Voorbeschouwing v.v. Katwijk – G.V.V.V.

3 mei 2017

Voor de laatste keer, in dit eerste seizoen Tweede Divisie, zal de spelersbus voorrijden op sportpark Panhuis om spelers, staf en begeleiders te vervoeren naar een uitwedstrijd. Deze laatste reis in competitie jaargang ’16-’17 is er ook niet zomaar een, nee, deze gaat naar de Duin- en Bollenstreek waar vooral het zaterdagamateurvoetbal diep geworteld is. En het bezoek, behelst dan ook nog eens een club in die regio, die op het hoogste amateurniveau in de ruim laatste twee decennia, de meeste successen heeft geboekt. Haar naam is v.v. Katwijk.

Hosanna

Hoeveel gevestigde en gerenommeerde namen er van oudsher ook zijn in dit gedeelte van de provincie Zuid-Holland, neem FC Lisse, Rijnsburgse Boys, Quick Boys en Noordwijk, die allen een overall palmares hebben om u tegen te zeggen, toch is het v.v. Katwijk dat sinds haar intrede in het walhalla van het zaterdagvoetbal, in 1989, de mooiste en beste erelijst kan overleggen. Het hierbij gevoegde knipsel van de website VoetbalOpZaterdag spreekt daarbij boekdelen.
Er was dus wel een behoorlijk lange aanloop nodig voor de in 1939 opgerichte Oranjehemden om zo hoog op de ladder op te klimmen, maar daar eenmaal aangekomen, bestond er geen enkele hoogtevrees en werd het ene na het andere succes aaneengeregen.

Smetje
Enig smetje daarop is natuurlijk de vermaledijde degradatie in 2014 uit de topklasse, nadat in het seizoen daarvoor nog de vlag in top was gegaan op sportpark De Krom, als kampioen in die klasse, en als opvolger van grootmachten IJsselmeervogels en Spakenburg.
Maar goed dat is verleden tijd en dat ‘bedrijfsongevalletje’ zal allang vergeven en vergeten zijn door de hondstrouwe en bloedfanatieke aanhang van de club. Want in één seizoen werd de misstap goedgemaakt door een glorieus kampioenschap in de hoofdklasse, gevolgd het jaar daarop, door promotie naar deze huidige Tweede Divisie. En ook daarbij waren de manschappen van trainer Dick Schreuder uniek, want op 2 april van het vorig jaar waren ze de allereerste van de zaterdagtopklasse die zich verzekerden van de titel tweede divisionist.
Ook bleef v.v. Katwijk toen nog lang in de race om een tweede topklasse titel in de wacht te slepen. Pas op de laatste speeldag ging het mis. Verlies op eigen veld tegen HHC Hardenberg (0-1) en dezelfde winst van Excelsior Maassluis in en bij Spakenburg, bezorgde de Tricolores de titel, HHC de runner-up positie en v.v. Katwijk de derde plek.  


Danny de Leeuw (r.) scoorde vorig jaar op 30 april een minuut voor tijd de winnende treffer (1-2), hier in de maak. Maar hij zal door een kniekwetsuur, net als de al veel langer geblesseerde Simon Brouwer en Bart Hulsbos, verstek moeten laten gaan. En dat geldt ook voor Rodny Hofman, die hopelijk morgen iets meer te weten komt over zijn letsel. Mede daardoor, en het verwijderen uit de selectie van Jamarro Diks en Joey Steenbergen, zal de spoeling dus dun zijn voor de technische staf. 

Grillig patroon
Dat de ploeg van aanvoerder en sterkhouder Robbert Susan - al 6 seizoenen in dienst, en ook de komende 2 draagt hij het oranje tenue - door de experts aan de vooravond van deze competitie werd ingeschat om te eindigen in de bovenste helft, en wellicht ook nog een woordje mee zou gaan spreken om de titel, wekte geen verwondering.
Want als je als team zo’n reputatie hebt opgebouwd mogen de verwachtingen, zowel van de in- als outsiders, logischerwijs wel wat hooggespannen zijn. Maar tussen vermoeden en daad kan nog wel eens een groot verschil zitten. De voorbeelden hiervan liggen in deze competitie voor het oprapen.
HHC Hardenberg nummer twee, en Spakenburg positie zes vorig seizoen, die ook zo’n soort toekomst in de Tweede Divisie werden toegedicht verkeren nu in serieus acuut degradatie gevaar. Dus daarom is de huidige vierde plek van onze gastheren dan ook een meer dan prima prestatie, al zal er ook ongetwijfeld kritisch zijn gekeken naar de resultaten toen de competitie tot een derde gevorderd was, en naar de start van dit nieuwe jaar. Acht gelijke spelen en vier nederlagen op rij waren toen in die perioden de uitkomsten en dat brengt nu eenmaal nauwelijks punten in het laatje. Kortom de prestatiecurve is te wisselvallig en grillig geweest om echt een rol van betekenis te kunnen spelen. Maar dat geldt eigenlijk voor de gehele subtop, geen enkele club had wat in de melk te brokkelen bij de overmacht van kampioen Jong AZ.

