Voorbeschouwing UNA – G.V.V.V.

4 oktober 2016

In de komende twee geplande competitieduels ontmoeten de mannen van trainer John de Wolf tegenstanders die zijn te omschrijven als volledig onbeschreven bladeren voor G.V.V.V. Want in zeven van de acht voorgaande wedstrijden waren de opponenten altijd wel min of meer (een beetje) bekend van eerder gespeelde competitie- beker- en/of oefenwedstrijden. Voor Jong FC Twente was dat niet het geval, maar er stond wel ooit een oefenwedstrijd tegen het vlaggenschip van die ploeg in de annalen van onze vereniging.
En datzelfde geldt ook voor alle nog komende concurrenten, m.u.v. UNA, die aanstaande zaterdag aan het einde van de middag in de  geschiedenisboeken zal worden opgenomen, en VVSB wat op 15 oktober het sportpark Panhuis met een bezoek komt vereren.

 

In Limburg bestaat het drielandenpunt, in Veldhoven hebben ze het driegemeenten punt genaamd 't Look.

Korte introductie
De thuishaven van onze gastheren, sportpark Zeelst, is gelegen in de gemeente Veldhoven. Een plaats met ca. 45.000 inwoners ten westen van Eindhoven. De naamgeving van het domicilie van UNA zal u duidelijk worden als u weet dat Veldhoven in 1921 ontstond door de samenvoeging van dorpen Veldhoven-Meerveldhoven, Oerle en Zeelst. In de tweede helft van de vorige eeuw zijn door de aanleg van nieuwbouwwijken de drie dorpen aaneengegroeid tot een grote bebouwde kom.
Waar G.V.V.V. met haar geboortejaar 1947 een van de jongste clubs is in de Tweede Divisie, behoort UNA tot de oudste acht. In de dorpskern Zeelst werd op 7 november 1929 deze voetbalclub opgericht. Ze beginnen in de Kempische bond, maar al snel volgt de overstap naar Kring Eindhoven. Het eerste grote succes volgt in 1941 wanneer ze via promotie wedstrijden de vierde klasse van de KNVB bereiken, waar vanuit met horten en stoten de opmars begint.

Naamgeving
De afkorting UNA staat voor: Uitspanning Na Arbeid. Een beetje vreemd als je weet dat een uitspanning van oorsprong een plaats is waar rijtuigen werden voorzien van verse paarden. En omdat dit meestal enige tijd in beslag nam hadden veel van die uitspanningen ook een gelegenheid om iets te nuttigen en/of te drinken. Vandaar ook dat tegenwoordig die aanduiding kan worden gebruikt voor een speeltuin, attractiepark enz. Maar dat alles heeft natuurlijk niets van doen met een voetbalvereniging. Nee, er zit een bijzonder verhaal vast aan het ontstaan van de naam UNA.
De club werd opgericht als ONA, wat staat voor: Ontspanning Na Arbeid en dat past natuurlijk veel beter bij een voetbalvereniging.

ONA of UNA dat was de vraag in 1929.

Maar het bisdom - vroeger hadden de RK-geestelijken nog wel het een en ander in de melk te brokkelen - stuurde kort na de oprichting een brief aan het bestuur waarin werd opgedragen (dus niet werd verzocht) om de naam te veranderen in UNA, wat in het Latijn ‘eensgezind’ betekent.
Of ONA zou kunnen worden verward met onanie, en dat daarom het bisdom ingreep, vertelt het verhaal niet, maar het lijkt ons niet helemaal ONAannemelijk.
Wel stoer, en met een flink gevoel voor humor en recalcitrantie als je uitspanning letterlijk interpreteert, is dan dat de toenmalig voorzitter voldeed aan de opdracht van het bisdom, maar dat wel met de aantekening in de oprichtingsakte dat UNA stond voor: Uitspanning Na Arbeid.
Overigens bestaan tot op heden nog wel twee voetbalclubs in Nederland met de naam ONA. In Gouda een, opgericht in 1919, en dichterbij huis ONA ’53 in Wageningen.

Richting top in deze eeuw
Als we terugkijken naar een kleine laatste vijftig jaar in de geschiedenis van onze opponent dan constateren we, dat op enkele seizoenen in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw na, het vlaggenschip, of vaandelteam zoals het eerste elftal op de eigen website wordt genoemd,  pendelde tussen de derde en eerste klasse. Slechts drie seizoenen kwam de traditionele zondagclub toen uit op het hoogste amateurniveau, de hoofdklasse. Die mijlpaal werd pas weer opnieuw bereikt in 2000. Maar toen kregen de Veldhovenaren de smaak flink te pakken en toonden zij zich daarna een behoorlijk stabiele hoofdklasser. Daarnaast was in ’03, ’07 en ’11 de districtsbeker Zuid I een prooi voor de Noord Brabanders.
Ook in de huidige KNVB beker werd door een 3-2 winst op ODIN ’59, en een minimale overwinning op Huizen, de tweede ronde bereikt en daarom gaan pupillen van coach Mark Schenning op 26 oktober as. op bezoek in Almelo om aldaar tegen eredivisionist Heracles te spelen. Een prachtig avontuur voor de gehele vereniging UNA. Dat weten we uit eigen ervaring toen G.V.V.V. in 2012 met maar liefst 2500 man/vrouw sterk naar Alkmaar toog om het in de kwartfinale van de ‘grote beker’ op te nemen tegen AZ. Ondanks het logische verlies (2-1) een happening die velen nog helder voor de geest staat en op het netvlies is gebrand.

