Voorbeschouwing Jong AZ – G.V.V.V.

20 april 2017

De Paasdagen met haar inhaalprogramma, voor sommige concullegae stond er zelfs een ‘dubbeldooier op het menu’, zijn weer achter de rug en daarmee zijn alle competitie plooien nu weer gladgestreken. Deze figuurlijke paasbrunch leverde de Kon. HFC een heerlijk gevuld paasei op, een half ei was er voor VVSB, FC Lienden, UNA, HHC Hardenberg en AFC, en de lege doppen bleven over voor Barendrecht, De Treffers en Spakenburg.
Komende gastheer en tegenstander Jong AZ, maar ook ‘onze jongens’, konden zich letterlijk laven aan zo’n paasbrunch, omdat beide niet in actie hoefden te komen, en hopelijk heeft dat, net als de extra rust, een gunstige uitwerking gehad zodat er aanstaande zaterdag een boeiende ontmoeting opbloeit.


Het beste, en ook nog eens jongste jongetje, van de klas
Zo mag Jong AZ zich sinds begin deze maand afficheren en voelen. Doordat, als je het al zo mag noemen, enig overgebleven concurrent De Treffers twee punten verspeelde in en bij Barendrecht op 1 april, waren de Alkmaarders niet meer te achterhalen en werden dus zonder zelf te spelen kampioen op zes ronden voor het einde van de competitie. De kers met een extra dot slagroom daarbovenop werd de dag daarop verorberd en de champagne ontkurkt, nadat in eigen huis in Wijdewormer het kampioenschap voorzien werd van een extra glanslaag, door de 7-0 winst op VVSB.
Op drie van de tot nu toe gespeelde dertig speelronden na, voerden de talenten van AZ de ranglijst aan. En daarom moet de behaalde titel ook worden bestempeld als een ongekend staaltje machtsvertoon, wat op het hoogste amateurniveau haar weerga nauwelijks kent. In deze eeuw lukte het in ieder geval geen enkele hoofd- en/of topklasse ploeg om al zo snel alle concurrenten op een onoverbrugbare achterstand te zetten.
Dus is het kampioenschap, en daarmee de promotie naar de Jupiler League, dan ook dubbel en dwars verdiend, daaraan kan geen enkele twijfel bestaan.
Via de social media hadden wij als G.V.V.V. Jong AZ reeds de hartelijke felicitaties overgebracht voor het eclatante succes, en dat willen we op deze plaats nogmaals doen.Bijzonder
Is deze prestatie bijzonder te noemen? Ja en nee.
Ja, omdat deze spiksplinternieuwe Tweede Divisie voor zowel zaterdag-, zondag- en talententeams en volkomen onbekend terrein was en de onderlinge krachtsverhoudingen heel moeilijk van te voren in te schatten waren. Dan is het uiteindelijk wel bijzonder als er één team zo dominant is en er torenhoog boven uitsteekt.
Nee, omdat AZ in het laatste decennia heel veel geld en energie heeft gestoken in haar jeugdopleiding en daar ook heel succesvol mee is. De vruchten daarvan zijn dus nu geplukt door Jong AZ onder leiding van ‘architect’ Martin Haar.
Op de website tweededivisie.nl, wat samenwerkt met ELF voetbal, verscheen aan de vooravond van het kampioenschap onderstaand interview met de gepokt en gemazzelde oefenmeester waarin een tipje van de successluier werd opgelicht.

IJzeren discipline Van Haar maakt Jong AZ snel volwassen

Jong AZ is dit seizoen verreweg het beste team in de Tweede Divisie. De jonge Alkmaarders kunnen maandagavond bij Jong Vitesse zes wedstrijden voor het einde van de competitie al kampioen worden. Trainer Martin Haar over het geheim achter het succes, doorstroming naar het eerste en zijn eigen plannen. 

Martin Haar begint te lachen. “Je moet overal rekening mee houden, dus de flessen champagne zullen wel al ergens opgestapeld zijn. Of wat bosjes violen, haha.” Het zag er geen moment naar uit dat Jong AZ ook maar door iemand bedreigd kon worden in de strijd om de titel. De ex-prof roemt de stabiliteit van zijn nog jonge team. “Het is een vriendenploeg. Daar geloof ik absoluut in, ja.”

“Als je met en voor elkaar door het vuur gaat en afspraken nakomt, heeft dat zijn weerslag op het veld. Je ziet de spelers fysiek sterker worden, voetballend beter uit de voeten komen en ze zijn bovendien superfit. Die drie componenten plus gewenning zorgen ervoor dat we het niveau ontstijgen. Dat uit zich in de twintig punten die we voorstaan”, zegt hij in gesprek met ELF Voetbal
.

Jeugdopleiding
Vooraf had Haar niet verwacht dat Jong AZ de competitie zo zou domineren. Sterker nog: hij ging ervan uit dat andere Jong-teams minimaal gelijkwaardig zouden zijn aan de Alkmaarders. Daar is weinig van gebleken. “AZ heeft niet voor niets al twee jaar achter elkaar de beste jeugdopleiding van Nederland. In totaliteit zijn we heel goed bezig, van onder 12 tot onder 23. Bijna allemaal spelen ze om het kampioenschap.”

“We zijn veeleisend naar de spelers toe, bijvoorbeeld door ze op tijd te laten komen of te helpen met goede voeding. Bovendien hebben we een geweldige trainingsaccommodatie, waardoor de randvoorwaarden goed zijn. Daardoor kunnen we ook veeleisend zijn. Je kunt wel stellen dat deze prestatie een logisch gevolg is.”

