Voorbeschouwing Kozakken Boys - G.V.V.V.

17 november 2016

Na de twee thuisduels, eerst tegen een relatief onbekende tegenstander AFC (1-3) en daarna het volledig onbekende Jong AZ (1-4), die dus beide in een zeer onverdiende nederlaag eindigden, staat er komende zaterdag het treffen in Werkendam met Kozakken Boys op de rol. Door de nederlagen moest G.V.V.V. de gedeelde koppositie afstaan aan de jonkies uit Alkmaar en namen die, met zes punten voorsprong, alvast een voorschotje op de titel. Maar desondanks mag de ploeg van John de Wolf, maar ook opponent Kozakken Boys, door o.a. drie gewonnen wedstrijden op rij, zich subtopper noemen.

Klassieker
Geen topper dus op sportpark De Zwaaier, maar wel mag de ontmoeting met recht een klassieker in het amateurvoetbal worden genoemd. Na SV Spakenburg (73) zijn de Werkendamse voetballers namelijk met 48 onderlinge confrontaties de meest getroffen tegenstander van de Veenendaalse blauwen in competitieverband in de huidige Tweede Divisie.
Sinds 2012 kruisten de wit-rood getooide Brabanders en de blauwen onafgebroken de degens met elkaar in de topklasse. En omdat Kozakken Boys via een vierde- en G.V.V.V. een zevende positie, zich plaatsten voor deze nog steeds kersverse Tweede Divisie gaat de reeks gewoon door.  

 
Op 9 april jl. moest G.V.V.V. goalie Johan Jansen in het eerste deel van de wedstrijd flink aan de bak om Kozakken Boys van het scoren af te houden.

Naar de top
Vanaf 2012 groeide Kozakken Boys uit tot een amateurclub van formaat. Natuurlijk, de Werkendammers waren nooit een kleintje in de top van het amateurvoetbal, maar tegenover vijf kampioenschappen in de eerste klasse (in de hoofdklasse lukte dat nooit) staan ook twee degradaties. Die werden weliswaar beide na één seizoen direct weer goedgemaakt, maar meespelen om de prijzen op het hoogste niveau was lange tijd een utopie in het dorp aan de rand van de Alblasserwaard. Een voorbeeld: ‘pas’ in 2012 werd ook promotie vanuit de hoofdklasse naar de topklasse bewerkstelligd. Dat kostte bloed, zweet en tranen, want achter kampioen Scheveningen moest de lange weg van de nacompetitie worden bewandeld. Uiteindelijk werd op 9 juni 2012 op sportpark ’t Slot in Capelle a/d IJssel Ter Leede met 5-1 aan de kant geschoven en was de weg naar de topklasse vrij.
Maar daarna ging het hard met ‘de Boys’. Na twee seizoenen wennen in de topklasse, met zevende plaatsen in de eindrangschikking als gevolg, kwam het lang gehoopte succes.


Aan de top
Met een succesvolle mengeling van jong talent en routine sleepte Kozakken Boys op 9 mei 2015 de zaterdagtitel in de wacht. De rol van G.V.V.V. daarin mag niet onvermeld blijven. Dankzij een 3-0 zege van de Veenendalers op titelconcurrent SV Spakenburg konden de Werkendammers zonder gevolgen op de slotdag een 2-0 nederlaag bij Barendrecht slikken. Het feest was er uiteraard niet minder om in het voetbalgekke dorp en haar fanatieke (soms te) en fel meelevende aanhang.
De kroon op het werk, de algehele amateurtitel, kon helaas niet worden opgezet. Zondag kampioen FC Lienden was zowel thuis (2-0) als uit (0-1), mede door twee goals van huidig gedeeld topschutter in de Tweede Divisie Abderrahim Loukili (9 treffers), te sterk voor de Kozakken.
Maar door die zaterdagtitel in 2015, en vanwege het feit dat de Brabanders vorig seizoen ook lang meestreden om de hoogste eer, is het geen verrassing dat zij zowel door de binnen- als buitenwacht, voorafgaande aan het begin van de Tweede Divisie, werden gezien als een van de favorieten voor een nieuwe titel. Met wat vallen, maar vaker opstaan, voldoen de mannen van succestrainer Danny Buijs voorlopig daaraan en dat willen ze uiteraard continueren. Daarvoor is een zege op G.V.V.V. de eerstvolgende stap. Met driemaal winst op rij tegen Jong Vitesse (1-3), Jong FC Twente (2-0), en vorige week in Amsterdam bij AFC (1-4), zit het met zelfvertrouwen wel goed, en zullen captain Roy Terschegget c.s. dus een tegenstander treffen die momenteel moeilijk te verslaan is.  


Maik van de Kieboom, sluipost van de thuisclub, kreeg het druk toen zijn ploeg met 10 man kwam te staan, maar slaagde erin om een clean sheet bij te schrijven.