  
De prestatie grafiek van UNA van 1959 t/m 2016.

Paralellen en verschillen
Helaas miste UNA in 2010 de boot, net als G.V.V.V. overigens, voor de promotie naar de nieuw ingestelde topklasse. Die omissie werd het seizoen daarop, ook weer net als G.V.V.V., goedgemaakt door een zeer overtuigend kampioenschap in de zondag hoofdklasse B. En waar de Veenendalers die veroverde positie daarna niet meer afstonden, duurde het debuut van UNA in de topklasse maar één jaargang. Het uithuilen duurde slechts een jaar want met maar liefst 16 punten voorsprong op Schijndel werd in 2013 het verloren gegane terrein terug veroverd.
Onder leiding van huidig oefenmeester Mark Schenning, die toen Jurgen Dirkx kwam opvolgen, ging het crescendo met de geel-zwarten. Tweemaal achtereen was de runner-up plek hun deel, achter de respectievelijke kampioenen AFC en FC Lienden. Zo’n hernieuwde plek zou meer dan voldoende zijn voor promotie naar de Tweede Divisie, maar dat kunstje kon vorig seizoen niet worden herhaald. Net als bij G.V.V.V. kwam het op de laatste speeldag aan.
Waar het de ploeg van John de Wolf wel lukte om de enig overgebleven concurrent Rijnsburgse Boys (2-1) te verslaan en als laatste zaterdagclub de directe promotie te bewerkstelligen, ging die vlieger niet op voor UNA. HSC ’21 uit Haaksbergen en onze gastheren zaten ook op de laatste speeldag in precies hetzelfde schuitje, met evenveel behaalde wedstrijdpunten en een onderlinge ontmoeting op de rol. De winnaar zou dus koopman zijn.
Maar na een spannende pot in Haaksbergen werden de punten gedeeld (1-1) en bleef er niets anders over dan om op herhaling te gaan aangezien het doelsaldo, wat ruim in het voordeel van UNA was, niet doorslaggevend was. In Cuijk op het terrein van JVC volgde op 22 mei jl. het moment suprême, en dat beslissingsduel werd door een doelpunt van invaller Emre Bostanci een kwartier voor tijd beslist in het voordeel UNA. Dat alles leverde uiteraard carnavaleske taferelen op, eerst in Cuijk en later in Veldhoven. UNA als laatste zondagclub tweededivisionist, een sprookje wat waar werd. Voor trainer Schenning was het zelfs dubbel feest, want een paar dagen voor de beslissingswedstrijd was hij geslaagd voor zijn diploma Coach Betaald Voetbal.

Overeenkomst
Nog een overeenkomst hebben de beide kemphanen als we kijken naar de hoofdcoaches die beide, om het maar eens eufemistisch uit te drukken, een meer dan behoorlijke loopbaan hebben gehad in het betaald voetbal. Van John de Wolf mag die bij de G.V.V.V.-ers bekend worden geacht, Mark Schenning zal wellicht wel wat vraagtekens oproepen die we hieronder willen beantwoorden.
De bijna 46-jarige geboren Apeldoorner is een voormalig centrale verdediger die in noodgevallen ook als targetman werd gebruikt. Hij begon zijn actieve voetballoopbaan bij Go Ahead Eagles alwaar hij na 9 seizoenen vertrok naar Willem II. Met de Tilburgers werd zelfs Europees voetbal gehaald en lukte het Schenning om tegen Sparta Praag te scoren. Het Brabantse (voetbal)leven beviel Schenning waarschijnlijk goed, want via 1 jaar FC Den Bosch sloot hij zijn spelers carrière in 2005 af bij NAC Breda. Ook daar werd onder leiding van Henk ten Cate Europees voetbal behaald en maakte het duo Schenning-Penders furore.
In diverse functies bleef Mark Schenning vijf jaar trouw aan de BVO uit Breda. Daarna werd hij coach van het vrouwenteam van Willem II en assistent bij de beloften. Via twee seizoenen hoofdtrainerschap bij RKSV Schijndel, wat een kampioenschap in de eerste klasse, en een tweede plek in de hoofdklasse opleverde, strikte UNA in 2013 deze ex-betaald voetballer. En die samenwerking leverde het al eerder genoemde en geroemde succes op.

