Voorbeschouwing s.v. T.E.C. - G.V.V.V.

23 november 2016

Nog drie wedstrijden te gaan en dat zit de eerste helft van de kersverse Tweede Divisie er al weer op. Met Katwijk thuis en Jong Sparta uit staan zijn er dan 17 wedstrijden gespeeld en kan de balans worden opgemaakt, maar niet nadat eerst komende zaterdag een tweede streekderby is gespeeld. FC Lienden was al gastheer voor de ploeg van John de Wolf en de Tielse Eendracht Combinatie, opgericht op 1 juni 1924 en dus hard op weg naar het eeuwfeest, gaat dat nu ook doen.
 
Als een raket …

Als een raket de hoogte in, zo kun de je prestaties die de voetballers uit de stad van Flipje boekten in de laatste jaren, zonder overdrijven omschrijven.
Begin mei 2015 werd de kroon op het werk gezet door voor de eerste keer in haar bestaan het walhalla van het zondagvoetbal te bereiken, via een kampioenschap. Eerder, toen de hoofdklasse nog het hoogste niveau was, speelde T.E.C. ook al eens twee seizoenen daarin (van 2002 t/m 2004), maar toen geschiedde dat via de nacompetitie.
Vanaf 1970 speelden de oranjehemden hoofdzakelijk op 3de en 2de klasse niveau (33 seizoenen), acht jaargangen in de 1ste klasse, en totaal drie in de hoofdklasse.
Het is dan ook bewonderingswaardig en superknap dat de Tielse voetbalformatie vanaf 2010, toen zij nog uitkwamen in de 3de klasse, via drie kampioenschappen, en eenmaal de nacompetitie, de topklasse bereikte.
Maar daarmee was het sprookje in het Betuwe stadje nog niet voltooid, want als echte debutant bleef men vorig seizoen in de topklasse heel lang in het spoor van streekgenoot en uiteindelijke kampioen FC Lienden. Met slechts 1 punt verschil moest de titel uiteindelijk aan deze rivaal worden gelaten. Maar daarover werd zeker niet getreurd door aanvoerder Ibrahim Aliskan en zijn kompanen, en allen die T.E.C. lief hebben, want door die eclatante tweede plek volgde opnieuw een promotie, nu naar de spiksplinternieuwe Tweede Divisie. Een supersnelle opmars die echt uniek genoemd mag worden binnen het amateurvoetbal in ons land en die een hartelijke felicitatie meer dan waard is.
Betuwe boven!!!! 

Architect en nazaat
De architect van bovengenoemde successen was en is Gery Vink (51). Vink debuteerde op zeventienjarige leeftijd in het profvoetbal bij wijlen FC Wageningen, waar hij tien jaar actief was. Daarna speelde hij bij de amateurs van Rheden en TEC. Na zijn spelerscarrière ging de Gelderlander als jeugdtrainer aan de slag bij PSV en Vitesse. Bij die laatste club plukte toenmalig hoofd Ajax-opleiding John van den Brom hem in 2006 weg bij het beloftenteam. En tot op heden  is Gery Vink nog steeds actief bij de jeugdopleiding van de Amsterdammers, maar daarnaast vergat hij zijn oude liefde niet en profiteert T.E.C. dus volop van zijn kennis en kunde in de functie van technisch adviseur.
Maar ook zorgde Vink sr. voor op opvolging in de gelederen van de Tielenaren. Aan het begin van dit seizoen kwam zoon Wimilio (de appel valt niet ver van de boom) over van FC Eindhoven naar sportpark De Lok. De 23-jarige middenvelder speelde in de jeugd bij vv Kesteren en sv DFS. Daar werd hij al op jonge leeftijd gescout door eredivisieclub NEC. In 2005 stapte hij van NEC over naar de voetbalacademie van Vitesse/AGOVV. Op 26 augustus 2011 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van Vitesse in de Amsterdam ArenA.
Niet veel later tekende Vink jr. een contract bij Vitesse en speelde hoofdzakelijk bij Jong Vitesse. Vanaf augustus 2014 kwam Vink uit voor MVV Maastricht. Vervolgens stapte hij via FC Den Bosch over naar FC Eindhoven, waar hij op amateurbasis voor speelde, maar geen contract kreeg.
Heel bewust koos Vink jr. daarna voor T.E.C. omdat hij met een vriend een sportschool was begonnen, die ondertussen prima loopt. Dus of we Wimilio Vink ooit terugzien in het betaalde voetbal is een groot vraagteken, want met 5 treffers is hij clubtopscoorder en vaak zien we zijn naam ook terug in de media als belangrijke schakel in de Oranje-brigade.

