Voorbeschouwing G.V.V.V. – v.v. Katwijk

30 november 2016

Na twee duels op rij buitenshuis te hebben gespeeld, met een hoopvolle winst in Werkendam op Kozakken Boys en een zeer teleurstellend verlies in de streekderby tegen T.E.C.,  is de blauwe zijde van het sportpark Panhuis komende zaterdag weer het decor voor de discipelen van coach John de Wolf.
Tegenstander is dan niet zomaar een club, maar voormalig topklasse- en Nederlands amateur kampioen v.v. Katwijk. De Katukkers streden vorig seizoen lang mee om de laatste titel in die klasse, maar moesten uiteindelijk kampioen Excelsior Maassluis en runner-up HHC Hardenberg voor laten gaan. Die derde plek was wel ruimschoots voldoende voor een plaats in de Tweede Divisie, waarin de ploeg van trainer Dick Schreuder de laatste weken aan een gestage opmars is begonnen en nu een directe concurrent is van onze hoofdmacht. Een subtop ontmoeting is dan ook de juiste titel van dit treffen.

Het voetbalbolwerk

Het Nederlandse zaterdag amateurvoetbal kent van oudsher een aantal bekende gemeenten, dorpen of steden die als voetbalbolwerk te boek staan of stonden. Dat kwam doordat één of meer verenigingen uit die plaatsen op het hoogste niveau speelden, of vlak daaronder. Door de geboorte van, eerst de hoofdklasse, toen de topklasse, en nu dit seizoen de Tweede- en Derde Divisie, is daar in de loop der tijd de klad in gekomen, want niet in ieder voetbalbolwerk wisten de vroegere gerenommeerde clubs de weg naar de spits van de voetbalpiramide te vinden. Voorbeelden daarvan zijn o.a. Kampen, Noordwijk, Huizen en Nijkerk.
Spakenburg, Katwijk en ons eigen dorp wisten die kwalificatie wel te behouden, net zoals Groesbeek bij de zondagclubs. Maar als je weet dat Rijnsburg tot de gemeente Katwijk behoort dat zal het u vast niet verwonderlijk in de oren klinken dat we deze gemeente moeten benoemen tot hèt voetbalbolwerk van de amateurs in Nederland. Onderstaande kaart illustreert dat nog eens.En uit dat bolwerk komt de hoogst spelende vereniging aanstaande zaterdag de blauwe zijde van het sportpark Panhuis met een bezoek vereren. Financieel technisch gezien zou de v.v. Katwijk wellicht graag in de Derde Divisie hebben gespeeld met maar liefst drie gemeentelijke derby’s op het programma. Maar uit sportief oogpunt kun je het natuurlijk niet maken, t.o.v. de grote en fanatieke achterban, om niet alles uit de kast te halen om de ‘vijanden’ de loef af te steken. En juist dat deden de oranjehemden van sportpark De Krom afgelopen seizoen t.a.v. Rijnsburgse Boys door wel de Tweede Divisie te halen, en de ‘Uien’ die door G.V.V.V. werden gedwarsboomd niet. En al veel eerder in de historie maakten ze een lange neus naar een nog grotere plaatselijke rivaal, Ouick Boys, wat er tot nu toe niet in slaagde om de stappen omhoog te maken op de verhoogde ladder.
Fusieclub FC Rijnvogels was jarenlang het ‘kleine broertje’ van bovengenoemde gevestigde namen, maar zette in 2013 een groeispurt in, en kan zich nu meten met in ieder geval ‘twee grotere broers’. De laatste club uit de ca. 65.000 inwoners tellende gemeente Katwijk is Valken ’68, vermoedelijk vernoemd naar woonkern Valkenburg (voormalig marine vliegkamp) en sinds 2006 deel uitmakend van Katwijk, is na degradatie vorig seizoen nu tweede klasser, en speelde veelal zelfs één of twee niveaus lager, en heeft zich daardoor nog nooit kunnen bemoeien met de hegemonie van de kustplaats.

