Voorbeschouwing G.V.V.V. – UNA

15 februari 2017

Afgelopen zaterdag had G.V.V.V. voor het eerst dit seizoen te lijden onder de grillen van Koning Winter. Het natuurgrasveld van VVSB was door de sneeuwval onbespeelbaar geworden en daarom ging het bezoek aan Noordwijkerhout niet door. Daardoor is de volgende competitiewedstrijd, na de 2-1 winst op FC Lienden, opnieuw een thuisduel, met als tegenstander ook weer een voormalige zondagclub, namelijk UNA uit Veldhoven.

Carnaval

De afgelaste wedstrijd tegen VVSB is in onderling overleg en met de KNVB nu vastgesteld op donderdagavond 23 febr. om 20.00 uur. Dit mede omdat VVSB met haar katholieke komaf graag het weekend daarop, wat als inhaalronde stond gepland, vrij wilde houden voor het vieren van het carnaval in het carnavaleske dorp Noordwijkerhout. Ook de leden van onze A-selectie waren daarmee in hun nopjes want onder hen bevinden zich ook diverse carnavals liefhebbers die zich dan in het feestgedruis kunnen storten.
Ook opponent UNA zag haar thuiswedstrijd tegen Spakenburg stranden vanwege het witte goedje wat met bakken uit de hemel viel afgelopen zaterdagmorgen, en ook voor hen was dat de eerste keer dit seizoen. Zij zullen zich daarmee gelukkig prijzen, want bij verdere achterstand in speelronden had er maar zo in het weekeinde van 25/26 februari een inhaalwedstrijd gepland kunnen worden. Nu zal hoogstwaarschijnlijk de wedstrijd tegen Spakenburg worden verzet naar paaszaterdag en kunnen de Rommelgat bewoners – de bijnaam van Veldhoven tijdens carnaval -zich gaan opmaken voor het 56ste UNA carnaval bal, dit keer onder leiding van de Grote Dorstlustige Prins Knejer d’n Urste, want Brabant en carnaval is een onlosmakelijke twee-eenheid.

De opmars
Als we terugkijken naar een kleine laatste vijftig jaar in de geschiedenis van onze opponent dan constateren we, dat op enkele seizoenen in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw na, het vlaggenschip pendelde tussen de derde en eerste klasse. Slechts drie seizoenen kwam de traditionele zondagclub toen uit op het hoogste amateurniveau, de hoofdklasse. Die mijlpaal werd pas weer opnieuw bereikt in 2000. Maar toen kregen de Veldhovenaren de smaak flink te pakken en toonden zij zich daarna een behoorlijk stabiele hoofdklasser.
Helaas miste UNA in 2010 de boot, net als G.V.V.V. overigens, voor de promotie naar de nieuw ingestelde topklasse. Die omissie werd het seizoen daarop, ook weer net als G.V.V.V., goedgemaakt door een zeer overtuigend kampioenschap in de zondag hoofdklasse B. En waar de Veenendalers die veroverde positie daarna niet meer afstonden, duurde het debuut van UNA in de topklasse maar één jaargang, want een dertiende positie was onvoldoende voor handhaving. Het uithuilen duurde slechts een jaar want met maar liefst 16 punten voorsprong op Schijndel werd in 2013 het verloren gegane terrein terug veroverd.

Consolidatie en opnieuw een trede hoger
Onder leiding van huidig oefenmeester Mark Schenning, die in 2013 debuteerde, en onlangs aankondigde dat dit vierde seizoen tevens zijn laatste is, ging het crescendo met de geel-zwarten. Tweemaal achtereen was de runner-up plek hun deel, achter de respectievelijke kampioenen AFC en FC Lienden. Zo’n hernieuwde plek zou meer dan voldoende zijn voor promotie naar de Tweede Divisie, maar dat kunstje kon vorig seizoen niet worden herhaald. Net als bij G.V.V.V. kwam het op de laatste speeldag aan.
Waar het de ploeg van John de Wolf wel lukte om de enig overgebleven concurrent Rijnsburgse Boys (2-1) te verslaan en als laatste zaterdagclub de directe promotie te bewerkstelligen, ging die vlieger niet op voor UNA. HSC ’21 uit Haaksbergen en onze gasten zaten ook op de laatste speeldag in precies hetzelfde schuitje, met evenveel behaalde wedstrijdpunten en een onderlinge ontmoeting op de rol. De winnaar zou dus koopman zijn. Maar er kwam geen winnaar, het duel eindigde in 1-1. Een beslissingsduel was noodzakelijk. In Cuijk op het terrein van JVC was UNA met 1-0 de sterkste en daarmee was spelen in de Tweede Divisie een feit.

