Voorbeschouwing Lunteren – G.V.V.V.

16 juli 2016

Na precies een week van hard en intensief trainen gaan de mannen van onze A-selectie, die bijna compleet is, captain Simon Brouwer sluit komende week aan, doen wat ze het liefste doen, namelijk een partijtje voetbal spelen. En dan nu niet onderling, maar er wordt aanstaande dinsdagavond een bezoek gebracht aan Lunteren om aldaar tegen de gelijknamige zaterdag tweede klasser het eerste oefenduel in de reeks van vijf af te werken, voordat de spiksplinter nieuwe tweede divisie competitie op 13 augustus haar ouverture kent met voor G.V.V.V. het uitduel tegen HHC Hardenberg.

Speciaal tintje

Voor één speler van het keurkorps van trainer John de Wolf zal dit eerste oefenduel vast wel een speciaal tintje hebben. Want Martin van Eck zette zijn eerste voetbalstappen op sportpark De Wormshoef in Lunteren. Om daarna via Go Ahead Eagles, Bennekom, Vitesse en wederom Bennekom op het sportpark Panhuis te belanden, waar hij nu voor het 7de seizoen het blauwe tenue draagt. Terugkeren naar je roots en spelen tegen de club waar je het voetballen ooit hebt geleerd zal ongetwijfeld bij Martin warme gevoelens oproepen.

Familie en andere connecties
Vader Peter van Eck zal hoogstwaarschijnlijk met een heel dubbel gevoel naar dit duel gaan kijken. Want Van Eck sr. speelde aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw een seizoen of vijf voor G.V.V.V. en was een vaste waarde en sterkhouder bij ons vlaggenschip. En nu zal hij zoonlief, die dus in zijn voetsporen is getreden, maar wat graag zien schitteren.
Maar eigenlijk is Peter een Lunteraan in hart en nieren en stond hij ook mede, als speler, aan de basis van het grootste succes dat de club in haar bijna 85-jarige historie kende. Want van 1986 t/m 1995 kwam de geel-zwarte formatie uit op het toenmalig hoogste amateurniveau van Nederland, de 1ste klasse, en in 1993 slaagde de kleine dorpsclub erin om de beste te zijn van de afdeling C voor gevestigde namen als Genemuiden, WHC, ACV en Bennekom. Een prestatie van zeer groot formaat.
Naast het winnen van de districtsbeker in dat jaar werd er door het kampioenschap ook aangetreden in de strijd om de zaterdagtitel met als tegenstanders Katwijk en Kozakken Boys. De Kattukkers trokken uiteindelijk aan het langste einde, maar de 9-0 winst tegen de Werkendammers zal menig Lunteraan zich nog levendig voor de geest kunnen halen.
Naast Peter van Eck bestond dat succesteam uit o.a. Dick van Laar, Bert Zeggelaar, Lodewijk de Kruif, Omar Tirgil en Maarten Boekenogen, de huidige assistent-trainer van Lunteren. Ook doelman Ruud van de Peppel, die in twee perioden (’88 t/m ’91 en ’96 t/m ’00) onder de lat stond bij G.V.V.V. maakte dat hoogtepunt mee als selectielid bij Lunteren.
Na zijn actieve voetballoopbaan trainde senior o.a. SDS ’55, DTS Ede, Otterlo en bijna logischerwijs ook Lunteren, maar het kijken bij Martin en z’n andere zoon Cornel - speelde bij De Graafschap, Lunteren, DTS Ede en Sparta Nijkerk, en is enkele jaren geleden gestopt - had toch zijn voorkeur en daarom staat die trainersloopbaan op een laag pitje. Daarnaast is ook een flink rondje fietsen een geliefde hobby van Peter.
Andere connecties tussen Lunteren en G.V.V.V. zijn dat Johan de Man de club als trainer onder zijn hoede had in het seizoen ’07-’08. Datzelfde deed Henny de Man van ’99 t/m ’01 en die werd in 2000 kampioen van de 2de klasse met de Wormshoef bewoners. Beide blauwen waren zowel speler als (assistent)trainer bij ons eerste elftal.
Nog uit een veel verder verleden komen we de naam van Jan van de Berg tegen, ook een Lunteraan die een paar seizoenen zijn voetbalkunsten in Veenendaal vertoonde.


