Voorbeschouwing Jong Sparta – G.V.V.V.

7 december 2016

Met nog twee wedstrijden te gaan komt het kerst-nieuwjaars reces, of om in voetbaltermen te blijven, de winterstop, heel dichtbij. Sommigen verlangen ernaar om een paar weken voetbalvrij te zijn, anderen vinden het een hinderlijke onderbreking van de competitie. Hoe het ook zij, het is een Nederlandse traditie waar iedere voetballer, en liefhebber daarvan, zich maar bij neer heeft te leggen.
Voor G.V.V.V. betekent dit dat aanstaande zaterdag de eerste competitiehelft wordt afgesloten met een duel op ‘Het Kasteel’ in Rotterdam tegen Jong Sparta en dat de week daarop het voetbaljaar 2016 wordt afgesloten met de eerste zogenaamde terugwedstrijd, waarin HHC Hardenberg te gast zal zijn op het sportpark Panhuis.


Het Kasteel
Mooi is het dat Jong Sparta haar thuiswedstrijden op ‘Het Kasteel’ speelt. Dit in tegenstelling met de andere deelnemende belofteteams aan deze Tweede Divisie. Want FC Twente, Vitesse en AZ spelen hun duels op de trainingsaccommodaties. Schitterende complexen overigens, zoals G.V.V.V. en haar aanhang zelf al hebben constateren bij het bezoek aan sportcentrum Papendal, de thuishaven van Jong Vitesse. En ook beelden van de thuis accommodaties van Jong Twente en Jong AZ laten op voorhand niets te wensen over, maar spelen in het oudste stadion van Nederland, - op 15 oktober jl. bestond ‘Het Kasteel’ 100 jaar - met haar zeer klassieke uitstraling heeft toch wel iets zeer speciaals. Zeker als je dan ook nog weet dat de domiciliehouder de oudste betaald voetbalvereniging van Nederland (1888) is, met ook nog eens een zeer bekend en populair clublied dat als volgt begint:
Rood-Wit is onze glorie/Rood-Wit zit in ’t bloed/Bij nederlaag of victorie/In voor-en tegenspoed/En jaren nog hierna/Zullen wij laten horen/SP... AR…TA…

Iedere thuiswedstrijd van het vlaggenschip van de Rotterdammers begint en eindigt met dit clublied en bij ieder doelpunt schalt de ‘Spartamarsch’ door ‘Het Kasteel’. Of de jonge talenten van Sparta ook deze traditie kennen weten we niet, het zo wel mooi zijn natuurlijk, maar dan hopen wij wel dat we het SP…AR… TA… alleen maar bij het begin en eind van de wedstrijd horen!

Nadelen
De kans dat de wijk Spangen, waarin het Sparta stadion is gelegen, komende zaterdag door het scanderen van het clublied door geluidsoverlast zal worden geteisterd, is overigens nihil. Want alle Tweede Divisie voetballiefhebbers weten ondertussen al dat de beloftenteams van BVO’s nauwelijks aanhang op de been brengen zowel in de thuis- als uitduels. Daarnaast zijn er nog veel meer nadelen op te sommen die de deelname van deze talententeams veroorzaken, zonder uiteraard dat zij daar zelf schuldig aan zijn. RTVUtrecht verslaggever en VOZ columnist Bert Kous, sloeg deze week in die laatste hoedanigheid, de spijker precies op de kop. Klik hier, om zijn, in onze opinie terechte gedachtespinsels, te lezen.

