liefst in totaal negen seizoenen lang assistent- en hoofdtrainer. Onder zijn leiding promoveerde deze club - waar ook oud G.V.V.V.-speler/trainer Frans Koenen in een verder verleden zeven seizoenen de scepter zwaaide - naar de hoofdklasse.
De aanstelling van Arnold Brehler door de technische commissie blijkt een goede keuze geweest te zijn. Want via een 6de positie en het hierboven al beschreven kampioenschap is het verloren gegane terrein terug veroverd en staat de Brehler-brigade dus voor een mooie uitdaging om te proberen een vaste waarde te worden in de derde divisie.

Thijssen, nieuwelingen en dubbele pech
Met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat deze naam als een rode draad door de vereniging loopt. Zeker als je bedenkt dat het enkelvoud een voornaam is. Want we hadden het al eerder over Frans en hoofdtrainer John. Maar als assistent van Arnold Brehler fungeert al sinds vorig seizoen Thijs Waterink. Deze oud-prof van o.a. FC Wageningen, Top Oss en FC Den Bosch speelde als amateur ook bij ESA en De Bataven en pakte in Gendt ook zijn trainerscarrière op. Via een assistentschap bij De Treffers kwam deze Thijs uiteindelijk in Malden terecht.
In mei jl. kwam daar een tweede Thijs, met als achternaam Hendriks, bij als assistent-trainer. Deze geboren Maldenaar leerde het spelletje bij Juliana, maar werd als talent in zijn jeugdjaren gescout door grote buurman NEC. In Nijmegen doorliep Hendriks het hele jeugdtraject maar brak uiteindelijk niet door. Daarom koos de nu 31-jarige aanvaller er in 2005 voor om bij Achilles ’29 te gaan spelen en daar maakt hij nu nog steeds deel uit van de selectie van Eric Meijers die in de eerste divisie uitkomt. Als enige nog overgebleven spelers uit de amateurperiode maakte Thijs, samen met Freek Thoone, de gehele omslag mee van deze Groesbeekse club naar het betaalde voetbal.
Wie hierover met Thijs Hendriks mee kan praten is de nieuwe aanwinst van Juliana ’31, Tim Verhoeven. Deze universele speler stopte vorig seizoen na 10 jaar spelen bij Achilles ’29 omdat hij als semi-prof dit niet meer kon combineren met zijn opleiding tot kaakchirurg. Afbouwen bij Trekvogels beviel hem niet en de nieuwe uitdaging gaat hij nu met volle overtuiging aan.
Naast Verhoeven trokken de Broeklanden bewoners ook Lorenzo Rieken (BVC ’12), Mattheys Kuypers (SC Silvolde), Stefan de Jong (OJC Rosmalen), Joey Wolsink (v.v. Dieren) en Robin Custers (JVC Cuijk) aan. Daartegenover stond wel een flinke aderlating, want Jordie van der Laan, die met 29 goals een groot aandeel had in het kampioenschap, werd door FC Lienden ingelijfd. Tevens zag de Brehler-equipe al op de eerste training een aanstormend talent wegvallen. Sam Niland, die vorig seizoen nieuw overkwam van Beuningse Boys en als 20-jarige veel indruk maakte in Malden, liep daarin een meniscus blessure op die hem zes tot negen maanden aan de kant zal houden.        

Twee perioden
Net als de tegenstander van vorige week zaterdag, SC Silvolde, knipte SV Juliana ’31 de voorbereiding op de derde divisie op in twee perioden. Op 21 juni werd al gestart met de training en volgden drie oefenduels. Toen volgden twee weken rust, met daarna opnieuw de gebruikelijke trainingen en drie sparringpotjes, waarin die tegen ons vlaggenschip de laatste in de rij is voordat volgende week zondag de competitie start met de uitwedstrijd tegen Be Quick 1887.
Onze gasten kozen daarin niet voor de gemakkelijkste weg, want slechts één tegenstander was lager geklasseerd in deze oefencampagne. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de vijf voorgaande oefenpartijen maar 1x winst opleverde.
Juliana ’31 – UNA 1-3 ӏ Juliana ’31 – Alverna 2-0 ӏ Juliana ’31 – NEC 0-5 ӏ Jong NEC - Juliana ’31 0-7 ӏ De Treffers – Juliana ’31 3-0.
De laatste twee wedstrijden werden gespeeld bij De Treffers in het kader van het Gerrit Langeveld toernooi. Zowel De Treffers als UNA zijn tegenstanders van G.V.V.V. in de komende tweede divisie competitie.
    
