Voorbeschouwing G.V.V.V. - Koninklijke HFC

28 september 2016

Hoog bezoek, nee Koninklijke visite zelfs, komende zaterdagmiddag op het sportpark Panhuis. En nee, geen koning Willem Alexander en/of koningin Maxima, en ook geen nazaten of voorouders van deze koninklijke Oranje familie die de blauwe zijde van het Veense sportcomplex komen opluisteren met hun aanwezigheid.
Nee, Veenendaals hoogst spelende voetbalclub G.V.V.V. krijgt bezoek van een tegenstander met koninklijke status. Hoewel G.V.V.V. zelf in 1963 de koninklijke goedkeuring verwierf, is voeren van het predicaat ‘Koninklijk’ voor de naamgeving iets zeer speciaals, want er moet aan veel voorwaarden en regels worden voldaan voordat het Koninklijk huis haar fiat daaraan geeft. Van organisaties, instellingen en/of bedrijven die deze eretitel mogen voeren zijn er ongeveer een ruime tweehonderd in ons land, maar van voetbalverenigingen slechts drie, voor zover we dat hebben kunnen nagaan.
En juist onze tegenstander in deze speelronde acht van de Tweede Divisie, de Koninklijke H(aarlemsche) F(ootball) C(lub), is er daar één van.

Nog meer bijzonder

HFC ontving die bijzondere onderscheiding in 1959 ter ere van het 80-jarig bestaan uit handen van wijlen koningin Juliana. De andere twee voetbalclubs die deze titel mogen voeren zijn: Koninklijke UD (Deventer), en de Koninklijke H.C. & V.V. (Den Haag), waarvan de voetbaltak speelt onder de naam H.V.V. En hier zal het bij blijven, want de koninklijke status is een aantal jaren geleden afgeschaft en wordt in de verdere toekomst ook niet meer verleend aan voetbalclubs en/of andere soorten sportverenigingen.

De traditierijke club vergeet zelfs niet haar verjaardag op gepaste wijze te vieren.

Van bovengenoemd trio is HFC ook nog eens de oudste voetbalclub van Nederland (1879), de hoogst spelende en meest bekende. Dit uiteraard mede vanwege de traditionele nieuwsjaarswedstrijd in eigen huis tussen hen en een elftal bestaande uit oud-internationals, die in het verleden zelfs live via de TV werd uitgezonden. Deze traditie dateert al van 1 januari 1923.
Met o.a. Frank en Ronald de Boer, de gebroeders Witschge, Pierre van Hooijdonk, Aron Winter, Arthur Numan en Danny Landzaat in de gelederen leverde de laatste editie een 4-2 winst op voor de gastheren. Maar overall heeft de Koninklijke HFC nog wel wat in te halen tegen de voormalig Oranje-klanten, want er werd 25x gewonnen, 45x verloren en 14 duels eindigde onbeslist.

Bakermat
Dat HFC de bakermat is geweest van het ons zo geliefde spelletje leidt geen twijfel. Want geboren Fries, maar later inwoner van Haarlem Pim Mulier – en in zijn verdere leven ook grondlegger van vele andere takken van sport in Nederland – nam in 1879 een ovale bal mee toen hij op vakantie was geweest in Engeland en richtte op 14-jarige leeftijd H.F.C. op. Hoewel het voetbal in die eerste jaren veel meer op rugby leek, werd er in 1883 overgeschakeld naar de Engelse voetbalregels (association) en dat was zo’n succes dat er relatief snel veel meer ‘Football Clubs’ werden opgericht in Haarlem en omgeving, maar ook in de rest van ons land.
Grappig is nog wel te vermelden dat de overschakeling van de regels mede te wijten was aan het feit dat de jeugd die het (rugby)spelletje speelde, steeds met hoge rekeningen thuiskwam vanwege gescheurde kleding.
En ja, de rest is een zeer lange geschiedenis, die veel te lang is om hier weer te geven, maar dat de Koninklijke HFC het fundament is van een kleine anderhalve eeuw voetbalhistorie, met al het daarmee gemoeide, succes, plezier, verdriet, emotie etc. zal de puber Mulier wel nooit hebben durven dromen.  

