Voorbeschouwing Jong Vitesse – G.V.V.V.

21 september 2016

Komende zaterdag gaan captain Roy Terschegget en z’n kompanen min of meer op herhaling. Want afgelopen zaterdag, met Jong FC Twente op bezoek op het sportpark Panhuis, werd het spits afgebeten in de Tweede Divisie met voor de eerste keer als tegenstander de talenten van een profclub. En om daar maar gelijk aan te wennen had de KNVB-competitieleider bedacht om direct daarachter opnieuw zo’n zelfde opponent te programmeren.
Alleen nu behelst dit een uitwedstrijd en moet de strijd worden aangebonden met Jong Vitesse.

Parallel 1

Behoudens dat deze ontmoeting plaats zal vinden in de nabijheid van nationaal topsportcentrum Papendal in Arnhem, de naam van de tegenstander anders is, en er in het verleden al wel is geoefend tegen Jong Vitesse, zijn er voor de rest veel parallellen te trekken met de voorbeschouwing die we schreven over het treffen met de youngsters van de ‘Trots van het Oosten’.
Want waar het bestaansrecht van FC Twente afgelopen seizoen aan een zijden draad hing, ging datzelfde op voor Vitesse aan het begin van deze eeuw. Financiële en organisatorische perikelen en de komst van de Gelredome, dit alles onder leiding van een megalomane voorzitter, kostte een van de oudste clubs van Nederland (opgericht in 1892) bijna de kop. Door hulp van de Vrienden van Vitesse – met o.a. oud G.V.V.V.-speler Herman Veenendaal in de gelederen - ,de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland kon een faillissement worden voorkomen. In de geschiedenis daarna bevoer Vitesse, mede door diverse eigenaren, zeker geen rustig vaarwater. In 2008 werd er zelfs surseance van betaling aangevraagd, maar ook dat gevaar woei met hulp van de gemeente Arnhem over. Niet voor niets werd er in dat decennia gesproken over FC Hollywood aan de Rijn.
Maar tot grote opluchting van iedereen met een geel-zwart hart zijn de orkaan hoge golven de laatste jaren gaan liggen en naar te behappen proporties teruggekeerd en gaat het bij Vitesse weer over het belangrijkste waarvoor de club ooit in het leven is geroepen, namelijk voetbal. En v.w.b. onze tegenstander Jong Vitesse, ook zeer succesvol. Een kampioenschap in 2015 werd gevolg door een runner-up positie vorig seizoen, en daarmee waren de jonge Arnhemse voetballers de beste t.o.v. de andere drie promovendi.Parallel 2
Jong FC Twente staat onder leiding van twee voetbaliconen, te weten Paul Bosvelt als hoofdcoach, die al wat jaartjes geleden de voetbalschoenen in de wilgen hing, en Sander Boschker als zijn assistent, die dat onlangs deed. Zo’n zelfde constructie kent Jong Vitesse ook.
De 52-jarige John Lammers speelde voor o.a. Willem II, RKC Waalwijk, VVV Venlo, SC Toulon, RBC Roosendaal, maar beleefde zijn grootste successen bij NAC Breda. Daar vormde hij een trefzeker aanvalskoppel met eerst Ton Cornelissen (huidig assistent-trainer bij Kozakken Boys), en later met Pierre van Hooijdonk. Na bijna 500 wedstrijden stopte Lammers in 2000 om het trainerschap op te pakken. Via AGOVV, De Graafschap, Achilles Veen, Willem II, Feyenoord, Excelsior en FC Eindhoven belandde de geboren Tilburger in 2014 in Arnhem.
Zijn assistent dit seizoen behoeft eigenlijk nauwelijks introductie. Want Theo Janssen past moeiteloos in het rijtje Theo Bos, Henk Charly Bosveld, Edward Sturing en John van de Brom die als spelers de titel Mister Vitesse als eerbetoon achter hun naam kregen. Want op een half seizoen Racing Genk, drie jaargangen FC Twente, en een jaar Ajax na, speelde de eigenzinnige gouden linkspoot altijd voor de club uit z’n geboortestad.
Mede door een kruisband, en later een meniscus blessure, kondigde ‘Theetje’, zoals zijn bijnaam luidde, in maart 2014 zijn afscheid van de velden aan. Zoals het behoort bij zo’n clubicoon bleef zijn kennis en kunde behouden voor Vitesse. Eerst als scout en specialistentrainer, en nu is het erelid en zilveren Vitessenaar dus assistent-trainer bij de beloften.
Voor degene die nog iets meer over Janssen en Vitesse willen weten kunnen we het boek met de titel “Schijt” van auteur en Vitesse fan Marcel van Roosmalen, van harte aanbevelen. Dit doorwrochte, zeer humoristische geschrift, geeft met een lach en een traan een geweldig mooi inkijkje in het leven van een profvoetballer en z’n werkgever.