 
Vooraanzicht van 'Het Kasteel'. Fotobron: Wikipedia

Voordelen
Maar zoals wijlen Johan Cruijff bij zijn leven beweerde, dat ieder nadeel ook z’n voordeel heeft, gaat die levenswijsheid nu ook weer op. Want doordat Jong Sparta dus op ‘Het Kasteel’ speelt mag G.V.V.V. dus op een soort van herhaling, want iedere rechtgeaarde blauwe zal zich ongetwijfeld 20 december 2011 maar al te goed herinneren. In de achtste finale van KNVB beker moesten Veenendalers op bezoek bij de toenmalig Eerste Divisionist Sparta. Nadat in de ronde daarvoor plaatsgenoot Excelsior Rotterdam (0-3) al was uitgeschakeld rekenden weinige blauwen op nog een verrassing. Maar die kwam er toch. De nu geblesseerde Simon Brouwer opende al in de vijfde minuut de score, die werd in de tweede helft teniet gedaan door Sidney Schmeltz. Maar verder kwam de thuisploeg niet ondanks een groot veldoverwicht, ook niet na tweemaal een kwartier verlenging. En dus kwam het aan op strafschoppen om een beslissing te forceren. Goalie Johan Jansen werd daarin de held, tijdens het duel had hij al een elfmetertrap gestopt van Jaime Bruinier, en bij de penaltyreeks ging de sluitpost op herhaling. Hij hield Donovan Slijngard van scoren af en al zijn ploegmakkers faalden niet oog in oog met collega Nico Pellatz en dus gingen de Veenendalers in de koker voor de loting van de kwartfinale. Wat uiteindelijk ook weer zo’n historische avond werd in Alkmaar bij AZ.
Negen man van de huidige selectie, en nu assistent-trainer Dennis van Meegdenburg, waren erbij in 2011 en zij zullen dus met heel veel plezier terug denken aan ‘Het Kasteel’ en hopen nu wederom op winst, al zal dit nu dan wel in de negentig gegunde speelminuten moeten gebeuren.

Terug naar de roots
Naast al de spelers zal ook coach John de Wolf zich hoogstwaarschijnlijk verheugen op een bezoek aan het Sparta stadion. Want de geboren Schiedammer, die zaterdag zijn 54ste verjaardag zal gaan vieren, zette als profspeler zijn eerste stappen bij Sparta, na in de jeugd bij Schiedamse Boys te zijn begonnen. Van 1983 t/m 1985 was De Wolf Spartaan om daarna via FC Groningen Feyenoorder te worden. Een van de mooiste herinneringen aan zijn Sparta tijd is wellicht bijgaand krantenberichtje dat het AD bracht t.g.v. het 100-jarig bestaan van ‘Het Kasteel’. Alleen klopt volgens ons het jaartal niet, dat moet een jaar later zijn en dus zou John niet 19 maar 20 twintig zijn geweest. Niettemin als je de beste keeper ter wereld laat vissen, zal dat misschien best een reden kunnen zijn om een artikel daarover in je plakboek te plakken. We zullen het eens navragen bij onze leidsman.
Maar ook als oefenmeester heeft De Wolf al vele voetstappen staan op ‘Het Kasteel’, want van 2013 t/m 2015 was hij actief als assistent-trainer bij de Rotterdammers en dus zal het voor hem vast ook een weerzien worden met vele oude bekenden.     

Deense coach
Op voorhand zijn de ontmoetingen van G.V.V.V. met de beloftenteams nog geen onverdeeld genoegen geweest. Want zowel koploper Jong AZ (1-4), als Jong Vitesse (4-1) dompelden G.V.V.V. kopje onder. Tegen Jong FC Twente, wat op bezoek kwam op het sportpark Panhuis, kon een enorm veldoverwicht niet worden omgezet in doelpunten, mede door een formidabele doelman Joël Drommel van de Tukkers, derhalve eindigde dat duel zoals het begon. Zaterdag gaan we dus kennis maken met de beloften van Sparta, die onder leiding staan van de Deen Ole Tobiasen. De 6-voudig internationaal voor zijn land, speelde in Nederland voor SC Heerenveen, Ajax en AZ, en keerde daarna terug naar z’n vaderland waar hij o.a. voor FC Kopenhagen uitkwam. In 2006, kwam hij mede vanwege zijn Limburgse echtgenote, opnieuw naar ons land en speelde nog vier seizoenen voor MVV om daarna het trainersvak op te pakken. Via MVV, Roda JC, EHC en NAC kwam Tobiasen dit seizoen in Rotterdam terecht als hoofdcoach van de talenten, maar tevens is hij assistent van Alex Pastoor die de hoofdmacht van Sparta onder zijn hoede heeft.