Martin (l.), Peter en Cornel (r.) van Eck. Foto: website Lunteren.

Problemen
Het als raket omhoog geschoten dorpsclubje kon, zoals je wel vaker ziet, de weelde van dat succes niet aan. Door financiële, structurele en bestuurlijke problemen belandde de club in een crisis en dat had zijn weerslag op het eerste elftal met als gevolg degradatie in 1995. Dat werd een seizoen later wel weer goed gemaakt, maar de top, omdat in ’96-’97 de hoofdklasse haar geboorte kende, zat er daarna niet meer in. Lunteren verbleef vanaf die tijd tot nu toe met wisselend succes in de 1ste t/m de 3de klasse.

Weer omhoog?
Onder leiding van de huidige en zeer jeugdige trainer Bart Schreuder (32) die in 2014 aan de slag ging is Lunteren weer aan een inhaalslag begonnen. In zijn eerste jaar werd gelijk de titel gepakt in de 3de klasse en afgelopen seizoen was zijn formatie op weg naar een tweede succes op rij. De titel was voor DUNO maar als runner-up werd de nacompetitie bereikt. Ten koste van Den Ham en Lelystad ’67 plaatste Lunteren zich voor de finale op het neutrale terrein in Apeldoorn waarin Hulzense Boys uit Nijverdal tegenstander was.
Het werd een echte finale met alles erop en eraan, spannend scoreverloop en zeer fraaie goals. RTV-Oost zond zelfs een ruime samenvatting uit. Helaas lukte het Lunteren net niet om opnieuw een stap te maken, want aan het einde stond er 3-2 in het voordeel van de Nijverdalers op het scorebord. Maar wat na de verdrijving van de teleurstelling bleef, was het gevoel dat Lunteren er weer goed voorstond en komend seizoen zeker niet anoniem in de 2de klasse G hoeft te  spelen. Met o.a. de streekderby’s tegen Blauw Geel ’55, Renswoude, Valleivogels en onze plaatsgenoot VRC in het vooruitzicht kan brigade van Bart Schreuder zich gaan opmaken voor een alleszins interessante competitie jaargang, die ongetwijfeld de doelstelling zal hebben nu wel de stap omhoog te maken.

Bijzondere trainersfamilie
Komt de naam Schreuder u ook zo bekend voor als trainer? Nu dat klopt. Want de trainer van Lunteren is namelijk de jongere broer van Dick Schreuder (44) die Katwijk onder zijn hoede heeft, en daarmee de afgelopen twee jaar dus zeer succesvol was. Maar ook Alfred (43), die na FC Twente nu als assistent aan de slag is bij de Duitse Bundesliga club TSG 1899 Hoffenheim, is een broer van Bart.
Dick bij o.a. FC Groningen, RKC Waalwijk, en Go Ahead Eagles en Alfred bij o.a. Feyenoord, NAC Breda en FC Twente zijn natuurlijk al bekend van hun optredens als betaald voetballers, maar beide leerde het spelletje in hun geboortedorp en bij de club van hun vader, SDV Barneveld. En vader Schreuder stuurde natuurlijk ook Bart naar deze voetbalvereniging. Het eerste elftal haalde hij nog wel maar meer zat er voor jongste, die bovendien ook een zodanige blessure opliep dat zelf ballen niet meer verantwoord was, niet in. Waarschijnlijk aangestoken door het trainersvirus van z’n broers begon hij daarom ook maar als jeugdtrainer bij zijn eerste liefde in Barneveld, maar daarna volgde al snel Otterlo. Na twee seizoen kon Bart daar verlengen maar toen klopte Lunteren op de deur waaraan hij gehoor gaf. In het aanstaande seizoen wordt het dus Bart’s derde jaar als roerganger.
 