Angstgegner
Iedere rechtgeaarde Katwijk en G.V.V.V. supporter zal zich de wedstrijden herinneren in de play-off in 2010 toen de topklasse werd ingevoerd en er werd gestreden om een plaats daarin. Eerst in Katwijk, en een week later in Veenendaal, waren de Katukkers beide keren met 1-0 te sterk en mochten zich daarmee dus topklasser noemen. In de herkansing gingen de ‘onzen’ bij ARC onderuit en dus bleven de blauwen hoofdklasser.
Die ‘fout’ werd het seizoen daarop goedgemaakt door een overtuigend kampioenschap onder leiding van de toen kersverse coach Erik Assink. Daarmee kwam dus opnieuw een blauw-oranje onderonsje op de programmarol te staan. In het debuutseizoen moesten de Veenendalers wederom tweemaal met 3-1 hun meerdere erkennen in de kustbewoners, datzelfde gebeurde in het ‘finest hour’ voor Katwijk het seizoen daarop, zij werden kampioen, en uiteindelijk ook de beste amateurclub van Nederland, mede door weer tweemaal G.V.V.V. te verslaan (1-2 en 3-1). Omdat G.V.V.V. ooit in de 2de klasse in ’76-’77, toen de allereerste ontmoetingen plaatsvonden, ook niet had weten te winnen (thuis 0-0 gelijk en uit 1-0 verlies) kreeg deze tegenstander het predicaat angstgegner.


Jubilares en captain Roy Terschegget hier in actie met z'n evenknie Stefan Stam op zaterdag 22 augustus 2015. De beide aanvoerders deelden de punten (1-1) waarbij Robbert Susan, meestal vaste aanvoerder, maar toen invaller, vanaf de stip in de slotfase voor de gelijkmaker zorgde. Foto: Dick Gijsbertsen

Angstgegner af
Aan die benaming werd pas op 22 februari 2014 een einde gemaakt toen G.V.V.V. in eigen huis met 3-2 won tegen de toen al bijna murw geslagen voormalig kampioen v.v. Katwijk. De Krombewoners beleefde een seizoen waar iedere fan niet graag aan herinnerd zal worden. Met de 3-1 winst op de Veenendalers op 5 oktober 2013 leek de malaise over, maar niets was minder waar. Uit de volgende acht wedstrijden werd slechts 1 punt behaald en dat betekende, achteraf gezien, het begin van het einde. De ploeg van de zeer succesvolle trainer Cees Bruinink (nu technisch manager) kon het tij in zijn laatste seizoen voor de groep niet meer keren, en degradatie werd na 30 wedstrijden een feit.
De tranen met tuiten waren heftig en hevig, maar werden toch snel gedroogd. Doorpakken zoals echte vissers betaamt werd het pandoer. Dick Schreuder – die onlangs zijn contract met een jaar verlengde - werd als trainer aangesteld en er werd zo hier en daar een kwaliteits injectie gedaan, maar met grotendeels ook de sterkhouders die de club trouw bleven na de deceptie, werd de draad zeer succesvol opgepakt. Op de eerste speeldag van jaargang ’14-15 na, voerde v.v. Katwijk de ranglijst aan en werd met grote overmacht – 16 punten verschil met rivaal en runner-up Ouick Boys – kampioen en keerde daarmee terug naar de topklasse.
Dat ze daar thuishoren gaf de promotie met een 3de plek, en daardoor deelnemer aan de Tweede Divisie, overduidelijk aan. Wel kon G.V.V.V. ook vorig seizoen de onoverwinnelijke status die Katwijk voordien voor ze had continueren, door thuis met 1-1 gelijk te spelen en er op De Krom met de 1-2 winst vandoor te gaan.  

Op stoom
Dat de mannen van coach Schreuder aanpassingsproblemen hadden in deze bijna afgelopen eerste competitiehelft is evident. Want je kunt dan wel slechts 1 wedstrijd verloren hebben, maar kampioen gelijke spelen, met maar liefst acht stuks, zet niet zoveel zoden aan de puntendijk. Je kunt er dan nog beter vijf verliezen en drie winnen, dan heb je nog in totaal 1 punt meer.
Eind vorige maand werd die vervelende status quo doorbroken en die duurt tot op heden voort. Want met viermaal winst, en nu slechts een keer een draw, zit de progressie er flink in. Je mag dus gerust stellen dat stoomboot Katwijk onder volle stoom is komen te staan en dat de vaart daar moeilijk uit te halen zal zijn. Coach John de Wolf zal dus een list moeten verzinnen om het ontluchtingsventiel bereiken en dat in werking te stellen zodat er stoom wordt afgeblazen.


