Voorbeschouwing G.V.V.V. - VVSB

13 oktober 2016

Zoals we vorige week al schreven voorafgaand aan de ontmoeting met UNA, is ook de aanstaande tegenstander VVSB een volkomen blanco blad in de geschiedenisboeken van onze club, want nog nooit, in welke hoedanigheid dan ook, troffen de beide clubs elkaar.
G.V.V.V. versus VVSB is dan ook een echte primeur die nog eens extra cachet krijgt omdat deze topper gekozen is als wedstrijd van de week door FOX Sports, en live zal worden uitgezonden op deze betaalzender. En ook dat is een nieuwigheid, want waar G.V.V.V. eerder in dit seizoen al wel een paar keer was te zien in live uitzendingen van deze zender, betrof dat wedstrijden buitenshuis. Nu zal dus de blauwe zijde van het sportpark Panhuis het tafereel zijn, waardoor we dus kunnen spreken van een dubbele primeur.

Naamgeving

Het zal u niet verwonderen dat de beginletters van VVSB staan voor; Voetbal Vereniging, zoals veelal in de naamgeving van een vorstelijk aantal andere clubs die het spelletje spelen. Daarvoor hoeven we alleen maar in eigen keuken te kijken. Maar het tweede deel heeft wel een bijzondere betekenis, want dat is de afkorting van Sint Bavo, waarmee direct de link is gelegd met de katholieke oorsprong van de vereniging.

Bavo (ca. 660) was een adellijke Belg die op een gegeven moment al zijn bezittingen weggaf en ging leven als een kluizenaar in dienst van de Heer. Hij genas,

'Het gesticht'.

troostte en bemoedigde mensen en verwierf daarmee eeuwige roem en een heiligverklaring. In Nederland is de bekendste vernoeming de Sint Bavo kerk in Haarlem, maar ook in Noordwijkerhout werd er in 1915 aan deze heilige gedacht toen aldaar een rooms katholieke psychiatrische inrichting werd gebouwd. Deze kreeg daarom ook zijn naam.
Het personeel van deze inrichting, ook wel in de volksmond ‘gesticht’ genaamd, bedacht in oktober 1931 dat het wel aardig zou zijn als zij een voetbalvereniging zouden oprichten voor de broodnodige ontspanning. Zo gezegd, zo gedaan en daarmee was de oprichting van VVSB een feit. Het ‘gesticht’ sloot in 2005, maar de voetbalclub, die al veel eerder geheel op eigen benen kwam te staan, is gelukkig nog steeds ‘alive and kicking’.      

Overeenkomsten
Toeval of niet, maar voorgaand en aanstaand tegenstander vertonen een paar overeenkomsten. Als eerste en makkelijkste constatering, zowel UNA als VVSB zijn van oorsprong zondagclubs wat mede te maken heeft met de katholieke achtergrond. Daarnaast zijn ze in leeftijd bijna even oud, de Brabanders stammen uit 1929, terwijl VVSB twee jaar later het licht zag. Toen in 1931, kozen de Noorwijkerhouters trouwens voor een geel-zwart tenue, nu nog steeds de kleuren van UNA, maar later werd dat, om ons onbekende redenen, het toch wel bijzondere paars-geel. Clubkleuren waarmee zij zich in ieder geval onderscheiden.
Ook speelde beide voetbalclubs in de vorige eeuw veelal in de marge, d.w.z. van de 4de t/m de 2de klasse. Maar na de eeuwwisseling begon de opmars en was die ambitie niet te stuiten. Waar UNA tussendoor nog een keer een stapje terug moest doen, gold dat niet voor VVSB, zij stoomden in een tijdsbestek van 17 jaar door van de zondag 1ste klasse naar Tweede Divisie.