 
Gery en Wimilio Vink, belangrijke schakels bij T.E.C. Fotobron: De Gelderlander

Hoofdcoaches keren telkens terug op het oude nest
Opvallend bij onze gastheren zijn de namen van de hoofdcoaches vanaf de eeuwwisseling. Er zijn wel wisselingen van de wacht geweest, maar telkens zie je ‘oude namen’ weer terugkeren. Drie namen spelen daarin een hoofdrol, t.w. Eric Speelziek (nu Hercules), Frits van den Berk en Hanky Leatemia (nu RKTVC). Allen zorgden, in twee verschillende perioden, voor de nodige successen, maar Hanky Leatemia, was wel de meest onvergetelijke, want onder zijn leiding werd de sprong van de 3de naar de hoofdklasse gemaakt en voltrok zich het ‘wonder van Tiel, zoals hierboven omschreven.
Maar omdat Leatemia zijn trainersdiploma TC 1 behaalde en hogerop wilde met zo’n papiertje op zak nam hij afscheid van de hoofdklasse B kampioen en werd trainer van het beloften team van Brabant United, de gezamenlijke jeugdopleiding van RKC Waalwijk en FC Den Bosch. Helaas duurde dat contract maar een jaar en daarom is de oud-zaalvoetbal internationaal nu als hoofd jeugdopleiding en hoofdcoach in dienst bij het ‘kleine broertje’ van T.E.C. RKTVC.  
Opvolger van de succescoach werd Frits van den Berk. De zeer ervaren, en met zijn 65-jaar ook oudste oefenmeester van de Tweede Divisie, is ook een oude bekende op sportpark De Lok. De Mauriker stond vanaf november 2005 tot januari 2007 ook al voor de groep bij T.E.C. In het verleden werkte hij ook 14 jaar bij Vitesse en was hij hoofdtrainer bij o.a. clubs als Vriendenschaar, Sparta Nijkerk en Geinoord. Onder zijn leiding werd de stap naar de Tweede Divisie gezet en komt hem, net zoals Leatemia en Speelziek veel eer toe.

Tipje van de sluier
De komeetachtige opmars van T.E.C. werd voorafgaand aan het begin van dit seizoen het beste verwoord door een artikel in de Rivierenland editie van dagblad De Gelderlander, waarin Han Helmink ‘architect’ Gery Vink aan de tand voelde.

Als technisch adviseur stond Gery Vink mede aan de basis van het vijfjarenplan waarmee de Tielse club in 2010 startte en dat T.E.C. naar het hoogste niveau in het amateurvoetbal moest brengen. Dat gebeurde nadat de club eerder dat niveau had bereikt, maar er vervolgens niet in was geslaagd dat niveau vast te houden.
"Normaal doen. Dat was ons uitgangspunt", kijkt Vink terug. "Geen middelen storten in een bodemloze put. De liefde voor het voetbal moest weer terugkomen in Tiel. Die ontbrak tot dat moment wel eens, al zijn daarop zeker uitzonderingen te noemen."
De zoektocht van de technische staf leidde vooral naar jonge voetballers. Hun interesse werd gewekt door de plannen van Vink en de zijnen. De aandacht richtte zich op voetballers die als talent te boek stonden binnen het betaalde voetbal, maar de stap nog niet konden maken. De selectie die in 2010 werd samengesteld was jong, had talent en er zat erg veel rek in.
"Door mijn grote netwerk in de voetballerij (Vink werkte als (jeugd)trainer bij Vitesse, PSV en inmiddels al weer jaren bij Ajax, HH) kon ik de spelers vinden die we nodig hadden. Spelers die veel kwaliteit hadden en ook wilden investeren in de toekomst. En dan moet je ze er nog van overtuigen dat T.E.C. hun een kans kon bieden om zich te laten zien. De meesten hebben dat meer dan uitstekend opgepakt”.
Vink vervolgt: "We hebben die jonge groep aangevuld met routiniers zoals Albert van Velsen, Patrick Ax en Leon Hése: jongens met een verleden in het betaald voetbal en de top van het amateurvoetbal. Het bleek een gouden opzet, want de verwachte ontwikkeling zette zich door. Elk volgend seizoen konden we met dezelfde, steeds beter op elkaar ingespeelde, selectie verder zonder aan kwaliteit in te boeten."
Ook de eerste stap na het vijfjarenplan richting tweede divisie zette T.E.C. op het eerste gezicht moeiteloos. "Nou moeiteloos? Het heeft ons veel werklust, inzet en wilskracht gekost", legt Vink uit. "De selectie kon dat gelukkig opbrengen, kwalitatief wist ik al wel dat het goed zat. Een prachtige tweede plaats in ons debuutjaar in de topklasse en promotie naar de Tweede Divisie vormden vorig seizoen de beloning voor al die inzet. En dat nog steeds met vooral de spelers waarmee we in 2010 zijn begonnen."
Inmiddels ontkomt ook TEC er niet meer aan om te werken naar een ruimere selectie. "We sluiten in de Tweede Divisie aan bij het betaalde voetbal. Dan red je het niet met achttien man. Het was het afgelopen jaar toch ook al triest dat we zelfs nog een beroep moesten doen op Albert van Velsen (hij droeg in het seizoen ’94-’95 21x het G.V.V.V. tenue, opm. webredactie), die al een jaar niet meer gespeeld had. We werken nu met een selectie van meer dan 30 spelers. Routiniers, maar ook erg veel jong talent. Maar nog steeds geldt: geen gekke dingen doen, normaal blijven."
Nieuw is ook dat de gehele selectie iedere week in actie komt. Dat kan zijn in het eerste of in het tweede elftal. Daarnaast komt er een competitie met regionale ploegen, vooral ook om tegen gelijkwaardige ploegen te kunnen spelen. "Het is erg belangrijk dat iedere speler regelmatig 90 minuten vol maakt. De jongens zijn daar ook van doordrongen. De concurrentie is enorm, dat realiseer ik me. Maar daar wordt iedereen alleen maar beter van", besluit Vink.