Opleiden en dan presteren
Onder deze titel verscheen net voor de start van deze Tweede Divisie in dagblad De Gelderlander een soort van portret van Jong Vitesse. Hierin wordt mooi duidelijk wat de BVO en haar trainer voor doelstelling heeft met deze beloftenploeg. Hieronder kunt u dit artikel, van de hand van Johan Inan, integraal lezen.
 

John Lammers heeft zich ontpopt tot succestrainer bij Vitesse. De opmars van de beloftenploeg is voor een groot deel aan de 52-jarige Tilburger toe te schrijven. Lammers is een stille kracht, die met een slijptol de talenten al meer dan twee jaar polijst voor Vitesse, maar zelden met de eer strijkt. In 2015 werd hij kampioen met Jong Vitesse en een jaar later loodste hij de beloften met een tweede plek naar de tweede divisie.
"En toch haal ik meer voldoening uit de tweede plek", zegt Lammers verrassend. "Voor komend seizoen zijn zes jongens doorgeschoven naar het eerste elftal. Toen we kampioen werden waren dat er twee."

De oefenmeester kijkt nauwelijks naar de ranglijst. "Het eerste elftal staat voor Jong Vitesse op het eerste plan. Onze competitie op het tweede. Of we dan als zesde of als tiende eindigen, maakt niet veel uit. Natuurlijk wil ik winnen. Het liefst ook met goed voetbal. Maar wij zijn vooral aan het opleiden voor Vitesse 1."
Apetrots was John Lammers vorige week dan ook toen hij in Loenen twee voormalige telgen het oefenduel met Shakhtar Donetsk (2-0) zag beslissen. Yuning Zhang en Mitchell van Bergen ontwikkelden zich het afgelopen seizoen stormachtig onder de vleugels van de Brabantse oefenmeester. "Dat zij scoorden, maakte me zo blij. Daar mogen we allemaal best trots op zijn."
Jong Vitesse is sinds een week in voorbereiding op het debuut in de tweede divisie. Lammers, die tegenwoordig wordt geflankeerd door clubicoon Theo Janssen, waagde zich tegenover zijn zestien beloftenspelers niet aan een prognose.

 

De stap naar de hoofdmacht stond ook in zijn eerste toespraak centraal. "Dan hou ik ze een worst voor. De transfer van Kevin Diks naar Fiorentina en de goals van Zhang en Van Bergen waren natuurlijk een treffend voorbeeld van hoe dicht ze er tegenaan zitten. Ik heb ze gezegd dat dat bij hen ook kan, maar dat ze daar wel elke training weer alles aan moeten doen."
Daarom is Lammers ook blij met de Tweede Divisie. Het zal aanvankelijk een ontdekkingsreis worden, erkent de coach. "Echt een hele mooie uitdaging. Dit is zó goed voor de jongens. Je speelt nu tegen ervaren spelers van amateurclubs. Zij zijn wel gepokt en gemazeld. Het belangrijkste is dat we kunnen promoveren en degraderen."
Het verschil in postuur met spelers van nieuwe concurrenten als Lienden en G.V.V.V. moet gecompenseerd worden. De amateurteams trainen drie keer per week 's avonds. Jong Vitesse is zes ochtenden actief op Papendal. Dat is volgens Lammers niet genoeg voor komend seizoen. "We gaan nu 2 tot 2,5 uur trainen in plaats van 1,5 uur. Als het goed is, betaalt zich dat na de winterstop uit."

 

De jonge talenten van Nederlandse profclubs speelden voorheen vaak op een grauwe maandagavond ergens op een bijveld. Voor de beloften gaat straks een wereld open, denkt Lammers. "Onze eerste wedstrijd wordt waarschijnlijk live uitgezonden op tv. Je hebt straks misschien 3.000 man achter de boarding staan als je een balletje ingooit. Zo proeven ze alvast aan het grote werk. Ik snap daarom niet dat niet alle clubs in de nieuwe voetbalpiramide instromen."