Grootste stap
De grootste stap begon 10 jaar geleden toen de bollenstreekploeg zich voor het eerst in haar geschiedenis kwalificeerde voor de zondag hoofdklasse. Daarin bleken zij een bovengemiddelde middenmoter. Het was daarom niet vreemd dat bij de instelling van de topklasse in 2010 VVSB present was. Via een drietal plaatsen in het ‘rechterrijtje’, ontwikkelde de formatie van trainer Wilfred van Leeuwen zich in de afgelopen drie seizoenen tot een voetbalclub die meestreed om de prijzen, wat uiteindelijk net niet lukte. Maar plaatsing voor de Tweede Divisie leverde, met een 5de positie op de ranglijst, nauwelijks hobbels op.
Die snelle opmars is gezien de concurrentie, met streekgenoten en gevestigde namen zoals FC Lisse, Noordwijk, Quick Boys, Katwijk, FC Rijnvogels en Ter Leede, die allemaal in dezelfde voetbalvijver vissen, een prestatie van een enorm formaat waarvoor een diepe buiging op zijn plaats is.

Bekerstuntploeg
Met die eclatante successen zette de Voetbal Vereniging Sint Bavo uit Noordwijkerhout zich nadrukkelijk op de Nederlandse voetbalkaart. Deze kreeg afgelopen seizoen nog eens een extra glans laag toen er in de KNVB beker werd gestunt.
Waar G.V.V.V. in 2012 stuntte door de kwartfinale van de KNVB beker te bereiken, door Excelsior en Sparta Rotterdam uit te schakelen, en daarin bij AZ uiteindelijk het loodje legde (2-1), gingen onze gasten van aanstaande zaterdag in het vorige bekerseizoen nog een stap verder.
Door onder meer de uitschakeling van FC Emmen en FC Den Bosch slaagde VVSB erin om de halve finale te halen. Vooral het duel in de kwartfinale in de Brabantse hoofdstad was een superstunt. Acht minuten voor tijd keek VVSB nog tegen een 2-0 achterstand aan. Maar in een tijdsbestek van zes minuten werd die omgebogen naar winst door goals van Tommy Bekooij, Peet van der Slot en Maikey Parami, die allen nu ook nog deel uit maken van de selectie.
Door zijn winnende goal bereikte Parami een cultstatus, want bij ieder zichzelf respecterend medium moest hij in de dagen daarna zijn sprookjesverhaal doen.
Dat VVSB bij FC Utrecht (3-0) in de halve finale hun meerdere moesten erkennen deerde de pret allerminst. Want ondanks het zeer eervolle en even logische verlies, die ook nog eens pas in het laatste kwartier tot stand kwam, was het een tamelijk unieke gebeurtenis. Want op IJsselmeervogels in 1975 na, lukte het geen enkele andere amateurclub om ooit zover te komen in de ‘grote beker’. Twee maart 2016 zal dan ook ongetwijfeld goudomrand zijn bijgeschreven in de annalen van de paars-gele formatie.
In de huidige bekercompetitie is VVSB opnieuw de weg in geslagen om het kunststukje te herhalen. Via een 2-0 winst op USV Hercules in de kwalificatieronde - volgende week donderdagavond komen de Utrechters op bezoek in Veenendaal voor een oefenwedstrijd - en door in de eerste ronde Achilles Veen in haar eigen huis met 1-4 klop te geven, wacht op 25 oktober de confrontatie met streek- en competitiegenoot Katwijk op sportpark De Boekhorst in Noordwijkerhout. Een prachtig affiche voor de stuntploeg.

Award
Mede door de bekerstunt, de promotie naar de Tweede Divisie en de voorgaande geboekte successen, kreeg coach Wilfred van Leeuwen – nu voor het vierde seizoen leidsman – de ‘Rinus Michels award’ uitgereikt als beste trainer bij de amateurs in jaargang 2015 - 2016. Een prestigieuze prijs voor Van Leeuwen, die wordt toegekend door vakgenoten, die voorheen o.a. werkzaam was bij Sparta, Westlandia, Quick Boys en ADO Den Haag.


Wilfred van Leeuwen (tweede van rechts) met zijn prestigieuze onderscheiding.