Topprestatie
Onze ‘bejaarde’ tegenstander speelde voor de eeuwwisseling decennialang tamelijk anoniem mee in de lagere regionen van het amateurvoetbal, maar heeft die anonimiteit na het jaar 2000 overduidelijk van zich afgeschud. Men klom gestaag op van derde- naar hoofdklasse en promoveerde in 2014 zelfs naar de topklasse. Met een zesde stek was het debuut daarin meer dan uitstekend te noemen. En vorig seizoen werd via een prachtige ‘bronzen medaille’ de Tweede Divisie zeer gemakkelijk bereikt. Een topprestatie van Koninklijk formaat!
Of die opmars te maken heeft gehad met ter ziele gaan van betaald voetbal organisatie HFC Haarlem in 2010, of een jaar later van amateur fusieclub v.v. Young Boys, die ook was gevestigd in de provincie hoofdstad, kunnen wij als buitenstaanders moeilijk duiden. Maar een zekere invloed zal er vast een beetje zijn geweest. Want talentvolle voetballers uit Haarlem e.o. willen uiteraard zo hoog mogelijk spelen. En toen de ambitie van de oudste voetbalclub van Nederland daarbij aansloot, sneed en snijdt het mes aan twee kanten.

Wisselingen van de wacht
Verantwoordelijk voor de toch wel aardig snelle weg omhoog waren de respectievelijke trainers Ted Immers, René Anneese en Pieter Mulders. Laatstgenoemde die HFC naar de top bracht, en in het verleden ook als assistent trainer fungeerde bij IJsselmeervogels, werd mede door die successen weggekaapt door Rijnsburgse Boys en nam en passant ook drie spelers mee naar de bollenstreek, t.w. Hidde Prijs, Donny Verdam en Rachid el Yaakoubi. Daarnaast raakte de wit-blauwe formatie spits Mike van de Ban kwijt aan Katwijk, vertrok Tuncer Yener naar Hoofddorp en stopte Mister HFC Bart Nelis noodgedwongen door een ernstige knieblessure.
Daarom moesten de Haarlemmers op zoek naar een nieuwe leidsman en versterking van de selectie. De eerste vonden ze dicht bij huis, namelijk geboren en getogen Haarlemmer Ted Verdonkschot zei ja tegen het aanzoek van HFC. Deze gepokt en gemazzelde, bijna 53 jaar oude oefenmeester, heeft in zijn trainerscarrière al de nodige clubs van naam op z’n cv staan. Onder

Beeld van de omstreden shirtsponsering van de Koninklijke HFC. Klik hier om alle ins en outs daarover te lezen.

andere in z’n woonplaats HFC Haarlem, HFC EDO en Young Boys. Daarnaast trainde hij Rijnsburgse Boys, Quick Boys en HHC Hardenberg en was hij vorig seizoen werkzaam bij Telstar als assistent trainer.
De selectie van deze nieuwe oefenmeester kreeg een impuls door de komst van de voor zaterdagvoetbal volgers bekende namen; Jacob Noordmans (ONS Sneek), Kevin de Visser (Ajax am.) en Kevin Sterling (Katwijk) die allen veelal basisspelers zijn. Erolind Derguti (Sneek Wit Zwart), Andre Morgan (FC Breukelen), Oscar Wilffert (OFC), Puck Postma (Go Ahead Eagles) en Roy Castien (ADO Den Haag) zijn de andere nieuwkomers.        

Van wennen naar winnen?
Voor de debuterende trainer en zijn deels nieuwe gevolg was het niveau van de Tweede Divisie even wennen. Want uit de eerste zes duels werden maar drie puntjes gepakt, door eenzelfde aantal remises. Maar vorige week kraaide de haan dubbelop victorie in Haarlem, en hoe!!
Via een zeer overtuigende 6-1 winst op derde divisionist OJC Rosmalen werd de volgende KNVB bekerronde bereikt, waarin IJsselmeervogels als gastheer zal gaan optreden. En als klap op de vuurpijl kreeg een van de titelfavorieten, Spakenburg, afgelopen zaterdag met 5-1 klop en was de hatelijk nul achter de gewonnen wedstrijden uit de boeken geschoten. Als dat een voorbode zou zijn voor het treffen met de rooien uit Spakenburg kunnen de Haarlemse fans natuurlijk helemaal hun geluk niet op. Kortom een geweldige week dus voor de pupillen van coach Ted Verdonkschot die dan ook met veel zelfvertrouwen zullen afreizen naar ’t Veen.