Maarten Boekenogen (l.) en Bart Schreuder.
Beide foto's: Ede Stad
Alfred Schreuder (r.) en benjamin Bart. 

Vlees in de kuip
Voor oefenmeester John de Wolf, zijn assistent Jan Diepeveen en de kersverse Dennis van Meegdenburg in diezelfde functie, zal deze sparringpot hoogstwaarschijnlijk voornamelijk wel in het teken staan om te bekijken hoe het, ‘nieuwe vlees in de kuip’, om dat maar eens oneerbiedig uit te drukken, zich zal gaan laten zien en hoe dat in te passen valt in de formatie die al behoorlijk lang met elkaar samenspeelt. Want van de 21 man sterke A-selectie zijn er zes nieuwe spelers, en de overige spelen gemiddeld al 5,5 seizoen in de blauw-witte clubkleuren. Daarvan zijn de sterke en zwakke kanten meer dan goed in kaart gebracht. Van de nieuwelingen die we hier op deze plaats nogmaals van harte welkom willen heten bij onze club en die luisteren naar de namen Frank Tervoert, Robin Mulder, Caifano Latupeirissa, Daimy Rijnsburger, Kevin Rijnvis en Jelmer Nijburg zullen dat soort observaties in de komende trainings- en oefenperiode haar beslag gaan krijgen.
Iedereen die G.V.V.V. lief heeft zal daar naar uitkijken, maar bovenal Frank, Robin, Caifano, Daimy, Kevin en Jelmer zelf zullen zeer benieuwd zijn wat hun rol kan en gaat worden bij hun nieuwe club. Kortom nieuwsgierigheid troef bij spelers, staf en supporters.

De feiten en cijfertjes
De laatste keren dat Lunteren en G.V.V.V. elkaar in officiële wedstrijden troffen dateert alweer uit ’94-’95. Zowel in Lunteren als in Veenendaal kwam er geen winnaar uit de bus, want de uitslagen waren respectievelijk 2-2 en 0-0.
Daarna werd er nog wel zesmaal tegen elkaar geoefend, waarvan vijfmaal op het sportpark Panhuis en eenmaal in Lunteren. Die op sportpark De Wormshoef was de eerste in de reeks en eindigde opnieuw onbeslist, in ’96-’97 werd het 2-2. De vijf in Veenendaal, allemaal gespeeld aan het begin van deze eeuw (’01 t/m ’08), leverden evenzovele overwinningen op voor de thuisploeg, waarbij het opvallend was dat Lunteren daarin niet tot scoren kwam (3-0, 3-0, 2-0, 3-0 en 6-0).
Bij de laatste overwinning, op 22 januari 2008, waren twee spelers van de huidige selectie present, namelijk Wilco den Hartog en Taoufik Adane. Laatstgenoemde scoorde ook nog eens een keer. Dat overkomt hem als verdediger niet al teveel. Rudy van Doorn, Nordy al Mansouri, Matthijs Boom, Kevin Tom en Patrick Donkervoort namen de andere vijf treffers voor hun rekening.
Dit alles voor wat het waard is, want natuurlijk is G.V.V.V. sowieso als kakelverse tweede divisionist aan haar stand verplicht om de favorietenrol op de schouders te nemen. Maar bij een oefenpartij is het eindresultaat niet het doel wat de middelen heiligt. Het op elkaar ingespeeld raken, weten wat je aan elkaar hebt, en nog veel meer voetbalfacetten hebben daarin de hoogste prioriteit.

Deze oefenwedstrijd op sportpark De Wormshoef, Wormshoefweg 4, 6741 ZG te Lunteren begint om 20.00 uur, dit in tegenstelling tot de eerder aangekondigde 19.30 uur.