Brabants buitenbeentje
In de Derde Divisie zondag wemelt het van Brabantse zondagdeelnemers, maar een trede hoger is onze opponent UNA, opgericht in 1929, de enige. Je mag dan ook stellen dat zij een buitenbeentje zijn in de Tweede Divisie, want als voormalig zondagclub moeten zij de eer hoog houden van het zuidelijk deel van ons land op het hoogste amateurniveau.
Door de vele afgelastingen is het beeld van de ranglijst behoorlijk vertekend, maar het doel ‘makkelijke handhaving’ wat de ploeg van trainer Mark Schenning vooraf had geformuleerd is nog steeds ruimschoots binnen handbereik. Met wat up en downs worden de nodige punten gesprokkeld, met als bijzonderheid dat UNA de enige amateurclub is tot nu toe die de gedoodverfde kampioen Jong AZ een nederlaag wist toe te brengen.


Caifano Latupeirissa (17) haalt net achter de strafschopstip uit voor de 0-1 op 8 oktober vorig jaar in Veldhoven. Fotobron: FOX Sports

Patent
Op bijzondere uitslagen en andere buitengewone statistische data lijkt UNA wel een soort van patent te hebben. Landskampioen Excelsior Maassluis werd tweemaal aan de zegekar gebonden, waarbij de 3-4 in Maassluis tot de verbeelding sprak. En ook in het Brabants onderonsje op sportpark Zeelst tegen Kozakken Boys waren zeven treffers te zien, vijf voor UNA, twee voor de Werkendammers. Jong Vitesse won in Veldhoven met maar liefst 1-5, maar kreeg eind januari op Papendal met 2-3 klop. In puntenverlies, op Jong AZ na, voorlopig het beste team AFC, deelde al tweemaal de punten met de Schenning-brigade.
Maar ook flinke nederlagen met 4-0, 4-1 en 5-1 staan in de uitslagenlijst. Het is daarom dan ook niet zo verwonderlijk dat de geel-zwarten met 52 tegentreffers de meest gepasseerde defensie hebben van de gehele Tweede Divisie. Hier staat weer tegenover dat UNA bovengemiddeld scoort en maar liefst twee spelers op de tweede plaats in de topscorerslijst heeft staan. Mart van de Gevel en Niek van Boekel hebben er ieder 10 achter hun naam staan.
Dit alles heeft geresulteerd dat UNA buitenshuis aanzienlijk beter voor de dag komt dan op het eigen domicilie. Uit staat de teller op 15 punten uit elf duels, en thuis werden uit hetzelfde aantal wedstrijden 11 punten behaald. Het doelsaldo in die volgorde is 21-24 om 17-28.
Je kunt daarmee stellen dat de Veldhovenaren zeer onberekenbaar zijn, niet alleen voor de tegenstanders, maar wellicht ook voor zichzelf.