Dat heeft zich inmiddels ook geuit in het eerste elftal. Guus Til, Owen Wijndal, Thomas Ouwejan en Pantelis Hatzidiakos, zomaar wat spelers die hun debuut voor de ploeg van John van den Brom inmiddels hebben gemaakt. Daarbij zal het niet blijven volgens oud-assistent Haar.

“Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van Teun Koopmeiners. Die begon wel in de beloften, maar speelde ook nog veel voor onze Onder-19. Nu is hij een vaste waarde en zit hij ook bij Oranje Onder-19. Dan vergeet ik een Justin Bakker nog. Ik kan nog wel even doorgaan. De gevestigde namen uit het eerste hoeven niet direct te vrezen, maar het is een kwestie van tijd voor deze jongens op de deur kloppen.”

Discipline
Haar vindt zichzelf niet de makkelijkste coach, maar volgens hem heeft het constant hameren op discipline wel zijn vruchten afgeworpen. “Ze zullen me soms ook wel kunnen schieten. Aan de andere kant: als ze kritiek krijgen, ga ik ervoor liggen. Ik eis elke training het maximale. Niet voor de pylon stoppen, maar eromheen gaan. Met rechts passen is ook echt met rechts. Er worden geen stukken afgesneden tijdens het lopen.”

“Dat soort dingen moet je niet accepteren. Als je daar telkens op blijft hameren, zie je dat spelers stuk voor stuk beter worden. Vanaf dag één heb ik dat erin geramd. Maar je moet ze soms ook wat geven. Als er een speler bij me komt wiens moeder of oma jarig is, krijgt van mij een dagje vrij. Die wisselwerking loopt tot op de dag van vandaag geweldig.”
Voor dit seizoen was het voor de inmiddels 64-jarige Haar wel wennen om met jeugd aan de slag te moeten, nadat hij twintig jaar als assistent- of interim-coach van het eerste had gefunctioneerd. “Ik vond de manier hoe ik het hoorde pijnlijk. Dat was niet fair. Gelukkig heb ik er nu veel plezier voor teruggekregen met de jongens. Ik promoveer mee met ze volgend seizoen, want ik heb dispensatie gehad voor een jaar.”

“Na dat jaar ben ik 66 en loopt mijn contract af. Vanaf dan sta ik open voor alles wat er op mijn pad komt. Een ding weet ik zeker: stoppen doe ik voorlopig niet, daarvoor ben ik te veel liefhebber.”Overzicht van het sportpark Kalverhoek in Wijdewormer.

Drievoudige handicap
Zonder overdrijving kunnen we stellen dat G.V.V.V. op voorhand een van de moeilijkste wedstrijden van dit seizoen wacht op het prachtige spiksplinternieuwe trainingscomplex van AZ in Wijdewormer. Want ondanks het feit dat gastheer Jong AZ de kampioensschaal al in haar bezit heeft zullen zij zeker niet bereid om maar eventjes cadeautjes uit te gaan delen. Nee, de jongemannen van oefenmeester Haar zullen ongetwijfeld hun al schitterende cv, als o.a. het meest scorende- en minst gepasseerde team van deze gehele Tweede Divisie, en slechts drie nederlagen op het conto, verder willen oppoetsen. Dat is dus sowieso al een hele kluif.
Daar komt dan nog bij dat de ploeg van John de Wolf sinds 19 november van het vorig jaar, toen er met 2-3 gewonnen werd van Kozakken Boys, er daarna niet meer in is geslaagd om op vreemde bodem te winnen. Van de acht daarna gespeelde wedstrijden, gingen er vijf verloren en werden driemaal de punten gedeeld.
Ook het feit dat captain Roy Terschegget en zijn kompanen van de veertien deelnemende zaterdag- en zondag verenigingen absoluut het allerbelabberdste resultaat scoorden tegen de vier talententeams – vier punten uit zes ontmoetingen – spreekt natuurlijk volop in het nadeel.
Al met al is de tussenkop boven deze alinea, dus een waarheid als een koe.Uitdaging
Voor onze blauwen dus de zeer uitdagende taak om die feiten uit de boeken te schieten en zichzelf en de trouwe supportersschare een leuke middag te bezorgen. En tevens sportieve revanche nemen voor de op 12 november jl. in Veenendaal geleden 1-4 nederlaag. Toen liet G.V.V.V. zien dat het voetballend zeker niet onderdeed voor de nog ongeslepen diamantjes uit Alkmaar, alleen stonden paal en lat en het missen van een flink aantal dotten van kansen een beter resultaat in de weg. Dat AZ daar toen met smaakmakers zoals Calvin Stengs (18), Myron Boadu (16) en de uitstekende doelman Nick Olij (21) volop van profiteerde bewees eens te meer de klasse van het team. En de groei naar volwassenheid is in de loop van deze competitie alleen maar toegenomen.
Kortom een zeer moeilijke opgave voor de De Wolf-equipe, maar wonderen zijn de wereld niet uit en ook is in deze competitie al eerder bewezen dat iedereen van iedereen kan winnen. Dus kom op blauwen, analoog naar een strofe uit ons clublied, geloof in eigen kunnen moet het doen.       

Deze wedstrijd op sportpark Kalverhoek, Zuiderweg 72D, 1456NH te Wijdewormer begint 14.30 uur en staat onder leiding van Dhr. A. Bos uit Elburg. De assistenten zijn Dhr. N. Buijense en Dhr. M.W.J. Ribbink. De vierde official wordt nader nog aangewezen.

Bron plaatjes: www.tweededivisie.nl en website AZ