Deelcompetities
Juist de laatste weken waren de Katukkers heel aardig op dreef om de plooien wat glad te strijken, met tweemaal winst en eenzelfde aantal gelijke spelen, toen UNA op bezoek kwam op 22 april jl. En tot teleurstelling van een ieder die Katwijk een warm hart toedraagt ging dat duel verloren (2-3), en werd achteraf gezien ook nog eens bijzonder feit om zeep geholpen. Want tot dan hadden onze gastheren nog niet verloren van een voormalig zondagclub. Niettemin zijn en blijven ze koploper in die deelcompetitie.
Waar de Oranjehemden ook kampioen in zijn is het scoren van doelpunten uit hoekschoppen, want daarbij staat de teller op 6. Sowieso zullen de gasten alert moeten zijn op standaardsituaties, want de uitstekende koppers zoals Susan, Van Noord en Blokland pakken daaruit regelmatig hun doelpuntjes mee.Hoe anders is dat verrassenderwijs in de onderlinge duels tegen de mede promovendi uit het voormalig zaterdagvoetbal. Daarin is v.v. Katwijk namelijk rode lantaarndrager met slechts alleen winst tegen Spakenburg. Maar daarin kan de Schreuder-brigade nog verandering brengen door eerst G.V.V.V. aan de zegekar te binden en in de allerlaatste wedstrijd, uit bij Spakenburg, hetzelfde te doen, maar dan mag diezelfde tegenstander komende zaterdag bij Jong Sparta geen punten pakken.Mede door de winst afgelopen zaterdag op sportcentrum Papendal tegen Jong Vitesse (1-2) zet v.v. Katwijk in de onderlinge wedstrijden tegen de talenten van de BVO’s heel aardige resultaten neer.  Kampioen van de zaterdag en zondag?
De poppenkast, zoals trainer Danny Buijs van Kozakken Boys de titel ‘best of the rest’ noemde, maar die zijn ploeg toch hoogstwaarschijnlijk krijgt opgespeld, is voor G.V.V.V. uit het zicht verdwenen, en voor opponent v.v. Katwijk alleen nog in theorie mogelijk. Daarom zal de ploeg van trainer John de Wolf een andere uitdaging moeten vinden om nog ergens voor te strijden in de laatste twee duels van het seizoen. Omdat wij als webredactie zeker niet de beroerdste zijn willen we daar graag een handje bij helpen.
Want alle rechtgeaarde G.V.V.V.-ers weten dat hun favorieten vooral veel punten hebben laten liggen in duels tegen de talententeams, een door vele amateurvoetballiefhebbers omstreden deelname aan deze competitie. Waar tegenstander Katwijk 13 punten uit acht duels pakte, behaalden captain Terschegget c.s. er tot nu toe slechts 4 uit zeven.
Dus daarom hebben we maar eens een deelranglijst opgemaakt zonder deelname van de talententeams. En wat blijkt, daarin maakt G.V.V.V. nog een hele goede kans op het kampioenschap. Bij winst op sportpark De Krom, zit die weliswaar ‘wassenneustitel’ in de zak.Daarnaast gaven zowel spelers als staf vorige week, na het 0-3 verlies tegen T.E.C., al aan dat ze dit toch min of meer redelijk geslaagde seizoen niet willen laten uitgaan als een nachtkaars. Dus dat moet ook extra motivatie verschaffen om in en bij Katwijk het beste beentje voor te gaan zetten. Ook het feit dat de laatste overwinning buitenshuis, alweer dateert van 19 november vorig jaar, toen Kozakken Boys in Werkendam met 2-3 werd verslagen, en dat de laatste vijf competitie ontmoetingen slechts 3 punten in de zak brachten, moet voldoende aanleiding zijn om volop voor de winst te gaan.

Cadeautje voor Van Eck?
Beide kemphanen bezitten in de basis voldoende voetbalvermogen en kunnen ook nog eens vrijuit spelen dus mag er een leuk potje worden verwacht, waarbij Frank Tervoert, volgend seizoen in Katwijkse dienst, hopelijk een scherper vizier heeft dan afgelopen zaterdag en alvast zijn visitekaartje gaat afgeven door trefzeker te zijn.
Nog een reden om voor de winst te gaan is het feit dat Martin van Eck hoogstwaarschijnlijk zijn 200ste officiële wedstrijd zal gaan spelen in het blauwe tenue. En wat zou dan een mooier cadeau aan deze supertrouwe G.V.V.V.-er zijn dan een pakketje met daarin 3 punten?

De wedstrijd op sportpark De Krom in Katwijk, waar komende zaterdag om 18.00 uur zal worden afgetrapt staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. E.P.W. Thijs (Bakel), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. P. van der Zwan en Dhr. R. Westenberg.
Vierde official is Dhr. M.J. Kloet.