Wintertransfers
Ook UNA deed mee aan het tussentijdse transferwindow. In de winterstop kwam de 21-jarige clubloze Congolees jeugdinternational Lionel Nshole Makondi de aanval versterken. Hij had een voetbalverleden bij KV Mechelen en KSK Heist, maar kwam tot nu toe nog niet uit voor het vaandelteam van UNA. Wie dat wel, en met succes deed, was de verloren zoon Brian Boogers. De geboren en getogen Veldhovenaar verdiende onder meer door zijn doelpuntenproductie in de afgelopen seizoenen voor UNA, in 2015 een transfer naar Achilles ’29. Door de onrust in Groesbeek vanwege de haperende resultaten werd Boogers teruggezet naar het beloftenteam. Goede raad bleek niet zo duur want UNA was er als de kippen bij om hem het komende halfjaar te huren van de Jupiler League club. Boogers speelt daarom nu weer voor zijn oude liefde en was al belangrijk met een goal en een paar assists en hielp zijn nieuwe/oude ploeg aan zeven punten uit de laatste vier duels. Die resultaten in ogenschouw nemend, lijkt de ploeg in vorm.
Daarnaast kwam UNA nog in het nieuws door het aantrekken van de 46-jarige doelman Jurgen Pinckers van de amateurs van FC Eindhoven. Ze waren in keepersproblemen gekomen door het tussentijdse vertrek van tweede doelman Jorn Wagenaar naar Achilles Veen.
Voor G.V.V.V. keeperstrainer Albert van der Sleen wellicht een mooie gelegenheid, als Pinckers deel uit maakt van de selectie, om weer even bij te praten met een voormalig ploeggenoot. Want beiden verdedigden in het verleden het doel van de profs FC Eindhoven. Onderstaande foto, met Pinckers links en Van der Sleen rechts, is het bewijs.Houd G.V.V.V. blozende wangetjes?
Zoals hierboven al geconstateerd verliest UNA nog wel eens met duidelijke cijfers. Ook de onzen waren hier ‘schuldig’ aan, al zullen zij zich zeker niet zo voelen. G.V.V.V. won die zogenaamde heenwedstrijd in oktober jl. in Veldhoven redelijk eenvoudig met 1-4. Met als goudhaantjes Caifano Latupeirissa en Robin Mulder die evenredig verdeeld, de complete doelpunten productie voor hun rekening namen. Op een minuut of 25 na, verdeeld over beide helften, dicteerde de ploeg van John de Wolf toen het spel en viel er ook weinig af te dingen op de nederlaag voor de pupillen van Mark Schenning. UNA verkeerde toen in een dip en wist zes duels op rij niet te winnen. De blauwhemden verkeerde toen in bloedvorm, en boekten vier winstpartijen op rij.
Maar de Veenendalers konden dat niet vasthouden en kregen ook te maken met up en downs, die vooral gestalte kreeg in december en januari, toen uit vijf duels slechts 1 schamel puntje werd gesprokkeld. Met de 2-1 winst, anderhalve week geleden, tegen FC Lienden kreeg G.V.V.V. weer de normale natuurlijke kleur op het gezicht en hopelijk hoeft de schminkdoos er niet aan te pas te komen om ook UNA dat gezicht te tonen.
We hopen dan ook dat captain Roy Terschegget en zijn kompanen het prima trackrecord tegen voormalig zondagclubs, wat nu staat op 6x winst en 2x verlies, een verdere boost kan geven zodat de drie punten op het sportpark Panhuis blijven.

Uitgebreide keuze
Op voorhand ziet het er naar uit, dat op de langdurig geblesseerden Simon Brouwer en Bart Hulsbos na, iedereen van de selectie fit is. Want allen, op Robin Mulder na die extra rust kreeg, en keeper Johan Jansen die de bank warm hield, kwamen dinsdagavond in actie bij het met 2-1 gewonnen oefenduel tegen Jong NEC. Ook de beide nieuwkomers, die bij G.V.V.V. aansloten in de winterstop, Soufiane Laghmouchi en Jamarro Diks maakten de 90 minuten vol en dat betekent dat coach De Wolf zijn keuze mogelijkheden uitgebreid heeft ziet worden.
En hoewel zo’n sparringspotje om des keizers baard gaat is het altijd lekker voor het zelfvertrouwen om met een winstpartij aan een volgende competitie uitdaging te beginnen.

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. E. Blank uit Heerhugowaard. Hij zij langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. J.M. de Smalen en Dhr. H.D. Fikkert. Vierde official is Dhr. R.J.H. Olde Klieverink.