Deksel op de neus
Zo’n soort euforie kende G.V.V.V. in de eerste zes duels in deze Tweede Divisie. Want ongeslagen toog men vorige week zaterdag naar Arnhem om die mooie serie een vervolg te geven tegen de beloften van Vitesse. Maar alle goed voornemens ten spijt, captain Roy Terschegget c.s. kregen op sportcentrum Papendal het deksel op de neus. De aanstaande profs toonden klip en klaar aan dat zij bijna alle facetten van het spelletje op dat moment beter beheersten dan de goedwillende en toch best wel strijdvaardige amateurs. Want aan ijver en de wil om de achterstand weg te werken ontbrak het zeker niet bij de formatie van trainer De Wolf. Alleen troffen ze dit keer een opponent die dankbaar gebruik maakte van de ruimte en de foutjes die werden weggegeven. En zelf ontbeerde de ploeg de nodige scherpte bij de kansen en mogelijkheden die toch ook nog wel in redelijk mate werden geschapen. Zelfs een elfmetertrap was niet besteed aan de blauwe Veensen. Ietwat gechargeerd sprak de aanvoerder in de media zelfs over ‘kleuterklasvoetbal’, dit ook mede vanwege de verdubbeling van de kaartenlast. Want waar in de voorgaande zes duels slechts vier gele prenten op de lijst stonden, was het 4-1 verlies tegen Vitesse goed voor zeven gele, en een rode kaart. Waarbij als verzachtende omstandigheid mag worden aangevoerd dat de dienstdoende referee z’n borstzakje in een paar gevallen wel heel erg makkelijk open knoopte.

 
Slechts eenmaal eerder troffen G.V.V.V. en Kon. HFC elkaar. Dit was op 18 november 2014 in het kader van de districtsbeker West I. Op het sportpark Panhuis werd het 4-2 door goals van Ismael Ouaddouh, Fathi Ben Ahmed, Sherwin Grot (die op de foto met z'n hoofd de 3-1 maakt) en Simon Brouwer. Voor de bezoekers scoorden Rachid El Yaakoubi en Hidde Prijs. Met zekerheid kunnen we zeggen dat geen van deze spelers op herhaling zal  gaan zaterdag. Want op Simon Brouwer na, die langdurig geblesseerd is, spelen alle doelpuntenmakers nu bij andere clubs. Foto: Dick Gijsbertsen.

Niet in herhaling vallen
Met de definitie ‘kleuterklasvoetbal’ over de eerste verliespartij in deze competitie werd natuurlijk wel aangegeven dat de ploeg over voldoende zelfkennis beschikt en weet waar de fouten lagen en/of waar die waren begaan. Het is dus nu zaak om niet in herhaling te vallen en gewoon weer fris van de lever aan een nieuwe competitie ronde te beginnen.
Dat zal dan sowieso moeten gebeuren met een ietwat aangepaste defensie. Want Bart Hulsbos moet vanwege zijn in Arnhem opgelopen rode kaart, overigens zijn eerste in bijna 200 officiële duels in het blauwe tenue, één wedstrijd voor tribuneklant spelen.
De vraag is dan ook, valt de keuze nu op Laurens van der Voort als centrale verdediger of neemt Wilco den Hartog, die tegen Jong Vitesse zijn rentree maakte na een enkelblessure, deze plaats in? Ook kan het natuurlijk zijn dat de trainer wat meer zekerheid wil inbouwen tegen een tegenstander die in twee wedstrijden maar liefst 11x doel trof, door zowel Van der Voort als Den Hartog een basisplaats toe te bedelen. Wilco op z’n vertrouwde middenveld positie en Laurens in de defensie, maar andersom is ook een optie. Wij hebben daar niet voor doorgeleerd, dit zijn enkel suggesties, het is aan de staf om te proberen een winnende formatie te formeren.

Wel op herhaling
Wie wel op herhaling moeten zijn de blauwe supporters, want in Arnhem werden ‘onze jongens’ helaas tevergeefs, flink aangemoedigd. Zelfs nadat de nederlaag een feit was, klonk het blauwe, blauwe, blauwe hartstochtelijk vanaf de tribune richting spelerstunnel. En zo hoort het ook, zowel in goede als mindere of slechte dagen achter je team blijven staan. Dus kom op alles wat blauw is, schreeuw zaterdag G.V.V.V. naar de overwinning zodat in ieder geval in eigen huis de ongeslagen reeks blijft staan en daardoor kan worden aangehaakt in de top van de ranglijst.

De wedstrijd heeft een aanvangstijd van 15.00 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. R.W.M. Martens (uit Rijsbergen), die langs de lijn wordt geassisteerd door Dhr. B.J. Steinhauser en Dhr. P.J. Inia. Vierde official is Dhr. M.A. de Bruijn.