Verwachtingspatroon
Uiteraard kunnen we niet in het hoofd van hoofdverantwoordelijke John Lammers, en zijn secondant Theo Janssen, kijken, maar we een vermoeden dat zij voorlopig redelijk tevreden zullen zijn met de geleverde prestaties van de jonge pupillen. Want een plek in de middenmoot, geeft aan dat er op dit moment gewoon lekker omhoog kan worden gekeken. Het meest tevreden zullen de voormalig voetbaliconen zijn over de aanvalslinies die binnen de lijnen zijn gekomen. Want ex-equo met AFC neemt die de derde plek in van meest scorende teams. Exponenten daarvan zijn de Rus Koryan Arshak, de Amerikaan Kai Koreniuk met ieder vier treffers, en de geboren Nigeriaan, maar tegenwoordig voorzien van de Zweedse nationaliteit, Abiola Dauda, die afgelopen zondag een valse hattrick scoorde tegen UNA. Deze internationale voorhoede van drie man zorgde dus voor het merendeel van de in totaal 14 gemaakte goals.
Aan de andere kant zal wel kritisch zijn gekeken naar de defensie, want die behoort met 13 tegentreffers tot bijna de meest gepasseerde, alleen UNA gaat Vitesse daarin voor. Dat zal daarom dan ook ongetwijfeld in de afgelopen weken tijdens de trainingen een aandachtspunt zijn geweest.


Het ultramoderme sportcomplex van Vitesse nabij nationaal topsportcentrum Papendal.

Nul houden belangrijk, maar scoren ook
Dit laatste zal bij de bezoekers, hoewel er natuurlijk nooit op de lauweren mag worden gerust, wat minder het geval zijn. Want G.V.V.V. heeft tot nu toe een defensie die staat als een pico bello huis. Met vier tegendoelpunten hebben de Veenendalers de minst gepasseerde achterhoede van de 18 deelnemende ploegen in de Tweede Divisie.
En daar begint het voetballen, zorgen dat je geen treffers om de oren krijgt. Maar als je daarnaast ook het maximale aantal punten uit een onderling treffen wilt halen, zal je zelf natuurlijk wel moeten zorgen dat je minimaal eenmaal het vijandelijke doel weet te doorboren.
En juist daar zijn de mannen van trainer John de Wolf, vooral in deze competitie, wat minder bedreven in. Waar in zeven oefenduels al 26x doeltreffend werd uitgehaald, staat de teller in de competitie pas op 8 uit zes wedstrijden. Dat verschil is (te)groot, waarbij natuurlijk wel moet worden aangetekend, dat de sparringspotjes tegen veelal tegen lager geklasseerde tegenstander gingen.
Je mag er daarom dan ook vanuit gaan dat er deze week tijdens de trainingen extra aandacht is en wordt besteed aan het afronden, want dat de selectie kan voetballen en daaruit kansen kan creëren zagen we afgelopen zaterdag tegen Jong FC Twente. Een dik dozijn kansen c.q. mogelijkheden konden niet tot doelpunten worden gepromoveerd, mede door een fantastische doelman Joël Drommel van onze gasten. Maar deze drommelse keeper, zo zou verslaggever Evert ten Napel hem vast hebben omschreven, had toch echt een- tot tweemaal kansloos moeten worden gelaten, met wat meer scherpte van de blauwe aanvallers. Spits Frank Tervoert was zo eerlijk omdat ruiterlijk toe te geven.
Hij en zijn kompanen zullen zaterdag moeten laten zien dat het missen van kansen een incident was en niet iets structureels. Aan de andere zijde van het veld zullen doelman Johan Jansen en zijn verdedigers moeten zorgen dat Jong Vitesse niet tot scoren kan komen, want dat deden ze tot nu toe wel in iedere gespeelde wedstrijd. Alleen onder die laatste voorwaarde blijft G.V.V.V. sowieso ongeslagen, maar we hopen uiteraard dat ook aan de eerste wordt voldaan.

Verleden
G.V.V.V. en Jong Vitesse speelden viermaal eerder tegen elkaar in oefenduels, die allen op het sportpark Panhuis plaatsvonden. Het waren allemaal zeer doelpuntrijke potjes. In ’07-’08 werd het 3-2 en twee seizoenen later zelfs 5-2.
Bent u nog benieuwd hoe de andere twee afliepen? Klik dan hier en hier!!!

Deze wedstrijd op het trainingscentrum van Vitesse, Papendallaan 40 te Arnhem begint om 18.00 uur en staat onder leiding van Dhr. F.A. van Herk uit Breda. Zijn assistenten zijn op dit moment nog niet bekend. De vierde official is Dhr. J.S. Boringa uit Leeuwarden.

Fotobron: website Vitesse.