 

Penarie
Het project T.E.C. mag dus meer dan geslaagd worden genoemd, alleen nu is het dus zaak om dat te gaan continueren. En zoals het gezegde luidt; er komen is één, maar er blijven is nog veel moeilijker, gaat dat nu ook op voor de Van den Berk-brigade. Want met 13 punten uit veertien duels staan onze opponenten van komende zaterdag, dan wel niet op de directe degradatie plaatsen, maar wel in de gevarenzone die aan het einde van de competitie p/d wedstrijden zouden gaan betekenen.
Natuurlijk is er nog voldoende tijd om daaraan te ontsnappen en is de concurrentie binnen gezichtsafstand, maar de laatste twee gespeelde duels geven daarin weinig houvast. Want in en bij Spakenburg werden de Tielse voetballers met 5-0 van de mat gespeeld, daarover was geen misverstand mogelijk. Afgelopen week gebeurde in en bij Barendrecht hetzelfde, alleen was die 5-0 nederlaag wel wat geflatteerd te noemen. Met een eigen doelpunt en tweemaal een bal tegen het aluminium was de pechfactor nadrukkelijk aanwezig voor de bezoekers. Maar dat neemt niet weg dat T.E.C. toch een beetje in de penarie is gekomen, waaruit ze zich maar wat graag willen ontworstelen. Daarbij zou een tweede thuiszege een prima steun in de rug zijn. De enige overwinning op sportpark De Lok tot nu toe werd behaald in de streekderby met FC Lienden (2-1) en de 2-2 tegen Jong Sparta leverde het andere punt op, van de in totaal vier in eigen huis behaalde. De vraag is dan ook of G.V.V.V. het tweede slachtoffer wordt in deze streekderby?


Sportpark Panhuis is op 15 augustus 2015 in een zwembad veranderd, verder spelen is onverantwoord voor G.V.V.V. en T.E.C. Foto: Jeroen van Barneveld.
 
