Voorbeschouwing S.D.C. Putten - G.V.V.V.

24 juli 2016

Het zijn drukke dagen voor de paradepaardjes van onze vereniging. Het trainingskamp in Zeeland, met daarbij het oefenduel tegen hoofdklasser Hoek (1-2 winst) is nog maar nauwelijks achter de rug, of de volgende oefensessie staat al weer voor de deur. Morgenavond trainen en dan dinsdagavond op naar Putten om aldaar aan te treden voor het derde oefenduel in de reeks van vijf.

S.(terk) D.(oor) C.(ombinatie Putten is dan gastheer voor G.V.V.V. De bewoners van sportpark De Putter Eng verbleven deze eeuw bijna – op drie seizoenen 1ste klasse na - altijd in de hoofdklasse en bezetten daarin aan het einde van de diverse jaargangen veelal een middenmoot positie.
Zo ook afgelopen seizoen in de afdeling A, met als tegenstrevers o.a. buurman DOVO en streekgenoot Bennekom, werd een 8ste plek veroverd. Gedurende dat seizoen dus geen euforie over een mogelijke promotie mogelijkheid, maar ook geen billenknijpen om een trede te zakken.
Op dat laatste feit, zit een ieder die S.D.C. Putten lief heeft, natuurlijk ook niet te wachten aanstaand seizoen. Een keer meedoen om de prijzen zou natuurlijk wel een mooie en welkome afwisseling zijn t.o.v. het recente verleden en daar hoopt iedere fan dan ook op.
Maar zover zullen op voorhand de intenties van de beleidsbepalers van de Puttenaren niet strekken, vermoeden we. Dit gezien een flink aantal gerenommeerde tegenstanders die te wachten staan in de hoofdklasse B in jaargang ’16-’17. Gemakkelijk proberen te handhaven zal hoogstwaarschijnlijk het devies worden van de Van Hunenstijn-brigade en blijven loeren op kansen op meer als die zich voordoen.


Verleden
In leeftijd schelen de beide opponenten van komende dinsdag elkaar slechts vijf jaar. G.V.V.V. is ‘geboren’ in 1947 en S.D.C. Putten beleefde op 1 juni 1952 haar oorsprong. En zoals de naam al aangeeft is de trots van Putten een fusie club. O(efening) M(aakt) S(terk) en v.v. Putten gingen samen op die datum. Eerst alleen als S.D.C., maar toen bleek dat er in Amsterdam al een vereniging was met die naam, werd Putten er aan toegevoegd. Voordat de combinatie een feit was stonden de voorlopers en G.V.V.V. al diverse tegenover elkaar in competitie verband. Beide clubs speelden toen in de Provinciale Voetbal Bond. Ook na het samengaan, en beide clubs hoger op de voetballadder klommen, kwamen S.D.C. Putten en G.V.V.V. elkaar regelmatig tegen in competitieverband, bekerwedstrijden en oefenduels.
De balans van de beide ‘blauw-witte’ clubs staat momenteel op 30 onderlinge competitie duels, 2 bekerontmoetingen en 5x bestreden ze elkaar in oefenwedstrijden.

 

Competitie geschiedenis
De laatste keer dat de beide kemphanen tegenover elkaar stonden in de competitie was seizoen ’09-10. Dat was het jaar waarin werd gestreden om promotie naar de topklasse. Op Sinterklaasmiddag 2009 deelden G.V.V.V. en S.D.C. Putten in Veenendaal de punten. Raoul Henar zette de gasten op voorsprong en Danny van Brenk scoorde vanaf elfmeter de gelijkmaker, wat tevens de eindstand werd.
Op de dag van de arbeid in 2010 volgde de return op sportpark De Putter Eng. Toen stond er veel meer druk op dat duel, want G.V.V.V. mocht niet verliezen om nog kans te houden op de 5de of 6de plaats die beide goed waren voor een mogelijke omweg naar de topklasse. En de gastheren moesten onder leiding van Richard Karrenbelt – nu in dienst bij ONS Sneek - winnen om diezelfde mogelijkheid te behouden.
Het werd uiteindelijk opnieuw een 1-1 gelijkspel waarbij G.V.V.V. dus in eerste instantie garen spon. Huidig assistent-trainer Marchel Kamphuis, toen nog actief in het veld, en ook zeer bekend als speler van o.a. Sparta Nijkerk en Spakenburg, zette zijn ploeg op voorsprong. En toen na ruim een half uur spelen G.V.V.V. verder moest met 10 man, doordat Koert Thalen met een rode prent het veld moest verlaten, leek het gedaan met de koopman.
Toch zorgde toenmalig aanvoerder Antonio Aguilar Aguilera een kwartier voor tijd voor de verdiende gelijkmaker, opnieuw vanaf de penaltystip, en had zijn ploeg het doel bereikt, door niet te verliezen. Maar alle G.V.V.V.-volgers weten ongetwijfeld nog dat het uiteindelijk allemaal tevergeefs was, want onze ‘blauwen’ vonden hun Waterloo, richting nieuw in te stellen topklasse, in Alphen aan den Rijn waar ARC de promotie bewerkstelligde. Gelukkig werd die omissie een jaar later rechtgezet door via een kampioenschap alsnog de eliteklasse te bereiken.