Thuisvoordeel?
In Rotterdam komt Jong Sparta een stuk beter voor de dag dan buiten de Maasstad. Uit zeven duels werden 11 punten behaald met een doelsaldo van 16-13. Op vreemde bodem ziet dat er geheel anders uit. Negen duels leverde slechts 4 punten op, allen door gelijke spelen, dus werd er uit nog niet gewonnen. Die hatelijke ‘nul’ heeft geen enkel ander team achter haar naam staan. Ook het doelsaldo spreekt boekdelen 17 voor en 25 tegen.
Al met al hebben de gastheren daarom totaal een bijzonder doelsaldo. Met 38 tegentreffers hebben zij samen met T.E.C. de meest gepasseerde defensie, maar samen met AFC, ook de op drie na meest scorende voorhoede. Het is dus vooral de defensie die buitenshuis de steken laat vallen, zo zou de conclusie kunnen luiden.
Maar Jong Sparta heeft het thuisvoordeel en dus wordt het oppassen voor G.V.V.V.-defensie voor de aanvallers van de Rotterdammers, waarvan de 26-jarige Fransman Cyril Chevreuil (6x) en de oorspronkelijk uit Ghana afkomstige Lovette Felicia (7x) het leeuwendeel voor hun rekening namen. Jong Sparta plukte deze tweebenige 21 jaar oude spits weg bij de Haagse derde klasser Te Werve. Een mooi staaltje scouting. Daarnaast deden voormalig Barendrechter Finn Stokkers (4x), Ilias Alhaft (3x) en Robert Klaasen en flinke duit in het doelpuntenzakje. Maar of al deze doelpuntenmakers in het veld komen blijft gissen, want in de 16 tot nu gespeelde wedstrijden maakte trainer Tobiasen al gebruik van 29 verschillende spelers. Een fors aantal, maar wel het minste t.o.v. Vitesse (44) FC Twente (37) en AZ (34).


Bart Hulsbos is de laatste wedstrijden een beetje te veel stout geweest. Hij hoefde van de mini-Piet niet mee in zak naar Spanje, maar moet zaterdag wel toekijken vanwege een schorsing na vijf gele kaarten. Foto: Dick Gijsbertsen.


Weinig verschil
Bij de ploeg van John de Wolf maakt het weinig verschil of ze uit of thuis spelen. Momenteel slaat de balans zelfs door naar wedstrijden buitenshuis. Met beide acht duels is de verhouding 14 punten thuis, tegen 16 uit. Qua scorend vermogen is er wel een opvallend verschil, thuis 11 treffers tegen uit 16. Maar daar staat dan weer tegenover dat er op het eigen Panhuis 9 doelpunten moesten worden geïncasseerd, en op vreemde bodem 14 stuks.
De cijfer fetisjist kan hiermee wellicht leuke rekensommetjes maken en op basis daarvan iets voorspellen. Wij wagen ons daar maar niet aan, want de ene wedstrijd is de andere niet weten we uit eigen ervaring en uitslagen in deze competitie van concullega’s. Bijna iedereen kan van iedereen winnen of verliezen ongeacht status of plaats op de ranglijst, koploper Jong AZ is tot nu toe de enige uitzondering.

Cadeautjes?
Belangrijk zal de ‘fighting spirit’  worden van ons eerste elftal, dat tot het laatste fluitsignaal moet gaan strijden voor het beste resultaat, net zoals afgelopen zaterdag tegen Katwijk. Alleen op die wijze kunnen de pupillen van John de Wolf zorgen voor een toepasselijk verjaardagscadeautje voor de ‘baas’. Want we weten bijna zeker dat een driepunter hoog op het verlanglijstje zal staan van de jarige. Maar ook kunnen de selectiespelers met een winstpartij op ‘Het Kasteel’ ploegmakker Rodny Hofman een onvergetelijke middag bezorgen. Want de vleugelverdediger, en momenteel ‘koning van de assist’, zal normaliter gaan aantreden voor zijn 200ste officiële duel in het blauwe tenue en dan is het wel zo aardig als dat gepaard gaat met het succesvol verdedigen van de runner-up positie.
Op voorhand zullen de bezoekers gezien hun plaats op de ranglijst wel een lichte favorietenrol krijgen toebedeeld door de buitenwacht. Zelf weten ze als geen ander dat dat geen enkele garantie bied voor een positief resultaat, er zal simpel weg veel energie moeten worden gestoken, en opperste concentratie worden gevraagd, om die rol waar te maken. 

De wedstrijd op 'Het Kasteel', Spartapark-Noord 1 te Rotterdam begint om 15.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. E.R. Bijl (Hendrik Ido Ambacht), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. J.R. Waleveld en Dhr. K. Bodde. Vierde official is Mevr. V.P.J. Peeters.