‘Halve winst’
Het was, tot vorig seizoen, tamelijk lang geleden dat de Veenendalers zaterdag- en de Tielse zondag voetballers elkaar troffen, en dat gebeurde logischerwijs uitsluitend in onderlinge oefenpotjes. Voor het laatst gespeelde onderlinge duel moesten we toen ruim een decennium terug in de tijd. Het was in jaargang ’02-’03, toen de oranjehemden hun debuut maakten in de zondag hoofdklasse, dat ze op 25 maart ‘03 naar Veenendaal togen om te sparren. Op het sportpark Panhuis eindigde het oefenduel in een 1-1 gelijkspel. Walter van Ommeren, later in zijn carrière o.a. speler en trainer van concurrent en plaatsgenoot Theole, scoorde toen voor de blauwen.
Aan het begin van vorig seizoen eindigde de oefencampagne van G.V.V.V. met een bezoek van T.E.C. Voor beide teams was het een generale repetitie, want een week later op 22 augustus ’15 startte zowel de zaterdag- als zondagtopklasse. Het werd uiteindelijk maar een kort potje, want wind en regen waren grote spelbrekers, waardoor na de rustpauze die al opgerekt was, gezamenlijk besloten werd dat verder spelen weinig zin had. In die 45 minuten speeltijd showde de kersverse topklasser haar visitekaartje, want Jip Bartels en Kurtley de Windt – beide maken nog steeds deel uit van de selectie - zetten hun ploeg al binnen 20 minuten op een 0-2 voorsprong en G.V.V.V. kon daar alleen maar enkele speldenprikjes tegenover stellen. Een dik verdiende ‘halve winst’ zo concludeerde onze verslaggever toentertijd.      

Allereerste officiële treffen
Dit was dus het verleden, maar nu wacht een hernieuwde kennismaking, alleen moet dit treffen toch wat serieuzer worden genomen. Want het is de allereerste officiële wedstrijd tussen de Tielenaren en Veenendalers en daarbij is het behalen van punten het belangrijkste uitgangspunt.
Op basis van de ranglijst en de gestelde doelen - de gastheren willen overleven en de gasten in het linkerrijtje eindigen - zal de ploeg van captain Roy Terschegget door vriend en vijand de favorietenrol krijgen toebedeeld.
Het is dan ook aan de Veense blauwen om dat te gaan bewijzen, want sowieso speelt T.E.C. graag een spelletje door de tegenstander te laten komen en uit de omschakeling toe te slaan. Daarop zullen Terschegget c.s. zich dan ook moeten voorbereiden door defensief geen, of heel weinig foutjes, te maken. Maar aan de overkant van het veld zal de dezelfde scherpte worden gevraagd van de selectie zoals afgelopen zaterdag in Werkendam, toen enkele flitsende combinaties perfect werden uitgevoerd, maar bovenal tot doelpunten leiden en de uiteindelijke winst in het laatje bracht.
Want dat de ploeg van John de Wolf voetballend vermogen bezit is geen enkel discussiepunt, maar dat omzetten in treffers, dat was het manco tegen AFC en koploper Jong AZ. Maar hopelijk heeft de winst op Kozakken Boys zoveel vertrouwen gegeven dat ook T.E.C. eraan zal moeten geloven.

Voor wat het waard is, tot slot nog even wat feitjes op een rij:
• IJs en weder dienende zal aanvoerder Roy Terschegget zijn 200ste officiële wedstrijd gaan spelen
• Bij T.E.C. moet Kay Huigens verstek laten gaan vanwege schorsing, bij G.V.V.V. geldt dat voor Danny de Leeuw
• Samen met rode lantaarndrager Jong Twente heeft T.E.C. met minus 15 het slechtste doelsaldo
• Thuis presteren onze gastheren op voorhand minder dan op vreemde bodem, met respectievelijk vier punten uit zes en negen uit acht
• Voor G.V.V.V. geldt hetzelfde, 11 punten thuis tegen 16 uit, bij ieder zeven duels
• Vraagtekens zijn Wouter Bonke en Wilco den Hartog of die voldoende hersteld zijn van de blessures om deel uit te maken van de wedstrijdselectie
• De ploeg van Frits van de Berk heeft al een rij van vijf nederlagen achter elkaar moeten bijschrijven, voor collega De Wolf zijn dat er gelukkig slechts twee
• De thuisploeg heeft op G.V.V.V. na, al tegen alle overige voormalig zaterdagclubs gespeeld. HHC Hardenberg was de enige die werd verslagen, de overige vijf waren allen te sterk voor de Tielse formatie
• T.E.C. scoorde niet in de laatste twee duels, G.V.V.V. deed dat wel gedurende de laatste acht ontmoetingen.
• De laatste drie wedstrijden op vreemde bodem werden allen door G.V.V.V. in winst omgezet.  

s.v. T.E.C. versus G.V.V.V. begint om 18.00 uur op sportpark De Lok, Predikbroedersweg 3, 4003AL Tiel en zal onder leiding staan van Dhr. A. Bos (Ellburg), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. S.R. de Groot en Dhr. R. Miedema. Vierde official is Dhr. D. Schaper.

Infographic bron: www.voetbalnederland.nl