Vette pech
Deze uitdrukking wordt meestal een knipoog gebruikt, maar vooral voor Simon Brouwer geldt dit echt letterlijk. De voormalig aanvoerder en langst dienende selectiespeler, met al negen seizoenen G.V.V.V. op z’n CV, leek net weer op de weg terug van een slepende linkerknie blessure en zou dus aan zijn jubileum seizoen gaan beginnen. Maar in Putten, bij de oefenwedstrijd tegen het plaatselijke S.D.C., sloeg vorige week het noodlot opnieuw toe. Nu was het zijn rechterknie die bij een ongelukkige botsing met een opponent bezweek onder de kracht daarvan. De gevolgen daarvan zijn ondertussen bekend, een afgescheurde binnenband en een scheur in de kruisband, kosten Brouwer weer maanden van revalidatie. Hopelijk kan Simon de mentale en fysieke kracht opbrengen om nogmaals zo’n genezingstraject te doorlopen en toch weer terug te keren bij de selectie en dan alsnog zijn steentje bij te dragen. Want vriend noch vijand gunt het de stuwende kracht en sympathieke steunpilaar als hij op deze wijze noodgedwongen afscheid zou moeten nemen van zijn geliefde spelletje en de fans.
In wat mindere mate geldt die pech ook voor nog zo’n echte blauwe, Wilco den Hartog. In het duel tegen Hoek liep de middenvelder een enkelblessure op, die nu achteraf gezien toch wat meer impact had dan het in eerste instantie liet aanzien. Het voelde een beetje aan zoals de blessure die hij opliep tijdens het Jan Rebergen zaalvoetbaltoernooi in december 2014, zo liet hij weten. En die hield hem toen ook weken aan de kant. Voor Wilco komt de competitie ouverture daarom waarschijnlijk ook te vroeg om helemaal fit te geraken. En dat is wel een eerste vereiste, 100% fitte spelers om de strijd op dit nieuwe niveau aan te gaan.
Nog twee vaste krachten, Roy Terschegget en Martin van Eck, bleven afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen SC Slivolde uit voorzorg aan de kant om wat minder ernstige kwetsuren te laten herstellen. Hopelijk kunnen beiden zaterdag weer aan de bak om ritme op te doen en spelpatronen in te slijpen, want dat zal nodig zijn in de aanloop naar de competitie ouverture op sportpark De Boshoek in Hardenberg waar HHC op 13 augustus gastheer is.

Voorgaande resultaten
Toeval of niet, Brouwer en Den Hartog speelden ook niet mee toen G.V.V.V. en Juliana ’31 de laatste keer tegenover elkaar stonden. Dat was op 6 januari 2015. De thuisploeg won met 3-1. Sherwin Grot, Mikula Ristic en Altay Tomruk, allemaal niet meer in dienst bij G.V.V.V., maakten de treffers, terwijl Jeroen Meijers, die nog wel deel uit maakt van de Maldense selectie, vanaf de stip de eretreffer voor zijn rekening nam.
Het debuut tussen de Veenendalers en Maldenaren vond plaats in Cuijk tijdens het toernooi van JVC. In de voorbereiding op het seizoen ’11-’12 deelden de opponenten op 5 augustus 2011 de punten 2-2. Dennis van Meegdenburg, nu als assistent-trainer op de bank, opende de score. Spaan zorgde voor gelijkmaker. Rodny Hofman leek de winnende te hebben binnen geschoten, maar Van den Cruijsen stak daar in de slotminuut een stokje voor.

G.V.V.V. – SV Juliana ’31 begint om 14.30 uur op het sportpark Panhuis.