Zuurverdrijver
Waar de opponent blaakt van het zelfvertrouwen, zal dat bij G.V.V.V., sinds de twee thuisnederlagen op rij, vermoedelijk een deukje hebben opgelopen. Want hoe je het ook wendt of keert, je kunt nog zo goed voetballen gedurende grote delen van een wedstrijd, maar als puntje bij paaltje komt en je staat na 90 minuten aan de verkeerde kant van de score, dan doet dat iets met je als individu, maar zeker nog meer als gehele ploeg.
Als je van de mat wordt gespeeld, is dat natuurlijk niet leuk, maar veel makkelijker te accepteren dan als de punten op een zure wijze worden verloren.
Dat laatste zal vriend en vijand willen en kunnen beamen die de beide duels live of tv hebben gezien. De nederlagen tegen AFC en Jong AZ, waren zuurder dan het zuurste zuurtje. Voor coach John de Wolf en zijn staf was het deze week dus noodzaak om een medicijn te zien te vinden tegen die nare smaak. Letterlijk zijn er honderden middeltjes daartegen te vinden, maar in figuurlijke zin is dat veel moeilijker. Hopelijk is de coach in samenspraak met zijn overige stafleden en de ‘lijdende voorwerpen’ erin geslaagd om zo’n zuurverdrijver te vinden en kan de selectie geheel gezond en fris in het hoofd aantreden om Kozakken Boys partij te geven.
Dat gaat helaas nog steeds niet op voor Danny de Leeuw, want zijn gebroken middenvoetsbeentje staat een rentree nog in de weg. Een vraagteken is Caifano Latupeirissa, die afgelopen zaterdag uitviel met een hamstring blessure en waarvan afgewacht moet worden in hoeverre zijn herstel is gevorderd.

Zware taak
Dat de Veenendalers een zware taak staat te wachten in Werkendam is een open deur intrappen. Wat nog wordt benadrukt door het feit dat het Sportpark De Zwaaier de laatste jaren voor

Spreekstalmeester Dick Daamen maant het publiek tot kalmte.

G.V.V.V. uitgegroeid tot een schier onneembare veste. De 3-0 en 4-0 nederlaag, respectievelijk drie en twee seizoenen geleden, waren pijnlijk. Maar afgelopen seizoen deden de Veenendalers zichzelf tekort met slechts een 0-0 remise. Gedurende 70 minuten speelden de bezoekers met een man meer door een vroege rode kaart voor Madjer Lukoki. Die veldverwijzing werd door een deel van het thuispubliek betwist en daarmee werd het vuurtje langs de lijn opgestookt en kon de scheidsrechter van dienst daarna weinig goeds meer doen in hun ogen.
Maar G.V.V.V. slaagde er niet in om een bres te slaan in de Kozakken defensie. Een puntendeling die de tongen los maakte in het amateurvoetbal. Niet zozeer vanwege het resultaat, wel vanwege het wedstrijdverloop. Na 83 minuten spelen was scheidsrechter Frank de Winter - die al eerder had laten waarschuwen dat onheuse bejegeningen aan zijn persoon niet verder getolereerd zouden worden - de doorgaande aantijgingen van het thuispubliek beu en legde de wedstrijd definitief stil. Beide ploegen probeerden de referee nog over te halen om de laatste minuten plus blessuretijd uit te spelen, want op het veld was het gelukkig wel pais en vree, helaas tevergeefs. In de resterende minuten plus toegevoegde blessuretijd, die na uitspraak van de voetbalbond tien dagen later op een dinsdagavond werden volgemaakt, lukte het G.V.V.V. niet, ondanks een kansenregen, om tot scoren komen.

Makkelijk tegen moeilijk scorend
Het de laatste tijd toch al moeilijk scorende G.V.V.V. krijgt gezien deze voorgaande geschiedenis te maken met een, op papier in ieder geval, extra handicap. Zeker tegen een defensie waarin o.a. twee internationaals staan, want Quentin Jakoba en Juriën Gaari maken sinds kort deel van het Curaçaos elftal, dat zich onlangs plaatste voor de Concacaf Gold Cup. Via de Gold Cup kan Curaçao een ticket verdienen voor de Copa América van 2019.
Daarentegen gaat het maken van doelpunten Kozakken Boys redelijk makkelijk af. De Werkendammers beschikken met routinier Berry Powel (6 goals in zeven duels) en Raily Ignacio (4 goals in tien duels) misschien wel over het gevaarlijkste spitsenduo uit het amateurvoetbal. Daarnaast doet ook Everton Pires Tavares met een zekere regelmaat een duit in het doelpuntenzakje. Want de ex-RVVH speler scoorde in de dertien voorgaande duels 6x.
Dit betekent dat de Veenendaalse defensie extra op haar hoede moet zijn om dit trio van het scoren af te kunnen houden. Maar dit geldt eigenlijk voor het gehele uitgebalanceerde team van trainer Danny Buijs.

Het duel Kozakken Boys – G.V.V.V. op sportpark De Zwaaier aan de Nieuwe Kozakken Stoep 1 te Werkendam begint om 15.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. J. Kooij (Oostzaan) die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. D. Frijn en Dhr. S.N.V. Nanninga. Vierde offical is Dhr. F.E. ter Brake.

Foto's: Dick Gijsbertsen