Voorbeschouwing Jong FC Twente – G.V.V.V.

26 januari 2017

Door de grillen van Koning Winter is de competitie een beetje scheef gaan lopen, met een maximum verschil van twee duels tussen de diverse concurrenten in de Tweede Divisie. Het vlaggenschip van onze club is daar nog geen slachtoffer van geweest, want zij zagen nog geen duel worden afgelast. Aanstaand tegenstander Jong FC Twente kreeg daar afgelopen zondag wel mee te maken, want het duel tegen directe concurrent TEC, in de staart van de Tweede Divisie, kon in de stad van Flipje geen doorgang vinden vanwege een besneeuwd natuurgras terrein.
Met de komst van wat gematigder temperaturen overdag hopen we dat het witje goedje snel smelt en dat de nachtvorst geen vat krijgt op de (kunst)grassprieten zodat er komend weekend weer een volledig programma gespeeld kan worden en er dus geen verdere hiaten vallen in de speelronden.
IJs en weder dienende gaat G.V.V.V. dan ook op bezoek bij de Tukkers met als zeer gewenst resultaat om de gastheer af te troeven. Want daarmee zou een eind komen aan een magere serie duels en tevens een eerste winst tegen een beloften team.


Van Beloften competitie naar Tweede Divisie
De beloften competitie voor de schaduwelftallen van de BVO’s in Nederland ontstond in 1992. Deze kende in de loop der jaren daarna diverse verschijningsvormen, die teveel zijn om hier op te sommen. In 2013 werd de opzet wederom gewijzigd. De beloften teams van Ajax, PSV en FC Twente werden als proef voor twee seizoenen in de Eerste Divisie geplaatst en de overige teams werden in twee poules opgedeeld.
Jong FC Twente eindigde in het eerste seizoen in de Eerste Divisie op een zeventiende plaats. In het tweede seizoen deed de ploeg het beter; ze eindigden op de dertiende plaats. Dit was echter voorlopig het laatste seizoen in de Jupiler League. Vanwege de financiële problemen bij de club werd besloten de ploeg terug te trekken, waarna het in het seizoen ’15-‘16 weer uitkwam in de landelijke beloften competitie. Dat seizoen stond in het teken van de doorstroom van beloften teams naar de Tweede Divisie, dit alles vanwege de nieuwe voetbalpiramide.
De doorstroming vond plaats op basis van de eindstand van de beloften competitie (50%), van de eindstanden van de A- en B-jeugd van de 3 laatste seizoenen (25%), en van de eindstanden van de beloften van de drie voorgaande seizoenen (25%). Het hoogst geklasseerde beloften team plaatst zich voor de Eerste Divisie (dit was Jong FC Utrecht), de volgende vier plaatsen zich voor de nieuwe Tweede Divisie en de overige teams spelen in dit seizoen in de Derde Divisie.
Een zesde plek in de Beloften Eredivisie van seizoen ’15-‘16, samen met de overige berekeningen, waren precies voldoende voor Jong FC Twente om zich tweede divisionist te mogen noemen. Dit alles gebeurde onder de bezielende leiding van Michel Jansen, in de amateur voetbalwereld vooral bekend van zijn successen met Excelsior ’31 en HHC Hardenberg. Jansen werd daarbij ondersteund door clubicoon Sander Boschker. Nu heeft Jansen zijn voormalige taak van hoofd jeugdopleidingen weer opgepakt en vormt oud betaald voetballer Paul Bosvelt, wederom samen met Boschker, de trainersstaf.


Bij het allereerste treffen tussen G.V.V.V. en Jong FC Twente (0-0) toonden de beide trainersduo's zorgelijke blikken. Boschker & Bosvelt vanwege de druk die op hun ploeg stond, en De Wolf & Diepeveen wegens het uitblijven van treffers. Leuke quizvraag voor de liefhebbers daarvan: Hoeveel jaar betaald voetbal telt u op deze foto, geschoten door Dick Gijsbertsen?

Geen eitje
Dat Bosvelt en Boschker zich deze stap vooruit met hun team anders hadden voorgesteld dan tot nu toe het geval is, is een open deur intrappen. Want sinds begin november dragen hun pupillen de rode lantaarn, en dat ‘kleinood’ is met 9 punten achterstand op de p/d plaatsen, ook zo een, twee, drie niet over te dragen aan een andere competitiegenoot.
Maar die realiteit zullen beide zeer ervaren ex-profs ook wel op waarde weten te schatten, want het is al met al een wonder dat FC Twente, i.c. het talententeam wat zij onder hun hoede hebben, nog bestaat.
Iedereen die het betaald voetbal een beetje volgt weet dat de ‘trots van het oosten’ aan het begin van dit seizoen op sterven na dood was, en uiteindelijk met heel veel pijn en moeite, en zelfs een rechtszaak, van de wisse ondergang werd gered. Dat daarmee de prioriteiten in eerste instantie werden gegeven aan het vlaggenschip van de club, dat toch weer aan de Eredivisie mocht deelnemen, is natuurlijk op alle fronten te verdedigen.
Tot geluk van alles wat FC Twente lief heeft gaat het op sportief vlak weer crescendo met het eerste elftal in de Eredivisie en zal langzamerhand ook het ondergeschoven kindje, lees beloften team, weer de nodige aandacht krijgen. Maar dat is normaliter een proces van de lange adem om uit eigen opleiding spelers te distilleren die kunnen doorstromen naar de A-selectie. Want dat is bij de BVO’s die deelnemen aan deze Tweede Divisie het ultieme doel.
Natuurlijk is het daarbij wel zo prettig als dit op een zo hoog mogelijke niveau zal plaatsvinden, maar een trede lager is geen echte ramp.
Dit alles neemt niet weg, dat we er nu vanuit kunnen gaan dat Jong FC Twente alvast het moede hoofd in de schoot gaat werpen en zich als een welwillend slachtoffer naar de Derde Divisie laat leiden. Nee, dat zullen Bosvelt en Boschker met hun team nooit zonder slag of stoot laten gebeuren. Als de beide oud-profs hun eigen wedstrijdmentaliteit kunnen overbrengen op de jonge groep zal er echt tot en met de laatste snik worden gevochten om aan de degradatie te ontsnappen.
Daarom kunnen we ook alvast voorspellen dat captain Roy Terschegget c.s. op het trainingscomplex van FC Twente te Hengelo zeker geen eitje te wachten staat wat zich makkelijk zal laten afpellen.