Mooie grafiek, met saillant detail
Maar al die mooie resultaten waren voor VVSB geen redenen om op de lauweren te gaan rusten. Nee, de op stoom gekomen ploeg houd gewoon de druk op de ketel, want opnieuw treffen we bollenstreekploeg aan in de hoogste regionen. De start was even wat minder door nederlagen tegen landskampioen Excelsior Maassluis en Kozakken Boys. Maar daarna werd de draad opgepikt door de Van Leeuwen brigade, want er staan maar liefst zeven ongeslagen partijen op rij achter de naam van VVSB. Waarvan twee gelijke spelen en vijf winst partijen. Mede door een spectaculair gelijkspel (4-4) tegen Spakenburg afgelopen zaterdag, en de week ervoor 3-2 winst na een 0-2 achterstand tegen UNA, staan onze gasten op één punt achterstand van G.V.V.V. op de gedeelde 3de plek.
Opvallend is daarbij wel dat de Noordwijkerhouters nog niet wisten te winnen van een zaterdagclub. Want alle punten, werden op die ene behaald tegen Spakenburg na, afgepikt van traditionele zondag verenigingen of talententeams. En alleen dat feit al zal onze bezoekers voldoende motivatie geven om daar verandering in te brengen en en passant met winst een concurrent in de top op puntenachterstand te zetten.

 

Parallellen
Wie de wedstrijd van Oranje tegen Wit Rusland en UNA versus G.V.V.V. vorige week live of op de kijkbuis heeft gezien, zal ongetwijfeld parallellen hebben geconstateerd. Niet dat de Veenendalers of Veldhovenaren zich kunnen of willen meten met de beste voetballers van ons land, maar qua spelpatroon, scoreverloop en einduitslag waren er duidelijke overeenkomsten. Een mager begin, waar zomaar een achterstand had kunnen worden opgelopen, met daarna overheersing die werd omgezet in een voorsprong van twee doelpunten verschil, gemaakt door dezelfde speler. Promes en Latupeirissa waren de verantwoordelijken. Na de thee direct een aansluitingstreffer die ook in korte tijd later weer ongedaan werd gemaakt door een derde goal, gevolgd door het slot op deur een dik kwartiertje later. Bij Oranje waren het twee verschillende schutters, G.V.V.V. had in de persoon van Robin Mulder een tweevoudig doelpuntenmaker in de gelederen. Kortom beide zeer verdiende overwinningen, maar ook met de kanttekening dat een slap begin in beide helften ook zomaar fataal had kunnen zijn.

100% focus is vereist
De pupillen van trainer De Wolf deden met die fraaie 1-4 zege ook meer dan prima zaken en stegen naar de runner-up positie. Maar uiteraard is dat geen enkele reden om naast de schoenen te gaan lopen. Nee, captain Roy Terschegget en zijn kompanen moeten met beide voeten op de grond blijven staan en hetzelfde lef tonen als bij UNA. Alleen zal dat dan wel gedurende de volle speeltijd moeten gebeuren, want we schatten in dat VVSB foutjes of  ongeconcentreerdheid in deze topper wel zal afstraffen.
Maar ook als de focus er wel is bestaat er uiteraard geen enkele garantie voor een goed resultaat, want je kunt altijd een baas boven baas treffen. Toch gaan we er voorhand vanuit dat de blauwen alles in het werk zullen gaan stellen om ten minste de ongeslagen thuisstatus in ere te houden. Maar liever nog, dat ook de vijfde zondagclub waartegen nu wordt aangetreden hetzelfde lot beschoren zal zijn als De Treffers, FC Lienden, Kon. HFC en UNA, die allen het onderspit dolven tegen de Panhuis bewoners. Want alleen winst geeft de zekerheid dat de huidige tweede plek behouden zal blijven en VVSB niet kan gaan bogen op de eerste overwinning tegen een traditionele zaterdagvereniging.
 
Deze kraker in de Tweede Divisie die om 15.30 uur aanvangt zal onder leiding staan van de zeer ervaren scheidsrechter Dhr. W.H. Bronsvoort uit Deventer, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. M. Meijers en Dhr. P. Willems. Vierde official is Dhr. B.J. Fikkert.