Zo hopen we zaterdag G.V.V.V. ook te mogen zien. Op aangeven Laurens van der Voort (l.) zorgt Adnan Alisic (27) voor de 1-0 in de laatste ontmoeting tussen G.V.V.V. en Katwijk. Foto: Dick Gijsbertsen

Ik ben toch zeker Sinterklaas niet?
Velen van u zullen ongetwijfeld het liedje met deze titel, wat de popgroep Het Goede Doel schreef en uitvoerde met het koor Kinderen voor Kinderen, voor de geest kunnen halen of wellicht woordelijk mee kunnen zingen.
Of dit ook geldt voor de discipelen van trainer John de Wolf weten we niet, maar het zou geen overbodige luxe zijn deze titel aan te passen in: ‘G.V.V.V. is toch zeker Sinterklaas niet’, daarna deze heel goed in de oren te knopen en er aanstaande zaterdag op het veld naar te handelen in de wedstrijd tegen v.v. Katwijk.
Want hoewel de gastheren boven verwachting presteren, en nog steeds in de hoogste regionen bivakkeren van de Tweede Divisie, is in de afgelopen maand toch een beetje de klad gekomen in de resultaten. Al een week voordat de Goedheiligman arriveerde in Maassluis was G.V.V.V. zo vrijgevig om AFC de punten cadeau te doen. Datzelfde gebeurde op de dag van de langverwachte komst van de kindervriend, want ook toen pakte koploper Jong AZ het puntenpresentje met graagte uit. De gulheid van aanvoerder Roy Terschegget en zijn kompanen was gelukkig uitgewerkt in Werkendam waar Kozakken Boys wel aan de zegekar werd gebonden. Maar afgelopen zaterdag bij T.E.C. strooiden zij alweer kwistig met het weggeven van doelpunten, met als gevolg een 4-2 nederlaag.
Het wordt dus hoog tijd dat G.V.V.V. zich ontdoet van tabberd, mijter en staf en zich gaat gedragen als een gierige vrek die niet bereid is om scheutig met wedstrijdpunten te strooien.

 
Zaadwedstrijd
Waar tegen de Amsterdammers en de Alkmaarders nog kon worden gezegd dat het voetbal van G.V.V.V. over het algemeen prima verzorgd was, maar dat de scherpte in de afwerking ontbrak, een beetje pech de overhand had, en/of prima sluitposten blauwe treffers voorkwamen, daar kon en mocht afgelopen zaterdag in Tiel niet op worden teruggevallen.
Nee, het was een complete off-day voor het hele team, m.u.v. Robin Mulder die zich nog enigszins kon onderscheiden. Een echt zogenaamde zaadwedstrijd, een benaming die Kozakken Boys trainer Danny Buijs onlangs herintroduceerde, dit naar analogie van menselijk zaad dat ook tegen de stroom op moet roeien en waarbij maar een enkel zaadje, of soms zelfs helemaal geen, succesvol de eindstreep haalt.
Bij T.E.C. was dat overduidelijk het geval. Dat werd nog eens onderstreept door juryleden van het beste spelers klassement die deze website ieder seizoen organiseert, zelden kwam het teamgemiddelde zo laag uit. En we hebben zo’n  donkerbruin vermoeden dat dit ook zal gelden voor de supportersvereniging De Blauwen die ook cijfers laat uitdelen door haar leden.
Normaliter overkomt dat ieder team wel eens gedurende een volledige competitie, dat er eigenlijk weinig tot niets goed gaat. We hopen dan ook dat G.V.V.V. daarmee haar beurt dit seizoen heeft gehad en dat captain Roy Terschegget c.s., die persoonlijk zaterdag gehuldigd zal worden vanwege zijn 200ste gespeelde wedstrijd, de off-day uit het geheugen heeft gewist en met volle nieuwe overtuiging de strijd aan zal gaan met Katwijk om de huidige derde plek met hand en tand te verdedigen.    

Deze wedstrijd die om 15.30 uur zal beginnen vanwege de live uitzending op FOX Sports zal onder leiding staan van Dhr. L.P.S. Cairo (’s-Hertogenbosch) die zal worden geassisteerd door Dhr. R. Meints en Dhr. M. van Essen. Vierde official is Dhr. P.N. van der Burg.