Meest recente geschiedenis
Van nog veel recentere aard is het oefenduel van 12 januari dit jaar. Toen kwamen de Puttenaren naar het sportpark Panhuis om de krachten te meten, en vandaar nu ook dit tegenbezoek.
Toen werd het de wedstrijd van ex-S.D.C. Putten-, en nu helaas ook ex-G.V.V.V.-speler, Olivier Pilon. Want de topscorer (15 treffers) bij de Veense blauw-witte van vorig seizoen, nu in dienst van Spakenburg, bevestigde in die oefenpot zijn blakende vorm. Als enige van de selectie speelde ‘Olli’ toen de volle negentig minuten en bekroonde dat optreden met drie doelpunten tegen z’n oud ploeggenoten. Kansen op meer treffers van Pilon waren toen zeker aanwezig, maar doelman Manuel Hogewoning stopte een strafschop van zijn voet en toonde zich in één op één situaties altijd meester en datzelfde gold ook voor z’n vervanger Bart Pansier.
Het werd al met al een aardig doelpuntenfestijn, want naast deze drie treffers scoorden ook Roy Terschegget en Roy Talsma (nu DUNO) voor de thuisploeg en deden captain Justin van Groen en ex-G.V.V.V.-er Dimitri Djollo (nu Geinoord) wat terug voor de bezoekers wat dus een 5-2 einduitslag opleverde.

Aanpassen en inpassen
Van spanning en druk op de schouders zoals in de laatst gespeelde competitiewedstrijd is voor de beide selecties komende dinsdagavond natuurlijk geen sprake. Want het is simpel een oefenduel waarin de trainers John de Wolf en Bert van Hunenstijn, die trouwens is begonnen aan zijn eerste lustrum als oefenmeester bij de Puttenaren,  hun pupillen aan het werk willen zien in de aanloop naar de start van de competitie. Die ligt voor S.D.C. Putten een week later dan voor G.V.V.V. De hoofdklasse beleefd haar start op zaterdag 20 augustus en dan gaan onze gastheren het thuis opnemen tegen het gepromoveerde Oranje Nassau uit Groningen.

Van Hunenstijn zag een vijftal redelijk vaste waarden vertrekken en kon zes nieuwe gezichten verwelkomen in zijn groep. Dit zijn: Abdelmoumin Cherkaoui en Jerald Reina van NSC, Rick Degenaar kwam van Lunteren, Martijn Duits van VVOG en keerde daarmee terug op het oude nest,  Wim Riphagen speelde voorheen bij Oene en Joost Heerschop deed dat bij Sparta Nijkerk. De eerste test voor deze ‘nieuwe jongens’ en de oudgedienden vond afgelopen zaterdag plaats in en bij Capelle na een eerste trainingsweek. De huidig derde divisionist en voormalig competitie genoot van G.V.V.V. had veel moeite om een 0-2 achterstand in de slotfase om te zetten naar een 2-2 gelijkspel. Kortom een meer dan verdienstelijk resultaat van S.D.C. Putten.
Na het oefenduel tegen G.V.V.V. volgt dan nog de Veluwe Cup op De Putter Eng met deelname van uiteraard de thuisploeg, onze buurman DOVO, DVS ’33 Ermelo en S.D.V. Barneveld. En ook die duels zullen in het teken staan van aan- en inpassen en de puntjes op de i te zetten.

Puntjes
Diezelfde puntjes moeten ook gezet worden door trainer John de Wolf en zijn vazallen, maar zij zijn al wat langer bezig en dat is gezien de eerdere start van de tweede divisie t.o.v. de hoofdklasse ook niet zo heel vreemd. De spelers zijn conditioneel in de voorgaande trainingen al flink onder handen genomen en tijdens het verblijf in Zeeland dit weekend zullen er vast ook flinke strand- c.q. duinlopen op het programma hebben gestaan en misschien zijn er wel een paar potje voetvolleybal of andere balspelletjes gespeeld. En iedereen die wel eens sport of spel inspanningen heeft gedaan op zo’n goud gele massa zand, weet hoe zwaar dat kan zijn.

Daarnaast heeft de 21-man sterke selectie al weer tweemaal geproefd hoe het is om in het veld te staan en wedstrijden te spelen. Dinsdag in en bij Lunteren (0—5) en gisteren dus tegen Hoek (1-2) in Vlissingen. Twee duels tegen tegenstanders van verschillend kaliber.
Want waar 2de klasser Lunteren redelijk gemakkelijk werd opgerold, was hoofdklasser Hoek van een taaier maar bovenal fysiek ander kaliber. Daar zou G.V.V.V. tegenop moeten boksen met een snelle balcirculatie om zo de opponent geen kans te geven om in te grijpen. De intenties waren wel duidelijk zichtbaar, maar de uitvoering liet op menig moment te wensen over. Bovendien was er ook nog niet de scherpte om wel goed lopende aanvallen om te zetten in echte kansen en/of mogelijkheden. Dat de uiteindelijke winst niet onverdiend was, lijdt geen twijfel, maar dat er nog genoeg te finetunen is, staat als een paal boven water.
Bovendien is het voor de staf afwachten hoe het met de opgelopen blessures staat van sterkhouders Wilco den Hartog (voet) en aanvoerder Roy Terschegget (rug). Want beiden zullen ongetwijfeld voorkomen op het lijstje basisspelers. Maar zoals ieder nadeel z’n voordeel kan hebben is er bij afwezigheid van Roy en/of Wilco ook gelegenheid om te experimenteren op het middenveld met andere spelers die dan kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben.
Mede daarvoor is de oefencampagne in het leven geroepen.
 

Dit ‘blauw-witte’ onderonsje op dinsdagavond 26 juli op sportpark De Putter Eng, Roosendaalseweg 111, te Putten zal beginnen om 19.30 uur.