Niet in goede doen
Dat de ploeg van John de Wolf momenteel niet in goede doen verkeerd is een understatement van de bovenste plank. Vormdip, glans verloren, onmacht, geen applaus, theatervoetbal, flets, steriel, tam en aanvallend onmachtig, dit waren onder meer kwalificaties die te lezen waren in de wedstrijdverslagen en de nabetrachtingen van de diverse wedstrijden in november, december en januari. Zelfs de meest positief en/of chauvinistisch ingestelde supporter zal kunnen of willen ontkennen dat daar miskwalificaties tussen zitten.
Gelukkig heeft het team en haar staf ook voldoende zelfkritisch vermogen om geen smoezen te verzinnen om het tegendeel te beweren, of de arbitrage en pech als schuldigen aan te wijzen voor de overall gezien magere resultaten in de laatste negen duels.
Nee, na het echec van afgelopen zaterdag tegen landskampioen Excelsior Maassluis, lieten Wilco den Hartog, Taoufik Adnane en Caifano Latupeirissa zich in de diverse media kritisch uit over de prestaties van het team, zonder zichzelf te sparen. En ook coach John de Wolf, die veelal zijn pupillen in bescherming neemt, ook als het eens wat minder gaat, was dit keer erg boos, mede omdat hij tijdens het duel tegen dovemans oren leek te praten.
Maar het zijn gedane zaken en die nemen nu eenmaal geen keer, en dus zal G.V.V.V. in de komende weken moeten bewijzen dat de prachtige start, laten we dat vooral niet vergeten, geen aaneenschakeling van toeval is geweest.


Typerend beeld ! Drukte in het strafschopgebied van Jong FC Twente, met Joël Drommel als winnaar.

Ommekeer?
De talenten van de Tukkers behaalden uit de laatste negen duels slechts twee punten, door gelijke spelen tegen FC Lienden en Kon. HFC. Daarvoor moesten Barendrecht en G.V.V.V. genoegen nemen met een doelpuntloos gelijkspel, maar werden wel Jong Vitesse en Katwijk aan de zegekar gebonden. Dat alles leverde dus tien punten op, de rode lantaarn, de minst scorende ploeg in de competitie en de op drie na meest gepasseerde defensie.
Opvallend is ook dat de Bosvelt/Boschker-brigade thuis in Hengelo nog niet heeft weten te winnen in de tien voorgaande wedstrijden.
Dus op papier zou dit voor G.V.V.V. een te klaren klus moeten zijn. Maar u weet ook dat papier zeer geduldig is, en de realiteit vaak anders. Op de gedoodverfde kampioenskandidaat Jong AZ na, kan iedereen van iedereen winnen zo is ondertussen wel gebleken. In het nadeel van G.V.V.V. spreken de doelcijfers, want van de nummers 1 t/m 11 zijn de Veenendalers de enige ploeg met een negatief doelsaldo. Dat betekent dat de defensie kwetsbaar is en de voorhoede te improductief, maar dat is de opnieuw bekende deur die we daarmee open trappen.
In het thuisduel op 17 september jl. dat dus dubbelblank eindigde schiepen de mannen van De Wolf zich, in tegenstelling tot de laatste paar wedstrijden, voldoende kansen, maar was doelman Joël Drommel een levensgrote sta-in-de-weg.
We hopen daarom dan ook op een herhaling van zetten, althans v.w.b. het kansen creëren, en een clean sheet voor de defensie. Alleen zal Joël Drommel, of een van zijn andere collegae doelmannen – Jong FC Twente gebruikte ook al drie andere sluitposten – minstens eenmaal genoodzaakt moeten worden om de gang naar het net te maken. Als die hoop bewaarheid wordt zou dat wellicht een ommekeer kunnen vormen in de aanloop naar de streekderby tegen FC Lienden volgende week, en de week daarop als G.V.V.V. bij VVSB op bezoek gaat.
 
Deze wedstrijd die op het reguliere tijdstip van 14.30 uur zal beginnen op het trainingscentrum van FC Twente, Kuipersdijk 40, 7552 BJ Hengelo, zal onder leiding staan van Dhr. G. Keijl (Heerde), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. J. Westhof en Dhr. B.M. Vervoorn. Vierde official is Dhr. M. Deuring.