Ondanks pech toch redelijke start
Net voor de start van deze competitie kende het Veldhovense team een pittige tegenslag. De van EVV aangetrokken aanvaller Yeal Heatubun trok de overschrijving in en Sjoerd van Beers ging in op een aanbod van KFC Lille in België. Daarnaast hadden vijf spelers al eerder aangegeven te vertrekken, waaronder Emre Bostanci (naar Jong Willem II) die UNA naar de Tweede Divisie schoot. Chefrino Eind (JVC Cuijk en ex-EVV) en Tomas Overhof (overgekomen van EVV) waren hierdoor uiteindelijk de enige twee nieuwelingen. Op het laatst werd eind augustus ook nog verdediger Dylan Donkers (kwam van VVV Venlo) vastgelegd, maar die is door een administratieve fout op de Zeister burelen, pas sinds kort speelgerechtigd.
Desondanks kende UNA een redelijke start, na drie wedstrijden waren ze zelfs gedeeld koploper met Jong AZ. Daarna ging het even wat minder. Uit een trio wedstrijden werd 1 punt gepakt, gelijk tegen AFC. Toen volgde de stunt door vijfvoudig koploper Jong AZ in eigen huis met 2-0 te verslaan, gevolgd vorige week zaterdag door een 3-2 verlies na een 0-2 voorsprong tegen VVSB.
Stabiel is het dus nog niet wat de pupillen van Mark Schenning voor het voetlicht brengen, maar aan de doelstelling die als “makkelijk proberen te handhaven” is gedefinieerd wordt ruimschoots voldaan met de huidige plek in het linkerrijtje. Wat mede te danken is aan de aanvallers Mart van de Gevel (5) en Nick Tieleman (4) die het leeuwendeel van de in totaal 13 goals voor hun rekening namen.


De prestatie grafiek van G.V.V.V. vanaf 1959 t/m 2016 ziet er een stuk stabieler uit dan die van UNA. Komt dat zaterdag ook op het veld tot uiting?

Wat meer ambitie
“Ik vind het te gemakkelijk en te soft om over handhaving te spreken, het linkerrijtje moet op zijn minst de doelstelling zijn dit seizoen”. Deze samengestelde quote kwam uit de mond van coach John de Wolf en is als zodanig opgetekend in de presentatiegids van dit seizoen. Die uitspraak werd verderop in dat magazine ook nog eens herhaald door Loek Budding, bestuurslid voetbal technische zaken van onze vereniging. In vergelijking tot UNA ligt de lat voor G.V.V.V. dus een stukje hoger.
Voorlopig maakt ons blauwe elitekorps onder leiding van haar staf die uitspraken volledig waar. Een terechte zeperd bij Jong Vitesse, maar in de overige zeven duels is er geen enkel punt gestolen. Sterker nog, met vrouwe Fortuna iets meer aan haar zijde bij het treffen met landskampioen Excelsior Maassluis en de beloften van FC Twente hadden captain Terschegget c.s. zo maar twee extra winstpartijen achter de naam kunnen zetten i.p.v. nu twee puntendelingen.
Maar goed, geluk en pech zijn nu eenmaal inherent aan bijna ieder spelletje, dus ook in het voetbal zijn dat factoren die meespelen en hopelijk valt het kwartje in de rest van het seizoen ook wel eens in het voordeel van G.V.V.V.

Wie toont zich de sterkste?
De prima prestaties tot nu toe zijn uiteraard geen enkele garantie dat het in de overige driekwart van deze Tweede Divisie net zo zal gaan. Ieder duel begint gewoon op 0-0 en daar zal de equipe van De Wolf aan moeten tornen om die om te buigen in haar voordeel of tenminste te handhaven. Dat is iedere week weer de uitdaging en dat gaat zeker niet vanzelf, daar moet de nodige energie en arbeid in worden gestoken. Dat zal niet anders zijn op sportpark Zeelst in Veldhoven, waar de druk dus bij voorbaat zal liggen op de bezoekers, omdat die gezien de stand op de ranglijst door de buitenwereld als favoriet zullen worden bestempeld. Hier komt misschien nog wat extra spanning bij omdat er een aantal camera’s gericht zullen staan op de verrichtingen van de Veenendalers vanwege de FOX Sports live uitzending op de kijkbuis. Maar dat is wellicht ook van toepassing op het elftal van UNA. Of hebben de 22 acteurs gewoon lak aan die ‘spionnen’ die de beelden in de huiskamer brengen en gaan ze onbevangen de mat op om onderling robbertje voetbal uit te vechten? Wie het weet mag het zeggen, maar we weten zeker dat alle geel-zwarte en blauwe fans zeer benieuwd zijn naar de uitslag van dit allereerste treffen tussen UNA en G.V.V.V.

Bijzonder
Bijzonder is nog wel te vermelden dat door de aanvangstijd van 15.30 uur, vanwege de live uitzending, selectiespeler van UNA Jeroen Stottelaar, die in de verpleging werkt, eerst vrij moest vragen bij zijn werkgever en kreeg, voordat het bestuur van UNA toestemming gaf aan FOX Sports. In onze ogen een mooie authentieke daad om niet zomaar alles aan de kant te zetten voor TV-exposure en andere commerciële belangen.

De wedstrijd op sportpark Zeelst, Sportlaan 1-3, 5502 ED te Veldhoven begint dus om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. C. Ruperti (Capelle aan den IJssel) die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. M.A.S. Beijer en Dhr. T. Krijt. Vierde official is Dhr. A.L. van de Ketterij.

Bron foto’s en grafieken: Wikipedia